02:00 - 06:00 CET
03:00 - 07:00 GRT
Track
by
CLASSICAL DREAMS

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2023  5:16 CET  |  6:16 GRT
Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Be Updated

Μια πλήρης λίστα από συναυλίες, εμφανίσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και, γενικά, events που αφορούν στην κλασική μουσική, το θέατρο και τις τέχνες. Ένας οδηγός από σημαντικά για το Classical Radio δρώμενα στην πόλη και όχι μόνο. Η τρέχουσα ημερομηνία είναι στο πράσινο πλαίσιο, ενώ οι ημέρες με περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένες με έντονα νούμερα.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποια εκδήλωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Ελληνικές Μουσικές Γιορτές - Έβδομος Κύκλος

Αφιέρωμα στο Έτος Σαμάρα

Σπύρος Σαμάρας: «Κρητικοπούλα», οπερά κομίκ σε μορφή κοντσερτάντε (κείμενο: Νικόλαος Λάσκαρης/Πολύβιος Δημητρακόπουλος) (α΄ εκτέλεση με την ΚΟΑ)

Αλεξάνδρα Ματθαιουδάκη, Υψίφωνος
Κάτια Πάσχου, Υψίφωνος
Λουκία Σπανάκη, Υψίφωνος
Γιάννης Χριστόπουλος, Τενόρος
Νίκος Στεφάνου, Τενόρος
Χρήστος Κεχρής, Τενόρος
Χριστόφορος Σταμπόγλης, Βαθύφωνος
Χορωδία Εθνικού Ωδείου
Σπύρος Κλάψης, Διεύθυνση χορωδίας
Παιδική-Νεανική Χορωδία Rosarte
Ρόζη Μαστροσάββα, Διεύθυνση χορωδίας
Βύρων Φιδετζής, Μουσική διεύθυνση

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: € 8 - € 10 - € 13 - € 18
Είσοδος ελεύθερη για φοιτητές και νέους έως 18
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Ορχήστρα των Χρωμάτων σε Έργα Part / Faure
Το Ρέκβιεμ του Γκαμπριέλ Φωρέ γράφτηκε στο Παρίσι περισσότερο από έναν αιώνα πριν το Λαμεντάτε για πιάνο και ορχήστρα του Εσθονού Άρβο Παρτ. Και τα δύο έργα εκφράζουν τη στάση των δημιουργών τους μπροστά στην αυτονόητη, αλλά και συνταρακτική διαπίστωση, ότι ο χρόνος της παραμονής μας πάνω στη Γη είναι μετρημένος. Ο Παρτ, συνθέτης του οποίου η μουσική έχει ένα μυστικιστικό και έντονα πνευματικό χαρακτήρα, κυριεύτηκε από την αίσθηση ότι είναι ανέτοιμος μπροστά στο χρόνο της ζωής που λιγοστεύει, όταν επισκέφθηκε τη γιγαντιαία εγκατάσταση με τίτλο Μαρσύας του γλύπτη Άνις Καπούρ στην Τέητ Μόντερν του Λονδίνου το 2002. Η μουσική του αντίδραση στη θέα μιας τεράστιας κόκκινης μεμβράνης που ίπταται στο χώρο –αναφορά στο αίμα του άτυχου Σάτυρου που γδάρθηκε μετά την ήττα του από τον Απόλλωνα– είναι ένας θρήνος, όχι για τους νεκρούς, αλλά για τους ζωντανούς που έχουν να αντιμετωπίσουν τον πόνο και την απογοήτευση. Ο φόβος όμως για το τέλος της ζωής τελικά δημιούργησε ένα έργο όπου ο χρόνος μοιάζει να εκτείνεται στο άπειρο, όπως εξάλλου και ο χώρος της Τέητ που φιλοξένησε τον Μαρσύα. Από την άλλη, ο Φωρέ με το Ρέκβιεμ οραματίζεται ήδη την αντίπερα όχθη του Αχέροντα και μια μεταθανάτια ζωή σαν μια χαρούμενη απελευθέρωση, μια πορεία προς την ευτυχία, αντί μια εμπειρία υπέρτατης θλίψης. Προσπερνά την τόσο οικεία στην καθολική εκκλησιαστική μουσική έκφραση του φόβου μπροστά στην Ημέρα της Κρίσης, αναζητώντας την ηρεμία της αιώνιας ανάπαυσης. Η μουσική διαγράφει μια συνεχή ανάταση μέχρι την τελική, φωτεινή ευδαιμονία του In Paradisum.

