10:00 - 14:00 CET
11:00 - 15:00 GRT
Track
by
IT SOUNDS NICE

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Σάββατο, 4 Ιουλίου 2020  11:34 CET  |  12:34 GRT
Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Be Updated

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Μια πλήρης λίστα από συναυλίες, εμφανίσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και, γενικά, events που αφορούν στην κλασική μουσική, το θέατρο και τις τέχνες. Ένας οδηγός από σημαντικά για το Classical Radio δρώμενα στην πόλη και όχι μόνο. Η τρέχουσα ημερομηνία είναι στο πράσινο πλαίσιο, ενώ οι ημέρες με περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένες με έντονα νούμερα.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποια εκδήλωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2010
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Μπετοβενιάδα
Μια… «Μπετοβενιάδα» ή αλλιώς μια γνωριμία με τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827), τον ιδιοφυή, ευρηματικό, προοδευτικό, ρομαντικό και βαθειά εσωτερικό δημιουργό και δάσκαλο της κλασικής μουσικής που σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πλέον γνωστούς συνθέτες όλων των εποχών, προτείνουν στους μικρούς φιλόμουσους τα μέλη της Αθηναϊκής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΑΣΟΝ).

Η «Μπετοβενιάδα» της ΑΣΟΝ ξεκινά με την Εισαγωγή (Sostenuto, ma non troppo – Allegro) από τη μουσική σύνθεση «Egmont» που ο συνθέτης – θαυμαστής του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε - έγραψε το διάστημα 1809-1810 για το ομώνυμο θεατρικό του Γερμανού ποιητή και δραματουργού. Εμπνευσμένος από τη σθεναρή αντίσταση στην καταπίεση και την ηρωική αυτοθυσία του καταδικασμένου σε θάνατο Κόμη του Εγκμοντ – φλαμανδικής καταγωγής όπως και ο Μπετόβεν – ο συνθέτης έγραψε αυτή την 9λεπτη δυναμική κι εκφραστική Εισαγωγή που είναι διάσημη όσο και η Εισαγωγή Κοριολανός και παρόμοιου ύφους με την διάσημη Πέμπτη Συμφωνία του που ολοκλήρωσε δύο χρόνια αργότερα. Το Πρώτο μέρος (Allegro con brio) απʼ αυτήν ακριβώς τη Συμφωνία με θέμα την πάλη του ανθρώπου με το πεπρωμένο, είναι εκείνο που θα ακουστεί στη συνέχεια. Πρόκειται για ένα μέρος που έχει τη μορφή της κλασικής φόρμας σονάτας. Το ξεκάθαρο και μάλλον ανορθόδοξο μοτίβο αυτού του μέρους έχει ταυτιστεί με ολόκληρη την συμφωνία του που μεταξύ άλλων έχει επηρεάσει καθοριστικά τη συμφωνική δημιουργία του 19ου αιώνα.

Ακολουθεί η πιο δημοφιλής σύνθεση του Μπετόβεν κι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα της κλασικής μουσικής: η Für Elise («Για την Ελίζα»), μια τρίλεπτη μπαγκατέλα (μικρής διάρκειας σύνθεση για πιάνο, με ελαφρύ περιεχόμενο) σε λα ελάσσονα που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1810. Οι ειδικοί περί τον Μπετόβεν πιστεύουν βάσιμα πως το έργο γράφτηκε για την 18χρονη Τερέζα Μαλφάτι φον Ρόρενμπαχ τσου Ντέτσα στην οποία ο 40χρονος τότε Γερμανός μουσουργός είχε κάνει πρόταση γάμου. Το έργο εκδόθηκε το 1865 και θεωρούν πως ο μουσικολόγος Λούντβιχ Νολ αντέγραψε λανθασμένα «Ελίζα» αντί «Τερέζα» εξαιτίας του άσχημου γραφικού χαρακτήρα του Μπετόβεν. Το Für Elise θα ερμηνεύσει ο νεαρός Περικλής Καλούμενος. Την «διακριτική συνοδεία» της Ορχήστρας συνέθεσε η Λίνα Τόνια. Τη σκυτάλη θα πάρει ο νεαρός βιολονίστας Γιώργος Μπάνος με τη Ρομάντσα σε φα μείζονα, έργο 50 για βιολί και ορχήστρα, έργο που δίνει σε κάθε σολίστα τη δυνατότητα να σμιλεύσει μουσικές φράσεις εξαιρετικής ομορφιάς.

Η ΑΣΟΝ παρουσιάζει επίσης το Τέταρτο μέρος (Allegro «Καταιγίδα») από την Έκτη Συμφωνία του Μπετόβεν. Την επονομαζόμενη και «Ποιμενική» καθώς αποτελεί έναν ύμνο στη φύση και τα στοιχεία της, τον ήλιο, τον άνεμο, τα δέντρα και τη γη. Όπως επίσης και το Τούρκικο Εμβατήριο από «Τα Ερείπια των Αθηνών» που γράφτηκαν κατά παραγγελία του Βασιλικού Θεάτρου της Πέστης το 1811, βασισμένα σε ποιητικό κείμενο του Aουγκουνστ φον Κότσεμπουε. Το Εμβατήριο που σʼ αυτό το έργο συνοδεύει την εμφάνιση των Γενιτσάρων αποτελεί τυπικό παράδειγμα «τούρκικης» μουσικής η οποία κάνει σύντομες αλλά σημαντικές εμφανίσεις και σε άλλα έργα του Μπετόβεν. Όπως στα ορμητικά, τελευταία μέτρα του φινάλε της Ενάτης Συμφωνίας με την οποία θα κλείσει και η «Μπετοβενιάδα» της ΑΣΟΝ. Συγκεκριμένα, θα ακουστεί το Allegro assai στο οποίο έχουμε την πρώτη εμφάνιση του θέματος της δοξαστικής «Ωδής στη Χαρά». Η Ενάτη Συμφωνία – ολοκληρώθηκε το 1823 κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες ζωής του συνθέτη που ήδη είχε χάσει την ακοή του – μιλά για την κοινή μοίρα όλων των ανθρώπων στο μακρύ δρόμο της ανθρωπότητας και για την τελική ένωση όλων των ψυχών στο «παν». Για πολλούς θεωρείται το κορυφαίο ανθρώπινο δημιούργημα στον τομέα της μουσικής κι ασφαλώς το σπουδαιότερο έργο του Μπετόβεν.

Παύλος Σεργίου, Διευθυντής
Περικλής Καλούμενος, Πιάνο
Γιώργος Μπάνος, Βιολί
Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου, Μουσικολόγος

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: € 8(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 14
210 7282717
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 11:30

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Κύκλος Ελληνικής Μουσικής
Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητρόπουλο για τα 50 χρόνια από τον θάνατό του

Δημήτρης Μητρόπουλος: ένας πολύπλευρος δημιουργός
Συναυλία

«Το όνομά μου είναι Δημήτρης Μητρόπουλος. Είμαι μαέστρος. Αλλά θα σας φανεί απίστευτο αν σας πω ότι και εγώ ο ίδιος εντυπωσιάζομαι που τελικά έγινα μουσικός. Κανείς από την οικογένειά μου δεν υπήρξε μουσικός. Προέρχομαι από οικογένεια κληρικών. [...] Ουσιαστικά ήθελα να γίνω ιεραπόστολος. Αυτό ήταν πράγματι το ιδανικό μου. Και δεν ξέρω πώς τα κατάφερε η μοίρα και αντί ιεραπόστολος του Χριστού έγινα ιεραπόστολος της τέχνης και της μουσικής».
Με αυτόν τον τρόπο συστήνεται ο αρχιμουσικός, συνθέτης και πιανίστας Μητρόπουλος στο γερμανικό ραδιοφωνικό κοινό, στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον σταθμό NDR του Αμβούργου, το 1959, ένα χρόνο προτού ο Μητρόπουλος αφήσει την τελευταία του πνοή επάνω στο πόντιουμ, κατά τη διάρκεια δοκιμής με την ορχήστρα της Σκάλα του Μιλάνου στην «Τρίτη Συμφωνία» του Μάλερ. Σήμερα, μισό αιώνα μετά τον θάνατό του, το ενδιαφέρον για τον βίο, τα έργα και τις ημέρες του «ιεροφάντη της μουσικής» έχει αναζωπυρωθεί, οι δισκογραφικές εταιρείες εκδίδουν παλαιές ηχογραφήσεις του σε ψηφιακή μορφή και οι μελετητές επεκτείνουν σε μεγαλύτερο βάθος τις μουσικολογικές έρευνές τους.

Το πρώτο μέρος της συναυλίας περιλαμβάνει τα έργα: «Κομμάτι για σόλο πιάνο», «Κασσιανή» για φωνή και πιάνο (1919) σε ποίηση Κωστή Παλαμά, « Un morceau de concert » για βιολί και πιάνο (1913), «Αφροδίτη Oυρανία» για φωνή και πιάνο (1924) σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού, « Danse des Faunes » για κουαρτέτο εγχόρδων (1915) και « Rêveries au Bord de la Mer » για σόλο πιάνο (αχρονολόγητο της περιόδου 1912-1915). Μετά το διάλειμμα θα ακουστούν πέντε ακόμη συνθέσεις του Μητρόπουλου: «Παν» για φωνή και πιάνο (1916) επίσης σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού, Scherzo για σόλο πιάνο (1912) και Ostinata in tre parti (1920) για βιολί και πιάνο. Θα ακουστούν ακόμη αποσπάσματα από τη μουσική για την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή (Εθνικό Θέατρο, 1936) και τέλος το φινάλε από την όπερα «Αδελφή Βεατρίκη» (1918-1920).
Στη συναυλία συμμετέχουν: η μεσόφωνος Αγγελική Καθαρίου, ο βιολονίστας Σπύρος Γκικόντης και οι πιανίστες Θοδωρής Τζοβανάκης και Χρήστος Σακελλαρίδης. Τους πλαισιώνουν το Κουαρτέτο εγχόρδων, η Χορωδία και το Οργανικό σύνολο του Ιονίου Πανεπιστημίου υπό τον μαέστρο Μίλτο Λογιάδη.

Μίλτος Λογιάδης, μαέστρος
Αγγελική Καθαρίου, μεσόφωνος
Σπύρος Γκικόντης, βιολί
Θοδωρής Τζοβανάκης, πιάνο
Χρήστος Σακελλαρίδης, πιάνο
Κουαρτέτο εγχόρδων,
Χορωδία και το Οργανικό σύνολο του Ιονίου Πανεπιστημίου

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: € 5(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 12 - € 20
210 7282717
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Η Ημέρα της Επιστροφής
Η Ημέρα της Επιστροφής

Κάρολος Βουτσινάς, πιάνο
Ματθαίος Τσαχουρίδης, ποντιακή λύρα
Mamak Khadem, φωνητικά και daf
Σοφία Λυμπεροπούλου, κανονάκι
Tigran Sargsyan, φωνητικά, duduk, shvi, bass
Ιωάννης Πλαγιαννάκος, ηλεκτρικό κόντρα μπάσσο
Νίκος Νταρίλας, σύγχρονα και παραδοσιακά κρουστά

Τοποθεσία: Αθήνα, Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8

Ταμεία Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
Τηλεφωνική Αγορά: 210 7234567
www.ticketservices.gr

www.lsparnas.gr
ΩΡΑ: 20:30

HALF NOTE JAZZ CLUB
Al Foster Quartet
A true Jazz Legend

Ο Al Foster ήταν ο ντράμερ στο γκρουπ του Miles Davis για ένα μεγάλο και καθοριστικό διάστημα: από το 1972 ως το 1984 ή, μιλώντας δισκογραφικά, από το “Get Up With It” ως το “Youʼre Under Arrest”. Πριν από αυτό, ο Al Foster είχε εξελιχθεί σε έναν εξαίρετο post-bop ντράμερ που έπαιζε στρέιτ τζαζ με μουσικούς όπως ο Blue Mitchell. Τον ξεχώρισε όμως ο Miles Davis όταν τον είδε να παίζει στο Cellar Café του Μανχάταν: «Είχε ένα εκπληκτικό groove στο παίξιμό του και μπορούσε να το κρατήσει όσο ήθελε. Αυτό ήταν που έψαχνα σε ένα ντράμερ τότε – και ο Al το είχε». Έτσι ο Al Foster αντικατέστησε τον Jack DeJohnette – και έγινε ένας από τους κορυφαίους μουσικούς της ηλεκτρικής τζαζ fusion. Από εκεί και πέρα όμως, εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους και αδιαμφισβήτητους σύγχρονους jazz masters. Ο Al Foster έχει παίξει πρακτικά με όλους τους μεγάλους της σύγχρονης τζαζ – όμως αξίζει να κρατήσουμε στη μνήμη μας τη συνεισφορά του στα γκρουπ των Herbie Hancock, Sonny Rollins και Joe Henderson.

Al Foster, Ντραμς
Eli Degibri, Σαξόφωνο
Doug Weiss, Μπάσο
Adam Birnbaum, Πιάνο

Τοποθεσία: Half Note Jazz Club

Πληροφορίες: 210 9213310
www.ticketnet.gr

www.halfnote.gr
ΩΡΑ: 21:00

CLASSICAL RADIO