06:00 - 08:00 CET
07:00 - 09:00 GRT
Track
by
SWEET MORNING

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024  7:24 CET  |  8:24 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Στήλη: "Μουσική από Κούνια" #021
Στήλη:
Μουσική από Κούνια
από τον Ηλία Σακαλάκ


Ο Ηλίας Σακαλάκ γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Trinity College of Music (Cello Perf. LTCL Dip.TCL). Είναι μέλος της ορχήστρας Καμεράτα από την ίδρυσή της και έχει γράψει τα βιβλία "Σωματικά και Ψυχολογικά προβλήματα των μουσικών" και "Μουσικές Βιταμίνες, στοιχεία μουσικής ιατρικής, μουσικής ψυχολογίας". Εκπαιδευτικά του προγράμματα έχουν παρουσιασθεί με επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής και στην Στεγή Γραμμάτων και Τεχνών. Ήταν υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ορχήστρας Καμεράτα στα δημοτικά σχολεία για τρία χρονιά και το 2010 δημιούργησε την ομάδα "Μουσικοί για Παιδιά" προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε παιδιατρικά νοσοκομεία.
___________________________


Η επίδραση της μουσικής στην καρδιά και την αρτηριακή πίεση ήταν πάντα ένα δημοφιλές θέμα.

Σε μία από τις πρώτες εκδόσεις του ιατρικού περιοδικού ‘Lancet, γινόταν προσπάθεια να διαπιστωθεί η επίδραση που έχει η μουσική στην αρτηριακή πίεση. Η επενέργεια της μουσικής βρέθηκε να επηρεάζεται από τον βαθμό εκτίμησης των ατόμων που εξετάσθηκαν. Ομάδες με διαφορές στις μουσικές ικανότητες αποκρίθηκαν σε σχέση με την ένταση, την μελωδία, τον ρυθμό, το τονικό ύψος και το είδος της μουσικής. Το ενδιαφέρον για την μουσική, ήταν ένας από τους βασικότερους παράγοντες που επηρέαζαν την απόκριση των ερωτηθέντων. Μεγαλύτερο βάρος έδωσε η μουσική ομάδα στην παράμετρο της μελωδίας. Η ένταση, προκάλεσε την πιο φανερή επίδραση στην μέτρια μουσική ομάδα. Γενικότερα, η ακρόαση της μουσικής συνοδευόταν από μία ελαφρά αύξηση της αρτηριακής πίεσης του ακροατή.

Εάν η μουσική επιδρά στο σώμα και την ψυχή υγιών ατόμων (ακροατές), τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι άτομα με διάφορες ασθένειες μπορούν να αντιδράσουν στην μουσική με συγκεκριμένους τρόπους. Μία συγκεκριμένη υπόθεση, που μένει να επαληθευθεί με εμπειρικό τρόπο, είναι το ότι άτομα που πάσχουν από γνωστές ασθένειες ανταποκρίνονται στην μουσική με έναν τρόπο που προκύπτει από την ίδια την ασθένεια. Έτσι μπορούμε να βρούμε ότι οι μουσικές παράμετροι του αυτοσχεδιαστικού παιξίματος περιορίζονται από την ασθένεια. Επίσης, σε σχέση με την μουσικοθεραπεία, εφόσον γνωρίζουμε ότι η μουσική επιδρά σε φυσιολογικές παραμέτρους όπως ο καρδιακός παλμός και η αρτηριακή πίεση, τότε ίσως η μουσική να μπορεί να χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά σε όσους υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις και υπερένταση.

Ο Bason, βρήκε ότι ο καρδιακός παλμός μπορούσε να μεταβληθεί μέσω συντονισμού, με εξωτερικά ακουστικά ερεθίσματα, τα οποία προφανώς δρούσαν μέσω του μηχανισμού του νευρικού ελέγχου, και προέκυπταν από μία νευρική σύζευξη μέσα στα καρδιακά κέντρα του εγκεφάλου.

Μία κατάσταση που προκαλεί άγχος στον ασθενή, είναι και όταν αυτός νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου.

Ο καρδιακός παλμός των ασθενών που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, δεν είναι σταθερός. Ο χώρος νοσηλείας στην εντατική μονάδα, αυξάνει το άγχος του ασθενούς. Το άγχος αυτό, περιοδικά, επηρεάζει τις σωματικές και ψυχολογικές αντιδράσεις του ασθενούς. Σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να ακούσει μουσική από ακουστικά. Η μουσική δρα ως αγχολυτικό και σκοπό έχει την μείωση του στρες. Σε αντίστοιχες μελέτες έχει προταθεί μία σειρά από μουσικές επιλογές για τον συγκεκριμένο σκοπό.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories



1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  18 - 24 ΜΑΡΤΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO