Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021  22:48 CET  |  23:48 GRT
Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Be Updated

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Μια πλήρης λίστα από συναυλίες, εμφανίσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και, γενικά, events που αφορούν στην κλασική μουσική, το θέατρο και τις τέχνες. Ένας οδηγός από σημαντικά για το Classical Radio δρώμενα στην πόλη και όχι μόνο. Η τρέχουσα ημερομηνία είναι στο πράσινο πλαίσιο, ενώ οι ημέρες με περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένες με έντονα νούμερα.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποια εκδήλωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Χένσελ και Γκρέτελ
Όπερα για παιδιά

Τα πολύ παλιά χρόνια, τότε που υπήρχαν ακόμα στον κόσμο μάγισσες κακές και νεράιδες καλές, ζούσαν βαθιά μέσα στο δάσος σʼ ένα φτωχικό, μα πολύ χαριτωμένο σπιτάκι, φτιαγμένο από ξύλα, άχυρα και σκούπες, ο μικρός Χένσελ και η μικρή Γκρέτελ. Τα δύο παιδιά ζούσαν με τον πατέρα τους τον κυρ Πέτρο τον Σκουπά και τη μητέρα τους, την καλή, αλλά πολύ φωνακλού γυναίκα του. Οι καημένοι ήταν πολύ φτωχοί. Κάποιες φορές δεν είχαν παρά μόνο σκέτη νερόσουπα στο τραπέζι τους για φαγητό και άλλοτε μόνο ένα κανάτι γάλα. Βέβαια, τα παιδιά με το παιχνίδι ξεχνούσαν την πείνα τους.

Μια μέρα, εκεί που έπαιζαν μέσα στο σπίτι αναποδογυρίζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, έχυσαν κατά λάθος το γάλα που είχε κρατήσει η μαμά μέσα στο φανάρι. «Τι κάνατε; Χύσατε το γάλα; Τώρα πώς θα σας φτιάξω ρυζόγαλο; Πάλι νηστικοί θα μείνουμε. Χαθείτε από τα μάτια μου γρήγορα! Δεν θέλω να σας βλέπω», είπε θυμωμένη η μαμά όταν γύρισε στο σπίτι. Για να την καλοπιάσουν τα παιδιά, πηγαίνουν στο δάσος να μαζέψουν φράουλες. Εκεί συναντούν λουλούδια που χορεύουν, πολύχρωμα πουλάκια, αγγελάκια, ένα λαγουδάκι και τέλος, έναν κακό νάνο.

Η ώρα περνάει, το σκοτάδι πέφτει, τα παιδιά χάνουν το δρόμο. Δεν μπορούν πια να γυρίσουν στο σπίτι τους. Τότε τρεις καλές νεράιδες αναλαμβάνουν να τα προστατέψουν ως το πρωί. Όταν ξυπνούν, βλέπουν μπροστά τους ένα καραμελόσπιτο. Ο φράχτης του είναι φτιαγμένος από μπισκότα και ο κήπος του είναι γεμάτος λιχουδιές. Τα παιδιά χαρούμενα κόβουν κομμάτια από το παράξενο αυτό σπίτι και αρχίζουν να τρώνε. Ξαφνικά, από μέσα ακούγεται μια φωνή… «Κρίτσι, κρίτσι, κρίτσι, ποιος τραγανάει το σπίτι;» Ποια είναι αυτή η φωνή που ακούστηκε; Ποιος είναι μέσα σʼ αυτό;
Τη συνέχεια του παραμυθιού θα τη μάθουν οι μικροί μας φίλοι όταν έρθουν στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Κάρμεν Ρουγγέρη, Διασκευή - Κείμενο - Σκηνοθεσία
Γιώργος Αραβίδης και Τάσος Συμεωνίδης, Μουσική Διεύθυνση

Τοποθεσία: Αθήνα, Θέατρο Ολύμπια

Είσοδος: € 10 - € 15 - € 20 - € 25
210 3662100
www.nationalopera.gr
ΩΡΑ: 11:00

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Θεοδόσης Τάσιος: Επαγγελματικές Δεοντολογίες (Επιχειρήσεων και Ατόμων)
Megaron Plus

Ο Θεοδόσης Π. Τάσιος, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιήσει διάλεξή του με θέμα «Επαγγελματικές Δεοντολογίες» (Επιχειρήσεων και ατόμων).

Η διάλεξη του Κύκλου «Φιλοσοφία και Κοινωνία» αναφέρεται στο κοινωνικό ζήτημα των Επαγγελματικών Δεοντολογιών ή Κωδίκων συμπεριφοράς Επαγγελματιών και Επιχειρήσεων κατά την άσκηση των κοινωνικών τους λειτουργημάτων. Η διάλεξη αναφέρεται πρώτα στα αμφοτερομερή οφέλη «άτομο-κοινωνία» μέσω επαγγέλματος, καθώς και στην ικανοποίηση και ορισμένων δημιουργικών αναγκών του Ατόμου-επαγγελματία. Τονίζεται η αναπόφευκτα ηθολογική βάση αυτών των εν επαγγέλματι σχέσεων. Ακολουθεί η διερεύνηση των συνθηκών που απαιτούν την κωδικοποίηση των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις επαγγελματία προς τον περίγυρό του. Υποδεικνύονται δε τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν απʼ την εφαρμογή αυτών των Κωδίκων Επαγγελματικής Δεοντολογίας. Η διάλεξη ακολούθως εστιάζει στο μέγα καρκίνωμα της Ετεροδοσοληψίας (δωροδοκίας κ.λπ.), αναλύοντας τις συνθήκες που την προάγουν και το είδος των δράσεων που απαιτούνται για την εξάλειψή της. Εξ άλλου, γίνεται διεξοδικά λόγος για τις επιμέρους δεοντολογίες Υπαλλήλων, Ελεύθερων Επαγγελματιών και Επιστημόνων Ερευνητών. Σʼ αυτήν την τελευταία κατηγορία, μάλιστα, αναφέρονται πλήθος από ηθοφιλοσοφικά προβλήματα, μεγάλης κοινωνικής σημασίας. Η διάλεξη τελειώνει με μια κάπως φιλοσοφικότερη ανάλυση του νέου φαινομένου της Επιχειρησιακής Υπευθυνότητας, του οποίου αναγνωρίζονται οι μεγάλες κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες.

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: Ελεύθερη (δελτία προτεραιότητας)
210 7282717
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 19:00

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
16η Συναυλία

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Χάρη Ηλιάδη θα παρουσιάσει τέσσερα κοντσέρτα των Wolfgang Amadeus Mozart, Frédéric Chopin, Julius Rietz και Ludwig van Beethoven, στα οποία συμπράττουν ισάριθμοι νέοι σολίστ.

WOLFGANG AMADEUS MOZART Κοντσέρτο για κλαρινέτο καI ορχήστρα σε Λα μείζονα, K.V. 622
FRÉDÉRIC CHOPIN Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.2 σε φα ελάσσονα, έργο 21
JULIUS RIETZ Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα σε σολ ελάσσονα, έργο 29
LUDWIG VAN BEETHOVEN Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.1 σε Ντο μείζονα, έργο 15

Ιωάννης Καραγιαννίδης, Κλαρινέτο
Αγάπη Τριανταφυλλίδη, Πιάνο
Βαρβάρα Βενετικίδου, Κλαρινέτο
Άι Μοτοχάσι, Πιάνο
Χάρης Ηλιάδης, Διεύθυνση Ορχήστρας

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: € 3(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 8 - € 13 - € 18 - € 23
210 7257601
www.koa.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΜΟΥΣΙΚΗΣ Β. & Μ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
Ακαδημία Τελειοποίησης Λυρικών Αοιδών της Σκάλας του Μιλάνου
Η επίσημη συνεργασία του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη με την περίφημη Σκάλα του Μιλάνου εγκαινιάζεται με τη σειρά 5 συναυλιών των αστεριών της Ακαδημίας της Σκάλας του Μιλάνου με σολίστ και πιάνο, που περιλαμβάνουν κορυφαίες στιγμές της λυρικής τέχνης. Με ένα αφιέρωμα στο Belcanto, στους Γάλλους συνθέτες Όπερας, σε Ιταλούς συνθέτες του 19ου αιώνα, καθώς και με την απαραίτητη βραδιά Verdi, νέες μεγάλες φωνές μας ταξιδεύουν στη μαγική χώρα του λυρικού τραγουδιού.

Susanne Braunsteffer, Σοπράνο
Anna Victorova, Μέτζο-Σοπράνο
Jihan Shin, Τενόρος
Filippo Fontana, Βαρύτονος
James Vaughan, Πιάνο
Viardot-Garcia, Schumann και Strauss, Brahms, σε Συνθέσεις των ιδίων

Τοποθεσία: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη

Είσοδος: € 25(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 40 - € 60
210 3611206
www.thf.gr
ΩΡΑ: 20:30

HALF NOTE JAZZ CLUB
Maria Joao - Ogre
World Jazz Diva

Δύσκολα βρίσκει κανείς στον ευρωπαϊκό χώρο πιο original φωνή από αυτή της Maria Joao. Σαν καθαρή τραγουδίστρια της τζαζ, η Maria διαθέτει το πάθος της Billie Holiday, την εφευρετικότητα της Ella Fitzgerald και το sex appeal της Elis Regina. Η υψηλή χροιά της και οι ικανότητές της μοναδικές. Από καταγωγή Πορτογαλική και Αφρικανική η ίδια τοποθετείται ταυτόχρονα και στον χώρο της world μουσικής και, ψάχνοντας την δισκογραφία της, θα την συναντήσουμε σε πολλά διεθνικά μουσικά projects αλλά και με avant garde προεκτάσεις που την έκαναν μία ντίβα στη παγκόσμια world jazz σκηνή! Η Maria Joao ξεκίνησε την ενασχόλησή της με την τζαζ στις αρχές των '80s, εντυπωσιάζοντας το κοινό. Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν τα ντουέτα της με την Γιαπωνέζα πιανίστρια Aki Takase. Κάπου στις αρχές των '90s αποφασίζει να δείξει την βαθιά της σχέση με την λαϊκή μουσική της πατρίδας της και σχηματίζει το γκρουπ Cal Viva όπου ξανασυνεργάζεται με τον σπουδαίο πιανίστα Mario Laginha και που μέλλει να είναι και καθοριστική συνεργασία στη ζωή της. Το 94ʼ θα υπογράψουν με την πασίγνωστη εταιρεία Verve και θα κάνουν μαζί 5 δίσκους ενώ η Joao θα συνεργαστεί και με καλλιτέχνες όπως ο Bobby McFerrin, o Hermeto Pascoal, ο Zawinul ή ο Gilberto Gil. Στην μεγάλη καρριέρα της η Maria Joao ξεδιπλώνει το απίστευτο και πολυεπίπεδο ταλέντο της στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου και θεωρείται μία από τις καλύτερες τζαζ τραγουδίστριες του σήμερα!

Maria João, Τραγούδι
Júlio Resende, Πιάνο
João Farinha, Πλήκτρα
André Nascimento, Electronic / Computer
Joel Silva, Ντραμς

Τοποθεσία: Half Note Jazz Club

210 9213310
www.halfnote.gr
ΩΡΑ: 22:30

CLASSICAL RADIO