10:00 - 14:00 CET
11:00 - 15:00 GRT
Track
by
IT SOUNDS NICE

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023  11:57 CET  |  12:57 GRT
Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Be Updated

Μια πλήρης λίστα από συναυλίες, εμφανίσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και, γενικά, events που αφορούν στην κλασική μουσική, το θέατρο και τις τέχνες. Ένας οδηγός από σημαντικά για το Classical Radio δρώμενα στην πόλη και όχι μόνο. Η τρέχουσα ημερομηνία είναι στο πράσινο πλαίσιο, ενώ οι ημέρες με περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένες με έντονα νούμερα.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποια εκδήλωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


Κυριακή, 10 Απριλίου 2011
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Χένσελ και Γκρέτελ
Όπερα για παιδιά

Τα πολύ παλιά χρόνια, τότε που υπήρχαν ακόμα στον κόσμο μάγισσες κακές και νεράιδες καλές, ζούσαν βαθιά μέσα στο δάσος σʼ ένα φτωχικό, μα πολύ χαριτωμένο σπιτάκι, φτιαγμένο από ξύλα, άχυρα και σκούπες, ο μικρός Χένσελ και η μικρή Γκρέτελ. Τα δύο παιδιά ζούσαν με τον πατέρα τους τον κυρ Πέτρο τον Σκουπά και τη μητέρα τους, την καλή, αλλά πολύ φωνακλού γυναίκα του. Οι καημένοι ήταν πολύ φτωχοί. Κάποιες φορές δεν είχαν παρά μόνο σκέτη νερόσουπα στο τραπέζι τους για φαγητό και άλλοτε μόνο ένα κανάτι γάλα. Βέβαια, τα παιδιά με το παιχνίδι ξεχνούσαν την πείνα τους.

Μια μέρα, εκεί που έπαιζαν μέσα στο σπίτι αναποδογυρίζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, έχυσαν κατά λάθος το γάλα που είχε κρατήσει η μαμά μέσα στο φανάρι. «Τι κάνατε; Χύσατε το γάλα; Τώρα πώς θα σας φτιάξω ρυζόγαλο; Πάλι νηστικοί θα μείνουμε. Χαθείτε από τα μάτια μου γρήγορα! Δεν θέλω να σας βλέπω», είπε θυμωμένη η μαμά όταν γύρισε στο σπίτι. Για να την καλοπιάσουν τα παιδιά, πηγαίνουν στο δάσος να μαζέψουν φράουλες. Εκεί συναντούν λουλούδια που χορεύουν, πολύχρωμα πουλάκια, αγγελάκια, ένα λαγουδάκι και τέλος, έναν κακό νάνο.

Η ώρα περνάει, το σκοτάδι πέφτει, τα παιδιά χάνουν το δρόμο. Δεν μπορούν πια να γυρίσουν στο σπίτι τους. Τότε τρεις καλές νεράιδες αναλαμβάνουν να τα προστατέψουν ως το πρωί. Όταν ξυπνούν, βλέπουν μπροστά τους ένα καραμελόσπιτο. Ο φράχτης του είναι φτιαγμένος από μπισκότα και ο κήπος του είναι γεμάτος λιχουδιές. Τα παιδιά χαρούμενα κόβουν κομμάτια από το παράξενο αυτό σπίτι και αρχίζουν να τρώνε. Ξαφνικά, από μέσα ακούγεται μια φωνή… «Κρίτσι, κρίτσι, κρίτσι, ποιος τραγανάει το σπίτι;» Ποια είναι αυτή η φωνή που ακούστηκε; Ποιος είναι μέσα σʼ αυτό;
Τη συνέχεια του παραμυθιού θα τη μάθουν οι μικροί μας φίλοι όταν έρθουν στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Κάρμεν Ρουγγέρη, Διασκευή - Κείμενο - Σκηνοθεσία
Γιώργος Αραβίδης και Τάσος Συμεωνίδης, Μουσική Διεύθυνση

Τοποθεσία: Αθήνα, Θέατρο Ολύμπια

Είσοδος: € 10 - € 15 - € 20 - € 25
210 3662100
www.nationalopera.gr
ΩΡΑ: 11:00

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κυριακάτικα Μουσικά Πρωινά
Κύκλος: Μουσικής Δωματίου

Αφιέρωμα στο Έτος Liszt

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα όπου και πήρε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία οκτώ ετών. Αργότερα συνέχισε τις σπουδές της στην Αθήνα αποκτώντας Δίπλωμα Πιάνου με Άριστα Παμψηφεί. Από μικρή ηλικία έχει τιμηθεί με
πολυάριθμες διακρίσεις και βραβεία. Στις πρόσφατες καλλιτεχνικές της δραστηριότητες περιλαμβάνονται συναυλίες σόλο και μουσικής δωματίου, μεταξύ άλλων στο Queen Elizabeth Hall και το Regent Hall. Έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στη σειρά Ρομαντικές Τρίτες και με το «Ίδρυμα Μ. Μερκούρη» και την Ορχήστρα των Χρωμάτων στη σειρά Διάλογοι. Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια πιάνου και μουσικής δωματίου διακεκριμένων μουσικών, όπως οι Kenneth Gilbert, Alexander Semetsky και Steven Isserlis. Είναι Ιδρύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Παγκόσμιας Κοινότητας Κλασικής Μουσικής «Akouson Classical».

F. Liszt Βαλς-Impromptu, S.213
F. Schubert/F. Liszt Der Wanderer, S.558, No. 11
F. Chopin/F. Liszt Mädchens Wunsch, S.480, No. 1
R. Schumann/F. Liszt Widmung, S.566
F. Liszt Μπαλάντα No. 2, S.171
R. Wagner/F. Liszt Isolde's Liebestod από την όπερα Tristan und Isolde

Βίκη Γιαννούλα, Πιάνο

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Είσοδος: € 10
2310 895938-9
www.tch.gr
ΩΡΑ: 12:00

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Ο Κουρέας της Σεβίλλης
Ο Κουρέας της Σεβίλλης είναι ένα αξιοθαύμαστο έργο κεφιού, σπιρτάδας, αλλά και μουσικού αυτοσχεδιασμού. Ο Ροσσίνι ολοκλήρωσε τη σύνθεση της όπερας σε χρόνο-ρεκόρ: μέσα σε μόλις 24 ημέρες, χρόνο ρεκόρ, ακόμη και για τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Ο ίδιος συνθέτης είχε γράψει την Ιταλιάνα στο Αλγέρι μέσα σε 18 ημέρες και τη Σταχτοπούτα μέσα σε ένα μήνα. Όταν, μάλιστα, για τη Σεμίραμι του δόθηκε το χρονικό περιθώριο των 40 ημερών, το θεώρησε μεγάλη πολυτέλεια και την ολοκλήρωσε σε 33 ημέρες. Αναφέρεται χαρακτηριστικά, πως όταν ο Ντονιτσέττι πληροφορήθηκε το διάστημα που χρειάστηκε ο Ροσσίνι για τον Κουρέα σχολίασε: Δεν εκπλήσσομαι. Πάντα συνέθετε αργά.

Ο Ροσσίνι έγραψε τον Κουρέα μετά από παραγγελία του θεάτρου Αρζεντίνα της Ρώμης, σε ηλικία 24 χρόνων. Το έργο παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, στις 20 Φεβρουαρίου του 1816. Η πρεμιέρα του είχε παταγώδη αποτυχία. Το γεγονός αυτό δεν οφειλόταν στη μουσική του γραφή, αλλά στο ότι είχαν κατακλύσει το θέατρο οπαδοί ενός άλλου συνθέτη, του Τζοβάνι Παϊζιέλο, ο οποίος το 1782 είχε συνθέσει μια όπερα με τον ίδιο τίτλο και πάνω στο ίδιο θέμα.

