02:00 - 06:00 CET
03:00 - 07:00 GRT
Track
by
ROMANTIC DREAMS

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019  5:27 CET  |  6:27 GRT
Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Be Updated

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Μια πλήρης λίστα από συναυλίες, εμφανίσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και, γενικά, events που αφορούν στην κλασική μουσική, το θέατρο και τις τέχνες. Ένας οδηγός από σημαντικά για το Classical Radio δρώμενα στην πόλη και όχι μόνο. Η τρέχουσα ημερομηνία είναι στο πράσινο πλαίσιο, ενώ οι ημέρες με περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένες με έντονα νούμερα.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποια εκδήλωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Χένσελ και Γκρέτελ
Όπερα για παιδιά

Τα πολύ παλιά χρόνια, τότε που υπήρχαν ακόμα στον κόσμο μάγισσες κακές και νεράιδες καλές, ζούσαν βαθιά μέσα στο δάσος σʼ ένα φτωχικό, μα πολύ χαριτωμένο σπιτάκι, φτιαγμένο από ξύλα, άχυρα και σκούπες, ο μικρός Χένσελ και η μικρή Γκρέτελ. Τα δύο παιδιά ζούσαν με τον πατέρα τους τον κυρ Πέτρο τον Σκουπά και τη μητέρα τους, την καλή, αλλά πολύ φωνακλού γυναίκα του. Οι καημένοι ήταν πολύ φτωχοί. Κάποιες φορές δεν είχαν παρά μόνο σκέτη νερόσουπα στο τραπέζι τους για φαγητό και άλλοτε μόνο ένα κανάτι γάλα. Βέβαια, τα παιδιά με το παιχνίδι ξεχνούσαν την πείνα τους.

Μια μέρα, εκεί που έπαιζαν μέσα στο σπίτι αναποδογυρίζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, έχυσαν κατά λάθος το γάλα που είχε κρατήσει η μαμά μέσα στο φανάρι. «Τι κάνατε; Χύσατε το γάλα; Τώρα πώς θα σας φτιάξω ρυζόγαλο; Πάλι νηστικοί θα μείνουμε. Χαθείτε από τα μάτια μου γρήγορα! Δεν θέλω να σας βλέπω», είπε θυμωμένη η μαμά όταν γύρισε στο σπίτι. Για να την καλοπιάσουν τα παιδιά, πηγαίνουν στο δάσος να μαζέψουν φράουλες. Εκεί συναντούν λουλούδια που χορεύουν, πολύχρωμα πουλάκια, αγγελάκια, ένα λαγουδάκι και τέλος, έναν κακό νάνο.

Η ώρα περνάει, το σκοτάδι πέφτει, τα παιδιά χάνουν το δρόμο. Δεν μπορούν πια να γυρίσουν στο σπίτι τους. Τότε τρεις καλές νεράιδες αναλαμβάνουν να τα προστατέψουν ως το πρωί. Όταν ξυπνούν, βλέπουν μπροστά τους ένα καραμελόσπιτο. Ο φράχτης του είναι φτιαγμένος από μπισκότα και ο κήπος του είναι γεμάτος λιχουδιές. Τα παιδιά χαρούμενα κόβουν κομμάτια από το παράξενο αυτό σπίτι και αρχίζουν να τρώνε. Ξαφνικά, από μέσα ακούγεται μια φωνή… «Κρίτσι, κρίτσι, κρίτσι, ποιος τραγανάει το σπίτι;» Ποια είναι αυτή η φωνή που ακούστηκε; Ποιος είναι μέσα σʼ αυτό;
Τη συνέχεια του παραμυθιού θα τη μάθουν οι μικροί μας φίλοι όταν έρθουν στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Κάρμεν Ρουγγέρη, Διασκευή - Κείμενο - Σκηνοθεσία
Γιώργος Αραβίδης και Τάσος Συμεωνίδης, Μουσική Διεύθυνση

Τοποθεσία: Αθήνα, Θέατρο Ολύμπια

Είσοδος: € 10 - € 15 - € 20 - € 25
210 3662100
www.nationalopera.gr
ΩΡΑ: 11:00

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Πράσινη Αποδοτική και Βιώσιμη - Ο Στόχος για την Ελληνική Ενεργειακή Οικονομία
Megaron Plus

Με το ενδιαφέρον του αμείωτο για το περιβάλλον και τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα ο άνθρωπος σε σχέση με αυτό, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει μια ιδιαίτερη συζήτηση πάνω στην ενεργειακή οικονομία στην Ελλάδα. Το Συμπόσιο που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έχει θέμα “Πράσινη Αποδοτική και Βιώσιμη – Ο στόχος για την ελληνική ενεργειακή οικονομία”. Θα συμμετάσχουν Έλληνες και ξένοι ομιλητές, ενώ προσκεκλημένη του Συμποσίου είναι η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη. Η οικονομική κρίση ίσως αποτελεί ευκαιρία για αλλαγή στην σπάταλη ενεργειακά χώρα μας. Ευκαιρία για να γίνει ο ενεργειακός τομέας πιο αποτελεσματικός, πιο ανταγωνιστικός και περισσότερο ανοιχτός στην οργανωτικές και τεχνολογικές εξελίξεις, με την προσφυγή σε κατάλληλα εργαλεία ορθολογικής διαχείρισης.

Στο Συμπόσιο που διοργανώνει το Megaron Plus στις 22 Μαρτίου σημαντικές προσωπικότητες καταθέτουν τις ειδικές τους γνώσεις, αλλά και τις απόψεις τους, για την ενεργειακή οικονομία στην Ελλάδα. Οι ξένοι ομιλητές θα είναι o Viren Doshi, Senior Partner Booz & Company, o Dr. Christoph Frei, Γενικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC), o Patrick Lambert, Διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Dr. Manuel Pinho, τ. Υπουργός Ενέργειας της Πορτογαλίας και ο Bo Diczfalusy, Διευθυντής Βιώσιμης Ενεργειακής Πολιτικής στον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA). Οι Έλληνες ομιλητές θα είναι ο Χρήστος Αρώνης, Ενεργειακός Σύμβουλος, ο Ευθύμιος Βιδάλης, Πρόεδρος του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, ο καθηγητής Αρθούρος Ζερβός, Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Πρόεδρος ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ, Αντιπρόεδρος ΣΕΒ, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), ο Κωνσταντίνος Καστρινάκης, CEO της KANTOR (Consultants), ο Δημήτρης Μπέης, τ. Επιστημονικός Διευθυντής του ΣΕΕΣ (Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής), ο Παναγιώτης Μπερνίτσας, Επικεφαλής Εταίρος του Δικηγορικού Γραφείου Μ. & Π. Μπερνίτσα, ο Χρήστος Σπίρτζης, Πρόεδρος ΤΕΕ, ο Κωνσταντίνος Σταυρίδης, Διευθυντής Μεγάλων Έργων της Εθνικής Τράπεζας και ο Γιάννης Στουρνάρας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών). Συντονιστής του Συμποσίου είναι ο Κωνσταντίνος Σ. Μανιατόπουλος, τ. Γενικός Διευθυντής Ενέργειας της Ε.Ε.

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: Ελεύθερη (δελτία προτεραιότητας)
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 17:00

ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΜΟΥΣΙΚΗΣ Β. & Μ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
Διάλογος - Κύκλος Συζητήσεων με τον Γεώργιο Π. Μαλούχο
Ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Γεώργιος Π. Μαλούχος συζητά με προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών σε μία αναζήτηση προσπορισμού της γνώσης και της εμπειρίας των ανθρώπων με σημαντικές διαδρομές και ουσιαστική συνεισφορά στην κοινωνία. Διαλέγονται, μεταξύ άλλων, οι: Νάνα Μούσχουρη, Μίκης Θεοδωράκης, Χρήστος Γιανναράς, Τίτος Πατρίκιος, Νίκος Κοτζιάς, Αλέκος Φασιανός κ.ά.

Τοποθεσία: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη

Είσοδος: Ελέυθερη
210 3611206
www.thf.gr
ΩΡΑ: 19:00

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Antonio Pappano, Boris Berezovsky
Η συνάντηση του Αντόνιο Παπάνο με την Ακαδημία της Αγίας Καικιλίας της Ρώμης οδήγησε σε έναν τέλειο γάμο: ένας από τους πιο απαστράπτοντες και παθιασμένους μαέστρους παρασύρει με την ορμή του μια από τις πιο παλιές ορχήστρες του κόσμου σε μια νέα λάμψη και την απογειώνει σε ερμηνείες υψηλής έντασης και συναρπαστικής ομορφιάς. Η καλύτερη συμφωνική ορχήστρα της Ιταλίας και μια από τις δέκα καλύτερες του κόσμου, με τον αστέρα μαέστρο της, Αντόνιο Παπάνο και έναν από τους πιο διάσημους βιρτουόζους, τον Μπόρις Μπερεζόφσκι, συμμετέχουν στον εορτασμό για τα 20 χρόνια του Μεγάρου Μουσικής, με δυο συναυλίες, στις 21 και 22 Μαρτίου, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Το πρόγραμμα των συναυλιών εκφράζει απόλυτα τη σφραγίδα που έχει βάλει ο Παπάνο στην ορχήστρα από τότε που την ανέλαβε, το 2005: ποικιλία εποχών και ήχου.

Στις 21 Μαρτίου η ορχήστρα θα ερμηνεύσει την εισαγωγή από την Αϊντα του Τζουζέπε Βέρντι, το Κοντσέρτο για πιάνο, αρ. 1 του Φραντς Λιστ και την 1η Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ και στις 22 Μαρτίου, την εισαγωγή «Σεμίραμις» του Τζοακίνο Ροσίνι, τις Κρήνες και τα Πεύκα της Ρώμης του Οτορίνο Ρεσπίγκι και τις Παραλλαγές Παγκανίνι του Σεργκέι Ραχμάνινοφ, ένα από τα πιο ωραία και δύσκολα έργα για πιάνο και ορχήστρα, με τον Μπερεζόφσκι ιδανικό ερμηνευτή

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: € 11(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 19 - € 35 - € 50 - € 70
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Καταλόγια
Σε αυτό το πλαίσιο το MCF coffee bar restaurant φιλοξενεί κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τις 21 Φεβρουαρίου έως και τις 29 Μαρτίου 2011, στις 21:00, την τελετουργική παράσταση "Καταλόγια", εμπνευσμένη από τρεις ελληνικές παραλογές με κοινό θέμα τη θυσία. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο δρώμενο όπου κούκλες και ηθοποιοί διηγούνται τρεις ιστορίες, από ισάριθμα κλασικά δημοτικά τραγούδια, οι οποίες και αναπαριστώνται με βάση τους κώδικες της αρχαιοελληνικής τραγωδίας. Η Μάνα Φόνισσα, Το Γιοφύρι της Άρτας και η Κακιά Πεθερά, κείμενα - τέλειες συμπυκνωμένες τραγωδίες, γεννήθηκαν από αφηγήσεις πραγματικών γεγονότων, έγιναν ποιήματα και τραγούδια, και ταξίδεψαν στο χρόνο από στόμα σε στόμα και από γενιά σε γενιά για να αποτελέσουν σήμερα έναν ακόμα συνδετικό κρίκο της νεοελληνικής λογοτεχνίας με την κλασική εποχή. Βασικό στοιχείο της παράστασης είναι η χρήση μασκών, κουκλοθέατρου και θεάτρου σκιών. Τεχνικές που δίνουν τη δυνατότητα να αναπαρασταθούν εικόνες πολύπλοκες και απαιτητικές, όπως εμφανίσεις εξωπραγματικών πλασμάτων, σκηνών πλήθους, χωροχρονικών αλλαγών και πολλών άλλων. Έτσι οι ερμηνευτές δημιουργούν ένα κόσμο πολλαπλών, παράλληλων εικόνων και δράσεων, δίνοντας επιπλέον και μια διαφορετική οπτική στην αισθητική της παράστασης. Ανάμεσα στις βασικές ιστορίες υπάρχουν κωμικά ιντερμέδια και η παράσταση πλαισιώνεται από πολυφωνικά τραγούδια και ρυθμικούς αυτοσχεδιασμούς συνυφασμένους με τις πλοκές των ιστοριών. Αποτέλεσμα: μία γοητευτική παράσταση που μας οδηγεί σε χρόνους παλιούς, τότε που όλα ήταν διαφορετικά αλλά και με μία έννοια τόσο ίδια και με το σήμερα.

Οι παραλογές:
Της μάνας φόνισσας
Η ιστορία της μάνας που σκοτώνει το παιδί της επειδή την έπιασε με τον εραστή της.
Του γιοφυριού της Άρτας
Η θυσία της όμορφης γυναίκας του πρωτομάστορα για να σταθεί το γεφύρι.
Της κακιάς πεθεράς
Η πεθερά που από ζήλεια και φθόνο σκοτώνει την νύφη της.

Τοποθεσία: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Είσοδος: € 8(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 12
210 3418550
www.mcf.gr
ΩΡΑ: 21:00

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Άσε με στα Όνειρα
Τι συμβαίνει όταν ένα γκρουπ νεαρών μουσικών συναντάει μια ηθοποιό; Μιλάνε και τραγουδάνε την ίδια γλώσσα; Ως πού μπορούν να φτάσουν;
Πού είναι το θέατρο, πού η μουσική και πού η ζωή μας η καθημερινή; Πού το όνειρο και πού η πραγματικότητα; Μπορούν όλα αυτά να χωρέσουν σε μια παράσταση; Η Ανθή Ανδρεοπούλου είναι η γυναίκα που έχει γράψει την ιστορία της, παίζει και τραγουδάει. Οι trio+ είναι τ' αγόρια. Ο Θανάσης Βούτσας γράφει μουσική και στίχους, παίζει κιθάρα και τραγουδάει.Ο Θοδωρής Καλαντζάκος παίζει κιθάρα. Ο Λουκάς Καλαντζάκος παίζει ντράμς
Η Έλλη Δαδήρα είναι το κορίτσι που παίζει κοντραμπάσο και τραγουδάει όψε.

Θανάσης Βούτσας, Σύνθεση – Κιθάρα - Τραγούδι
Λουκάς Καλαντζάκος, Ντράμς
Έλλη Δαδήρα, Μπάσο - τραγούδι
Ανθή Ανδρεοπούλου, Μιχαέλα
Μαρία Μαμούρη, Δανάη
Jean-Noël Vinter, Πέτρος

Τοποθεσία: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Είσοδος: € 12
210 3418550
www.mcf.gr
ΩΡΑ: 21:30

HALF NOTE JAZZ CLUB
The Jazz Side of the Moon
Η πρώτη εμφάνιση μιας καταξιωμένης ερμηνεύτριας στο ιστορικό τζαζ κλαμπ της Αθήνας. Η Φωτεινή Δάρρα έχει ήδη ξεχωρίσει στον χώρο του ποιοτικού έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού κάνοντας ερμηνείες απρόβλεπτες και τολμηρές. Τώρα, σʼ αυτές τις εμφανίσεις της, η Φωτεινή προσεγγίζει μεγάλα τραγούδια του στάνταρντ τζαζ ρεπερτορίου που έχουν σηματοδοτηθεί από ξεχωριστές προσωπικότητες – και που έχουν σηματοδοτήσει την αιώνια νιότη αρκετών γενεών, παραμένοντας πάντα ζωντανά. Σε επτά βραδιές λοιπόν, στο Half Note Jazz Club, η Φωτεινή Δάρρα ερμηνεύει Cole Porter, Sarah Vaughan, Ella Fitzerald, Billie Holiday, Frank Sinatra, Etta James και Julie London, φωτίζοντας μʼ αυτόν τον τρόπο την «άλλη», άγνωστη πλευρά του φεγγαριού και αποκαλύποντάς μας έτσι την jazz πλευρά της. Γιά επτά συνεχόμενες νύχτες, επτά μυθικά / ιστορικά πρόσωπα ζωντανεύουν μέσα από τη φωνή και την παρουσία της Φωτεινής, που σε αυτό το πρόγραμμα, εμφανίζεται μπροστά μας σε κοντινό πλάνο, για να καταθέσει την ψυχή της και να μιλήσει στην ψυχή μας. Μερικά από τα κομμάτια που θα ακουστούν: “Love for Sale”, “The Man I Love”, “Cry me a River”, “ Under my Skin”, “Lullaby of Birdland”, “So in Love”, “Summertime”… Δεν θα λείψουν και στιγμιότυπα από την ελληνική μουσική σκηνή του 50 και του 60 που επηρεάστηκαν από την “JAZZ πλευρά του φεγγαριού”. Πλέσσας, Μουζάκης, Γιαννίδης, Βάνου, Γιοβάννα, Μούσχουρη…

Φωτείνη Δάρρα, Τραγούδι
Γιώργος Παπαχριστούδης, Πιάνο
Τεό Λαζάρου, Μπάσο
Ανδρέας Μουζάκης, Τύμπανα
Αδάμ Δόγκας, Κλαρινέτο - Σαξόφωνο
Δημήτρης Αγάθος, Τρομπέτα
Γιάννης Αρβανιτάκης, Τρομπόνι

Τοποθεσία: Half Note Jazz Club

210 9213310
www.halfnote.gr
ΩΡΑ: 22:30

CLASSICAL RADIO