06:00 - 08:00 CET
07:00 - 09:00 GRT
Track
by
SWEET WEEKEND

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024  7:23 CET  |  8:23 GRT
Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Be Updated

Μια πλήρης λίστα από συναυλίες, εμφανίσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και, γενικά, events που αφορούν στην κλασική μουσική, το θέατρο και τις τέχνες. Ένας οδηγός από σημαντικά για το Classical Radio δρώμενα στην πόλη και όχι μόνο. Η τρέχουσα ημερομηνία είναι στο πράσινο πλαίσιο, ενώ οι ημέρες με περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένες με έντονα νούμερα.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποια εκδήλωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Χένσελ και Γκρέτελ
Όπερα για παιδιά

Τα πολύ παλιά χρόνια, τότε που υπήρχαν ακόμα στον κόσμο μάγισσες κακές και νεράιδες καλές, ζούσαν βαθιά μέσα στο δάσος σʼ ένα φτωχικό, μα πολύ χαριτωμένο σπιτάκι, φτιαγμένο από ξύλα, άχυρα και σκούπες, ο μικρός Χένσελ και η μικρή Γκρέτελ. Τα δύο παιδιά ζούσαν με τον πατέρα τους τον κυρ Πέτρο τον Σκουπά και τη μητέρα τους, την καλή, αλλά πολύ φωνακλού γυναίκα του. Οι καημένοι ήταν πολύ φτωχοί. Κάποιες φορές δεν είχαν παρά μόνο σκέτη νερόσουπα στο τραπέζι τους για φαγητό και άλλοτε μόνο ένα κανάτι γάλα. Βέβαια, τα παιδιά με το παιχνίδι ξεχνούσαν την πείνα τους.

Μια μέρα, εκεί που έπαιζαν μέσα στο σπίτι αναποδογυρίζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, έχυσαν κατά λάθος το γάλα που είχε κρατήσει η μαμά μέσα στο φανάρι. «Τι κάνατε; Χύσατε το γάλα; Τώρα πώς θα σας φτιάξω ρυζόγαλο; Πάλι νηστικοί θα μείνουμε. Χαθείτε από τα μάτια μου γρήγορα! Δεν θέλω να σας βλέπω», είπε θυμωμένη η μαμά όταν γύρισε στο σπίτι. Για να την καλοπιάσουν τα παιδιά, πηγαίνουν στο δάσος να μαζέψουν φράουλες. Εκεί συναντούν λουλούδια που χορεύουν, πολύχρωμα πουλάκια, αγγελάκια, ένα λαγουδάκι και τέλος, έναν κακό νάνο.

Η ώρα περνάει, το σκοτάδι πέφτει, τα παιδιά χάνουν το δρόμο. Δεν μπορούν πια να γυρίσουν στο σπίτι τους. Τότε τρεις καλές νεράιδες αναλαμβάνουν να τα προστατέψουν ως το πρωί. Όταν ξυπνούν, βλέπουν μπροστά τους ένα καραμελόσπιτο. Ο φράχτης του είναι φτιαγμένος από μπισκότα και ο κήπος του είναι γεμάτος λιχουδιές. Τα παιδιά χαρούμενα κόβουν κομμάτια από το παράξενο αυτό σπίτι και αρχίζουν να τρώνε. Ξαφνικά, από μέσα ακούγεται μια φωνή… «Κρίτσι, κρίτσι, κρίτσι, ποιος τραγανάει το σπίτι;» Ποια είναι αυτή η φωνή που ακούστηκε; Ποιος είναι μέσα σʼ αυτό;
Τη συνέχεια του παραμυθιού θα τη μάθουν οι μικροί μας φίλοι όταν έρθουν στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Κάρμεν Ρουγγέρη, Διασκευή - Κείμενο - Σκηνοθεσία
Γιώργος Αραβίδης και Τάσος Συμεωνίδης, Μουσική Διεύθυνση