Την επομένη της πρεμιέρας, όμως, το ίδιο κοινό δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να κατακλύσει και πάλι το θέατρο και να αποθεώσει το συνθέτη. Από εκείνη τη βραδιά, ο Κουρέας τοποθετείται στο πάνθεον των πλέον δημοφιλών λυρικών έργων. Είναι μια όπερα πλημμυρισμένη από ωραίες μελωδίες και άριες. Ακόμη και όσοι δεν έχουν σχέση με την όπερα, έχουν σιγοτραγουδήσει, τουλάχιστον, τη μουσική εισαγωγή του έργου και την καβατίνα του Φίγκαρο. Το λιμπρέτο γράφτηκε από τον Τσέζαρε Στερμπίνι, πάνω στην ομώνυμη κωμωδία του Μπωμαρσέ. Παριστάνοντας άλλοτε το φτωχό φοιτητή κι άλλοτε το δάσκαλο πιάνου, ο κόμης Αλμαβίβα πολιορκεί ερωτικά την όμορφη Ροζίνα, η οποία είναι κλεισμένη στο σπίτι του κηδεμόνα της Μπάρτολο, που θέλει επίσης να την παντρευτεί. Έπειτα από πολλά εμπόδια και κωμικές καταστάσεις, ο κόμης και η κοπέλα καταφέρνουν να επικυρώσουν το γάμο τους. Τίποτε όμως δεν θα γινόταν χωρίς τη βοήθεια του ευρηματικού Φίγκαρο!

Νίκος Βασιλείου, Διεύθυνση χορωδίας
Γιώργος Πέτρου, Μουσική διεύθυνση
Αναστασία Βαρέλη, Σκηνοθεσία
Ορχήστρα και Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Τοποθεσία: Εθνική Λυρική Σκηνή

Είσοδος: € 15(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 20 - € 30 - € 40 - € 50 - € 60 - € 70 - € 80
Αθηνά, Θέατρο Ολύμπια
210 3662100
www.nationalopera.gr

Sponsorship
ΩΡΑ: 20:00

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Enrico Rava & Stefano Bollani
Ο τρομπετίστας και συνθέτης Ενρίκο Ράβα αποτελεί ιδιαίτερη σελίδα της ιταλικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας τζαζ, από το ξεκίνημά του, το 1964 με το κουιντέτο του Γκάτο Μπαρμπιέρι, μέχρι σήμερα. Έως τα 27 του χρόνια είχε ήδη συνεργαστεί με σχήματα των Στηβ Λέησυ, Ρόσουελ Ραντ, Μπιλ Ντίξον και το σύνολο αναφοράς Jazz Composersʼ Orchestra Association. Το ʼ70 δημιούργησε το δικό του κουαρτέτο με τους Αμπερκρόμπι, Ντάνιελσσον, Κρίστενσεν και από τότε συνεχίζει, άλλοτε με συναντήσεις κορυφής (Γκιλ Έβανς, Τζο Χέντερσον, Σέσιλ Τέυλορ), άλλοτε διευθύνοντας μπάντες, και από το 1997 συμπράττοντας με το πιανιστικό του alter ego, τον Στέφανο Μπολλάνι. «Σπάνια συναντώ αυτοσχεδιαστές με τόσο έντονη αίσθηση δομής και φόρμας» έχει δηλώσει για τον Μπολλάνι ο Μάνφρεντ Άιχερ.