Arvo Pärt
Lamentate για πιάνο και ορχήστρα (2002)
Gabriel Fauré
Requiem για ορχήστρα, χορωδία, σοπράνο και βαρύτονο (1888/1890)

Μίλτος Λογιάδης, Διεύθυνση Ορχήστρας
Στέφανος Νάσος, Πιάνο
Χριστίνα Γιαννακοπούλου, Σοπράνο
Δημήτρης Πλατανιάς, Βαρύτονος
Χορωδία της ΕΡΤ

Τοποθεσία: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Είσοδος: € 10(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 15 - € 20 - € 30 - € 40
210 9005800
www.sgt.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
8ος Ανοιξιάτικος Κύκλος Συναυλιών Οργάνου 2011
O Ανοιξιάτικος Κύκλος Συναυλιών Οργάνου 2011 μετράει ήδη 8 χρόνια παρουσίας του στο αθηναϊκό ακροατήριο. Φέτος έχει για προσκεκλημένους του νέους κυρίως οργανίστες και μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχοντας ήδη ένα πλούσιο παρελθόν, ο Ανοιξιάτικος Κύκλος Συναυλιών Οργάνου, έχει παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό πρωτότυπα προγράμματα υψηλής αισθητικής, εκτέλεσης και ερμηνείας. Με καθιερωμένο πλέον ως κεντρικό τόπο συνάντησης τον ιστορικό χώρο της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλο, μουσική εμπνευσμένων συνθετών από το πρώιμο μπαρόκ ως τον 21ο αιώνα, ηχεί μέσα από αυλούς, φωνές και άλλα μουσικά όργανα. Μεταξύ 12 Μαρτίου και 20 Απριλίου, η Αθήνα φιλοξενεί για μια ακόμα φορά ένα μουσικό φεστιβάλ, μοναδικό στην Ευρώπη και στο είδος του, με πέντε μοναδικές συναυλίες και σας προτείνει έναν επιπλέον λόγο για να την επισκεφθείτε.
Καλή σας ακρόαση!

Έργα των F. Couperin, E. J. de la Guerre, J. H. dʼAnglebert, A. Campra
Σε συνεργασία με το Conservatoire de musique et de danse de Paris

Thomas Ospital, Όργανο
Cécile Achille, Σοπράνο
Sandrine Buendia, Σοπράνο
Florent Baffi, Μπάσος

Τοποθεσία: Ιστορικός χώρος της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου

Είσοδος: € 10(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 15 - € 5 (Παιδια μέχρι 12 ετών)
Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα
210 2029737

Sponsorship
ΩΡΑ: 20:30

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Μεγάλα Θρησκευτικά Έργα

Αntonín Dvořák: Requiem

Η νέα συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου (στις 21:00) δίνει την ευκαιρία στο μουσικόφιλο κοινό της πόλης να απολαύσει το Requiem του Dvořzák.

Όπως αναφέρει η μουσικός κα Εριφύλη Δαμιανού – Μαρίνη, το έργο αποτελείται συνολικά από 13 τμήματα, μοιρασμένα από το συνθέτη σε δύο μέρη – οκτώ στο πρώτο μέρος και πέντε στο δεύτερο. Ο Ντβόρζακ ήταν ένας πιστός καθολικός που προσέγγισε με απόλυτο σεβασμό τα λειτουργικά κείμενα που χρησιμοποίησε. Η μεγάλη όμως διάρκεια του έργου το καθιστά ακατάλληλο για λειτουργική χρήση, ενώ ο διαχωρισμός του σε δύο μέρη έγινε από το συνθέτη για να διευκολύνει την παρουσίασή του σε αίθουσα συναυλιών. Το έργο χαρακτηρίζεται από εσωτερική ενότητα που επιτυγχάνεται με τη χρήση μιας επαναλαμβανόμενης μελωδικής ιδέας σε μορφή ευδιάκριτου θέματος-μοτίβου, το οποίο εμφανίζεται σε ολόκληρο το έργο σε διάφορες τονικότητες και διαφοροποιημένες δυναμικές και ηχοχρωματικές προσεγγίσεις. Η επανάληψη αυτού του βασικού θέματος-μοτίβου παραπέμπει αναλογικά στην «Idée Fix» που συναντάμε στη μουσική του Μπερλιόζ ή ακόμα και στο «Leit motif» της μουσικής του Βάγκνερ. Το μουσικό αυτό θέμα-μοτίβο σχηματίζεται συμμετρικά γύρω από μία κεντρική νότα, ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας ένα ημιτόνιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός «διάφωνου» διαστήματος 3ης ελαττωμένης στα άκρα της μελωδικής γραμμής. Η συμμετρία και η ταυτόχρονη ύπαρξη της διαφωνίας δίνουν πολλές δυνατότητες στο συνθέτη να επεξεργαστεί το μουσικό αυτό υλικό, επεκτείνοντας ή μεταλλάσοντάς το ανάλογα με την εξέλιξη του έργου.

Ειρήνη Κυριακίδου, Σοπράνο
Μαρίτα Παπαρίζου, Μεσόφωνος
Δημήτρης Παξόγλου, Τενόρος
Βασίλης Τσανακτσίδης, Βαρύτονος
Συμμετέχει η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης Μαίρη Κωνσταντινίδου, Μουσική Διδασκαλία της Χορωδίας

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Είσοδος: € 10(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 15 - € 20 - € 30 - € 40
2310 895938-9
www.tch.gr

www.koa.gr
ΩΡΑ: 21:00

CLASSICAL RADIO