00:00 - 02:00 CET
01:00 - 03:00 GRT
Track
by
OPERA HOUSE

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2023  1:10 CET  |  2:10 GRT
Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Be Updated

Μια πλήρης λίστα από συναυλίες, εμφανίσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και, γενικά, events που αφορούν στην κλασική μουσική, το θέατρο και τις τέχνες. Ένας οδηγός από σημαντικά για το Classical Radio δρώμενα στην πόλη και όχι μόνο. Η τρέχουσα ημερομηνία είναι στο πράσινο πλαίσιο, ενώ οι ημέρες με περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένες με έντονα νούμερα.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποια εκδήλωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Χένσελ και Γκρέτελ
Όπερα για παιδιά

Τα πολύ παλιά χρόνια, τότε που υπήρχαν ακόμα στον κόσμο μάγισσες κακές και νεράιδες καλές, ζούσαν βαθιά μέσα στο δάσος σʼ ένα φτωχικό, μα πολύ χαριτωμένο σπιτάκι, φτιαγμένο από ξύλα, άχυρα και σκούπες, ο μικρός Χένσελ και η μικρή Γκρέτελ. Τα δύο παιδιά ζούσαν με τον πατέρα τους τον κυρ Πέτρο τον Σκουπά και τη μητέρα τους, την καλή, αλλά πολύ φωνακλού γυναίκα του. Οι καημένοι ήταν πολύ φτωχοί. Κάποιες φορές δεν είχαν παρά μόνο σκέτη νερόσουπα στο τραπέζι τους για φαγητό και άλλοτε μόνο ένα κανάτι γάλα. Βέβαια, τα παιδιά με το παιχνίδι ξεχνούσαν την πείνα τους.

Μια μέρα, εκεί που έπαιζαν μέσα στο σπίτι αναποδογυρίζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, έχυσαν κατά λάθος το γάλα που είχε κρατήσει η μαμά μέσα στο φανάρι. «Τι κάνατε; Χύσατε το γάλα; Τώρα πώς θα σας φτιάξω ρυζόγαλο; Πάλι νηστικοί θα μείνουμε. Χαθείτε από τα μάτια μου γρήγορα! Δεν θέλω να σας βλέπω», είπε θυμωμένη η μαμά όταν γύρισε στο σπίτι. Για να την καλοπιάσουν τα παιδιά, πηγαίνουν στο δάσος να μαζέψουν φράουλες. Εκεί συναντούν λουλούδια που χορεύουν, πολύχρωμα πουλάκια, αγγελάκια, ένα λαγουδάκι και τέλος, έναν κακό νάνο.

Η ώρα περνάει, το σκοτάδι πέφτει, τα παιδιά χάνουν το δρόμο. Δεν μπορούν πια να γυρίσουν στο σπίτι τους. Τότε τρεις καλές νεράιδες αναλαμβάνουν να τα προστατέψουν ως το πρωί. Όταν ξυπνούν, βλέπουν μπροστά τους ένα καραμελόσπιτο. Ο φράχτης του είναι φτιαγμένος από μπισκότα και ο κήπος του είναι γεμάτος λιχουδιές. Τα παιδιά χαρούμενα κόβουν κομμάτια από το παράξενο αυτό σπίτι και αρχίζουν να τρώνε. Ξαφνικά, από μέσα ακούγεται μια φωνή… «Κρίτσι, κρίτσι, κρίτσι, ποιος τραγανάει το σπίτι;» Ποια είναι αυτή η φωνή που ακούστηκε; Ποιος είναι μέσα σʼ αυτό;
Τη συνέχεια του παραμυθιού θα τη μάθουν οι μικροί μας φίλοι όταν έρθουν στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Κάρμεν Ρουγγέρη, Διασκευή - Κείμενο - Σκηνοθεσία
Γιώργος Αραβίδης και Τάσος Συμεωνίδης, Μουσική Διεύθυνση

Τοποθεσία: Αθήνα, Θέατρο Ολύμπια

Είσοδος: € 10 - € 15 - € 20 - € 25
210 3662100
www.nationalopera.gr
ΩΡΑ: 11:00

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Ανθρώπινη Φωνή: Το Νο1 Μουσικό Όργανο
Σειρά: Κυριακή Πρωί στο Μέγαρο

Η ανθρώπινη φωνή, το εκφραστικότερο και πλουσιότερο σε αποχρώσεις μουσικό όργανο, έχει χρησιμοποιηθεί με αναρίθμητους τρόπους στη μουσική και τα τραγούδια των διαφόρων λαών. Από τον απλό αναστεναγμό, το γέλιο και την ομιλία με τα εκατοντάδες φωνήματα όλων των γλωσσών της υφηλίου έως τη μίμηση των ήχων της φύσης και των μηχανών, ακόμη και των άλλων μουσικών οργάνων. Αυτό ακριβώς το ανεξάντλητο «ρεπερτόριο» της ανθρώπινης φωνής είναι το αντικείμενο μιας πρωτότυπης εκδήλωσης για μικρούς και μεγάλους που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Μαρτίου, στις 11.30 το πρωί, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Μιας «συναυλίας» δίχως όργανα όπου γνωστά φωνητικά σύνολα (Πολυφωνικό Συγκρότημα «Χαονία», Χορωδία του Δήμου της Αθήνας, «Εμμέλεια», Πολυπολιτισμική Παιδική Χορωδία «Ου-τοπία») και δημοφιλείς σολίστ (Σαββίνα Γιαννάτου, Word of Mouth και Νατάσσα Μηνδρινού) θα μας «μιλήσουν» για τις τεχνικές που χρησιμοποιούν, μέσα από ελεύθερους φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς και τραγούδια μοναδικής φωνητικής τεχνικής από την Ελλάδα κι ολόκληρο τον κόσμο: πολυφωνικά προερχόμενα από τη δημοτική μας παράδοση (βορειοηπειρώτικα) αλλά και από την Αναγέννηση (των Ζανκέν και ντι Λάσσο), οπερατικά (των Ζενέ και Ροσσίνι), σπιρίτσουαλς αλλά και σύγχρονα, από το χώρο του μιούζικαλ (Α.Λ. Βέμπερ), της ποπ (Μ. Τζάκσον) και ροκ μουσικής (Τζ. Λέννον).

Την εκδήλωση ανοίγει το Φωνητικό Πολυφωνικό Συγκρότημα «Χαονία» (πήρε το όνομα του από τη χώρα των Χαόνων, του αρχαιότερου από τα 14 ηπειρωτικά φύλα της αρχαιότητας) που θα ερμηνεύσει βορειοηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια (της ξενιτιάς, της αγάπης και της άνοιξης): ένα σπάνιο και πολύτιμο είδος της δημοτικής μας μουσικής που συνδυάζει πολλούς ήχους ταυτόχρονα ενώ κρατά μια αυστηρή ιεραρχία όσον αφορά στο ρόλο και την τεχνική του κάθε τραγουδιστή. Στη συνέχεια, ένα ακόμη Φωνητικό Πολυφωνικό Σύνολο, το «Εμμέλεια», μας μεταφέρει στην εποχή της Αναγέννησης, αποδίδοντας μια «βιλανέλα» για τέσσερις φωνές (είδος φωνητικής μουσικής χορευτικού ρυθμού και ποιμενικού χαρακτήρα, από την Ν. Ιταλία), το «Hai Lucia!» του Ορλάντο ντι Λάσσο (1530-1594) που θεωρείται ο κύριος εκπρόσωπος του πολυφωνικού στυλ της φρανκο-φλαμανδικής σχολής κι ένας από τους διασημότερους Ευρωπαίους μουσικούς στα τέλη του 16ου αιώνα. Όπως επίσης κι ένα γαλλικό «σανσόν», «Το τραγούδι των πουλιών» (Le chant des οiseaux), τραγούδι που περιγράφει ήχους πουλιών, γραμμένο από τον διάσημο αναγεννησιακό συνθέτη λαϊκών τραγουδιών Κλεμέν Ζανκέν (1485-1558). Ακολουθεί η Χορωδία του Δήμου της Αθήνας – σε διεύθυνση Σταύρου Μπερή – με μια «ιταλική σαλάτα»: την σατιρική «Insalata italiana» ή αλλιώς Παρωδία σε μια σκηνή όπερας, έργο 68 του Αυστριακού λιμπρετίστα Ριχάρ Ζενέ (1823-1895). Η Χορωδία επέλεξε επίσης να παρουσιάσει και την πολύ κεφάτη Εισαγωγή από τον «Κουρέα της Σεβίλλης» του Τζοακίνο Ροσσίνι (1792-1868). Μια Εισαγωγή που παίζεται από ορχήστρα. Ελλείψει ορχήστρας όμως στη συγκεκριμένη εκδήλωση, τα όργανα θα αποδώσουν οι τραγουδιστές με τις φωνές τους! Οι ίδιοι θα ερμηνεύσουν κι ένα σπιρίτσουαλ, ένα απʼ τα γνωστά θρησκευτικά τραγούδια των μαύρων σκλάβων που είχαν ξεριζωθεί απʼτην Αφρική για να δουλέψουν σκληρά στις μεγάλες φυτείες των λευκών αποίκων στο νότο των ΗΠΑ.
Η μοναδική Σαββίνα Γιαννάτου θʼανέβει με τη σειρά της στη σκηνή για έναν ελεύθερο φωνητικό αυτοσχεδιασμό. Η γνωστή ερμηνεύτρια που έχει μια στενή σχέση με τις μουσικές παραδόσεις πολλών λαών, αυτοσχεδιάζει συχνά με τους ήχους μετατρέποντάς τους σε λέξεις έτσι που ο ακροατής να νομίζει πως ακούει μια γλώσσα. Ενώ οι El Pap Chino και Bitman από τους Word of Mouth, έχοντας στο πλευρό τους την Νατάσσα Μηνδρινού, θα ερμηνεύσουν - μεταξύ άλλων - το πασίγνωστο «Beat it» του Μάικλ Τζάκσον αποκαλύπτοντας μερικά από τα μυστικά του μπητμπόξινγκ (beatboxing). Μιας φωνητικής τεχνικής προερχόμενης από την κουλτούρα της χιπ-χοπ μουσικής που συνίσταται στην παραγωγή ήχων σε μίμηση μουσικών οργάνων, κατά κύριο λόγο κρουστών. Το κλείσιμο της εκδήλωσης ανήκει δικαιωματικά στην Πολυπολιτισμική Χορωδία της «Ου-τοπίας» αποτελούμενης κυρίως από παιδιά μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα και μιλούν ελληνικά. Οι φωνές των παιδιών όλου του κόσμου θα ενωθούν σε τραγούδια γνωστά κι αγαπημένα, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Βαλέρι Ορέσκιν. Από το «Love changes everything» του κορυφαίου συνθέτη των μιούζικαλ Αντριου Λόυντ Βέμπερ και την ταξιδιάρικη «Τζαμάικα» του Μάνου Λοίζου έως την περίφημη μπαλάντα του Τζων Λέννον «Imagine».

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: € 8(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 14
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 11:30

ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΜΟΥΣΙΚΗΣ Β. & Μ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
Οι Τέχνες - Κλειδιά που Ανοίγουν τις Πύλες της Αντίληψης
Β΄ Ενότητα
Ώρες έναρξης: 15:00 & 19:00

Κύκλος ενός βιωματικού σεμιναρίου -που περιλαμβάνει 2 συναντήσεις- με τίτλο Μεταμορφώσεις: Το Δημιουργικό Παιχνίδι της Ζωής και θέμα τη μυητική πορεία του ανθρώπου προς την Αυτογνωσία (σύνδεση αρχαίας Μυστικής Γνώσης Ιερών Μυστηρίων και σύγχρονης Επιστήμης), καθώς και 8 διαλέξεων διαρθρωμένων σε 2 κύριες θεματικές ενότητες: Τα Αινίγματα του Παιχνιδιού του Κόσμου (Φιλοσοφία-Τέχνη-Επιστήμη) και: Οι Τέχνες-Κλειδιά που ανοίγουν τις Πύλες της Αντίληψης (Η Επιστήμη των Δονήσεων). Η αρχαία -άλλοτε μυστική- Γνώση συναντά τη σύγχρονη Επιστήμη και τους χαρισματικούς ενορατικούς της Τέχνης. Το Όνειρο συνδιαλέγεται με την Πραγματικότητα.

Η «Κυματική» -η αρχαία «Επιστήμη των Δονήσεων»- ανοίγει τους δρόμους για τη σύγχρονη ενεργειακή θεραπεία σώματος, ψυχής και νου με ήχο, φως, χρώμα, μουσική, ρυθμό και κίνηση. 12 κορυφαίοι στον τομέα τους ομιλητές, επιχειρούν να επανασυνδέσουν την αρχαία Γνώση-Μνήμη-Σκέψη με τις επαναστατικές θεωρίες-ανακαλύψεις της σύγχρονης Επιστήμης και τις μεταφυσικές ανησυχίες των Οραματιστών της Τέχνης. Νέες όσο και πανάρχαιες όψεις του Εαυτού και του Κόσμου, επανεμφανίζονται στην οθόνη του ανθρώπινου νου, κρατώντας τα κλειδιά, που ανοίγουν τις πύλες των διαστάσεων, καθώς η ανθρώπινη σκέψη αλλάζει σταδιακά, αλλά ουσιαστικά, επιχειρώντας το κβαντικό συνειδησιακό της άλμα, από την 3η στην 4η κοσμική διάσταση. Έμπνευση, Δημιουργία, Επιμέλεια, Κύρια Ομιλήτρια: Ζέττα Ντεκοπούλου.

Τοποθεσία: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη

Είσοδος: € 15(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 25
210 3611206
www.thf.gr
ΩΡΑ: 15:00

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Δον Κιχώτης
Ο Δον Κιχώτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα του κλασικού ρεπερτορίου. Γεμάτο ρυθμούς, χρώματα και πλαισιωμένο από μεσογειακό ταμπεραμέντο καταφέρνει να συγκινήσει συνδυάζοντας κωμικά και ρομαντικά στοιχεία. Παρουσιάζεται από το Μπαλέτο της Ε.Λ.Σ. στην αυθεντική και ολοκληρωμένη του μορφή από ένα θρύλο του χορού τον Βλαντιμίρ Βασίλιεφ. Το περίφημο έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, προκάλεσε το ενδιαφέρον πολλών καλλιτεχνών. Τα πιο γνωστά μουσικά έργα, όμως, που βασίστηκαν σε αυτό, είναι το συμφωνικό ποίημα του Ρίχαρντ Στράους και τα μπαλέτα Δον Κιχώτης του Λούντβιχ Μίνκους και του μεταγενέστερου Ν. Ναμπόκοφ. Ο Δον Κιχώτης του Μίνκους χορογραφήθηκε, για πρώτη φορά το 1869 από τον Μαριύς Πετιπά κι έκανε την πρεμιέρα του το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς στο Μπoλσόι. Η χορογραφία του Πετιπά περιλαμβάνει το Grand Pas de Deux, το οποίο συχνά παρουσιάζεται και ανεξάρτητα,. Ο ρόλος της Κίτρι, βασικής ηρωίδας του έργου, είναι εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των χορευτριών. Να σημειώσουμε ότι ήταν έναν από τους ρόλους που επέβαλε διεθνώς το μεγάλο αστέρι του Μπoλσόι, Μάγια Πλισέτσκαγια. Το μπαλέτο περιλαμβάνεται στο ρεπερτόριο όλων των μεγάλων χορευτικών συγκροτημάτων, ενώ παρουσιάζεται και σε εκσυγχρονισμένες εκδοχές, όπως εκείνες των Νουρέγιεφ, Μπαρίσνικοφ κ.ά. Ο Αλόνσο Κιχάνο, έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για τον ιπποτισμό, χρίζει τον εαυτό του Δον Κιχώτη και ξεκινά ένα ταξίδι προς αναζήτηση της περιπέτειας. Πιστός υπηρέτης του είναι ο Σάντσο Πάντσα. Ο Δον Κιχώτης θαρρεί πως είναι ερωτευμένος με μία χωρική, την οποία βαφτίζει Δουλτσινέα… Ζει αυταπάτες και εμπλέκεται στην αιώνια μάχη φαντασίας και λογικής.

Νατάσσα Σιούτα - Σταυρούλα Καμπουράκη, Κίτρι
Αλεξάντερ Νέσκωβ - Ντανίλο Ζέκα, Μπαζίλ
Ίγκορ Σιάτζκο - Βαγγέλης Μπίκος, Εσπάντα
Αιμιλία Γάσπαρη - Μαρία Κουσουνή-Φίκα - Αλίνα Στεργιανού, Μερτσέντες
Μαρία Κουσουνή-Φίκα - Πόπη Σακελλαροπούλου, Βασίλισσα των Δρυάδων
Στράτος Παπανούσης, Δον Κιχώτης
Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, Χορογραφία
Χόμπαρτ Έρλ, Μουσική διεύθυνση

Χορεύουν οι πρώτοι χορευτές, οι σολίστ, οι κορυφαίοι και το corps de ballet του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Τοποθεσία: Θέατρο Ολύμπια, Αθήνα

Είσοδος: € 15(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 20 - € 25 - € 30 - € 40 - € 45 - € 50
210 3662100

www.nationalopera.gr

Sponsorship
ΩΡΑ: 20:00

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Μουσική Ελλάδα της Διασποράς
Κύκλος: Μετατροπίες

Η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και ο Αλέξανδρος Μυράτ παρουσιάζουν τη «Μουσική Ελλάδα της Διασποράς» στο πλαίσιο του Κύκλου «Μετατροπίες»

Τέσσερις συνθέτες ελληνικής καταγωγής που ζουν και διαπρέπουν στο εξωτερικό, ο Μηνάς Μπορμπουδάκης (Γερμανία), ο Τζον Ψάθας (Νέα Ζηλανδία), ο Κωνσταντίνος Καραβασίλης (Καναδάς) και ο Χρήστος Χατζής (Καναδάς), εκπροσωπούνται στη συναυλία αυτή από τέσσερα έργα που καθένα δίνει τη δική του απάντηση στο ζήτημα της σχέσης εθνικών καταβολών και διεθνούς μουσικής γλώσσας. Πρόκειται για τα έργα «Σ- Κασσιόπεια» για σόλο κρουστά και ορχήστρα εγχόρδων του Μηνά Μπορμπουδάκη, «Djinn», κοντσέρτο για σόλο μαρίμπα και ορχήστρα εγχόρδων του Τζον Ψάθα, «Message in a bottle» για ορχήστρα εγχόρδων του Κωνσταντίνου Καραβασίλη και «Arabesque» για σόλο βιολί, πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων του Χρήστου Χατζή. Τα έργα θα ερμηνεύσει η Καμεράτα υπό τη διεύθυνση του μόνιμου αρχιμουσικού της Αλέξανδρου Μυράτ και τη σύμπραξη τριών σπουδαίων σολίστ: του Δημήτρη Δεσύλλα (κρουστά), του Γιώργου Παναγιωτίδη (βιολί) και του Τάσου Πάππα (πιάνο). Στο γενικότερο πνεύμα του κύκλου «Μετατροπίες» που στόχο έχει να προτείνει στο κοινό ποικίλους, εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με τη μουσική, στις 7.00 το απόγευμα την ημέρα της συναυλίας οι συνθέτες Μηνάς Μπορμπουδάκης και Χρήστος Χατζής, ο αρχιμουσικός Αλέξανδρος Μυράτ και ο μουσικολόγος Ηλίας Γιαννόπουλος παρουσιάζουν και σχολιάζουν τα έργα του προγράμματος στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη».

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: € 7(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 19 - € 30
210 7282333
www.megaron.gr

Sponsorship
ΩΡΑ: 20:30

HALF NOTE JAZZ CLUB
Παναγιώτης Καλαντζόπουλος & Η Ορχήστρα του Δρόμου με τη Νάντια Μπουλέ
Music & Dreams

Ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος και η «Ορχήστρα του Δρόμου», με την Νάντια Μπουλέ, εμφανίζονται για μια εβδομάδα στο Half Note Jazz Club – κι αυτό είναι η αρχή μιάς πολλά υποσχόμενης και, για πολλούς, αναπάντεχης συνεργασίας. Θα παρουσιάσουν τραγούδια και ορχηστρικά του συνθέτη – ένα ιδίωμα λαϊκού μπλουζ με χρώματα νυχτερινής τζαζ – με επιρροές από ταινίες του Fellini, από τα σκοτεινά καφέ της Νέας Υόρκης, τραγούδια που σημάδεψαν την ζωή μας αλλά και νέα κομμάτια που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά σε κοινό. Στη δημιουργία αυτής της μοναδικής ατμόσφαιρας συμβάλλει καθοριστικά με την εκφραστική ερμηνεία και την θεατρική παρουσία της η Νάντια Μπουλέ….

Τοποθεσία: Half Note Jazz Club

210 9213310
www.halfnote.gr
ΩΡΑ: 21:00

CLASSICAL RADIO