Ο Άιχερ και ο Ράβα υπήρξαν μέντορές του, τιθασεύοντας την αφάνταστη εκρηκτικότητα και την κατακλυσμιαία πληθωρικότητα ιδεών μιας εξωπραγματικής τεχνικής, στρέφοντάς τον στις προσεκτικές επιλογές μιας μελωδικής ροής. Η ηχογράφηση Piano Solo ψηφίστηκε «καλύτερος δίσκος της χρονιάς» το 2006, από το ιταλικό περιοδικό Jazz Musica, συνδυάζοντας φαινομενικά ασύμβατες επιλογές (λυρισμός – παιχνίδισμα, διαύγεια – εσωτερικότητα, αυτοσχεδιασμός – κλασικότητα). Η σχέση του Μπολλάνι με τον Ράβα βασίζεται στην εμπιστοσύνη και τον αλληλοσεβασμό. Κανείς δεν δοκιμάζει να επιβάλλει τις αντιλήψεις του στον άλλον. Ο τρομπετίστας αφηγείται με φευγαλέους ψιθύρους, ονειρικές εναλλαγές και ελεγχόμενες λεπτολογήσεις. Ο πιανίστας μπορεί να ζητήσει δέκα θέματα από το κοινό και επί τόπου να τα συνδέσει σε ενιαία σύνθεση, αφήνοντάς το έκπληκτο (Θέατρο Βράχων, 8/9/2008). Ο τρομπετίστας διαθέτει και καταθέτει δεξιοτεχνική ωριμότητα, εκτελεστική φινέτσα, σουινγκάτα ξεσπάσματα, ραφιναρισμένο προσωπικό ήχο. Ο πιανίστας λειτουργεί «έχοντας στο μυαλό του τον ιδανικό ακροατή». Αντλεί από χίλιες πηγές, τη Βραζιλία ή τον Ραβέλ, το ντίξι ή τον Μιγιώ, το τάνγκο ή τον Πουλένκ… Όμως, δεν χάνεται στο χάος. Μένει προσηλωμένος στη χαρά της μουσικής, σε μια εξαίσια ηχητική ηδονοθηρία. Μαζί και οι δύο δεν παίζονται… Παίζουν!!!

Enrico Rava, Τρομπέτα
Stefano Bollani, Πιάνο

Τοποθεσία: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Είσοδος: € 10(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 15 - € 25 - € 30 - € 40
210 9005800
www.sgt.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Τα Κατά Ματθαίον Πάθη
Την Κυριακή 10 Απριλίου 2011, ώρα 8.30 μμ, παρουσιάζονται στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για πρώτη φορά στην Ελλάδα «Τα κατά Ματθαίον Πάθη», ένα εξαιρετικό έργο για σολίστ, χορωδία και ορχήστρα, του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Στη συναυλία συμμετέχουν η Συνοδική Χορωδία του Πατριαρχείου Μόσχας υπό τη διεύθυνση του Αλεξέι Πουζακόφ και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού. Η συναυλία συνδιοργανώνεται από το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος» του Πατριαρχείου Μόσχας και τις Εκδόσεις «Εν πλω», και τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου και του Πρέσβεως της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα κ. Vladimir Chkhikvishvili. Πριν από την έναρξη της συναυλίας θα γίνει σύντομη παρουσίαση του μουσικού και συγγραφικού έργου του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα.

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: € 5(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 9 - € 15 - € 22 - € 30
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Enrico Rava & Stefano Bollani
Ο τρομπετίστας και συνθέτης Ενρίκο Ράβα αποτελεί ιδιαίτερη σελίδα της ιταλικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας τζαζ, από το ξεκίνημά του, το 1964 με το κουιντέτο του Γκάτο Μπαρμπιέρι, μέχρι σήμερα. Έως τα 27 του χρόνια είχε ήδη συνεργαστεί με σχήματα των Στηβ Λέησυ, Ρόσουελ Ραντ, Μπιλ Ντίξον και το σύνολο αναφοράς Jazz Composersʼ Orchestra Association. Το ʼ70 δημιούργησε το δικό του κουαρτέτο με τους Αμπερκρόμπι, Ντάνιελσσον, Κρίστενσεν και από τότε συνεχίζει, άλλοτε με συναντήσεις κορυφής (Γκιλ Έβανς, Τζο Χέντερσον, Σέσιλ Τέυλορ), άλλοτε διευθύνοντας μπάντες, και από το 1997 συμπράττοντας με το πιανιστικό του alter ego, τον Στέφανο Μπολλάνι.

