06:00 - 08:00 CET
07:00 - 09:00 GRT
Track
by
SWEET MORNING

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2023  6:16 CET  |  7:16 GRT
Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Be Updated

Μια πλήρης λίστα από συναυλίες, εμφανίσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και, γενικά, events που αφορούν στην κλασική μουσική, το θέατρο και τις τέχνες. Ένας οδηγός από σημαντικά για το Classical Radio δρώμενα στην πόλη και όχι μόνο. Η τρέχουσα ημερομηνία είναι στο πράσινο πλαίσιο, ενώ οι ημέρες με περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένες με έντονα νούμερα.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποια εκδήλωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Χένσελ και Γκρέτελ
Όπερα για παιδιά

Τα πολύ παλιά χρόνια, τότε που υπήρχαν ακόμα στον κόσμο μάγισσες κακές και νεράιδες καλές, ζούσαν βαθιά μέσα στο δάσος σʼ ένα φτωχικό, μα πολύ χαριτωμένο σπιτάκι, φτιαγμένο από ξύλα, άχυρα και σκούπες, ο μικρός Χένσελ και η μικρή Γκρέτελ. Τα δύο παιδιά ζούσαν με τον πατέρα τους τον κυρ Πέτρο τον Σκουπά και τη μητέρα τους, την καλή, αλλά πολύ φωνακλού γυναίκα του. Οι καημένοι ήταν πολύ φτωχοί. Κάποιες φορές δεν είχαν παρά μόνο σκέτη νερόσουπα στο τραπέζι τους για φαγητό και άλλοτε μόνο ένα κανάτι γάλα. Βέβαια, τα παιδιά με το παιχνίδι ξεχνούσαν την πείνα τους.

Μια μέρα, εκεί που έπαιζαν μέσα στο σπίτι αναποδογυρίζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, έχυσαν κατά λάθος το γάλα που είχε κρατήσει η μαμά μέσα στο φανάρι. «Τι κάνατε; Χύσατε το γάλα; Τώρα πώς θα σας φτιάξω ρυζόγαλο; Πάλι νηστικοί θα μείνουμε. Χαθείτε από τα μάτια μου γρήγορα! Δεν θέλω να σας βλέπω», είπε θυμωμένη η μαμά όταν γύρισε στο σπίτι. Για να την καλοπιάσουν τα παιδιά, πηγαίνουν στο δάσος να μαζέψουν φράουλες. Εκεί συναντούν λουλούδια που χορεύουν, πολύχρωμα πουλάκια, αγγελάκια, ένα λαγουδάκι και τέλος, έναν κακό νάνο.

Η ώρα περνάει, το σκοτάδι πέφτει, τα παιδιά χάνουν το δρόμο. Δεν μπορούν πια να γυρίσουν στο σπίτι τους. Τότε τρεις καλές νεράιδες αναλαμβάνουν να τα προστατέψουν ως το πρωί. Όταν ξυπνούν, βλέπουν μπροστά τους ένα καραμελόσπιτο. Ο φράχτης του είναι φτιαγμένος από μπισκότα και ο κήπος του είναι γεμάτος λιχουδιές. Τα παιδιά χαρούμενα κόβουν κομμάτια από το παράξενο αυτό σπίτι και αρχίζουν να τρώνε. Ξαφνικά, από μέσα ακούγεται μια φωνή… «Κρίτσι, κρίτσι, κρίτσι, ποιος τραγανάει το σπίτι;» Ποια είναι αυτή η φωνή που ακούστηκε; Ποιος είναι μέσα σʼ αυτό;
Τη συνέχεια του παραμυθιού θα τη μάθουν οι μικροί μας φίλοι όταν έρθουν στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Κάρμεν Ρουγγέρη, Διασκευή - Κείμενο - Σκηνοθεσία
Γιώργος Αραβίδης και Τάσος Συμεωνίδης, Μουσική Διεύθυνση

Τοποθεσία: Αθήνα, Θέατρο Ολύμπια

Είσοδος: € 10 - € 15 - € 20 - € 25
210 3662100
www.nationalopera.gr
ΩΡΑ: 11:00

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Το Μικρόβιο του Έρωτα
Ο Κώστας Γιαννίδης σύνθεσε την οπερέτα Το Μικρόβιο του Έρωτα (Der Liebesbazillus) το 1928, όταν βρισκόταν στο Βερολίνο. Την εποχή εκείνη είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του πλάι στον Κουρτ Βάιλ, ενώ διατηρούσε στενή φιλία με τον Νίκο Σκαλκώτα. Τα ακούσματα της εποχής και η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του Βερολίνου επηρέασαν το συνθέτη ως προς τη μουσική του γλώσσα. Λίγο αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε τη λαμπρή του σταδιοδρομία τόσο στο χώρο του μουσικού θεάτρου και του τραγουδιού (ως Κώστας Γιαννίδης), όσο και της λόγιας μουσικής (ως Γιάννης Κωνσταντινίδης).

Η πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση του Βερολίνου κατά τη δεκαετία του 1920 προίκισε τον «εξαίρετο κύριο Γιαννίδη/Κωνσταντινίδη» με πολύπλευρα μουσικά ακούσματα και πλούσιες εμπειρίες, καθώς έπαιζε μαζί με τον Νίκο Σκαλκώτα σε βωβό κινηματογράφο, ραδιόφωνο και καμπαρέ, όπου άρχισε να γίνεται γνωστός με το ψευδώνυμο Κόστα Ντόρρες. Το 1927 σύνθεσε την οπερέτα Der Liebesbazillus (Το μικρόβιο του έρωτα), σε ποιητικό κείμενο της Μαργκαρέτε Μύλλερ-Γκούντλαχ. Το έργο έμελλε να παρουσιαστεί στην Ελλάδα μόλις πέρυσι από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο ενός αφιερώματος στον Κώστα Γιαννίδη και στις κοσμαγάπητες επιτυχίες του.

Σε μια δραματοποιημένη αφήγηση της ζωής του συνθέτη, παρακολουθούμε την πορεία του από το κοσμοπολίτικο περιβάλλον της Σμύρνης στα καμπαρέ του Βερολίνου και στο ανέβασμα της πρώτης αυτής οπερέτας του, με έντονα στοιχεία τζαζ: Ο δόκτωρ Μαίμπιους παρασκευάζει ένα μικρόβιο που κάνει τα ζευγάρια να ερωτεύονται ολοκληρωτικά κι απόλυτα, με δύναμη και πάθος, δίχως όρους και συμφέροντα… Έπειτα περνάμε στα μουσικά θέατρα της Αθήνας και στη «χρυσή δεκαετία» του 1930, για να καταλήξουμε στη μεταπολεμική νέα τάξη της αντιπαροχής.
Τρεις γυναίκες ακολουθούν το συνθέτη από την αρχή ως το τέλος του έργου: η Ζωή, η Μνήμη, η Ηδονή. Αλλάζουν πρόσωπα και ρόλους, μετασχηματίζονται σε ηρωίδες των έργων και των τραγουδιών: η Σοφία Βέμπο και η Δανάη στην «ώρα της ρομάντζας», ο Μαύρος Γάτος και η Μαρλένε Ντήτριχ στο καμπαρέ, η Λουλού και η Τερεζίνα, το Κατινάκι, που τραγουδά σμυρναίικα στις ταβέρνες και ονειρεύεται την όπερα, η Μούσα… Κερνάνε αψέντι και γλυκό σταφύλι. Χορεύουν βαλς εζιτασιόν και βαλς μιζέτ, ταγκό, σουίνγκ, τσάρλεστον, σάμπα, ρούμπα και μπολέρο. Το μπούστο τους μυρίζει τριαντάφυλλο: «Μα όμως πρόσεξε να μην τσιμπηθείς κι από τʼ αγκάθια του να μη ματωθείς!»

Χρύσανθος Αλισάφης, Γιώργος Αραβίδης, Μουσική διεύθυνση
Σοφία Σπυράτου, Λάμπρος Λιάβας, Σκηνοθεσία
Γιάννης Μετζικώφ, Σκηνικά – Κοστούμια
Σοφία Σπυράτου, Χορογραφία
Ελευθερία Ντεκώ, Φωτισμοί

Ορχήστρα, Χορωδία και χορευτές της Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Νίκος Βασιλείου, Διεύθυνση χορωδίας

Παραστάσεις 2011
8, 10, 12, 15, 17, 22, 24, 27 Φεβρουαρίου
15, 17, 23 Μαρτίου
3, 9, 13, 15, 17 Απριλίου

Τοποθεσία: Αθήνα, Θέατρο Ολύμπια

Η πρόταση του Classical Radio έγινε τον Νοέμβρη του 2010 στα Top Stories του classicalradio.gr

Είσοδος: € 15(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 25 - € 30 - € 40
210 3662100
www.nationalopera.gr
ΩΡΑ: 19:00

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Φρανκ Σουαζύ (1872-1966) Ένας Βελγο-Ελβετός μουσικός στην Ελλάδα
Διάλεξη της Ίρμγκαρντ Λερχ – Καλαβρυτινού

Κύκλου Διαλέξεων της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»

Σε συνεργασία με τη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας ʽΛίλιαν Βουδούρηʼ πραγματοποιείται ο κύκλος διαλέξεων που φέρει τον τίτλο ʽΑπό το Αρχείο της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη»: Έλληνες τραγουδιστές και συνθέτες και επικεντρώνεται σε καλλιτέχνες των οποίων τα αρχεία βρίσκονται στο Αρχείο Ελληνικής Μουσικής της Βιβλιοθήκης. Μετά από τις ομιλίες για τον Νίκο Ζαχαρίου και τον Μιχάλη Σουγιούλ, ο δημοφιλής κύκλος διαλέξεων της Βιβλιοθήκης συνεχίζεται με μια διάλεξη για τον Φρανκ Σουαζύ. Ομιλήτρια είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ίρμγκαρντ Λερχ – Καλαβρυτινού.

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: Ελεύθερη
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 19:00

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Κλαρινέτο και πιάνο συναντούν το βιολοντσέλο στον Παρνασσό
Η πιανίστα και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ μουσικής δωματίου Σαντορίνης Αθηνά Καποδίστρια, συμπράττει με τον κλαρινετίστα Σπύρο Μουρίκη, σόλο κλαρινέτο της Κρατικής Αθηνών και μέλος του Συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τον Σλοβένο τσελίστα και καθηγητή στη Μουσική Ακαδημία της Λουμπλιάνα Miloš Mlejnik σε μια συναυλία μουσικής δωματίου με έργα των J. Papadatos, G. Verdi, J. Bragato, A. Piazzolla, G. Cassadó, G. Fauré, J. Brahms

Σπύρος Μουρίκης, Κλαρινέτο
Miloš Mlejnik, Τσέλο
Αθηνά Καποδίστρια, Πιάνο

Τοποθεσία: Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Οργάνωση: specs 'n' arts

Είσοδος: € 15 - € 20
Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Αθήνα
210 7234567
www.ticketservices.gr

Sponsorship
ΩΡΑ: 20:30

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Eνα ρεσιτάλ-μουσικό ταξίδι
Κρίστοφορ Μιρόσνικοφ-Ναταλία Μιροσνίκοβα
Έργα για Βιολοντσέλο και Πιάνο

Εκείνη, μια πιανίστα (και καθηγήτρια πιάνου) με περγαμηνές. Μια διεθνώς αναγνωρισμένη «ερμηνεύτρια έργων μουσικής δωματίου» της οποίας το παίξιμο συνδυάζει δυναμισμό κι ευαισθησία. Εκείνος πάλι, άξιο τέκνο της - στην κυριολεξία - ένα ανερχόμενο «αστέρι» του βιολοντσέλου («Rising Star», ECHO 2004) που πολύ σύντομα διακρίθηκε στις εμφανίσεις του με δημοφιλή σύνολα κερδίζοντας ταυτόχρονα την αναγνώριση κορυφαίων μαέστρων (Ζούμπιν Μέτα, Βλαντιμίρ Ασκενάζι, Σερ Νέβιλ Μάρινερ, Κρίστοφερ Γουώρεν-Γκριν κ.ά.). Οι δυο τους, ένα υποδειγματικό ντουέτο, «συγγενές» στο όνομα αλλά και το «πνεύμα» των καλλιτεχνικών του αναζητήσεων.

Την Τετάρτη 13 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, οι Ναταλία Μιροσνίκοβα και Κρίστοφορ Μιρόσνικοφ, θα είναι συνοδοιπόροι σʼ ένα σπάνιο μουσικό ταξίδι στο χωροχρόνο του κλασικού ρεπερτορίου με «πυξίδα» αριστουργηματικά έργα γραμμένα (ή, σε κάποιες περιπτώσεις, μεταγραμμένα) ειδικά για βιολοντσέλο και πιάνο. Από τον Μπαχ (Σουίτα αρ.5 σε ντο ελάσσονα BWM 1011) και τον Μπετόβεν (Σονάτα σε σολ ελάσσονα έργο 5 αρ.2), τον Σοπέν (Polonaise Brillante, op.3), τον Ντβόρζακ (Waldesruhe, B. 173) και τον Μιγιό (Tijuca from Saudades do Brasil, Op. 67) έως τους Ισπανούς Γκρανάδος (Intermezzo από το Goyescas) και Ντε Φάγια (Ritual Fire Dance από το «El Amor Brujo»), τους Ιταλούς Ροσίνι («Figaro» από τον Κουρέα της Σεβίλλης) και Μπελίνι (Casta Diva από τη Nόρμα) αλλά και τη «δική» μας Αθανασία Τζάνου (Monologue, 2010-2011).

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: € 5(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 12 - € 20
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 20:30

HALF NOTE JAZZ CLUB
Deborah Davis and a Few Good Men
Στην Καρδιά των Jazz Standards

Είναι μια εξαιρετική τραγουδίστρια, με πανέμορφη φωνή και θαυμάσια σκηνική παρουσία. Το αθηναϊκό κοινό είχε την ευκαιρία να την γνωρίσει καλά πριν από μερικά χρόνια μέσα από μόνιμες εμφανίσεις της με το ελληνικό γκρουπ page one. Η Deborah Davis διαθέτει τη φυσική χάρη και τη βαθεία γνώση που ξεχωρίζει τις μεγάλες τζαζ τραγουδίστριες καθώς και το feeling να βιώνει και να κάνει δικά της τα jazz και soul standards που αποτελούν τον κύριο κορμό του ρεπερτορίου της. Προέρχεται από το Τέξας, ζει στη Νέα Υόρκη, παίζει με τη δρώσα αφρόκρεμα της τζαζ, κάνει συχνές περιοδείες στην Ευρώπη και τον κόσμο και επιμελείται η ίδια την παραγωγή των δίσκων της, στη δική της εταιρία.

Πέρα από την ερμηνεία, η Deborah Davis γράφει τραγούδια και ποίηση, είναι ηθοποιός, χορεύτρια (και αθλήτρια)-με αποτέλεσμα η ολοκληρωμένη καλλιτεχνική της προσωπικότητα να λειτουργεί πλήρως στη σκηνή. Κάθε παράσταση της-ή κάθε δίσκο της-δίνει την αίσθηση πως η Debo βιώνει (και αναπαράγει) μια ολόκληρη ανθρώπινη ιστορία, με έρωτα, πάθος, χαρά, πόνο, σουίνκγ, δίνοντας τζαζική ζωή σε κλασικά ρυθμικά κομμάτια και μπαλάντες -βγαίνοντας ακόμα και σε «ποπ» χώρους.

Τοποθεσία: Half Note Jazz Club

210 9213310
www.halfnote.gr
ΩΡΑ: 22:30

CLASSICAL RADIO