16:00 - 20:00 CET
17:00 - 21:00 GRT
Track
by
BIG SCREEN

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2020  16:29 CET  |  17:29 GRT
Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Be Updated

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Μια πλήρης λίστα από συναυλίες, εμφανίσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και, γενικά, events που αφορούν στην κλασική μουσική, το θέατρο και τις τέχνες. Ένας οδηγός από σημαντικά για το Classical Radio δρώμενα στην πόλη και όχι μόνο. Η τρέχουσα ημερομηνία είναι στο πράσινο πλαίσιο, ενώ οι ημέρες με περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένες με έντονα νούμερα.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποια εκδήλωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Διάλεξη του Έλληνα εικαστικού Γιάννη Κουνέλλη
Megaron Plus

Ο Γιάννης Κουνέλλης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1936. Το 1956, σε ηλικία 20 ετών, δίνει εξετάσεις στη Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, αλλά δεν γίνεται δεκτός. Έτσι, φεύγει στην Ιταλία, σπουδάζει ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης και εγκαθίσταται εκεί για πάντα. Στην Αιώνια Πόλη ο Γιάννης Κουνέλλης γνωρίζεται με πολλούς πρωτοπόρους καλλιτέχνες που τον επηρέασαν βαθύτατα στο έργο του, το οποίο αναγνωρίζεται από την πρώτη ατομική έκθεσή του στην γκαλερί «La Tartaruga» της Ρώμης. Από τα τέλη της δεκαετίας του '50 ως το 1967 ο καλλιτέχνης εμπνέεται από τους αριθμούς αλλά και από τα γράμματα της αλφαβήτου. Γρήγορα όμως εγκαταλείπει αυτά τα θέματα για να στραφεί σε άλλους τρόπους έκφρασης, επιστρατεύοντας υλικά «ταπεινά» και καθημερινά, όπως το μαλλί, το ξύλο, το κάρβουνο, το βαμβάκι, την πέτρα. Το 1967, όταν έλαβε μέρος στη θρυλική έκθεση με τίτλο «Αrtepoverae ΙΜ spazio» στη Γένοβα, θεωρήθηκε πρωτοπόρος στη χρήση των υλικών και στην αντίληψη του χώρου και σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος της Arte Povera.

Η διεθνής φήμη του Γιάννη Κουνέλλη σύντομα εδραιώθηκε. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις, διαθέτει μεγάλη εργογραφία, τα έργα του βρίσκονται σε σημαντικές συλλογές και η συμβολή του στην τέχνη έχει τονιστεί από κορυφαίους Ευρωπαίους θεωρητικούς του χώρου. Παράλληλα, τα έργα του άρχισαν σταδιακά να ξεφεύγουν από την αυστηρή έννοια της ζωγραφικής. Ο δημιουργός άρχισε να στήνει περιβάλλοντες χώρους και χάπενινγκ αναζητώντας τη δική του ελευθερία, να κάνει γλυπτά και κατασκευές, χρησιμοποιώντας πάντα ευτελή υλικά.

Η τέχνη του έχει χαρακτηρισθεί μεταξύ άλλων «ριζοσπαστική» αλλά και «επιθετική». «Δεν ξέρω τους ψυχολογικούς παράγοντες, αλλά στη δουλειά μου -και όχι μόνο σε αυτήν- είμαι ριζοσπαστικός. Γιʼ αυτό κάθε έργο το αντιμετωπίζω σαν το τελευταίο. Οι ζωγράφοι που βγήκαμε με τα έργα μας έξω από το τελάρο, το κάναμε επειδή μας περιόριζε την έκφραση, το κάναμε για να πλησιάσουμε τους άλλους, για να είμαστε πιο διαλεκτικοί και αυτό μας ελευθέρωσε», εξηγεί ο Γιάννης Κουνέλλης. Τι σημαίνει όμως η Ελλάδα για τον Γιάννη Κουνέλλη; Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του τον Ιούλιο του 2010, «Είναι μεγάλη έλξη. Ίσως και μια πληγή, με κατάληξη όμως θετική. Στην Ελλάδα, όταν ήμουν μικρός, είδα και τρομακτικά πράγματα που δεν εμπνέουν έναν νέο. Τον πόλεμο, τον Εμφύλιο… Η Ελλάδα μου έδωσε τον φόβο. Εγώ, όμως, τον εκμεταλλεύομαι τον φόβο. Την αξία του. Ο φόβος είναι σαν τον πηλό. Και πρέπει να τον πλάσεις. Είναι η αρχή κάθε παραγωγικής ιδέας (...) Στη δουλειά μου δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στο έργο και στον χώρο. Η τέχνη συνυπάρχει με τη ζωή, όπως το μοντέρνο συνυπάρχει με το αρχαίο».

Γιάννης Κουνέλλης, Εικαστικός
Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Εικαστικός

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: Ελεύθερη (δελτία προτεραιότητας)
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 19:00

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου και ώρα 20.30 στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης (πρώην Φίλων της Μουσικής) του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Βύρωνα Φιδετζή θα παρουσιάσει έργα των Γιάννη Ανδρέου Παπαϊωάννου, Béla Bartók και Zoltán Kodály σε μία συναυλία αφιερωμένη στην επέτειο εκατό ετών από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Γ. Α. Παπαϊωάννου.

Πρόγραμμα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: «Βασίλης ο Αρβανίτης», συμφωνικός θρύλος πάνω στην ομώνυμη νουβέλα του Στρατή Μυριβήλη
BÉLA BARTÓK: Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.1 (αʼ εκτέλεση με την Κ.Ο.Α.)
ZOLTÁN KODÁLY: Οι χοροί της Γκαλάντα

Τίτος Γουβέλης, πιάνο (Σολίστ)
Βύρων Φιδετζής, Διεύθυνση ορχήστρας

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος:  3(Φοιτητικά/μαθητικά) -  8 -  13 -  18 -  23
210 7257601
www.koa.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Μεγάλα συμφωνικά έργα
Gustav Mahler: Συμφωνία αρ. 2

Κάρολος Τρικολίδης, Μουσική Διεύθυνση
Χρυσούλα Μαλλιαμάνη, σοπράνο
Μαρία Λα Βίτα, μέτζο σοπράνο
Χορωδία Θεσσαλονίκης
Μουσική Διδασκαλία Χορωδίας Αγγελική Κρίσιλα
Χορωδία Α.Π.Θ. "Γιάννης Μάντακας"
Μουσική Διδασκαλία Χορωδίας Πέτρος Μπεκιαρίδης

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Είσοδος: € 10 - € 15 - € 20
Διατίθενται μειωμένα εισιτήρια
2310 282020
www.i-stores.gr

Πληροφορίες: 2310 236990
www.tsso.gr
www.tch.gr
ΩΡΑ: 21:00

HALF NOTE JAZZ CLUB
Cristina Branco
Με ιδιαίτερη τραγουδιστική προσέγγιση και με μια σταθερή επαφή με την ποιητική πλευρά του, η Cristina δημιούργησε μια πιο «έντεχνη» όψη στο fado που δεν έρχεται σε αντίφαση ή αντίθεση με την παραδοσιακή. Όλοι οι δίσκοι της μέσα στον νέο αιώνα υποδηλώνουν την επιμονή της να αποδώσει την ποιητική ομορφιά της λαϊκής πορτογαλικής μουσικής γι αυτό και φροντίζει να συνεργάζεται πάντα με τους κορυφαίους...

Τοποθεσία: Half Note Jazz Club

210 9213310
www.halfnote.gr
ΩΡΑ: 22:30

LIDO MUSIC THATRE
ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ
«Η Αθήνα τη νύχτα στο Lido Music Theatre»

Την νύχτα της ψυχαγωγίας και της καλής διασκέδασης, θα αναβιώσει στη Μουσική Σκηνή “Lido Music Theatre”, ο αγαπημένος συνθέτης όλων των ηλικιών, Μίμης Πλέσσας.

Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τα ωραιότερα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα που έχουν αγαπηθεί από γενιές ακροατών.

Τραγούδια από τις αξέχαστες και πάντα επίκαιρες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου, τραγούδια από μιούζικαλ και αξεπέραστους χρυσούς δίσκους, όπως ο «Δρόμος», αλλά και μεγάλες στιγμές από την jazz, τη διεθνή αλλά και την λαϊκή πλευρά του μεγάλου συνθέτη, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το αθηναϊκό κοινό, για 14 μοναδικές παραστάσεις.

Μαζί με καταξιωμένους, αλλά και νεότερους πολύ ταλαντούχους ερμηνευτές, όπως η Αναστασία Μουτσάτσου, ο Λάμπρος Καρελάς, η τουρκάλα Fide Koksal, ο Σπύρος Κλείσσας, η Ιώ Νικολάου, αλλά και ο ηθοποιός - performer Παναγιώτης Πετράκης σε μια φιλική συμμετοχή, θα μας ταξιδέψει σε ένα πρόγραμμα αμιγώς ψυχαγωγικό,που θα επιχειρήσει να φέρει την αλλαγή στη νυχτερινή Αθήνα.

Τον Μίμη Πλέσσα και τους τραγουδιστές θα πλαισιώνει 5μελής ορχήστρα που αποτελείται από σολίστες μουσικούς.

Νάσσο Σωπύλη, μαέστρο
Γιώργος Παχής, μπουζούκι

Τοποθεσία: Αθήνα, Lido Music Theatre

Οργάνωση: Artway – Technotropon
Τηλ. 210 5157977

www.liveartway.com
ΩΡΑ: 22:30

CLASSICAL RADIO