14:00 - 16:00 CET
15:00 - 17:00 GRT
Track
by
COMPOSER OF THE WEEK

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024  14:22 CET  |  15:22 GRT
Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Be Updated

Μια πλήρης λίστα από συναυλίες, εμφανίσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και, γενικά, events που αφορούν στην κλασική μουσική, το θέατρο και τις τέχνες. Ένας οδηγός από σημαντικά για το Classical Radio δρώμενα στην πόλη και όχι μόνο. Η τρέχουσα ημερομηνία είναι στο πράσινο πλαίσιο, ενώ οι ημέρες με περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένες με έντονα νούμερα.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποια εκδήλωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2010
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Κύκλος Ελληνικής Μουσικής
Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητρόπουλο για τα 50 χρόνια από τον θάνατό του

Συνέδριο Δημήτρης Μητρόπουλος (1896-1960): Πενήντα χρόνια μετά

Στις εργασίες του συνεδρίου έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν με ανακοινώσεις τους 27 μουσικολόγοι και μουσικοί, οι οποίοι θα επικεντρωθούν σε ζητήματα που αφορούν την τριπλή δραστηριότητα του Δημήτρη Μητρόπουλου ως αρχιμουσικού, συνθέτη και πιανίστα, τη στάση της ελληνικής και διεθνούς κριτικής απέναντι στον Μητρόπουλο αλλά και του Μητρόπουλου απέναντι στην κριτική. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, εκθέσεις και άλλες τιμητικές εκδηλώσεις στη μνήμη του.

Με ένα διήμερο συνέδριο που επιχειρεί να ρίξει φως σε όλες τις πτυχές της καλλιτεχνικής δραστηριότητας του Δημήτρη Μητρόπουλου κορυφώνονται οι φετινές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα δημιουργού. Η διημερίδα θα φιλοξενηθεί στην ομώνυμη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Νοεμβρίου. Την Παρασκευή, οι εργασίες θα αρχίσουν στις 9:30 και θα ολοκληρωθούν στις 19:15, ενώ το Σάββατο η έναρξή τους έχει προγραμματιστεί για τις 10:30 και η λήξη τους για τις 19:45. Το συνέδριο συνδιοργανώνεται από τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» και τα περιοδικά Μουσικολογία και Πολυφωνία.

Περισσότερα για το συνέδριο θα βρείτε στα Top Stories του classicalradio.gr

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: Ελεύθερη (δελτία προτεραιότητας)
210 7282717
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 10:30

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Γάλλων έργα και ερμηνείες
Ένα φεστιβάλ μουσικής δωματίου, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, που πραγματοποιείται εδώ και έξι συνεχόμενα χρόνια, με άξονα την ίδια αμετάκλητη ιδέα, να παρουσιάζονται πολλοί και αξιόλογοι καλλιτέχνες σε ένα ρεπερτόριο ποικίλο και πρωτότυπο, με κεντρικό όργανο πάντα το αινιγματικό κουτί με τις μακριές χορδές - κατά τον Σνίτκε - το πιάνο...

Ο κύκλος συναυλιών γύρω απʼτο πιάνο, που φέτος πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Αίθουσα συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, δίνει στο Αθηναϊκό κοινό και τους επισκέπτες της πόλης την ευκαιρία να γνωρίσουν νέους και καταξιωμένους μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πολλοί από τους οποίους εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Α΄ Μέρος:
Ο Γάλλος πιανίστας Philippe Alègre και η υψίφωνος Sevan Manoukian παρουσιάζουν ένα πλούσιο ρεπερτόριο με έργα από τη Γαλλική ρομαντική μουσική, ως και τη σύγχρονη εποχή. Θα ερμηνεύσουν μεταξύ άλλων τα έργα “Plaisir d'amour” του Martini, “Les filles de Cadix” των Delibes - de Musset, “Les ponts de C” των Poulenc –Aragon, “Air des clochettes” (Lakmé) του Delibes, “Je t'aime” (Les trois valses) του Strauss κ.ά.
Παρουσίαση-απαγγελία στίχων των τραγουδιών: Μάγδα Μαυρογιάννη, ηθοποιός-σκηνοθέτης

