02:00 - 06:00 CET
03:00 - 07:00 GRT
Track
by
CLASSICAL DREAMS

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024  5:12 CET  |  6:12 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Η Κ.Ο.Α. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η Κ.Ο.Α. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η Κ.Ο.Α. υπό τη διεύθυνση του Johan Arnell
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011, 20.30

20η Συναυλία

Την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου Σουηδού αρχιμουσικού Johan Arnell θα παρουσιάσει έργα των Jean Sibelius, Richard Strauss και Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.

Η συναυλία θα ξεκινήσει με το Θλιμμένο Βαλς του Jean Sibelius (1865 – 1957). Ο Φινλανδός συγγραφέας Arvid Järnefelt, ανέθεσε στον Sibelius να γράψει σκηνική μουσική για το ανέβασμα του θεατρικού του έργου «Kuolema» («Θάνατος»). Πράγματι, ο συνθέτης ανταποκρίθηκε στο αίτημα συνθέτοντας έξη ορχηστρικά κομμάτια, από τα οποία το πρώτο αναθεωρήθηκε από τον Sibelius λίγο αργότερα και ως αυτοτελές έργο πια με τον τίτλο «Θλιμμένο Βαλς» παρουσιάστηκε στις 25 Απριλίου 1904 στην αίθουσα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι υπό τη διεύθυνση του συνθέτη. Η επιτυχία και η απήχηση του σύντομου αυτού κομματιού υπήρξε τεράστια καθιστώντας το ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα και αγαπητά συμφωνικά έργα του Sibelius.

Αμέσως μετά θα ακουστεί άλλο ένα έργο του Jean Sibelius, το συμφωνικό ποίημα «Ο κύκνος της Τουονέλα». Ο θαυμασμός του Φινλανδού συνθέτη για το έργο του Wagner αποτέλεσε αφορμή τεράστιων αμφιβολιών για τη δική του αξία, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί οριστικά από τα σχέδια της όπεράς του, «Η κατασκευή του πλοίου». Ωστόσο, ο Sibelius επεξεργάστηκε μέρος του υλικού από την ανολοκλήρωτη όπερα και το ενσωμάτωσε στη συμφωνική σουίτα «Θρύλοι του Lemminkäinen» (1896). Ο «Κύκνος της Τουονέλα» ήταν αρχικά το αργό, τρίτο μέρος της σουίτας, για να μετακινηθεί αργότερα στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με την πρόθεση του συνθέτη, η αλληλουχία των μερών να συνάδει με αυτή των μερών μίας συμφωνίας.

Στη συνέχεια θα εκτελεστεί το Κοντσερτίνο για κλαρινέτο, φαγκότο και ορχήστρα εγχόρδων του Richard Strauss (1864 – 1949) σε αʼ εκτέλεση με την ΚΟΑ. Το 1947 ο Burghauser ήταν εκείνος που λειτούργησε ως μεσάζων, προκειμένου να πουληθούν χειρόγραφες παρτιτούρες έργων του Strauss σε πλούσιους συλλέκτες στην Αμερική, για την οικονομική ενίσχυση του συνθέτη. Προς τα τέλη της ίδιας χρονιάς, ο Strauss με ευγνωμοσύνη συνέθεσε το Κοντσερτίνο για κλαρινέτο και φαγκότο, που ολοκληρώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου και αφιερώθηκε στο φίλο του. Είναι αρκετά πιθανό, ο Strauss να έγραψε το κοντσερτίνο έχοντας στο μυαλό του κάποιο εξωγενές πρόγραμμα. Στο μαέστρο Clemens Krauss είχε πει, ότι το έργο βασιζόταν στο παραμύθι του Hans Christian Andersen «Ο χοιροβοσκός». Σολίστ είναι οι κορυφαίοι μουσικοί της ΚΟΑ, Σπύρος Μουρίκης (κλαρινέτο) και Αλέξανδρος Οικονόμου (φαγκότο).

Η συναυλία θα κλείσει με τη Συμφωνία αρ. 6 σε σι ελάσσονα, έργο 74 «Παθητική» του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840 – 1893). Ελάχιστες μέρες μετά την πρεμιέρα της Παθητικής Συμφωνίας ο Τσαϊκόφσκι ήπιε ένα ποτήρι νερό χωρίς πρώτα να το βράσει, με αποτέλεσμα να προσβληθεί με χολέρα και να αφήσει την τελευταία του πνοή τέσσερις μέρες αργότερα. Η Συμφωνία έμελλε έκτοτε να συνδεθεί στη συνείδηση του κοινού άρρηκτα με το θάνατο του Τσαϊκόφσκι, για τα πραγματικά αίτια του οποίου διατυπώνονται μέχρι σήμερα αντικρουόμενες απόψεις. Σε κάθε περίπτωση, η Συμφωνία, παρά την αρχικά μέτρια απήχησή της, σύντομα αναγνωρίστηκε ως ένα από τα γοητευτικότερα και εκφραστικότερα έργα του μεγάλου Ρώσου συνθέτη, αποτελώντας το «κύκνειο άσμα» του.

Ο Σουηδός αρχιμουσικός Γιόχαν Αρνέλ γεννήθηκε στο Κάλμαρ και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Μουσικής της Βιέννης κοντά στον Χανς Σβαρόφσκι (διεύθυνση) και τον Άλφρεντ Ουλ (σύνθεση). Υπήρξε για χρόνια βοηθός του Χέρμπερτ φον Κάραγιαν. Το 1975 διηύθυνε για πρώτη φορά στη Βασιλική Όπερα της Στοκχόλμης, με την οποία διατηρεί πολυετή καλλιτεχνική συνεργασία. Εμφανίζεται επίσης συχνά στη Γερμανική Όπερα του Βερολίνου και την Κρατική Όπερα του Αμβούργου. 
Την περίοδο 1993-96 ήταν βασικός αρχιμουσικός της Όπερας της Χάλλε. Έχει επίσης εμφανιστεί στο Λονδίνο, το Τόκιο, τη Βαρκελώνη, την Αθήνα, τη Βουδαπέστη, τη Σόφια, το Βελιγράδι, την Κοπεγχάγη, το Όσλο και τη Μασσαλία. Έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό ηχογραφήσεων με ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική της Στοκχόλμης, η Συμφωνική της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου και η Ορχήστρα Δωματίου του Ρέικιαβικ.

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Περισσότερα για τη συναυλία θα βρείτε στα events του classicalradio.gr

Sponsorship
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories



1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  18 - 24 ΜΑΡΤΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO