16:00 - 20:00 CET
17:00 - 21:00 GRT
Track
by
BIG SCREEN

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021  17:54 CET  |  18:54 GRT
Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Be Updated

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Μια πλήρης λίστα από συναυλίες, εμφανίσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και, γενικά, events που αφορούν στην κλασική μουσική, το θέατρο και τις τέχνες. Ένας οδηγός από σημαντικά για το Classical Radio δρώμενα στην πόλη και όχι μόνο. Η τρέχουσα ημερομηνία είναι στο πράσινο πλαίσιο, ενώ οι ημέρες με περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένες με έντονα νούμερα.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποια εκδήλωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011
ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΜΟΥΣΙΚΗΣ Β. & Μ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
Ριχάρδος Βάγκνερ: Γνωστικός από Συμπόνια
Νεός Κύκλος Διαλέξεων

Μία σειρά από διαλέξεις του Φώτη Παπαθανασίου, προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Βάγκνερ, συγγραφέα και μελετητή του έργου του Βάγκνερ. Παρουσιάζονται τα Μουσικά Δράματα του συνθέτη, αλλά και το φιλοσοφικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν.

2η διάλεξη 11/11/2011: Τριστάνος και Ιζόλδη, Το δαχτυλίδι του Νίμπελουνγκ

Τοποθεσία: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη

Είσοδος: € 5(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 10 - € 20
Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα
210 3611206
www.thf.gr
ΩΡΑ: 19:00

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σαμψών και Δαλιδά
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Πρόγραμμα: Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών – 2011 Μέση Ανατολή

Το έργο Σαμψών και Δαλιδά είναι μια βιβλική όπερα σε τρεις πράξεις του Camille Saint-Saëns, η υπόθεση της οποίας βασίζεται στη γνωστή ιστορία της Παλαιάς Διαθήκης. Το έργο χαρακτηρίζεται ως ένα από τα αριστουργήματα της γαλλικής λυρικής σκηνής. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 2 Δεκεμβρίου του 1877.

Ο Saint-Saëns έγραψε την όπερα για να παραδειγματίσει τους Γάλλους που είχαν νικηθεί στον πόλεμο με την Πρωσία το 1870-71. Η ταπείνωση των Εβραίων ήταν σαν υπόμνηση της δικής τους ταπείνωσης. Οι όρκοι προς την πατρίδα του και η αγνότητα που ο ηγέτης των Εβραίων δεν μπόρεσε να τηρήσει, λειτουργούσαν σαν ένα μήνυμα προς τους Γάλλους να προχωρήσουν σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και εξυγίανση της χώρας, μετά τη διαφθορά και την παρακμή της κατά την εποχή του Ναπολέοντα ΙΙΙ. Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε κάθε κοινωνία που ξεχνά τα ιδανικά της και παρακμάζει, με αποτέλεσμα να γίνεται υποχείριο των εχθρών της. Ο ηγέτης πρέπει να μένει πιστός στις υποχρεώσεις του προς την πατρίδα και να μην παρασύρεται από τις δικές του επιθυμίες και τις δελεαστικές προσφορές των εχθρών.

Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης
Μαίρη Κωνσταντινίδου, Μουσική Διδασκαλία Χορωδίας
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Αλέξανδρος Μυράτ, Μουσική Διεύθυνση
Νίκος Ζαφρανάς - Jean-Christophe Charron, Μουσική προετοιμασία

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Είσοδος: € 15(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 20 - € 30 - € 40 - € 50
2310 895938-9
www.tch.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Czech Philharmonic Orchestra Eliahu Inbal
Έργα Γκούσταβ Μάλερ από μια ιστορική ορχήστρα της Ευρώπης: ο ίδιος ο Μάλερ είχε διευθύνει το 1908 τη Φιλαρμονική της Τσεχίας στην παγκόσμια πρώτη της Συμφωνίας του αρ. 7. Έτος Μάλερ
Αφιέρωμα στον μεγάλο αυστριακό συνθέτη για τα εκατό χρόνια από το θάνατό του (1911–2011

Gustav Mahler:
C Lieder eines fahrenden Gesellen
C Συμφωνία αρ. 1

Christoph Prégardien, Τενόρος
Φιλαρμονική Ορχήστρα της Τσεχίας
Eliahu Inbal, Μουσική Διεύθυνση

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: € 11(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 19 - € 35 - € 50 - € 70
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Εν Χορδαίς. Αφιέρωμα στον Δημήτρη Καντεμίρη
Το βραβευμένο σύνολο Εν Χορδαίς, μαζί με καλεσμένους δεξιοτέχνες από τη Μεσόγειο, παρουσιάζουν ένα μοναδικό αφιέρωμα στη μουσική της Κωνσταντινούπολης ανάμεσα στα τέλη του 17ου και στις αρχές του 18ου αιώνα, η οποία διαμόρφωσε το μουσικό γίγνεσθαι της καθʼ ημάς Ανατολής και το επηρεάζει μέχρι και τις μέρες μας. Είναι η περίοδος που η επιρροή της λόγιας περσικής μουσικής στον οθωμανικό χώρο αμβλύνεται και συντελείται μια νέα δημιουργική σύνθεση με τη βυζαντινή κληρονομιά. Στο αφιέρωμα δεσπόζει η πολυσχιδής φυσιογνωμία του πρίγκιπα Δημητρίου Καντεμίρη. Κορυφαίος συνθέτης, θεωρητικός, ιστορικός, γεωγράφος και θεολόγος, σφράγισε με την παρουσία του τα μουσικά και επιστημονικά πράγματα. Ο Δημήτριος Καντεμίρης (1673-1723), που υπήρξε για σύντομο χρονικό διάστημα Πρίγκιπας της Μολδαβίας (1693 και 1710-11), θεωρείται πλέον ένας από τους επιφανέστερους λογίους της Ανατολικής Ευρώπης και ένας από τους ελάχιστους, μέχρι το 18ο αιώνα, του οποίου η φήμη είχε διαδοθεί στη Δυτική Ευρώπη. Μεγάλη ήταν η συνεισφορά του στο χώρο της επιστήμης και κυρίως στην ιστοριογραφία, τη θρησκειολογία, τη φιλοσοφία, αλλά και στη λογοτεχνία και τη μουσική. Η επιθυμία πολλών λογίων να τοποθετήσουν το έργο του στο ευρωπαϊκό πολιτισμικό γίγνεσθαι, τους ώθησε στη σύνδεση του έργου του με τα ποικίλα φιλοσοφικά και καλλιτεχνικά ρεύματα: πολλοί ήταν εκείνοι που τον αποκάλεσαν ουμανιστή, άλλοι τον ενέταξαν στο Ανατολικό Μπαρόκ, και άλλοι πάλι τον θεωρούν πρωτεργάτη του Διαφωτισμού. Αυτό συμβαίνει επειδή στο μεταίχμιο μεταξύ 17ου και 18ου αιώνα, ο Καντεμίρης έζησε σε ένα σταυροδρόμι μεταξύ διαφορετικών κόσμων, των οποίων οι αξίες αψηφούσαν τους καθιερωμένους ορισμούς των πιο σημαντικών ρευμάτων του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Τοποθεσία: Κεντρική Σκηνή, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Είσοδος: € 10(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 15 - € 18 - € 28
210 9005800
www.sgt.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ
Cavafy – Shades of Love…
Την Παρασκευή 11/11 και ώρα 21:00, στο Κινηματοθέατρο ΠΑΛΛΑΣ (αίθουσα δοκιμών ΚΟΘ), Λεωφ. Νίκης 73, Θεσσαλονίκη, αναμένεται μια βραδιά ξεχωριστή, πλημμυρισμένη από μουσική εμπνευσμένη από τη ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη και εικόνες από μία διαφορετική Ελλάδα με την φωνή της σοπράνο Σόνιας Θεοδωρίδου.

Η παρουσίαση του CD «Cavafy – Shades of Love…”, ένα έργο ζωής για τον συνθέτη Dr.Αθανάσιο Σίμογλου που ζει και εργάζεται στη Στουτγάρδη, φιλοδοξεί να μας μεταφέρει στον γοητευτικό κόσμο του σπουδαίου Αλεξανδρινού ποιητή, στους δρόμους της Αλεξάνδρειας, στο Κάιρο, στην Αθήνα, στα καφενεία και τα αστικά σαλόνια της εποχής..

Για το μουσικό έργο θα μιλήσουν ο Δημήτρης Νικολούδης, τραγουδιστής, ραδιοφωνικός παραγωγός και διευθυντής 95,8 FM, ο Γιάννης Καλαντζόπουλος, ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας, ο Πάρις Παρασχόπουλος, συνθέτης και μουσικός παραγωγός ΕΤ3. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Βαγγέλης Σπυριδωνίδης, δημοσιογράφος, διευθυντής 102 FM- ΕΡΤ 3. Στην συνέχεια, θα ακολουθήσει ένα μικρό ρεσιτάλ της Σόνιας Θεοδωρίδου με τραγούδια που περιέχονται στο CD το οποίο κυκλοφορεί από την νέα δισκογραφική εταιρία "The Human Voice" (www.thehumanvoicemusic.com). Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν με τον συνθέτη Dr. Αθ. Σίμογλου, την Σόνια Θεοδωρίδου και τον Θεόδωρο Ορφανίδη, μαέστρο και εκπρόσωπο της δισκογραφικής, πίνοντας ένα ποτήρι κρασί.

Τοποθεσία: Κινηματοθέατρο Παλλάς

Είσοδος: Ελεύθερη
ΩΡΑ: 21:00

HALF NOTE JAZZ CLUB
World Music Meeting
«Παλιών ερώτων οι φωνές». Τρεις φυσιογνωμίες που δρουν στην περιοχή του λεγόμενου ethnic, αλλά με καθαρά διεθνικές προδιαγραφές, βρίσκονται για πρώτη φορά μαζί. Ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος, ο Haig Yazdjian και ο Μάκης Αμπλιανίτης, σαν δημιουργικοί μουσικοί, έχουν βρει τους δικούς τους προσωπικούς τρόπους και δρόμους για να κάνουν συναρπαστικά μουσικά ταξίδια. Αυτή τη φορά ενώνουν τα καλλιτεχνικά τους οράματα σε ένα κοινό οδοιπορικό που περιλαμβάνει χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις προσωπικές τους δισκογραφίες, ανοίγματα σε δημοτικές παραδόσεις όπως της Ελλάδας και της Αρμενίας αλλά και πάρα πολλές εκπλήξεις και απρόσμενα περάσματα. Στην κοινή τους μουσική συνυπάρχουν οι διονυσιακοί ρυθμοί με ποικίλες αποχρώσεις λυρικότονων μελωδιών που μεταμορφώνονται σε ένα ταξίδι που περνά μέσα από οικείες μνήμες αλλά και από πρωτόγνωρα και ασυνήθιστα ηχητικά μονοπάτια. Ο Μάκης Αμπλιανίτης σαν κιθαρίστας έχει εμπειρίες από την σύγχρονη μουσική και την τζαζ αλλά έχει εμβαθύνει και στις world μουσικές, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος πέρα από κλαρίνο που βγάζει φωτιά έχει μια πλούσια συνθετική πορεία και μια ευρεία ερμηνευτική γκάμα και ο Haig Yazdjian στο ούτι αποτελεί καθρέφτη μιας ολόκληρης ανατολίτικης μουσικής παράδοσης...

Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Κλαρίνο - Καβάλ - Φλογέρες - Τραγούδι
Haig Yazdjian, Ούτι - Τραγούδι
Μάκης Αμπλιανίτης, Κιθάρες - Τραγούδι
Γιάννης Κιριμκιρίδης, Πιάνο - Πλήκτρα
Μιχάλης Κουμπιός, Καλλιτεχνική Επιμέλεια Προγράμματος

Τοποθεσία: Half Note Jazz Club

210 9213310
www.halfnote.gr
ΩΡΑ: 22:30

CLASSICAL RADIO