Η υψίφωνος Sevan Manoukian με καταγωγή από τη Γαλλία και την Αρμενία, υπήρξε μαθήτρια της Mady Mesplé κι έχει ερμηνεύσει μεταξύ άλλων Βασίλισσα της Νύχτας, Τσερλίνα, Σουζάννα και Μπαστιέννε από όπερες του Mozart, Ολυμπία (Τα παραμύθια του Χόφμαν του Offenbach), Μπελίντα (Διδώ και Αινείας του Purcell), Αγάπη (Ορφέας και Ευρυδίκη του Gluck), Σερπίνα (Η υπηρέτρια κυρά του Pergolesi), Μαρία (West Side Story του Bernstein) κ.ά. Τραγουδάει όπερα, μουσικές κωμωδίες, αλλά και σύγχρονες δημιουργίες σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και σε μεγάλες αίθουσες συναυλιών.

Ο πιανίστας Philippe Alègre έχει δώσει πολλές συναυλίες σε φεστιβάλ και μεγάλες αίθουσες συναυλιών ανά τον κόσμο. Έχει συμπράξει με σύνολα μουσικής δωματίου και συμφωνικές ορχήστρες. Το duo πιάνο στο οποίο συμμετέχει δίνει συχνά συναυλίες σε φημισμένες αίθουσες της Γαλλίας, όπως Salle Gaveau stage, Salle Pleyel, Saint Germain Auditorium, Sylvia Montfort Theatre, Theatre of the Conservatory for Dramatic Arts.

Β΄Μέρος:
Ένα από τα πιο αξιόλογα νέα κουαρτέτα, το Γαλλικό κουαρτέτο εγχόρδων "PSOPHOS" (σημαίνει ανεπαίσθητος θόρυβος, στα αρχαία ελληνικά), θα εκτελέσει το Κουαρτέτο εγχόρδων Νο 1 του Rachmaninoff και το περίφημο Kοντσέρτο για πιάνο, βιολί και κουαρτέτο εγχόρδων του Chausson.
Σολίστ,
Sarah Nemtanu, βιολί (super-soliste de l Orchestre National de France)
Muriel Chemin, πιάνο (1er Prix du Concours Mozart de Badura Skoda)

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αλεξάνδρα Νομίδου

Τοποθεσία: Αθήνα, Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8
Οργάνωση : specs ʽnʼ arts

Είσοδος: € 10 - € 15 - € 20
Ταμεία Πανεπιστήμιου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)
210 7234567
www.ticketservices.gr

www.lsparnas.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ
Η Γυναίκα του Νίκου Καββαδία
Φέτος κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου θαλασσινού ποιητή και ναυτικού Νίκου Καββαδία ή «Κόλλια».

Είναι μια δραματοποιημένη μεταφορά στο θέατρο, της Βάρδιας του Νίκου Καββαδία σε έντεκα εικόνες και δραματικό άξονα τη μορφή της γυναίκας. Μέσα από αφηγήσεις και δράσεις, ξεδιπλώνεται η αρχετυπική σχέση μεταξύ άνδρα και γυναίκας στο περιβάλλον της ναυτικής ζωής.
Τα κείμενα από το έργο του σπουδαίου αυτού παρατηρητή της ζωής του Νίκου Καββαδία, τη «Βάρδια» που έγραψε σε ηλικία 44 ετών γύρω στο 1954.

H σκηνοθετική προσέγγιση αφορά στο παρόν παίζοντας με τη «φωτιά» πλησιάζοντας αρχετυπικά ανθρώπινα ζητήματα που τα νοιώθουμε άλυτα μέσα μας.

