Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024  23:07 CET  |  0:07 GRT
Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Be Updated

Μια πλήρης λίστα από συναυλίες, εμφανίσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και, γενικά, events που αφορούν στην κλασική μουσική, το θέατρο και τις τέχνες. Ένας οδηγός από σημαντικά για το Classical Radio δρώμενα στην πόλη και όχι μόνο. Η τρέχουσα ημερομηνία είναι στο πράσινο πλαίσιο, ενώ οι ημέρες με περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένες με έντονα νούμερα.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποια εκδήλωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011
ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΜΟΥΣΙΚΗΣ Β. & Μ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
Ριχάρδος Βάγκνερ: Γνωστικός από Συμπόνια
Νεός Κύκλος Διαλέξεων

Μία σειρά από διαλέξεις του Φώτη Παπαθανασίου, προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Βάγκνερ, συγγραφέα και μελετητή του έργου του Βάγκνερ. Παρουσιάζονται τα Μουσικά Δράματα του συνθέτη, αλλά και το φιλοσοφικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν.

3η διάλεξη 18/11/2011: Αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης, Πάρσιφαλ

Τοποθεσία: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη

Είσοδος: € 5(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 10 - € 20
Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα
210 3611206
www.thf.gr
ΩΡΑ: 19:00

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Η Τραβιάτα
Τζουζέππε Βέρντι
Όπερα της Βαλίτσας

Με την «Όπερα της Βαλίτσας» συνεχίζει η Εθνική Λυρική Σκηνή τις Πολιτιστικές Δράσεις στην Αθήνα, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων. Το εξωστρεφές πρόγραμμα της Λυρικής, το οποίο με το Λυρικό Λεωφορείο, τις Λυρικές Βραδιές και τις Βραδιές Χορού γνώρισε ενθουσιώδη υποδοχή από το κοινό, παρουσιάζει στο πλαίσιο της ενότητας «Όπερα της Βαλίτσας» την διάσημη όπερα του Τζουζέππε Βέρντι «H Τραβιάτα». Η «Όπερα της Βαλίτσας» παρουσιάζει διάσημες όπερες, με μια διαφορετική ματιά σε χώρους απρόσμενους. Η «Όπερα της Βαλίτσας» είναι ευέλικτη, δεν κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα και ταξιδεύει την τέχνη της όπερας σε ένα ευρύτερο κοινό. Σε χώρους μη αναμενόμενους, όπως Πνευματικά Κέντρα και Μουσεία, διάσημες όπερες ξεδιπλώνουν τον μύθο τους, με ένα πιάνο αντί για ορχήστρα, με μικρή χορωδία και με σκηνικά που μπορούν να χωρέσουν... σε μια βαλίτσα. Με τους εξαιρετικούς τραγουδιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η «όπερα της βαλίτσας», βγαίνει εκτός του θεάτρου Ολύμπια και ταξιδεύει στις γειτονιές της Αθήνας με στόχο να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό. Η πρώτη παραγωγή της «Όπερας της Βαλίτσας» είναι η Τραβιάτα του Βέρντι, μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες παγκοσμίως. Η Τραβιάτα -δηλαδή η Παραστρατημένη- βασίζεται σε ποιητικό κείμενο του Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε που με τη σειρά του στηρίζεται στο έργο «Η Κυρία με τις Καμέλιες» του Αλέξανδρου Δουμά, υιού. Αφορά την ιστορία της Μαρί Ντυπλεσσί, διάσημης εταίρας της παρισινής κοινωνίας, την οποία γνώριζε καλά ο συγγραφέας. Η όπερα περιγράφει τον έρωτα μιας εταίρας με γόνο καλής οικογένειας του Παρισιού. Η σχέση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου, το ζευγάρι χωρίζει και ξανασυναντιέται λίγο πριν το θάνατο της κοπέλας.

Έλενα Κελεσίδη - Λουκία Σπανάκη, Βιολέττα
Αντώνης Κορωναίος - Γιάννης Χριστόπουλος, Αλφρέντο
Χάρης Ανδριανός - Πέτρος Σαλάτας, Ζερμόντ:
Βάγια Κωφού - Μιράντα Μακρυνιώτη, Μαρία Μαυρομμάτη, Νίκος Τσαούσης - Χρήστος Αμβράζης - Γιώργος Ρούπας - Μιχάλης Κατσούλης, Καλλιτέχνες
Συμμετέχει οκταμελής χορωδία.

Τοποθεσία: Πολιτιστικό Κέντρο Γκύζη

Είσοδος: Ελεύθερη
210 3711392
www.nationalopera.gr

Sponsorship
ΩΡΑ: 20:00

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Η Τέχνη της Κιθάρας στα Χρόνια του Ρεμπέτικου
Η κιθάρα είναι ένα όργανο που από τις αρχές της εμφάνισης τύπων αστικού λαϊκού τραγουδιού μέχρι και σήμερα, συμμετέχει ανελλιπώς στη δισκογραφία αλλά και στο λαϊκό πάλκο, ως σημαντικό μέλος της λαϊκής ορχήστρας. Σαν φορέας μιας σύνθετης μουσικής γλώσσας που γνωρίζει πολλά στάδια εξέλιξης, δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί θεμέλιο λίθο της ρεμπέτικης μουσικής (από τη γέννησή της, στα τέλη του 19ου αιώνα, μέχρι και τα μέσα του 20ού, τα χρόνια της ευρείας διάδοσης κι αποδοχής της) αφού πάνω σʼ αυτήν έχτιζαν τη μελωδία οι σολίστες και ακουμπούσαν φωνητικά οι τραγουδιστές. Ανθολογώντας αυτό ακριβώς το ρεπερτόριο του μισού αιώνα, ο κιθαρίστας και καθηγητής λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής Δημήτρης Μυστακίδης παρουσιάζει στις 18 και 19 Νοεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης τα πολλά πρόσωπα της ελληνικής λαϊκής κιθάρας, ερμηνεύοντας μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα 32 τραγούδια σπουδαίων συνθετών του ρεμπέτικου που το έργο τους επέδρασε καθοριστικά στην πορεία της μέσα στο χρόνο (Σπύρου Περιστέρη, Γιώργου Καρρά, Κώστα Καρίπη, Παναγιώτη Τούντα, Κώστα Σκαρβέλη, Βαγγέλη Παπάζογλου, Μάρκου Βαμβακάρη, Γιώργου Κατσαρού, Μανώλη Χιώτη, Γιώργου Μητσάκη, Γιάννη Εϊτζιρίδη, Κώστα Μπέζου, Μανώλη Χρυσαφάκη, Κώστα Ρούκουνα, Ιωσήφ Ριτσιάρδη, Αντώνη Νταλγκά).

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: € 7(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 12 - € 22 - € 32 - € 45
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ένατη Συμφωνία του Μάλερ
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τη μεγαλειώδη Ένατη Συμφωνία του Μάλερ, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 21:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Jacques Delacôte. Ο πολύπειρος Γάλλος μαέστρος οδηγεί την Κ.Ο.Θ. στο έργο που αποτελεί ίσως την πιο εύγλωττη, αμιγώς ορχηστρική έκφραση της διαρκούς εμμονής του συνθέτη με το θάνατο. Ενώ όμως χαρακτηρίζεται από βαθιά θλίψη και βασανιστικές εσωτερικές συγκρούσεις, η μουσική στο τέλος προσφέρει με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα μία ήρεμη επιβεβαίωση της ζωής.

Gustav Mahler Συμφωνία αρ. 9 σε ρε μείζονα

Jacques Delacôte, Διεύθυνση Ορχήστρας
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Θεσααλονίκης

Είσοδος: € 7(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 10 - € 15 - € 20
2310 257910
www.tsso.gr
ΩΡΑ: 21:00

BADMINTON THEATER
La Traviata
«Είναι το πιο δύσκολο κοινό» είπε ο χορογράφος του Μπολσόι Βλαντιμίρ Βασίλιεφ στους χορευτές του πριν την παράστασή τους «Η Κυρία με τις Καμέλιες» στο θέατρο της Πάρμα, την πόλη όπου γεννήθηκε ο Βέρντι. Στο τέλος της παράστασης το χειροκρότημα του κοινού τους δικαίωσε. Όχι μόνο γιατί αποτύπωσαν παραστατικά την αληθινή ζωή της «Κυρίας με τις Καμέλιες», αλλά και γιατί κατάφεραν να πείσουν ένα δύσπιστο και απαιτητικό κοινό. Ασφαλώς το Grand Moscow Classical Ballet είναι ένα έμπειρο και πολυβραβευμένο μπαλέτο με πολλές διακρίσεις και επιτυχημένες παραστάσεις τόσο στη Ρωσία, όσο και στα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Κίνας. Οι χορογράφοι του Ναταλία Κασατκίνα και Βλαντιμίρ Βασίλιεφ, διακεκριμένοι χορευτές του Θεάτρου Μπολσόι και κάτοχοι πολλών διεθνών βραβείων - μεταξύ αυτών η διακρίση της Natalia Kasatkina «500 παγκόσμιοι ηγέτες της Ανθρωπότητας του 20ου αιώνα», γρήγορα δραστηριοποιήθηκαν ως χορογράφοι, δημιουργώντας ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέατρα μπαλέτου της Μόσχας. Οι παραστάσεις τους αμέσως ξεχώρισαν για την ακροβατική τους ακρίβεια, καθώς και την πλαστικότητα της χορογραφίας τους, κάνοντάς τους περιζήτητους σε κάθε θέατρο υψηλών απαιτήσεων. Μαζί τους, οι πιο καταρτισμένοι σολίστες χορευτές παγκοσμίου φήμης επαληθεύουν σε κάθε σκηνή τη φήμη τους.

Τοποθεσία: Badminton Theater

Είσοδος: € 20 - € 30 - € 40 - € 50 - € 60
210 8840600
www.badmintontheater.gr
ΩΡΑ: 21:00

HALF NOTE JAZZ CLUB
Jody Williams Blues Band. An Authentic Blues Legend
Ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της «κλασικής» μπλουζ σκηνής του Σικάγο ο κιθαρίστας Jody Williams και παλιός συνεργάτης του Howlinʼ Wolf , του Elmore James ή του Otis Spann, επανακάμπτει στη μουσική με το νέο αιώνα μετά από συνειδητή αποχή 40 περίπου ετών! Ένας από τους κυριοτέρους εκπροσώπους του Chicago Blues, o Jody Williams ξεχώρισε για το μοναδικό του στυλ με εμφανείς τις επιρρόες του BB King και του T Bone Walker. Η κιθάρα του ακούστηκε σε πολλούς blues δίσκους και singles του ʼ50 και του ΄60, όπως «Who do you love” του Bo Diddley, “Forty Four” , “ Evil is Going On” τουHowlinʼ Wolf, «Ι wish you would” του Billy Boy Arnold, “Three Times A Fool” του Otis Rush. Στα τέλης της δεκαετίας του ʼ60 αποσύρθηκε από τη μουσική σκηνή απογοητευμένος από τη μουσική βιομηχανία, καθώς πολλές δημιουργίες του χρησιμοποιήθηκαν από άλλους μουσικούς, χωρίς να λάβει ο ίδιος τα δικαιώματα και την αντίστοιχη αναγνώριση. Όταν το χαρακτηριστικό riff του “Billy Blues” χρησιμοποιήθηκε από τους Mickey & Sylvia στη μεγάλη επιτυχία τους “Love Is Strange” και όταν η δισκογραφική εταιρία του Jody Williams “Chess Recors έχασε τη σχετική δίκη”, ο Jody πήρε την τελική απόφαση και αποσύρθηκε από τη μουσική. Επέστρεψε μετά από τριάντα ολόκληρα χρόνια με δύο δίσκους, που απέσπασαν εξαιρετικές γραμμές και τον έφεραν στην πρώτη γραμμή της blues παράδοσης.

Jody Williams, Κιθάρα
Pascal Delmas, Ντραμς
Jean Marc Despeignes, Μπάσο
Ludovic Binet, Πιάνο - Όργανο
Jean Pierre Duarte, Κιθάρα

Τοποθεσία: Half Note Jazz Club

210 9213310
www.halfnote.gr
ΩΡΑ: 22:30

CLASSICAL RADIO