Τοποθεσία: Αθήνα, Θέατρο Ολύμπια

Είσοδος: € 10 - € 15 - € 20 - € 25
210 3662100
www.nationalopera.gr
ΩΡΑ: 11:00

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Το Μικρόβιο του Έρωτα
Ο Κώστας Γιαννίδης σύνθεσε την οπερέτα Το Μικρόβιο του Έρωτα (Der Liebesbazillus) το 1928, όταν βρισκόταν στο Βερολίνο. Την εποχή εκείνη είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του πλάι στον Κουρτ Βάιλ, ενώ διατηρούσε στενή φιλία με τον Νίκο Σκαλκώτα. Τα ακούσματα της εποχής και η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του Βερολίνου επηρέασαν το συνθέτη ως προς τη μουσική του γλώσσα. Λίγο αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε τη λαμπρή του σταδιοδρομία τόσο στο χώρο του μουσικού θεάτρου και του τραγουδιού (ως Κώστας Γιαννίδης), όσο και της λόγιας μουσικής (ως Γιάννης Κωνσταντινίδης).

Η πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση του Βερολίνου κατά τη δεκαετία του 1920 προίκισε τον «εξαίρετο κύριο Γιαννίδη/Κωνσταντινίδη» με πολύπλευρα μουσικά ακούσματα και πλούσιες εμπειρίες, καθώς έπαιζε μαζί με τον Νίκο Σκαλκώτα σε βωβό κινηματογράφο, ραδιόφωνο και καμπαρέ, όπου άρχισε να γίνεται γνωστός με το ψευδώνυμο Κόστα Ντόρρες. Το 1927 σύνθεσε την οπερέτα Der Liebesbazillus (Το μικρόβιο του έρωτα), σε ποιητικό κείμενο της Μαργκαρέτε Μύλλερ-Γκούντλαχ. Το έργο έμελλε να παρουσιαστεί στην Ελλάδα μόλις πέρυσι από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο ενός αφιερώματος στον Κώστα Γιαννίδη και στις κοσμαγάπητες επιτυχίες του.

Σε μια δραματοποιημένη αφήγηση της ζωής του συνθέτη, παρακολουθούμε την πορεία του από το κοσμοπολίτικο περιβάλλον της Σμύρνης στα καμπαρέ του Βερολίνου και στο ανέβασμα της πρώτης αυτής οπερέτας του, με έντονα στοιχεία τζαζ: Ο δόκτωρ Μαίμπιους παρασκευάζει ένα μικρόβιο που κάνει τα ζευγάρια να ερωτεύονται ολοκληρωτικά κι απόλυτα, με δύναμη και πάθος, δίχως όρους και συμφέροντα… Έπειτα περνάμε στα μουσικά θέατρα της Αθήνας και στη «χρυσή δεκαετία» του 1930, για να καταλήξουμε στη μεταπολεμική νέα τάξη της αντιπαροχής.
Τρεις γυναίκες ακολουθούν το συνθέτη από την αρχή ως το τέλος του έργου: η Ζωή, η Μνήμη, η Ηδονή. Αλλάζουν πρόσωπα και ρόλους, μετασχηματίζονται σε ηρωίδες των έργων και των τραγουδιών: η Σοφία Βέμπο και η Δανάη στην «ώρα της ρομάντζας», ο Μαύρος Γάτος και η Μαρλένε Ντήτριχ στο καμπαρέ, η Λουλού και η Τερεζίνα, το Κατινάκι, που τραγουδά σμυρναίικα στις ταβέρνες και ονειρεύεται την όπερα, η Μούσα… Κερνάνε αψέντι και γλυκό σταφύλι. Χορεύουν βαλς εζιτασιόν και βαλς μιζέτ, ταγκό, σουίνγκ, τσάρλεστον, σάμπα, ρούμπα και μπολέρο. Το μπούστο τους μυρίζει τριαντάφυλλο: «Μα όμως πρόσεξε να μην τσιμπηθείς κι από τʼ αγκάθια του να μη ματωθείς!»

Χρύσανθος Αλισάφης, Γιώργος Αραβίδης, Μουσική διεύθυνση
Σοφία Σπυράτου, Λάμπρος Λιάβας, Σκηνοθεσία
Γιάννης Μετζικώφ, Σκηνικά – Κοστούμια
Σοφία Σπυράτου, Χορογραφία
Ελευθερία Ντεκώ, Φωτισμοί

Ορχήστρα, Χορωδία και χορευτές της Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Νίκος Βασιλείου, Διεύθυνση χορωδίας

Παραστάσεις 2011
8, 10, 12, 15, 17, 22, 24, 27 Φεβρουαρίου
15, 17, 23 Μαρτίου
3, 9, 13, 15, 17 Απριλίου

Τοποθεσία: Αθήνα, Θέατρο Ολύμπια

Η πρόταση του Classical Radio έγινε τον Νοέμβρη του 2010 στα Top Stories του classicalradio.gr

Είσοδος: € 15(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 25 - € 30 - € 40
210 3662100
www.nationalopera.gr
ΩΡΑ: 19:00

ΩΔΕΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ
Ρεσιτάλ πιάνου Βασίλη Ρακιτζή
O διακεκριμένος σολίστ και απόφοιτος του Ωδείου Αθηνών Βασίλης Ρακιτζής θα δώσει ρεσιτάλ την Παρασκευή 15 Απριλίου 2011 στην Αίθουσα Συναυλιών του Ωδείου Αθηνών. 
 
Το πρόγραμμα
 
F. Chopin – Νυχτερινό σε ντο ελάσσονα, έργο 48 αρ. 1
R. Schumann – Kreisleriana, έργο 16
L.v. Beethoven – Σονάτα σε μι ύφεση μείζονα, έργο 31 αρ. 3

Ο Βασίλης Ρακιτζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Σπούδασε πιάνο με την Πόπη και τη Μαρία Ευστρατιάδη στο Ωδείο Αθηνών από όπου και αποφοίτησε με Δίπλωμα το 2003. Είναι απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου (Postgraduate Diploma) και του Ωδείου του Άμστερνταμ (Master of Music-cum laude).Κατά την διάρκεια των σπουδών του στο εξωτερικό μελέτησε δίπλα στους Martin Roscoe, Naum Grubert, Christopher Elton και Matti Raekallio, ενώ υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. και του σωματείου «Τζ. Μπαχάουερ».

Τοποθεσία: Αίθουσα Συναυλιών Ωδείου Αθηνών

210 7240673
www.odeionathinon.gr
ΩΡΑ: 20:00

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Saburo Teshigawara: “Miroku”
Σειρά: Χορός στο Μέγαρο

Ο κορυφαίος χορογράφος της Ιαπωνίας και ένας από τους σημαντικότερους στην Ευρώπη, ο Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα, έρχεται στην Αθήνα για δυο παραστάσεις, την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Απριλίου (ώρα 20:00) με τη δημιουργία του, Μιρόκου, μια στοχαστική εξερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στο χώρο και το φως, εμπνευσμένη από το μοντέρνο χορό και τις πολεμικές τέχνες. Μόνος του στην σκηνή επί μια ώρα, ο Τεσιγκαουάρα, κινείται όπως ο αναρριχόμενος κισσός, με τη χάρη της φλόγας και έχει έναν μοναδικό παρτενέρ: τους εξαιρετικούς φωτισμούς του, ένα σύμπαν χρωμάτων, αλλά και συμβολισμών.

Η χορογραφία, τα σκηνικά, ο σχεδιασμός των φωτισμών και τα κοστούμια φέρουν την υπογραφή του ίδιου του Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα. Η μουσική επιμέλεια είναι των: Neil Griffiths, Kei Miyata, Saburo Teshigawara.

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος:€ 11,50(Φοιτητικά/μαθητικά) € 20 - € 36 - € 53 - € 72
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 20:00

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Ελληνικές Μουσικές Γιορτές - Έβδομος Κύκλος

Έργα Μανώλη Καλομοίρη

- «Κάποια Λογάκια» για φωνή, άρπα και κλαρινέτο
(από τη Βραδινή Φωτιά του Κωστή Παλαμά)
- Έξι τραγούδια για φωνή και πιάνο
- «Από τον κύκλο των Τετράστιχων» για φωνή και βιόλα (ποίηση Κωστή Παλαμά)
- Κουαρτέτο σα φαντασία για άρπα, φλάουτο, αγγλικό κόρνο και βιόλα

Λένια Ζαφειροπούλου, Σοπράνο
Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Μεσόφωνος
Μιχαήλ Σμιρνώφ, Βιόλα
Δημήτρης Γιάκας, Πιάνο
Νίκος Νικόπουλος, Φλάουτο
Σπύρος Μουρίκης, Κλαρινέτο
Χριστίνα Παντελίδου, Αγγλικό Κόρνο
Γεωργία Ξαγαρά, Άρπα

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: € 8 - € 10
Είσοδος ελεύθερη για φοιτητές και νέους έως 18
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Ave Maya
Δυο Βραδιές με τη Θρυλική Χορεύτρια Μάγια Πλισέτσκαγια

Οι Financial Times την έχουν αποκαλέσει «το ιερό τέρας του χορού» και το όνομά της μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνο της Πάβλοβα.
Η Μάγια Πλισέτσκαγια, ο ζωντανός θρύλος του χορού έρχεται στην Αθήνα! Η μοναδική χορεύτρια θα μας προσφέρει ένα ανεπανάληπτο και διαφορετικό πρόγραμμα, για το οποίο συνεργάστηκαν μεγάλα αστέρια της διεθνούς χορευτικής σκηνής. Σε αυτό το Super Gala, που παρουσιάζεται με τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο, τη Μάγια Πλισέτσκαγια συνοδεύουν κορυφαίοι χορευτές (étoiles) από τα μεγαλύτερα μπαλέτα του κόσμου: Βασιλικά Μπαλέτα του Λονδίνου, Μπαλέτα της Εθνικής Όπερας του Παρισιού, Μπαλέτα του Θεάτρου Μαρίινσκι, Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας, Συγκρότημα Φλαμένκο Κάρλος Σάουρα και Μπαλέτα Μπολσόι. Η Μάγια Πλισέτσκαγια θα χορέψει το “Ave Maya”, έργο ειδικά χορογραφημένο γιʼ αυτήν από τον Maurice Béjart.

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Οργάνωση: STATE OF THE ART PRODUCTIONS

Είσοδος: € 30(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 40 - € 58 - € 70 - € 95
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Εργαστήρι Ψαλτικής
Πλησιάζοντας προς το Πάσχα και λίγο πριν τη Μεγάλη εβδομάδα, το «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΨΑΛΤΙΚΗΣ» υπό τη μουσική διεύθυνση του Αθανάσιου Ι. Παϊβανά, θα ψάλλει ύμνους βυζαντινών και μεταβυζαντινών μελοποιών του Τριωδίου και της Μεγάλης Εβδομάδας. Εισαγωγή και σχόλια από τον καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κύριο Γεώργιο Φίλια

Τοποθεσία: Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Οργάνωση: specs 'n' arts

Είσοδος: Ελεύθερη
Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Αθήνα
210 7234567
www.ticketservices.gr

Sponsorship
ΩΡΑ: 20:30

ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΟΝ
88 + 88
Ο Μίμης Πλέσσας & ο Γιώργος Ψυχογιός αυτοσχεδιάζουν σε Δύο Πιάνα πάνω σε Διάσημες Συνθέσεις του Μίμη Πλέσσα.

Δυο κορυφαίοι πιανίστες θα βρεθούν στη σκηνή του Athenaeum: ο Μίμης Πλέσσας, από τους σημαντικότερους και πιο αγαπημένους Έλληνες συνθέτες, που έχει κοσμήσει με τα τραγούδια του πολλές από τις ωραιότερες στιγμές του Ελληνικού πενταγράμμου και έχει αναδείξει πολλούς από τους σημαντικότερους Έλληνες ερμηνευτές, πρωτοπόρος της jazz στην Ελλάδα και πέμπτος πιανίστας στον κόσμο και ο Γιώργος Ψυχογιός, από τους πιο σημαντικούς ανερχόμενους συνθέτες της κλασικής και jazz μουσικής, εξαίρετος πιανίστας και αυτοσχεδιαστής, συναντιούνται μαζί για πρώτη φορά και αυτοσχεδιάζουν σε δυο πιάνα, πάνω σε διάσημες και αγαπημένες μελωδίες του Μίμη Πλέσσα. Τραγούδια που αγαπήσαμε, τραγούδια από αξεπέραστα Ελληνικά μιούζικαλ, μουσικά κομμάτια από άριες και όπερες του Μίμη Πλέσσα θα αποδομηθούν και θα επαναδομηθούν, σε μια μοναδική και σπάνια συνάντηση σε δύο πιάνα, όπου το νέο συναντά το διαχρονικό και η εμπειρία συναντά την τόλμη.

Τοποθεσία: Athenaeum
Οργάνωση: Artway – Technotropon

Είσοδος: € 10(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 20
210 5157977
www.liveartway.com

www.athenaeum.gr
ΩΡΑ: 21:00

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συναυλία για δύο κιθάρες με το ντουέτο «Melis»
6o Guitar Plus
Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου για κιθάρα και άλλα όργανα

Έργα των M. de Falla, F. Sor, M. Castelnuovo-Tedesco κ.α.

Susana Prieto, Κιθάρα
Αλέξης Μουζουράκης, Κιθάρα

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Είσοδος: € 10 - € 15
2310 895938-9
www.tch.gr
ΩΡΑ: 21:00

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
In The Process of...
Μετά την παρουσίαση της σύντομης εκδοχής του στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (2010), το “In the Process of…” της χορογράφου Ζωής Δημητρίου κάνει την αθηναϊκή του πρεμιέρα την Πέμπτη 14 Απριλίου 2011, στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Η παράσταση, που συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες του διεθνούς δικτύου Aerowaves και έχει βραβευτεί με το 2009 Bonnie Bird Choreography Fund Award, θα παρουσιαστεί στην ολοκληρωμένη εκδοχή της για τρεις μόνο παραστάσεις, στις 14, 15 και 16 Απριλίου 2011.

Το In The Process of… είναι ένα επιδέξια χορογραφημένο ντουέτο όπου ένας άνδρας και μια γυναίκα διαπραγματεύονται μια σειρά καταλήξεων μιας σχέσης αντί να ερμηνεύουν μια ιστορία που να οδηγεί σε ένα αναπόφευκτο φινάλε. Η χορογράφος Ζωή Δημητρίου παίζει με το αρχετυπικό μοτίβο της δοκιμασίας, που κρύβεται πίσω από τους πιο γνωστούς μύθους, και στήνει ένα παιχνίδι για δύο, δημιουργώντας σύντομα ιντερμέδια για μια ιστορία που δεν θα ειπωθεί ποτέ. Εξήντα ξύλινα στεφάνια ρυθμικής παρεμβαίνουν στη δράση άλλοτε βοηθώντας, άλλοτε δυσχεραίνοντας τη σχέση του ζευγαριού και άλλοτε αποτελώντας τους μοναδικούς πρωταγωνιστές της σκηνικής δράσης.

Εξετάζοντας την σύνθεση ως εν δυνάμει διαδικασία, η Δημητρίου κάνει μια απόπειρα να συνδέσει το απολύτως λογικό με το παράλογο. Σε ένα συνεχές ελεύθερης ροής, βάζει το ανθρώπινο σώμα να αναμετρηθεί με τα αντικείμενα, τις λέξεις και τη γλώσσα, τον ήχο και το φώς.
Το In The Process of… αναζητά τις δυνατότητες εφαρμογής στην κίνηση των δομών σύνθεσης του μουσικού Conlon Nancarrow.

Ζωή Δημητρίου - Stephen Moynihan - Julian Bulku - Μαριάννα Καραβά - Αγγελική Δαλαγγέλη, Ερμηνευτές

Τοποθεσία: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Είσοδος: € 10(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 15
210 4318550
www.mcf.gr
ΩΡΑ: 21:00

CLASSICAL RADIO