06:00 - 08:00 CET
07:00 - 09:00 GRT
Track
by
SWEET MORNING

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2023  6:43 CET  |  7:43 GRT
Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Be Updated

Μια πλήρης λίστα από συναυλίες, εμφανίσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και, γενικά, events που αφορούν στην κλασική μουσική, το θέατρο και τις τέχνες. Ένας οδηγός από σημαντικά για το Classical Radio δρώμενα στην πόλη και όχι μόνο. Η τρέχουσα ημερομηνία είναι στο πράσινο πλαίσιο, ενώ οι ημέρες με περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένες με έντονα νούμερα.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποια εκδήλωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Χένσελ και Γκρέτελ
Όπερα για παιδιά

Τα πολύ παλιά χρόνια, τότε που υπήρχαν ακόμα στον κόσμο μάγισσες κακές και νεράιδες καλές, ζούσαν βαθιά μέσα στο δάσος σʼ ένα φτωχικό, μα πολύ χαριτωμένο σπιτάκι, φτιαγμένο από ξύλα, άχυρα και σκούπες, ο μικρός Χένσελ και η μικρή Γκρέτελ. Τα δύο παιδιά ζούσαν με τον πατέρα τους τον κυρ Πέτρο τον Σκουπά και τη μητέρα τους, την καλή, αλλά πολύ φωνακλού γυναίκα του. Οι καημένοι ήταν πολύ φτωχοί. Κάποιες φορές δεν είχαν παρά μόνο σκέτη νερόσουπα στο τραπέζι τους για φαγητό και άλλοτε μόνο ένα κανάτι γάλα. Βέβαια, τα παιδιά με το παιχνίδι ξεχνούσαν την πείνα τους.

Μια μέρα, εκεί που έπαιζαν μέσα στο σπίτι αναποδογυρίζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, έχυσαν κατά λάθος το γάλα που είχε κρατήσει η μαμά μέσα στο φανάρι. «Τι κάνατε; Χύσατε το γάλα; Τώρα πώς θα σας φτιάξω ρυζόγαλο; Πάλι νηστικοί θα μείνουμε. Χαθείτε από τα μάτια μου γρήγορα! Δεν θέλω να σας βλέπω», είπε θυμωμένη η μαμά όταν γύρισε στο σπίτι. Για να την καλοπιάσουν τα παιδιά, πηγαίνουν στο δάσος να μαζέψουν φράουλες. Εκεί συναντούν λουλούδια που χορεύουν, πολύχρωμα πουλάκια, αγγελάκια, ένα λαγουδάκι και τέλος, έναν κακό νάνο.

Η ώρα περνάει, το σκοτάδι πέφτει, τα παιδιά χάνουν το δρόμο. Δεν μπορούν πια να γυρίσουν στο σπίτι τους. Τότε τρεις καλές νεράιδες αναλαμβάνουν να τα προστατέψουν ως το πρωί. Όταν ξυπνούν, βλέπουν μπροστά τους ένα καραμελόσπιτο. Ο φράχτης του είναι φτιαγμένος από μπισκότα και ο κήπος του είναι γεμάτος λιχουδιές. Τα παιδιά χαρούμενα κόβουν κομμάτια από το παράξενο αυτό σπίτι και αρχίζουν να τρώνε. Ξαφνικά, από μέσα ακούγεται μια φωνή… «Κρίτσι, κρίτσι, κρίτσι, ποιος τραγανάει το σπίτι;» Ποια είναι αυτή η φωνή που ακούστηκε; Ποιος είναι μέσα σʼ αυτό;
Τη συνέχεια του παραμυθιού θα τη μάθουν οι μικροί μας φίλοι όταν έρθουν στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Κάρμεν Ρουγγέρη, Διασκευή - Κείμενο - Σκηνοθεσία
Γιώργος Αραβίδης και Τάσος Συμεωνίδης, Μουσική Διεύθυνση

Τοποθεσία: Αθήνα, Θέατρο Ολύμπια

Είσοδος: € 10 - € 15 - € 20 - € 25
210 3662100
www.nationalopera.gr
ΩΡΑ: 11:00

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Το Μικρόβιο του Έρωτα
Ο Κώστας Γιαννίδης σύνθεσε την οπερέτα Το Μικρόβιο του Έρωτα (Der Liebesbazillus) το 1928, όταν βρισκόταν στο Βερολίνο. Την εποχή εκείνη είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του πλάι στον Κουρτ Βάιλ, ενώ διατηρούσε στενή φιλία με τον Νίκο Σκαλκώτα. Τα ακούσματα της εποχής και η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του Βερολίνου επηρέασαν το συνθέτη ως προς τη μουσική του γλώσσα. Λίγο αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε τη λαμπρή του σταδιοδρομία τόσο στο χώρο του μουσικού θεάτρου και του τραγουδιού (ως Κώστας Γιαννίδης), όσο και της λόγιας μουσικής (ως Γιάννης Κωνσταντινίδης).

Η πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση του Βερολίνου κατά τη δεκαετία του 1920 προίκισε τον «εξαίρετο κύριο Γιαννίδη/Κωνσταντινίδη» με πολύπλευρα μουσικά ακούσματα και πλούσιες εμπειρίες, καθώς έπαιζε μαζί με τον Νίκο Σκαλκώτα σε βωβό κινηματογράφο, ραδιόφωνο και καμπαρέ, όπου άρχισε να γίνεται γνωστός με το ψευδώνυμο Κόστα Ντόρρες. Το 1927 σύνθεσε την οπερέτα Der Liebesbazillus (Το μικρόβιο του έρωτα), σε ποιητικό κείμενο της Μαργκαρέτε Μύλλερ-Γκούντλαχ. Το έργο έμελλε να παρουσιαστεί στην Ελλάδα μόλις πέρυσι από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο ενός αφιερώματος στον Κώστα Γιαννίδη και στις κοσμαγάπητες επιτυχίες του.

Σε μια δραματοποιημένη αφήγηση της ζωής του συνθέτη, παρακολουθούμε την πορεία του από το κοσμοπολίτικο περιβάλλον της Σμύρνης στα καμπαρέ του Βερολίνου και στο ανέβασμα της πρώτης αυτής οπερέτας του, με έντονα στοιχεία τζαζ: Ο δόκτωρ Μαίμπιους παρασκευάζει ένα μικρόβιο που κάνει τα ζευγάρια να ερωτεύονται ολοκληρωτικά κι απόλυτα, με δύναμη και πάθος, δίχως όρους και συμφέροντα… Έπειτα περνάμε στα μουσικά θέατρα της Αθήνας και στη «χρυσή δεκαετία» του 1930, για να καταλήξουμε στη μεταπολεμική νέα τάξη της αντιπαροχής.
Τρεις γυναίκες ακολουθούν το συνθέτη από την αρχή ως το τέλος του έργου: η Ζωή, η Μνήμη, η Ηδονή. Αλλάζουν πρόσωπα και ρόλους, μετασχηματίζονται σε ηρωίδες των έργων και των τραγουδιών: η Σοφία Βέμπο και η Δανάη στην «ώρα της ρομάντζας», ο Μαύρος Γάτος και η Μαρλένε Ντήτριχ στο καμπαρέ, η Λουλού και η Τερεζίνα, το Κατινάκι, που τραγουδά σμυρναίικα στις ταβέρνες και ονειρεύεται την όπερα, η Μούσα… Κερνάνε αψέντι και γλυκό σταφύλι. Χορεύουν βαλς εζιτασιόν και βαλς μιζέτ, ταγκό, σουίνγκ, τσάρλεστον, σάμπα, ρούμπα και μπολέρο. Το μπούστο τους μυρίζει τριαντάφυλλο: «Μα όμως πρόσεξε να μην τσιμπηθείς κι από τʼ αγκάθια του να μη ματωθείς!»

Χρύσανθος Αλισάφης, Γιώργος Αραβίδης, Μουσική διεύθυνση
Σοφία Σπυράτου, Λάμπρος Λιάβας, Σκηνοθεσία
Γιάννης Μετζικώφ, Σκηνικά – Κοστούμια
Σοφία Σπυράτου, Χορογραφία
Ελευθερία Ντεκώ, Φωτισμοί

Ορχήστρα, Χορωδία και χορευτές της Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Νίκος Βασιλείου, Διεύθυνση χορωδίας

Παραστάσεις 2011
8, 10, 12, 15, 17, 22, 24, 27 Φεβρουαρίου
15, 17, 23 Μαρτίου
3, 9, 13, 15, 17 Απριλίου

Τοποθεσία: Αθήνα, Θέατρο Ολύμπια

Η πρόταση του Classical Radio έγινε τον Νοέμβρη του 2010 στα Top Stories του classicalradio.gr

Είσοδος: € 15(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 25 - € 30 - € 40
210 3662100
www.nationalopera.gr
ΩΡΑ: 19:00

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Billy Cobham
Ο Καλύτερος Fusion Drummer του Κόσμου Σήμερα…

O BILLY COBHAM θεωρείται ως ο καλύτερος ντράμερ αυτή τη στιγμή, στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Στις 23 Μαρτίου έρχεται στην Ελλάδα, αυτή τη φορά για να παρουσιάσει και το νέο του cd με τίτλο «Palindrome». Πρόκειται για ένα cd που περιέχει διασκευές σε μουσικές που έχει γράψει εδώ και 30 χρόνια. Τραγούδια όπως το «Moon Germs» (από το Total Eclipse, 1975) ή το «A Days Grace» (“Flight Time”, 1981) παρουσιάζονται σε νέες εκτελέσεις πλάι στα «Two For Juan» (1987, “Picture This”), «Alfa Waves» (“The Traveler”,1995) και «Mirage» (“Focused”, 1997). Η … παλινδρόμησή του πάντως μας δείχνει πως ένας μεγάλος μουσικός ξέρει να παρουσιάζει με νέες δημιουργικές ιδέες, ένα υλικό που έχει γραφτεί εδώ και δεκαετίες…

Ο ντράμερ Billy Cobham (πραγματικό όνομα William C.Cobham) γεννήθηκε στις 16 Μαΐου του 1946 στον Παναμά. Από πολύ νωρίς, όμως, η οικογένειά του μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου και μεγάλωσε. Θεωρήθηκε ο απόλυτος ντράμερ του fusion κατά τη δεκαετία του '70, ενώ κινήθηκε και στο χώρο της μετά bebop σκηνής. Ένα χρονικό διάστημα υπήρξε μέλος στρατιωτικής μπάντας. Το 1968 θήτευσε οκτώ μήνες στο πλάι του Horace Silver και κατόπιν εργάστηκε ως session μουσικός. Προσχώρησε στην jazz-rock μπάντα των Dreams (1969-1970) και στους The Mahavishnu Orchestra του John McLaughlin (1971-1973), την όλη γραμμή των οποίων επηρέασε, ενώ συμμετείχε και σε μερικούς από τους σημαντικούς δίσκους του Miles Davis («Bitches Brew», «Live-Evil», «Jack Johnson»). To 1973 συνέθεσε το δικό του συγκρότημα, τους Spectrum, το φερώνυμο άλμπουμ του οποίου κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά και ανήκει στις μεγάλες στιγμές του καλλιτέχνη. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας επανήλθε στον πρότερο βίο του session ερμηνευτή. Από τότε τέθηκε επικεφαλής σε αρκετές μπάντες, ασχολήθηκε με τη διδασκαλία και παρέμεινε ένας ιδιαίτερα πολυάσχολος μουσικός των studio. Συνεργάστηκε με τους George Benson (από τις μακροβιότερες συνεργασίες του), Mose Allison, Roy Ayers, Gato Barbieri, Chick Corea, Stanley Clarke κ.ά. Στις σημαντικότερες κυκλοφορίες του, από τη δεκαετία του '80 και μετά, περιλαμβάνονται τα «Billy Cobham Live: Flight Time» (1981), «Stratus» (1981), «The Traveller» (1995), «Focused» (1999). To 2000 κυκλοφόρησε το «Live on Tour in England», ενώ τον Ιανουάριο του 2010 κυκλοφόρησε το Palindrome.

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: € 25(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 30 - € 40 - € 50 - € 65
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 20:00

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Κουαρτέτο Αθηνών
Κουαρτέτα Εγχόρδων του Ludwig van Beethoven

Την Τετάρτη 23 Μαρτίου και ώρα 20.30 στην Αίθουσα συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», κουαρτέτο εγχόρδων αποτελούμενο από μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών δίνει τη δεύτερη συναυλία ενός κύκλου συναυλιών, όπου πρόκειται να παρουσιαστούν τα κουαρτέτα εγχόρδων του Ludwig van Beethoven.

L. v. BEETHOVEN
Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 2 σε Σολ μείζονα, έργο 18 αρ. 2
Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 11 σε φα ελάσσονα, έργο 95 «Serioso»
Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 15 σε λα ελάσσονα, έργο 132

Κουαρτέτο εγχόρδων της ΚΟΑ
Απόλλων Γραμματικόπουλος, Βιολί
Παναγιώτης Τζιώτης, Βιολί
Πάρις Αναστασιάδης, Βιόλα
Ισίδωρος Σιδέρης, Βιολοντσέλο

Τοποθεσία: Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός

Είσοδος: € 10(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 15
210 7234567
www.ticketservices.gr

210 7257601
www.koa.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
Ανοιξιάτικος Κύκλος Συναυλιών Οργάνου 2011
Κατηγορία Συναυλίας: Κλασσική και Σύγχρονη Μουσική

Ο Γερμανός οργανίστας Hansjörg Albrecht, που επισκέπτεται για πρώτη φορά την Αθήνα και ο Έλληνας κλαρινετίστας και νικητής του Πανευρωπαϊκού διαγωνισμού Eurovision «Νέοι μουσικοί» (2008), θα συμπράξουν στη δεύτερη συναυλία του Ανοιξιάτικου Κύκλου Οργάνου 2011, σε ένα πρωτότυπο και ασυνήθιστο πρόγραμμα που εστιάζει στην ιμπρεσιονιστική μουσική.

Η συναυλία θα ξεκινήσει με έργα μπαρόκ, σημαντικές συνθέσεις, πρελούδια, φούγκες και την άρια ʽΕrbarme dichʼ του Μπαχ, και θα ακολουθήσουν συνθέσεις του ιμπρεσιονισμού, όπως το πασίγνωστο έργο του Satie με τον αινιγματικό τίτλο Γυμνοπαιδίες, που παραπέμπει στους χορούς γυμνών παιδιών κατά την διάρκεια γιορτής προς τιμήν του Πυθέως και άλλων θεών στην αρχαία Σπαρτή, ένα έργο για το οποίο ο Κοκτώ έγραφε πως «Η μουσική του Satie βαδίζει ολόγυμνη».

Στη συνέχεια θα ακουστούν το έργο του Debussy από την ίδια περίοδο, οι δύο Arabesques στις οποίες είναι εμφανή τα πρώτα δείγματα του ιμπρεσιονιστικού χαρακτήρα που μετέπειτα ανέπτυξε ο Debussy, το έργο Pavane του Ravel, μια μινιατούρα «αντίκα» που αφήνει μια αίσθηση νοσταλγίας και έντονου ρομαντισμού, κι ένα από τα δυσκολότερα ερμηνευτικά έργα για κλαρινέτο, η Άβυσσος των Πουλιών του Messiaen, που γράφτηκε την εποχή που ο συνθέτης ήταν αιχμάλωτος Πολέμου και που είναι εμπνευσμένο από το βιβλίο της Αποκάλυψης. Η συναυλία κλείνει με δύο έργα του Fauré σε μεταγραφή εδώ για κλαρινέτο, εκ των οποίων το πρώτο είναι μία από τις γνωστότερες άριες Aprés un rêve που αναφέρεται στο όνειρο και στο ρομαντισμό.

Hansjörg Albrecht, Όργανο
Διονύσης Γραμμένος, Κλαρινέτο

Τοποθεσία: Ιστορικός Χώρος Αγγλικανικής Εκκλησίας του Αγίου Παύλου
Οργάνωση: specs 'n' arts

Είσοδος: € 10(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 15 - € 5(Παιδιά εώς 12 ετών)
Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα
210 2029737
www.specsnarts.gr

Sponsorship
ΩΡΑ: 20:30

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ
P.I. Tchaikovsky: Εισαγωγή από το μπαλέτο Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Κονσέρτο για πιάνο αρ. 1
E. Grieg: Peer Gynt
G. Bizet: Σουίτα από την Όπερα Κάρμεν

Βασίλης Τσαμπρόπουλος, πιάνο (Σολίστ)
Άντζελο Καβαλλάρο, Μουσική διεύθυνση
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση: ΕΡΤ Α.Ε.

Είσοδος: € 6(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 10 - € 18 - € 25 - € 60
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
Άσε με στα Όνειρα
Τι συμβαίνει όταν ένα γκρουπ νεαρών μουσικών συναντάει μια ηθοποιό; Μιλάνε και τραγουδάνε την ίδια γλώσσα; Ως πού μπορούν να φτάσουν;
Πού είναι το θέατρο, πού η μουσική και πού η ζωή μας η καθημερινή; Πού το όνειρο και πού η πραγματικότητα; Μπορούν όλα αυτά να χωρέσουν σε μια παράσταση; Η Ανθή Ανδρεοπούλου είναι η γυναίκα που έχει γράψει την ιστορία της, παίζει και τραγουδάει. Οι trio+ είναι τ' αγόρια. Ο Θανάσης Βούτσας γράφει μουσική και στίχους, παίζει κιθάρα και τραγουδάει.Ο Θοδωρής Καλαντζάκος παίζει κιθάρα. Ο Λουκάς Καλαντζάκος παίζει ντράμς
Η Έλλη Δαδήρα είναι το κορίτσι που παίζει κοντραμπάσο και τραγουδάει όψε.

Θανάσης Βούτσας, Σύνθεση – Κιθάρα - Τραγούδι
Λουκάς Καλαντζάκος, Ντράμς
Έλλη Δαδήρα, Μπάσο - τραγούδι
Ανθή Ανδρεοπούλου, Μιχαέλα
Μαρία Μαμούρη, Δανάη
Jean-Noël Vinter, Πέτρος

Τοποθεσία: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Είσοδος: € 12
210 3418550
www.mcf.gr
ΩΡΑ: 21:30

HALF NOTE JAZZ CLUB
The Jazz Side of the Moon
Η πρώτη εμφάνιση μιας καταξιωμένης ερμηνεύτριας στο ιστορικό τζαζ κλαμπ της Αθήνας. Η Φωτεινή Δάρρα έχει ήδη ξεχωρίσει στον χώρο του ποιοτικού έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού κάνοντας ερμηνείες απρόβλεπτες και τολμηρές. Τώρα, σʼ αυτές τις εμφανίσεις της, η Φωτεινή προσεγγίζει μεγάλα τραγούδια του στάνταρντ τζαζ ρεπερτορίου που έχουν σηματοδοτηθεί από ξεχωριστές προσωπικότητες – και που έχουν σηματοδοτήσει την αιώνια νιότη αρκετών γενεών, παραμένοντας πάντα ζωντανά. Σε επτά βραδιές λοιπόν, στο Half Note Jazz Club, η Φωτεινή Δάρρα ερμηνεύει Cole Porter, Sarah Vaughan, Ella Fitzerald, Billie Holiday, Frank Sinatra, Etta James και Julie London, φωτίζοντας μʼ αυτόν τον τρόπο την «άλλη», άγνωστη πλευρά του φεγγαριού και αποκαλύποντάς μας έτσι την jazz πλευρά της. Γιά επτά συνεχόμενες νύχτες, επτά μυθικά / ιστορικά πρόσωπα ζωντανεύουν μέσα από τη φωνή και την παρουσία της Φωτεινής, που σε αυτό το πρόγραμμα, εμφανίζεται μπροστά μας σε κοντινό πλάνο, για να καταθέσει την ψυχή της και να μιλήσει στην ψυχή μας. Μερικά από τα κομμάτια που θα ακουστούν: “Love for Sale”, “The Man I Love”, “Cry me a River”, “ Under my Skin”, “Lullaby of Birdland”, “So in Love”, “Summertime”… Δεν θα λείψουν και στιγμιότυπα από την ελληνική μουσική σκηνή του 50 και του 60 που επηρεάστηκαν από την “JAZZ πλευρά του φεγγαριού”. Πλέσσας, Μουζάκης, Γιαννίδης, Βάνου, Γιοβάννα, Μούσχουρη…

Φωτείνη Δάρρα, Τραγούδι
Γιώργος Παπαχριστούδης, Πιάνο
Τεό Λαζάρου, Μπάσο
Ανδρέας Μουζάκης, Τύμπανα
Αδάμ Δόγκας, Κλαρινέτο - Σαξόφωνο
Δημήτρης Αγάθος, Τρομπέτα
Γιάννης Αρβανιτάκης, Τρομπόνι

Τοποθεσία: Half Note Jazz Club

210 9213310
www.halfnote.gr
ΩΡΑ: 22:30

CLASSICAL RADIO