02:00 - 06:00 CET
03:00 - 07:00 GRT
Track
by
CLASSICAL DREAMS

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024  4:38 CET  |  5:38 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Στήλη: "Μουσική από Κούνια" #016
Στήλη:
Μουσική από Κούνια
από τον Ηλία Σακαλάκ


Ο Ηλίας Σακαλάκ γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Trinity College of Music (Cello Perf. LTCL Dip.TCL). Είναι μέλος της ορχήστρας Καμεράτα από την ίδρυσή της και έχει γράψει τα βιβλία "Σωματικά και Ψυχολογικά προβλήματα των μουσικών" και "Μουσικές Βιταμίνες, στοιχεία μουσικής ιατρικής, μουσικής ψυχολογίας". Εκπαιδευτικά του προγράμματα έχουν παρουσιασθεί με επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής και στην Στεγή Γραμμάτων και Τεχνών. Ήταν υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ορχήστρας Καμεράτα στα δημοτικά σχολεία για τρία χρονιά και το 2010 δημιούργησε την ομάδα "Μουσικοί για Παιδιά" προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε παιδιατρικά νοσοκομεία.
___________________________


Το ότι η μουσική επιδρά στο σώμα μας είναι γνωστό και τεκμηριωμένο από πολλές μελέτες, έρευνες και μετρήσεις. Για τις επιδράσεις που έχει η μουσική στο πνεύμα μας, η γνώση μας είναι περιορισμένη.

Εκεί που κανείς μπορεί να καταλάβει καλύτερα την δύναμη της μουσικής στον συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου, είναι και ο κινηματογράφος. Λίγο πολύ, όλοι μας έχουμε δει κάποιες ταινίες του λεγόμενου βουβού κινηματογράφου. Οι ταινίες αυτές, όταν παίζονταν στις τότε αίθουσες κινηματογράφου, επειδή ακριβώς η τεχνολογία της εποχής εκείνης δεν επέτρεπε να ακούγονται οι ηθοποιοί, συνοδεύονταν πάντα από ένα πιάνο που έπαιζε ζωντανά μέσα στον κινηματογράφο ένας πιανίστας. Συνήθως, αυτό που έβλεπε κανείς στην οθόνη κάθε λίγο, ήταν κάποιες ‘κάρτες’ με λόγια, που εκτελούσαν χρέη διαλόγου. Αυτό είναι κάτι πολύ εύκολα κατανοητό. Έπειτα, έβλεπε κανείς τους ηθοποιούς να μιλάνε, μόνο που δεν μπορούσε να τους ακούσει. Αυτές οι ‘κάρτες’ λοιπόν, ήταν χρήσιμες. Η μουσική όμως, σε τι χρειαζόταν;

Κι όμως! Κάτι αλλάζει σημαντικά με την μουσική! Η συναισθηματική αντίδραση του ακροατή και η συμμετοχή του.

Φυσικά, βουβές ταινίες δεν γίνονται πια. Σήμερα, έχουμε έγχρωμη εικόνα και επίσης καταπληκτικής απόδοσης ήχο, στις ταινίες. Παρ’ όλα αυτά, και σήμερα, σε όλες τις ταινίες, υπάρχει μουσική.

Γιατί όμως οι ταινίες, που περιγράφουν την αληθινή ζωή, χρειάζονται μουσική; Ίσως, γιατί αν και δεν είναι από μόνες τους η ‘πραγματική ζωή’, χρειάζονται την μουσική για να υποστηρίξει, και να τονίσει συναισθηματικά τις διάφορες σκηνές. Χωρίς την υποστήριξη της μουσικής, η ταινία θα αποτύγχανε στο να δημιουργήσει τις συναισθηματικές καταστάσεις που θα μπορούσε κανείς να συναντήσει στην ‘πραγματική ζωή’, και έτσι δεν θα μπορούσε να μας πείσει για την αληθοφάνεια της!

Από όλα τα ανθρώπινα βιώματα και εμπειρίες, τα συναισθήματα φαίνεται να είναι τα πιο μυστήρια! Τα βιώνουμε με έναν πολύ προσωπικό τρόπο, και από ότι φαίνεται δεν μπορούμε να μοιρασθούμε συναισθηματικές καταστάσεις με τον ίδιο τρόπο που θα μοιραζόμασταν γεγονότα. Τα συναισθήματα, μοιάζουν να είναι υποκειμενικά, ατομικά και προσωπικά. Παρ’ όλα αυτά, μπορούν να μελετηθούν επιστημονικά, και έτσι ο ρόλος της μουσικής στο συναίσθημα, μπορεί να κατανοηθεί, έστω και στην βάση του.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories



1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  18 - 24 ΜΑΡΤΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO