06:00 - 08:00 CET
07:00 - 09:00 GRT
Track
by
SWEET MORNING

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2023  6:48 CET  |  7:48 GRT
Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Be Updated

Μια πλήρης λίστα από συναυλίες, εμφανίσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και, γενικά, events που αφορούν στην κλασική μουσική, το θέατρο και τις τέχνες. Ένας οδηγός από σημαντικά για το Classical Radio δρώμενα στην πόλη και όχι μόνο. Η τρέχουσα ημερομηνία είναι στο πράσινο πλαίσιο, ενώ οι ημέρες με περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένες με έντονα νούμερα.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποια εκδήλωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011
ΑΛΥΣΙΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΑΝΟΣ
Requiem Mediterraneo
Η Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ , Σταδίου 24 , στην Αθήνα οργανώνει την Μεγάλη Δευτέρα το μεσημέρι στις 12.30 εκδήλωση, προκειμένου να παρουσιάσει το έργο REQUIEM MEDITERRANEO, που συμπληρώνει ένα χρόνο από την Πρώτη Παγκόσμια πρεμιέρα του στην Λυρική Σκηνή Αθηνων. Σπουδαίοι συνθέτες και άλλοι άνθρωποι της τέχνης θα μιλήσουν για το έργο και θα προβληθούν στις γιγαντοοθόνες του ΙΑΝΟΥ αποσπάσματα από την παράσταση, πράγμα που θα γίνεται και όλη την Μεγάλη Εβδομάδα. Η εκδήλωση θα είναι δωρεάν και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για όσους μπορέσουν να είναι εκει, μετά το τέλος της εκδήλωσης να πιούμε ενα καφέ και να τα πούμε.

Τοποθεσία: Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24, Αθήνα

Είσοδος: Ελεύθερη
ΩΡΑ: 12:30

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Πασχαλινή Συναυλία
Τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων εγκαινιάζουν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η Συμφωνική Ορχήστρα και η Μικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, με τη σύμπραξη διακεκριμένων τραγουδιστών, θα παρουσιάσουν έργα σημαντικών συνθετών που διαπνέονται από το κατανυκτικό πνεύμα των ημερών.

Sergei Rachmaninov: «Χαίρε Μαρία Παρθένε», για μικτή χορωδία
Gyorgy Deak-Bardos: «Θεέ μου, Θεέ μου, γιατί μʼ εγκατέλειψες; », για μικτή χορωδία
Wolfgang Amadeus Mozart:
-Kyrie σε ρε ελάσσονα Κ341, για χορωδία και ορχήστρα
-Ave Verum Corpus K618, για χορωδία, εκκλησιαστικό όργανο και έγχορδα
-“Laudate Dominum”, από το Vesperae solenne de confessore K339, για σοπράνο, χορωδία και ορχήστρα
Gabriel Fauré: Requiem έργο 48

Φανή Αντωνέλου, Σοπράνο
Χάρης Ανδριανός, Βαρύτονος
Μικτή Δημοτική Χορωδία Αθηνών
Σταύρος Μπερής, Διδασκαλία χορωδίας
Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων
Ελευθέριος Καλκάνης, Μουσική διεύθυνση

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: € 3,5(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 6 - € 11 - € 15 - € 35
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Romina Basso & Latinitas Nostra
Θρησκευτική Μουσική του Antonio Vivaldi

Σε θρησκευτικά έργα του Αντόνιο Βιβάλντι εμφανίζεται η σπουδαία Ιταλίδα μεσόφωνος Ρομίνα Μπάσσο. Χάρη στο σπάνιο φωνητικό της εύρος, τον αυτοσχεδιασμό (συχνά ιδιαίτερα δεξιοτεχνικό), τη φαντασιώδη απόδοση του ύφους κατά τα πρότυπα του μπαρόκ, το ευρωπαϊκό κοινό την έχει ταυτίσει με τη μουσική αυτής της εποχής – και όχι άδικα. Στη συναυλία συμπράττει, στο ίδιο μήκος κύματος, το μεταβλητό σύνολο παλαιάς μουσικής Latinitas Nostra υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου, που δημιουργήθηκε με σκοπό αφενός να δώσει λόγο σε νέους μουσικούς που έχουν εξειδικευθεί στην ερμηνεία της μπαρόκ μουσικής και αφετέρου να προάγει τη συνεργασία με διακεκριμένους ξένους καλλιτέχνες μέσω της αναβίωσης έργων –πολλές φορές ανέκδοτων ακόμη–, με τη χρήση οργάνων εποχής και δόκιμη εκτελεστική πρακτική. Στα πλαίσια αυτά επιδιώκεται και η προβολή των πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Δύσης, οι οποίες εξηγούν και το όνομα του συνόλου «Καθ΄ ημάς Εσπερία», με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παρουσίαση της Ολυμπιάδας του Αντόνιο Καλντάρα σε συνδυασμό με την απόδοση του κειμένου από τον Ρήγα Φεραίο. Στη συναυλία θα παρουσιαστούν κυρίως φωνητικά έργα του Βιβάλντι με θέμα το Πάσχα. Ανάμεσα σε αυτά δεσπόζει ο ύμνος Stabat Mater dolorosa για σόλο άλτο και έγχορδα, έργο γραμμένο το 1712 μετά από μια μακρόχρονη και σχεδόν αποκλειστική ενασχόληση του συνθέτη με την ενόργανη μουσική. Το στροφικό μεσαιωνικό κείμενο του έργου εκφράζει τον θρήνο της Παναγίας για τη σταύρωση του Χριστού. Σε αντίθεση με διαφορετικές μελοποιήσεις του ίδιου κειμένου από άλλους συνθέτες, ο Βιβάλντι μελοποίησε τις δέκα από τις είκοσι στροφές, προκειμένου το έργο να παίζεται στον Εσπερινό της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, την Παρασκευή πριν από την Κυριακή των Βαΐων.

Τοποθεσία: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Είσοδος: € 10(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 15 - € 25 - € 30
210 9005800
www.sgt.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
8ος Ανοιξιάτικος Κύκλος Συναυλιών Οργάνου 2011
O Ανοιξιάτικος Κύκλος Συναυλιών Οργάνου 2011 μετράει ήδη 8 χρόνια παρουσίας του στο αθηναϊκό ακροατήριο. Φέτος έχει για προσκεκλημένους του νέους κυρίως οργανίστες και μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχοντας ήδη ένα πλούσιο παρελθόν, ο Ανοιξιάτικος Κύκλος Συναυλιών Οργάνου, έχει παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό πρωτότυπα προγράμματα υψηλής αισθητικής, εκτέλεσης και ερμηνείας. Με καθιερωμένο πλέον ως κεντρικό τόπο συνάντησης τον ιστορικό χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλο, μουσική εμπνευσμένων συνθετών από το πρώιμο μπαρόκ ως τον 21ο αιώνα, ηχεί μέσα από αυλούς, φωνές και άλλα μουσικά όργανα. Μεταξύ 12 Μαρτίου και 20 Απριλίου, η Αθήνα φιλοξενεί για μια ακόμα φορά ένα μουσικό φεστιβάλ, μοναδικό στην Ευρώπη και στο είδος του, με πέντε μοναδικές συναυλίες και σας προτείνει έναν επιπλέον λόγο για να την επισκεφθείτε.
Καλή σας ακρόαση!

Έργα των F. Couperin, E. J. de la Guerre, J. H. dʼAnglebert, A. Campra
Σε συνεργασία με το Conservatoire de musique et de danse de Paris

Ronan Khalil, Όργανο - Τσέμπαλο
Maïlys de Villoutreys Σοπράνο (Γαλλία)

Τοποθεσία: Ιστορικός χώρος της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου

Είσοδος: € 10(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 15
Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα
210 2029737

Sponsorship
ΩΡΑ: 20:30

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΠΠΑ
Βασίλης Τσαμπρόπουλος
Akroasis

Μουσική Εμπνευσμένη από τους Ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας


Ο διεθνούς φήμης master του πιάνου Βασίλης Τσαμπρόπουλος παρουσιάζει για μία και μοναδική βραδιά, τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου στο Θέατρο Κάππα, το έργο του “Akroasis”. Εμπνευσμένο από τη Βυζαντινή μουσική παράδοση και ειδικά από τους ύμνους που ψάλλονται τη Μεγάλη Εβδομάδα στις ορθόδοξες εκκλησίες , το έργο Akroasis απετέλεσε ουσιαστικά το πρώτο σόλο άλμπουμ του Βασίλη Τσαμπρόπουλου με το οποίο εγκαινιάστηκε και η συνεργασία του με τη δισκογραφική εταιρία ECM Records, την εταιρία σύμβολο στο χώρο της σύγχρονης μουσικής. Η μουσική του έργου Akroasis μεταμορφώθηκε σε ένα ποίημα που ξεδιπλώνεται σε εννέα πιανιστικές εικόνες. Οι συνθέσεις μοιάζουν με ένα πολύχρωμο μωσαϊκό που μέσα από μία μυσταγωγική ατμόσφαιρα υποβάλλουν τον ακροατή και δημιουργούν κατάνυξη από τις πρώτες κιόλας μουσικές φράσεις. (London Times). Το μουσικό ύφος είναι λιτό στο σύνολό του αλλά χαρακτηρίζεται από μία αφοπλιστική διαύγεια ύφους και τεχνοτροπίας. Εναρμονίζεται απόλυτα με την βαθύτερη ουσία των ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδας, περιγράφοντας με αφηγηματικό τρόπο όλη τη δραματουργία και την ένταση της αυθεντικής μορφής των τροπαρίων. Υπάρχει μια έντονη αίσθηση ισορροπίας ανάμεσα στο γνωστό άκουσμα και την σύγχρονη στυλιστικά πιανιστική ανάπλαση του Βασίλη Τσαμπρόπουλου. Το πιάνο είναι συνοδοιπόρος και αφηγητής στην ουσία των γεγονότων. Παρακολουθεί τη μουσική ,σχολιάζει, παρεμβαίνει και μεταφράζει τις μελωδίες, τονίζοντας και σμιλεύοντας έντεχνα τη μορφή και τη διαχρονικότητα που τις χαρακτηρίζει. Το έργο Akroasis δεν είναι μια απόπειρα αντικατάστασης η τροποποίησης των ύμνων στο ύφος, στο περιεχόμενο ή στον τρόπο εκτέλεσής τους μέσα στις εκκλησίες. Το Akroasis είναι μία καινούργια μουσική, που προσπαθεί ερμηνεύοντας τους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας να φτιάξει το χώρο έτσι ώστε ο κάθε ακροατής να πλάσει τις δικές του εικόνες, τη δική του ιστορία και στο τέλος να βιώσει την προσωπική του κάθαρση. Μία σπάνια πρόταση για τη νύχτα της Μεγάλης Δευτέρας από έναν πιανίστα και συνθέτη διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας, στο Θέατρο Κάππα.
"Γράφοντας αυτή τη μουσική ....ένιωσα άνθρωπος ..τόσο άνθρωπος που άρχισα να νιώθω ένα μικρό Θεό να γεννιέται μέσα μου ...."
Βασίλης Τσαμπρόπουλος

Τοποθεσία: Θέατρο Κάππα
Οργάνωση: mikri-arktos

Είσοδος: € 10 - € 15 - € 20
Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Αθήνα
210 7234567
www.ticketservices.gr

www.mikri-arktos.gr
ΩΡΑ: 21:00

CLASSICAL RADIO