10:00 - 14:00 CET
11:00 - 15:00 GRT
Track
by
IT SOUNDS NICE

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Σάββατο, 30 Μαΐου 2020  10:16 CET  |  11:16 GRT
Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Be Updated

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Μια πλήρης λίστα από συναυλίες, εμφανίσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και, γενικά, events που αφορούν στην κλασική μουσική, το θέατρο και τις τέχνες. Ένας οδηγός από σημαντικά για το Classical Radio δρώμενα στην πόλη και όχι μόνο. Η τρέχουσα ημερομηνία είναι στο πράσινο πλαίσιο, ενώ οι ημέρες με περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένες με έντονα νούμερα.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποια εκδήλωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010
ΚΑΜΕΡΑΤΑ
Πλευρές του μοντερνισμού
Δύο μουσικά αριστουργήματα του 20ού αιώνα,
Σερενάτα για βιολί του Μπέρνσταϊν
Εξαϋλωμενη νύχτα του Σαίμπεργκ σε διάλογο

Δύο μουσικά αριστουργήματα του 20ού αιώνα, αντιπροσωπευτικά δείγματα του κινήματος του μοντερνισμού όπως αυτός εκδηλώθηκε στις δύο όχθες του Ατλαντικού, παρουσιάζει η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Πρόκειται για τη Σερενάτα για σόλο βιολί, άρπα, κρουστά και ορχήστρα εγχόρδων του Λέοναρντ Μπέρσταϊν ένα νεοκλασικό έργο με τζαζ επιρροές που γράφτηκε με αφορμή το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και την Εξαϋλωμένη Νύχτα (σε μεταγραφή για ορχήστρα εγχόρδων) του Άρνολντ Σαίνμπεργκ πρώιμο τονικό δείγμα γερμανικού εξπρεσιονισμού. Θα τα απολαύσουμε στο πλαίσιο ενός ξεχωριστού προγράμματος που περιλαμβάνει ένα ακόμη έργο: τη Σουίτα για Ορχήστρα εγχόρδων του Νίκου Αθηναίου, που εκτός από συνθέτης συμμετέχει στη συναυλία αυτή και με την ιδιότητα του αρχιμουσικού. Σολίστ στο βιολί για τις ανάγκες της Σερενάτας του Μπέρνσταϊν, ο Σίμος Παπάνας.

Τη συναυλία ανοίγει η Σουίτα για ορχήστρα εγχόρδων του Νίκου Αθηναίου, μία σειρά από έξι μικρής διάρκειας μουσικά κομμάτια που φέρουν τους τίτλους: πρελούδιο, χορός, φαντασία, τραγούδι, ιντερμέτζο και φινάλε. Χαρακτηριστικό του έργου είναι, ότι στα πέντε πρώτα από τα έξι κομμάτια ο ρυθμός ακολουθεί το μοτίβο αργό-γρήγορο-αργό-γρήγορο-αργό με το κάθε αργό κομμάτι να προϊδεάζει τον ακροατή για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στο επόμενο γρήγορο κομμάτι της σειράς, ενώ στο φινάλε ξεδιπλώνονται όλα τα μουσικά θέματα που παρουσιάστηκαν στα προηγούμενα μέρη της Σουίτας. Το έργο γράφτηκε στην Κολωνία το 1978, και πρωτοπαρουσιάστηκε τον ίδιο χρόνο στο Μάνχαΐμ από την Ορχήστρα εγχόρδων της Νοτιοδυτικής Γερμανίας. Στη συναυλία θα το ακούσουμε σε νέα γραφή (Οκτώβριος 2010).

