06:00 - 08:00 CET
07:00 - 09:00 GRT
Track
by
SWEET MORNING

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024  7:59 CET  |  8:59 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Στήλη: "Μουσική από Κούνια" #022
Στήλη:
Μουσική από Κούνια
από τον Ηλία Σακαλάκ


Ο Ηλίας Σακαλάκ γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Trinity College of Music (Cello Perf. LTCL Dip.TCL). Είναι μέλος της ορχήστρας Καμεράτα από την ίδρυσή της και έχει γράψει τα βιβλία "Σωματικά και Ψυχολογικά προβλήματα των μουσικών" και "Μουσικές Βιταμίνες, στοιχεία μουσικής ιατρικής, μουσικής ψυχολογίας". Εκπαιδευτικά του προγράμματα έχουν παρουσιασθεί με επιτυχία στο Μέγαρο Μουσικής και στην Στεγή Γραμμάτων και Τεχνών. Ήταν υπεύθυνος του εκπαιδευτικού προγράμματος της Ορχήστρας Καμεράτα στα δημοτικά σχολεία για τρία χρονιά και το 2010 δημιούργησε την ομάδα "Μουσικοί για Παιδιά" προσφέροντας τις υπηρεσίες της σε παιδιατρικά νοσοκομεία.
___________________________


Ένας λόγος για τον οποίο μπορούμε να ακούμε μουσική, σε αντίθεση με τα ζώα που δεν μπορούν, είναι ότι ο εγκέφαλος μας μπορεί να επεξεργάζεται πολύ πιο πολύπλοκα ηχητικά σχήματα. Αν δοκιμάσει κανείς να παίξει μουσική σε ένα χρυσόψαρο, θα διαπιστώσει ότι το χρυσόψαρο θα παραμείνει… απαθές! Μπορεί φυσικά να συλλάβει και να αντιληφθεί τον ήχο, αλλά μόνο σαν συχνότητες. Για το χρυσόψαρο, δύο διαδοχικές νότες, δεν σημαίνουν απολύτως τίποτε παρά μόνον δύο διαφορετικά και ξεχωριστά γεγονότα που ίσως στα αυτιά του να φτάνουν και σαν φασαρία! Εκεί δηλαδή που για εμάς αρχίζει η έννοια της μελωδίας, για το χρυσόψαρο αρχίζει ο θόρυβος δύο άσχετων μεταξύ τους ήχων.

Εάν και συνηθίζουμε να λέμε ότι κάποιος ‘έχει μουσικό αυτί’, ίσως θα ήταν προτιμότερο να λέγαμε ότι έχει ‘μουσικό μυαλό’. Ένα μυαλό, που μπορεί να ακούει ταυτόχρονα μελωδίες, να ακούει ταυτόχρονα ρυθμούς, και ακόμη να ακούει ταυτόχρονα αρμονίες.

Όλοι οι άνθρωποι, έχουμε μύες με τους οποίους μπορούμε να κινούμε τα αυτιά μας. Είναι κάτι που κληρονομήσαμε από τους πολύ αρχαίους προγόνους μας. Αν και σήμερα αυτούς τους μύες τους χρησιμοποιούμε όταν παίζουμε με μικρά παιδιά και κάνουμε γκριμάτσες, κάποτε ο άνθρωπος τους χρησιμοποιούσε για να εντοπίζει την πηγή των ήχων.

Το αυτί μας, δεν εντοπίζει το ίδιο καλά τους φυσικούς και τους μουσικούς ήχους. Οι φυσικοί ήχοι εντοπίζονται πιο εύκολα. Αλλάζουν διαρκώς, κυρίως συχνότητα. Διάφοροι παράγοντες παίζουν ρόλο στην ικανότητα μας να εντοπίζουμε τους ήχους. Δυο βασικοί όμως, είναι η κατεύθυνση και η συχνότητα.

Εξετάζοντας όλους τους τρόπους που εντοπίζουμε τους ήχους, είναι εύκολο να καταλάβουμε το γιατί όταν ακούμε μουσική από δύο ηχεία στο σαλόνι μας δεν έχουμε την αίσθηση ότι βρισκόμαστε στον χώρο της αίθουσας συναυλιών. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πολύ απλά, όταν γίνεται ηχογράφηση μίας ‘συμφωνίας’, τα μικρόφωνα συλλαμβάνουν τόσο την αντήχηση που έρχεται από όλα τα σημεία της αίθουσας που γίνεται η ηχογράφηση, όσο και τον άμεσο ήχο από τα όργανα της ορχήστρας. Όταν ακούμε αυτήν την ηχογράφηση στο σαλόνι μας, όλη η αντήχηση της αίθουσας που έγινε η ηχογράφηση, έρχεται στα αυτιά μας μόνο από εμπρός. Η αντήχηση αυτή, επαναδιασπάται για μία ακόμη φορά στον χώρο του σαλονιού μας, με αποτέλεσμα ένα ηχητικό θόλωμα. Κάποια βελτίωση, μπορεί να γίνει, όταν χρησιμοποιηθούν για την ηχογράφηση, μικρόφωνα σε διάφορα σημεία της αίθουσας, και για την αναπαραγωγή της ηχογράφησης, περισσότερα ηχεία στο σαλόνι μας. Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι όταν κάποιος ακούει ζωντανά μια ορχήστρα να παίζει στην αίθουσα συναυλιών, χρησιμοποιεί μόνο δύο ηχεία. Τα… αυτιά του! Αλλά αντίθετα με τα μικρόφωνα, τα αυτιά χειρίζονται τον ήχο, διαφορετικά για κάθε κατεύθυνση.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories



1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  18 - 24 ΜΑΡΤΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO