00:00 - 02:00 CET
01:00 - 03:00 GRT
Track
by
OPERA HOUSE

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2023  0:24 CET  |  1:24 GRT
Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Be Updated

Μια πλήρης λίστα από συναυλίες, εμφανίσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και, γενικά, events που αφορούν στην κλασική μουσική, το θέατρο και τις τέχνες. Ένας οδηγός από σημαντικά για το Classical Radio δρώμενα στην πόλη και όχι μόνο. Η τρέχουσα ημερομηνία είναι στο πράσινο πλαίσιο, ενώ οι ημέρες με περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένες με έντονα νούμερα.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποια εκδήλωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Το Ελιξίριο του Έρωτα
Με την διάσημη ρομαντική, κωμική όπερα του Γκαετάνο Ντονιτσέττι, το Ελιξίριο του Έρωτα, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή και μουσική διεύθυνση του Ισίν Μετίν, ξεκινά η νέα καλλιτεχνική περίοδος για την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ισίν Μετίν, Μουσική Διεύθυνση
Σταμάτης Φασουλής, Σκηνοθεσία
Έλενα Κελεσίδη, Αντίνα
Βασιλική Καραγιάννη, Αντίνα
Αντώνης Κορωναίος, Νεμορίνο
Κωνσταντίνος Κληρονόμος, Νεμορίνο
Χάρης Ανδριανός, Μπελκόρε
Διονύσης Σούρμπης, Μπελκόρε
Δημήτρης Κασιούμης, Ντουλκαμάρα
Τάσος Αποστόλου, Ντουλκαμάρα
Ελπινίκη Ζερβού, Τζαννέττα
Δέσποινα Σκαρλάτου, Τζαννέττα
Ορχήστρα και Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Τοποθεσία: Θέατρο Ολύμπια

Είσοδος: € 15(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 20 - € 30 - € 40 - € 50 - € 60 - € 70 - € 80
210 3711392
www.nationalopera.gr
ΩΡΑ: 20:00

ATHENAEUM
Έργα Συνθετών του 20ου και 21ου Αιώνα
S. Gubaidulina, Y. Taita, Δ. Κοντογιάννης, Δ. Συκιάς, Γ. Κακλαμάνης, Α. Τσιμέκας

Ειρήνη Ντελέζου, Πιάνο
Παναγιώτης Γιαννακάκης, Πιάνο
Γιάννης Κακλαμάνης, Πιάνο
Χαράλαμπος Ριμπάς, τραγούδι
Σταυρούλα Μπότη, Όμποε
Γιώργος Αρνής, Κοντραμπάσο
Γιάννης Συγγούνης, Κοντραμπάσο

Τοποθεσία: La Divina

Είσοδος: € 5(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 10
Αδριανού 3, Θησείο
210 3211987
www.athenaum.com.gr
ΩΡΑ: 20:00

ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΙΣ
Μουσικό Φεστιβάλ Μυκόνου
Ιούλιος – Οκτώβριος 2011

Μετά από καιρό, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης επισκέπτεται ξανά τη Μύκονο για μία μοναδική συναυλία. "Εκτός σεζόν", όπως και την προηγούμενη φορά, παρέα με την κιθάρα του, μας καλεί σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τραγούδια της προσωπικής του δισκογραφίας, αλλά και αρκετά άλλων δημιουργών που έχει αγαπήσει. Πρόκειται για μια βραδιά ακρόασης αλλά και συμμετοχής, που “επιτρέπει την επί τόπου επιλογή των τραγουδιών, τον αυτοσχεδιασμό, τα λάθη, την ανοιχτοσύνη στα άπειρα ενδεχόμενα της στιγμής και της συνύπαρξης”. Η αμφίδρομη και ζωντανή σχέση ερμηνευτή και κοινού μετατρέπει το μοναχικό σε συλλογικό, ολοκληρώνοντας το βίωμα της κοινής μουσικής εμπειρίας.

Αλκίνοος Ιωαννίδης, Κιθάρα - Φωνή

Τοποθεσία: Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο
Οργάνωση: specs ʽnʼ arts

Είσοδος: € 15
210 2029737
www.specsnarts,gr
ΩΡΑ: 20:30

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ
Robert Glasper Experiment
Πριν από δύο δεκαετίες, την εποχή που ο Τεξανός πιανίστας Ρόμπερτ Γκλάσπερ ήταν έφηβος ακόμα, η τότε χιπ-χοπ και η τζαζ είχαν κάποια ειδική σχέση, καθώς η πρώτη δανειζόταν αφειδώς ηχητική «πρώτη ύλη» (samples) από τη δεύτερη. Τα δύο είδη έχουν και σήμερα ισχυρούς, αμφίδρομους δεσμούς, όμως κάποτε στις προτιμήσεις και την έκφραση του Γκλάσπερ φάνταζαν αγάπες ασυμβίβαστες. Πεπρωμένο του; Να τις συμβιβάσει. Τις συνθέσεις των Monk και J. Dilla, που άκουγε τότε, τις παίζει πλέον ο ίδιος. Τους φαντάζεται να τον βλέπουν «από τους ουρανούς εκεί επάνω και να συζητούν» για τις διασκευές του. Εμπνεύστηκε από την τεχνική του Ahmad Jamal αλλά επηρεάστηκε έντονα και από το ύφος των De La Soul. Ίνδαλμά του, ο Hancock: «Σε κάθε δίσκο μου έχω κι ένα κομμάτι του Herbie. Φαίνεται σαν να το κάνω σκόπιμα, αλλά δεν είναι έτσι. Πρέπει να το βάζω γιατί είναι το… λιπαντικό!» Τηρουμένων των αναλογιών, και ο Χάνκοκ δοκίμασε αντίστοιχες στυλιστικές συζεύξεις και μάλιστα σε όχι τόσο φιλικούς καιρούς για συμπλεύσεις μεταξύ τζαζ και ποπ. Η προσέγγιση του Γκλάσπερ στο στόχο του έγινε με τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων ομάδων. Το τρίο του θεωρείται τυπικό των ακουστικών piano trios, τόσο ώστε να το συγκρίνουν (ως ισάξιο!) με τα αντίστοιχα των Moran, Charlap, Mehldau. Απεναντίας, το κουαρτέτο Experiment είναι ηλεκτρικό, πειραματικό, ρυθμικό. Κινείται σε πλαίσια R&B, φανκ, ποπ, bebop, ροκ, με λούπες, περίπλοκους ρυθμούς στα κρουστά, ηχητικά εφέ, τζαζ υβρίδια, ραπ, αυτοσχεδιασμούς, έως και στοιχεία από country ή swing του Χιούστον, της γενέτειράς του. Όμως, το χιπ-χοπ είναι κυρίαρχο, βάση και καμβάς δεκτικός σε οποιοδήποτε επίθεμα.

Δύο σχήματα, δύο κόσμοι χωριστοί, μα όχι διαχωρισμένοι. Ήχοι που αλληλοσυμπληρώνονται κερδίζοντας κοινό και κριτικούς. Με πιάνο και Fender Rhodes, με σαξόφωνο περασμένο από vocoder, με ηλεκτρικό μπάσο, τύμπανα και φωνητικά, χτίζει ένα συναρπαστικό ηχητικό σύμπαν. Ενδεικτική η δισκογραφία του στην Blue Note. Πνεύμα «ανανέωσης της τζαζ για νεανικά ακροατήρια δίνοντάς τους κάτι από τη δική τους γενιά».

Robert Glasper Experiment
Robert Glasper, Πιάνο
Derrick Hodge, Μπάσο
Mark Colenburg, Ντραμς
DJ Jahi Sundance, DJ

Τοποθεσία: Κεντρική Σκηνή, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών

Είσοδος: € 10(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 15 - € 18 - € 25 - € 32
210 9005800
www.sgt.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Dulce Pontes. Αφιέρωμα στον Ennio Morricone
-Η εκδήλωση ματαιώνεται λόγω ασθενείας της τραγουδίστριας-
Επιστροφή εισιτηρίων πραγματοποιείται μόνο από τα εκδοτήρια του μεγάρου μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η μεγάλη Πορτογαλίδα τραγουδίστρια Dulce Pontes επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 21 Οκτωβρίου για μια πολύ μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στο σπουδαίο συνθέτη Ennio Morricone, με σκοπό να τιμήσει τη μεγάλη τους συνεργασία που είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία του άλμπουμ Focus. Ο Ennio Morricone σαγηνεύτηκε τόσο από το τεράστιο ταλέντο της σπουδαίας Πορτογαλίδας ερμηνεύτριας, ώστε έλαβε μέρος και ο ίδιος στην ηχογράφηση. Η φωνή της Dulce δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένο στυλ ούτε σε κάποια σύνορα – πλαίσια. Τόσο η φωνή της καθώς και ο τρόπος που τραγουδά είναι από μόνα τους ένα είδος μουσικής. Στη συναυλία αυτή, συνοδευόμενη από το συγκρότημά της, εκτός από συνθέσεις του Ennio Morricone θα ερμηνεύσει και κάποια από τα περίφημα fado, αφού δικαίως θεωρείται η διάδοχος της μεγάλης Amália Rodrigues.

Dulce Pontes, Τραγούδι

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Είσοδος: € 20(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 30 - € 40 - € 50 - € 65
2310 895938-9
www.tch.gr
ΩΡΑ: 21:00

BADMINTON THEATER
Σπάρτακος - Grigorovich Ballet Theatre of Russia
Μπαλέτο βασισμένο στο βιβλίο του Ραφαέλο Τζιοβανόλι, σε μουσική Αράμ Χατσατουριάν και χορογραφία του Γιούρι Γκριγκορόβιτς. Ο σπουδαίος Ρώσσος (Αρμενικής καταγωγής) συνθέτης Αράμ Χατσατουριάν έγραψε την μουσική το 1954, αρχικά παρουσιάστηκε το 1956 σε χορογραφία του Λεονίντ Γιάκομπσον από τα μπαλέτα Κίροφ, έπειτα από τον Ιγκόρ Μοϊσίβ το 1958 αλλά η χορογραφία που τελικά έμεινε στην ιστορία ήταν του Γιούρι Γκριγκορόβιτς το 1967 στα μπαλέτα Μπολσόι. Ο Σπάρτακος ήταν μονομάχος θρακικής καταγωγής, που ηγήθηκε μεγάλης επανάστασης δούλων και άλλων κοινωνικώς καταπιεσμένων ατόμων εναντίον των Ρωμαίων τον πρώτο προχριστιανικό αιώνα, τότε που φαινόταν ότι τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην εξάπλωση της Ρωμαϊκής δύναμης και την εδραίωσή της στη Μεσόγειο. Τίποτα εκτός από έναν δούλο μονομάχο που κατάφερε να επαναστατήσει στην καρδιά της Ιταλίας παραμένοντας ασύλληπτος και ανεγξέλεγκτος για πάνω από τρία χρόνια. Η εξέγερση του Σπάρτακου αποτέλεσε ένα ισχυρό πλήγμα για το γόητρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και αποτέλεσε παράδειγμα για πολλές μεγάλες επαναστάσεις κατά της δουλείας και υπέρ της ελευθερίας σε όλα τα επόμενα χρόνια μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας τον ως σύμβολο και ήρωα..

Τοποθεσία: Badminton Theater

ΕίσοδοςΕίσοδος: € 18 - € 28 - € 38 - € 48 - € 58
210 8840600
www.badmintontheater.gr
ΩΡΑ: 21:00

HALF NOTE JAZZ CLUB
Flamenco Bailaora Fenomenal
Από τις σπουδαιότερες χορεύτριες του φλαμένκο – και της ανδαλουσιάνικης χορευτικής παράδοσης γενικότερα – η Leonor Leal συνδύασε σπουδές κλασικού και ισπανικού μπαλέτου αλλά αυτό που τελικά την τράβηξε ήταν το φλαμένκο. «Έχτισε» την προσωπική της καριέρα με σταθερά βήματα πλάι σε μεγάλους δασκάλους του μουσικού / χορευτικού αυτού ιδιώματος όπως οι Μanolo Marin, Pilar Ortega, Juan Parra, Ana Maria Lopez κ.α. Ο Antonio «El Pipa» της έδωσε παραπέρα ώθηση βγάζοντάς την σε μεγάλα θέατρα, όμως η πραγματικά μεγάλη επαγγελματική / καλλιτεχνική καταξίωση ήρθε για τη Leonor όταν συνεργάστηκε με τη μεγάλη χορεύτρια του φλαμένκο Cristina Hoyos. Σήμερα η Leonor Leal συνεχίζει να εξελίσσει την τέχνη της και οι κριτικοί την αποθεώνουν για το ιδιαίτερο στυλ αλλά και για την αμεσότητα της στη σκηνή. Με φήμη που διαρκώς εξαπλώνεται, συνεχίζει να εμφανίζεται σε μεγάλες παραστάσεις ανά τον κόσμο αλλά και στα πιο γνωστά κλαμπ της Ισπανίας, να συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της χώρας της όπως ο “El Grilo” ή Angeles Gabaldon ή o Javier Baron ενώ ταυτόχρονα να διδάσκει σε σχολές Φλαμένκο της Hoyos ή του “Antonio El Pipa”. Η Leonor Leal αντικατοπτρίζει τη ζωντανή φλόγα του φλαμένκο...

Leonor Leal, Χορός
Paco Iglesias, Κιθάρα
Rocío Márquez, Τραγούδι
Raúl Botella, Κρουστά

Είσοδος: € 15(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 20 - € 25
210 9231310
www.halfnote.gr
ΩΡΑ: 22:30

CLASSICAL RADIO