Γιώργος Καλόξυλος και Γιώργος Μουρούτσος, Δραματοποίηση και Σκηνοθεσία
Χρήστος Τριανταφύλλου, Μουσική
Ουρανία Πλαφουντζή, Βοηθός Σκηνοθέτη

Τοποθεσία: Αθήνα, Θέατρο Κάτω Από την Γέφυρα

Οργάνωση: Artway – Technotropon

Είσοδος:  10
210 4816200

www.liveartway.com
ΩΡΑ: 21:30

HALF NOTE JAZZ CLUB
Al Foster Quartet
A true Jazz Legend

Ο Al Foster ήταν ο ντράμερ στο γκρουπ του Miles Davis για ένα μεγάλο και καθοριστικό διάστημα: από το 1972 ως το 1984 ή, μιλώντας δισκογραφικά, από το “Get Up With It” ως το “Youʼre Under Arrest”. Πριν από αυτό, ο Al Foster είχε εξελιχθεί σε έναν εξαίρετο post-bop ντράμερ που έπαιζε στρέιτ τζαζ με μουσικούς όπως ο Blue Mitchell. Τον ξεχώρισε όμως ο Miles Davis όταν τον είδε να παίζει στο Cellar Café του Μανχάταν: «Είχε ένα εκπληκτικό groove στο παίξιμό του και μπορούσε να το κρατήσει όσο ήθελε. Αυτό ήταν που έψαχνα σε ένα ντράμερ τότε – και ο Al το είχε». Έτσι ο Al Foster αντικατέστησε τον Jack DeJohnette – και έγινε ένας από τους κορυφαίους μουσικούς της ηλεκτρικής τζαζ fusion. Από εκεί και πέρα όμως, εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους και αδιαμφισβήτητους σύγχρονους jazz masters. Ο Al Foster έχει παίξει πρακτικά με όλους τους μεγάλους της σύγχρονης τζαζ – όμως αξίζει να κρατήσουμε στη μνήμη μας τη συνεισφορά του στα γκρουπ των Herbie Hancock, Sonny Rollins και Joe Henderson.

Al Foster, Ντραμς
Eli Degibri, Σαξόφωνο
Doug Weiss, Μπάσο
Adam Birnbaum, Πιάνο

Τοποθεσία: Half Note Jazz Club

Πληροφορίες: 210 9213310
www.ticketnet.gr

www.halfnote.gr
ΩΡΑ: 22:30

LIDO MUSIC THATRE
ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ
«Η Αθήνα τη νύχτα στο Lido Music Theatre»

Την νύχτα της ψυχαγωγίας και της καλής διασκέδασης, θα αναβιώσει στη Μουσική Σκηνή “Lido Music Theatre”, ο αγαπημένος συνθέτης όλων των ηλικιών, Μίμης Πλέσσας.

Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τα ωραιότερα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα που έχουν αγαπηθεί από γενιές ακροατών.

Τραγούδια από τις αξέχαστες και πάντα επίκαιρες ταινίες του Ελληνικού Κινηματογράφου, τραγούδια από μιούζικαλ και αξεπέραστους χρυσούς δίσκους, όπως ο «Δρόμος», αλλά και μεγάλες στιγμές από την jazz, τη διεθνή αλλά και την λαϊκή πλευρά του μεγάλου συνθέτη, θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το αθηναϊκό κοινό, για 14 μοναδικές παραστάσεις.

Μαζί με καταξιωμένους, αλλά και νεότερους πολύ ταλαντούχους ερμηνευτές, όπως η Αναστασία Μουτσάτσου, ο Λάμπρος Καρελάς, η τουρκάλα Fide Koksal, ο Σπύρος Κλείσσας, η Ιώ Νικολάου, αλλά και ο ηθοποιός - performer Παναγιώτης Πετράκης σε μια φιλική συμμετοχή, θα μας ταξιδέψει σε ένα πρόγραμμα αμιγώς ψυχαγωγικό,που θα επιχειρήσει να φέρει την αλλαγή στη νυχτερινή Αθήνα.

Τον Μίμη Πλέσσα και τους τραγουδιστές θα πλαισιώνει 5μελής ορχήστρα που αποτελείται από σολίστες μουσικούς.

Νάσσο Σωπύλη, μαέστρο
Γιώργος Παχής, μπουζούκι

Τοποθεσία: Αθήνα, Lido Music Theatre

Οργάνωση: Artway – Technotropon
Τηλ. 210 5157977

www.liveartway.com
ΩΡΑ: 22:30

CLASSICAL RADIO