00:00 - 02:00 CET
01:00 - 03:00 GRT
Track
by
OPERA HOUSE

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020  1:26 CET  |  2:26 GRT
Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Be Updated

ΔεΤρΤεΠεΠαΣαΚυ
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Μια πλήρης λίστα από συναυλίες, εμφανίσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και, γενικά, events που αφορούν στην κλασική μουσική, το θέατρο και τις τέχνες. Ένας οδηγός από σημαντικά για το Classical Radio δρώμενα στην πόλη και όχι μόνο. Η τρέχουσα ημερομηνία είναι στο πράσινο πλαίσιο, ενώ οι ημέρες με περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένες με έντονα νούμερα.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποια εκδήλωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2011
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
20 χρόνια Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής
22 Οκτωβρίου 1991: ηχούν για πρώτη φορά στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τα έγχορδα της Καμεράτα. Στο πόντιουμ ο αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός της διευθυντής Αλέξανδρος Μυράτ. Το νεοσύστατο σύνολο μουσικής δωματίου ίδρυσε ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής με πρωτοβουλία του Χρήστου Λαμπράκη σε συνεργασία με τον βιολονίστα Δημήτρη Σέμση.

Είκοσι χρόνια μετά, η Ορχήστρα εγκαινιάζει τις φετινές εμφανίσεις της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με μία «επετειακή» συναυλία, την πρώτη του Κύκλου «Μετατροπίες» για τη νέα περίοδο, την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου (8:30 το βράδυ), στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Πλαισιώνοντας δύο σπουδαίες ελληνίδες σολίστ, την Αρετή Ζούλα βιολί και την Αγγέλα Γιαννάκη βιόλα, η Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της πρώτης εκείνης συναυλίας της, δύο δεκαετίες πριν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Συγκεκριμένα θα ερμηνεύσει τα κομμάτια Σουίτα αρ.3 από το Airs et danses antiques του Ottorino Respighi, Σουίτα αρ.3 για βιολί, βιόλα και έγχορδα του Kurt Atterberg και το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 14 σε ντο δίεση ελάσσονα, έργο 131 του Ludwig van Beethoven. Διευθύνει ο αρχιμουσικός Αλέξανδρος Μυράτ.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κύκλου «Μετατροπίες» που στόχο έχει να προτείνει στο κοινό ποικίλους, εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με τη μουσική.

Το πρόγραμμα

Την έναρξη του πρώτου μέρους του προγράμματος σηματοδοτεί η «μελαγχολική» Σουίτα αρ.3 σε ελεύθερη μεταγραφή για ορχήστρα εγχόρδων από το έργο Airs et danses antiques, μία συλλογή από τρεις Σουίτες (αρ.1, 2 & 3) πάνω σε χορούς και μελωδίες γνωστών αλλά και ανώνυμων συνθετών της αναγέννησης και της εποχής του μπαρόκ, που ο σπουδαίος ιταλός μουσουργός Ottorino Respighi, συνέθεσε την περίοδο 1917-1932, για να ακολουθήσει η τριμερής Σουίτα αρ.3 για βιολί, βιόλα και έγχορδα (1917), ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σουηδικής μουσικής του 20ού αιώνα, του Kurt Atterberg. Έργο ιδιαίτερα ρομαντικό φέρει επιρροές από τον Johannes Brahms και τον Max Reger, ενώ χαρακτηρίζεται από έναν υπέροχο μελαγχολικό διάλογο μεταξύ σολίστ και εγχόρδων στο πρώτο μέρος του (Πρελούδιο). Το δεύτερο μέρος του προγράμματος μονοπωλεί το μεγαλειώδες Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 14 σε ντο δίεση ελάσσονα, έργο 131 του Ludwig van Beethoven σύνθεση που ολοκληρώθηκε ένα χρόνο πριν το θάνατο του συνθέτη, όταν ο τελευταίος είχε χάσει πλέον οριστικά την ακοή του, ωστόσο, κατά γενική ομολογία, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα της εργογραφίας του μεγάλου μουσουργού. Αφιερωμένο στον βαρώνο Γιόζεφ φον Στούτερχάιμ (Joseph von Stutterheim), το Κουαρτέτο έκανε ιδιαίτερη αίσθηση την εποχή που γράφηκε. Μάλιστα λέγεται ότι όταν το άκουσε, ο Σούμπερτ είχε πει «μετά από αυτό, τι απόμεινε για εμάς να συνθέσουμε...».

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Είσοδος: € 7(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 19 - € 30
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τα Κρουστά στην Ανατολική Μεσόγειο: Δέρμα, Ξύλο και Πηλός
Πρόγραμμα: Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών – 2011 Μέση Ανατολή

Οι δεξιοτέχνες των παραδοσιακών κρουστών οργάνων Lev Elman, Λουκάς Μεταξάς και Δημήτρης Παναγούλιας, παίζουν και αυτοσχεδιάζουν με αφετηρία τις μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας τις κοινές καταβολές τους αλλά και τα επί μέρους τοπικά ιδιώματα, σε μια διαδρομή που ξεκινάει από τα αρχέγονα ρυθμικά σχήματα και καταλήγει -μέσω των σύγχρονων τεχνικών εκτέλεσης των κρουστών οργάνων- στο σημερινό ήχο. Συνοδοιπόροι σε αυτή τη διαδρομή ο Σωκράτης Σινόπουλος στην πολίτικη λύρα και ο Κυριάκος Ταπάκης στο ούτι.

Lev Elman, Κρουστά
Λουκάς Μεταξάς, Κρουστά
Δημήτρης Παναγούλιας, Κρουστά
Σωκράτης Σινόπουλος, Πολίτικη λύρα
Κυριάκος Ταπάκης, Ούτι

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Είσοδος: € 10(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 15
2310 895938-9
www.tch.gr
ΩΡΑ: 21:00

CLASSICAL RADIO