Enrico Rava, Τρομπέτα
Stefano Bollani, Πιάνο

Τοποθεσία: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Είσοδος: € 10 - 15(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 15 - € 25 - € 30 - € 40
Λεωφόρος Συγγρού 107 - 109, Αθήνα
210 9005800
www.sgt.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Σπύρος Σαμάρας «Μετζέ»
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Παρουσίαση ολόκληρης της όπερας για πιάνο, φωνές και χορωδία (αʼ δημόσια παρουσίαση)

Για έβδομη συνεχή χρονιά η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διοργανώνει τις «Ελληνικές Μουσικές Γιορτές», έναν κύκλο συναυλιών εστιασμένο στην παρουσίαση και ανάδειξη της διαχρονικά πολυσχιδούς ελληνικής μουσικής δημιουργίας.

Αντωνία Καλογήρου, Υψίφωνος: Μετζέ
Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Μεσόφωνος: Βαζάντα
Γιάννης Χριστόπουλος, Τενόρος: Ναΐρ
Δημήτρης Πλατανιάς, Βαρύτονος: Σελίμ
Γιώργος Ματθαιακάκης, Βαθύφωνος: Καντούρ / Αρχιερέας
Κώστας Μαυρογένης, Βαρύτονος: Αμζιάντ
Απόστολος Παληός, Πιάνο
Μικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών
Σταύρος Μπερής, Διδασκαλία - Διεύθυνση

Τοποθεσία: Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Οργάνωση: ΚΟΑ

Είσοδος: Ελεύθερη

www.koa.gr

Sponsorship
ΩΡΑ: 20:30

HALF NOTE JAZZ CLUB
Deborah Davis and a Few Good Men
Στην Καρδιά των Jazz Standards

Είναι μια εξαιρετική τραγουδίστρια, με πανέμορφη φωνή και θαυμάσια σκηνική παρουσία. Το αθηναϊκό κοινό είχε την ευκαιρία να την γνωρίσει καλά πριν από μερικά χρόνια μέσα από μόνιμες εμφανίσεις της με το ελληνικό γκρουπ page one. Η Deborah Davis διαθέτει τη φυσική χάρη και τη βαθεία γνώση που ξεχωρίζει τις μεγάλες τζαζ τραγουδίστριες καθώς και το feeling να βιώνει και να κάνει δικά της τα jazz και soul standards που αποτελούν τον κύριο κορμό του ρεπερτορίου της. Προέρχεται από το Τέξας, ζει στη Νέα Υόρκη, παίζει με τη δρώσα αφρόκρεμα της τζαζ, κάνει συχνές περιοδείες στην Ευρώπη και τον κόσμο και επιμελείται η ίδια την παραγωγή των δίσκων της, στη δική της εταιρία.

Πέρα από την ερμηνεία, η Deborah Davis γράφει τραγούδια και ποίηση, είναι ηθοποιός, χορεύτρια (και αθλήτρια)-με αποτέλεσμα η ολοκληρωμένη καλλιτεχνική της προσωπικότητα να λειτουργεί πλήρως στη σκηνή. Κάθε παράσταση της-ή κάθε δίσκο της-δίνει την αίσθηση πως η Debo βιώνει (και αναπαράγει) μια ολόκληρη ανθρώπινη ιστορία, με έρωτα, πάθος, χαρά, πόνο, σουίνκγ, δίνοντας τζαζική ζωή σε κλασικά ρυθμικά κομμάτια και μπαλάντες -βγαίνοντας ακόμα και σε «ποπ» χώρους.

Τοποθεσία: Half Note Jazz Club

210 9213310
www.halfnote.gr
ΩΡΑ: 21:00

CLASSICAL RADIO