Ακολουθεί η Σερενάτα για σόλο βιολί, άρπα, κρουστά και ορχήστρα εγχόρδων του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν. Από τις σημαντικότερες μουσικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα, μαέστρος, συνθέτης, συγγραφέας και πιανίστας ο Λέοναρντ Μπέρσταϊν υπήρξε ο πρώτος αμερικανός που έγινε μουσικός διευθυντής της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης, ωστόσο έγινε γνωστός ευρέως με την ιδιότητα του συνθέτη μουσικής για ταινίες όπως την West side story. Η Σερενάτα για σόλο βιολί, άρπα, κρουστά και ορχήστρα εγχόρδων έργο πενταμερές όπου πρωταγωνιστεί το βιολί, αποτελεί δημιουργία του 1954. Για τη σύνθεσή της ο Μπέρνσταϊν εμπνεύστηκε από το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα, τον σπουδαιότερο ίσως από τους Σωκρατικούς διαλόγους στον οποίο παρουσιάζονται αρχαίοι φιλόσοφοι να συνδιαλέγονται για τη φύση της αγάπης με τον καθένα ομιλητή να αναπτύσσει το συλλογισμό του βασιζόμενος στα λεγόμενα προηγούμενων ομιλητών. Την ίδια λογική φαίνεται να ακολουθεί ο συνθέτης στη Σερενάτα, όπου μουσικά θέματα επανεμφανίζονται συχνά σε διαφορετικά σημεία του έργου, εξεταζόμενα ωστόσο από διαφορετικές οπτικές γωνίες και σε διαφορετικά πλαίσια. Να σημειωθεί ότι τα μέρη της Σερενάτας φέρουν ως τίτλους ονόματα ομιλητών του «Συμποσίου»: Φαίδρος-Παυσανίας, Αριστοφάνης, Εριξύμαχος, Αγάθων και Σωκράτης-Αλκιβιάδης. Το έργο παρουσιάστηκε σε πρώτη εκτέλεση το 1954 στο Φεστιβάλ της Βενετίας υπό τη διεύθυνση του ίδιου του Μπέρνσταϊν και με σολίστ στο βιολί τον Αϊζακ Στερν.
Η συναυλία ολοκληρώνεται με το πιο δημοφιλές ίσως από τα έργα του γεννημένου στη Βιέννη Άρνολντ Σαίνμπεργκ, κορυφαίου συνθέτη και θεωρητικού με τεράστια επιρροή στην εξέλιξη της μοντέρνας μουσικής κυρίως εξαιτίας της μεθόδου του “δωδεκαφθογγισμού” (ατονικότητας) την οποία ανέπτυξε στη σύνθεση μουσικής. Γραμμένη στην αρχική της μορφή για δύο βιολιά, δύο βιόλες και δύο βιολοντσέλα, η Εξαϋλωμένη Νύχτα, την οποία θα απολαύσουμε σε μεταγραφή για ορχήστρα εγχόρδων γράφτηκε το 1899, πολύ πριν ο συνθέτης αναπτύξει την τεχνική που τον έκανε διάσημο, και ως προς αυτό θεωρείται από τα ʽεύκολαʼ έργα του. Με ύφος νεο-ρομαντικό και με έκδηλες επιρροές από τον Μπραμς και τον Βάγκνερ, η Εξαϋλωμένη Νύχτα σημείωσε τεράστια επιτυχία στην πρώτη της παρουσίαση το 1902. Λέγεται μάλιστα ότι τόσο πολύ εντυπωσίασε το έργο τον Γκούσταβ Μάλερ, που έκτοτε και μέχρι τον θάνατό του ανέλαβε αρωγός του Σαίνμπεργκ.

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: € 7(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 19 - € 30
210 7282717
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 20:30

HALF NOTE JAZZ CLUB
Cristina Branco
Με ιδιαίτερη τραγουδιστική προσέγγιση και με μια σταθερή επαφή με την ποιητική πλευρά του, η Cristina δημιούργησε μια πιο «έντεχνη» όψη στο fado που δεν έρχεται σε αντίφαση ή αντίθεση με την παραδοσιακή. Όλοι οι δίσκοι της μέσα στον νέο αιώνα υποδηλώνουν την επιμονή της να αποδώσει την ποιητική ομορφιά της λαϊκής πορτογαλικής μουσικής γι αυτό και φροντίζει να συνεργάζεται πάντα με τους κορυφαίους...

Τοποθεσία: Half Note Jazz Club

210 9213310
www.halfnote.gr
ΩΡΑ: 22:30

CLASSICAL RADIO