02:00 - 06:00 CET
03:00 - 07:00 GRT
Track
by
CLASSICAL DREAMS

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Τρίτη, 5 Μαρτίου 2024  5:05 CET  |  6:05 GRT
Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Be Updated

Μια πλήρης λίστα από συναυλίες, εμφανίσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και, γενικά, events που αφορούν στην κλασική μουσική, το θέατρο και τις τέχνες. Ένας οδηγός από σημαντικά για το Classical Radio δρώμενα στην πόλη και όχι μόνο. Η τρέχουσα ημερομηνία είναι στο πράσινο πλαίσιο, ενώ οι ημέρες με περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένες με έντονα νούμερα.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποια εκδήλωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2011
Σ.Μ.Υ. ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σεμινάριο του Ross Daly
Σεμινάριο του Ross Daly με τίτλο: «Σύνθεση σε τροπικά μουσικά συστήματα»

10:00 - 13:00
17:00 - 20:00

Ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη», το ΚΕΘΕΑ «Ανάδυση» και ο Σύλλογος Φίλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης διοργανώνουν το σεμινάριο «Σύνθεση σε τροπικά μουσικά συστήματα» με τον Ross Daly, στο πλαίσιο του 2ου "Κ.Ο.Θ. underground", από Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου έως Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011, στην Αίθουσα Δοκιμών της Κ.Ο.Θ. (Λεωφ. Νίκης 73) και ώρες (Τετάρτη 17:00-20:00, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00-13:00 & 17:00-20:00, Σάββατο 10:00-13:00).

Το σεμινάριο θα επικεντρωθεί σε συνθετικές φόρμες που υπάρχουν στην Τροπική μουσική και το πώς αυτές μπορούν να υποστηρίξουν τη σημερινή σύνθεση. Είναι γεγονός πως σήμερα η σύνθεση στην δυτική κλασική μουσική αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και αδιέξοδα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να δημιουργήσει και να συντηρήσει διαχρονικά ένα ακροατήριο, κάτι που αποτελεί βασικό αίτημα για οποιαδήποτε μουσική.
Λαμβάνοντας υπόψη το δίλλημα πολλών νέων συνθετών, που σκέφτονται να ακολουθήσουν τις avant-garde τάσεις των προηγούμενων δεκαετιών ή να επιστρέψουν σε πιο βατά και τονικά σχήματα, στο σεμινάριο αυτό θα εξεταστούν μουσικά συστήματα που ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των τροπικών μουσικών παραδόσεων. Επίσης θα αναλυθεί το σκεπτικό και ο τρόπος λειτουργίας του μουσικού μέσα σε αυτές τις παραδόσεις και πώς αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους καλλιτέχνες στη δύση να βρούνε καινούριους τρόπους δημιουργίας και λειτουργίας.

Για τους συμμετέχοντες δεν απαιτείται κάποια πρωτύτερη επαφή με την παραδοσιακή μουσική. Τα ενεργά μέλη θα χρησιμοποιήσουν τα δικά τους όργανα.
Η συμμετοχή για τα ενεργά μέλη κοστίζει 100  (για όλες τις ημέρες) και για τους ακροατές 60  (επίσης για όλες τις ημέρες).

Τοποθεσία: Αίθουσα Δοκιμών της ΚΟΘ

Είσοδος: € 60 - € 100
2310 257910
ΩΡΑ: 10:00

Σ.Μ.Υ. ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΟΘ Underground
Ο Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, το ΚΕΘΕΑ «Ιθάκη» και το ΚΕΘΕΑ «Ανάδυση» διοργανώνουν το 2ο φεστιβάλ ανοιχτής έκφρασης και δημιουργίας με τίτλο "Κ.Ο.Θ. underground", από Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011, στο Block 33 (26ης Οκτωβρίου 33, Σφαγεία) και ώρες (Παρασκευή από 20:00, Σάββατο από 20:00, Κυριακή από 11:00) με είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Η τεράστια επιτυχία του περσινού 1ου φεστιβάλ «ΚΟΘ-Underground» απέδειξε περίτρανα πως οι Θεσσαλονικείς «διψούν» για ποιοτικό πολιτισμό. Επιπλέον είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν άμεσα με τους καλλιτέχνες, να χαρούν τη δημιουργία και τελικά να συγκροτήσουν μία κοινότητα πολιτών με κοινές ανησυχίες, ευαισθησίες και οράματα. Αυτή η επιτυχία έδωσε δύναμη στους διοργανωτές να εξελίξουν ακόμη περισσότερο το φεστιβάλ με περισσότερες δράσεις και κυρίως με περισσότερους «συνοδοιπόρους». Οι φορείς της πόλης μας λοιπόν, με κοινή συνισταμένη τη τέχνη, προτείνουν τη συλλογική δράση ως διέξοδο και επαναφέρουν την αλληλεγγύη ως αξία στη σύγχρονη κοινωνία, κάνοντάς την ισχυρό όπλο ενάντια στη κρίση αρχών και αξιών της εποχής μας.

Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη, Block 33 (26ης Οκτωβρίου 33)

Είσοδος: Ελεύθερη
ΩΡΑ: 20:00

ΑΓΓΛΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
Melancholia
Στη δεύτερη έκδοση του διημέρου «Παλαιά Μουσική στον Άγιο Παύλο» με τίτλο Melancholia, που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου στην Αγγλικανική Εκκλησία Αθηνών, το σύνολο Ex Silentio παρουσιάζει παλαιά μουσική από τη Βρετανία και τη Γαλλία. Δύο προγράμματα βασισμένα στη «μελαγχολία», όπως αυτή ενέπνευσε και ερμηνεύτηκε από πολυάριθμους συνθέτες της εποχής. Συνδεόμενη με το φιλοσοφικό στοχασμό, η μελαγχολική διάθεση αποτελούσε μια αρετή των πνευματικών ανθρώπων κατά την Αναγέννηση και το Μπαρόκ με μεγάλη επίδραση στη μουσική και στη ποίηση.

Έργα των Henry Purcell και John Dowland μαζί με αγγλικούς χορούς του 17ου αιώνα συνθέτουν το αφιέρωμα στη Βρετανική μουσική.

Ex Silentio, Σύνολο Παλαιάς Μουσικής
Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, Τραγούδι
Δημήτρης Κούντουρας, Φλάουτο με ράμφος & Φλάουτο τραβέρσο
Ανδρέας Λινός, Βιέλα & Βιόλα ντα γκάμπα
Eugène Michelangeli, Τσέμπαλο

Τοποθεσία: Ιστορικός Ναός Αγγλικανικής Εκκλησίας Αγίου Παύλου
Οργάνωση: specs'n'arts

Είσοδος: € 10(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 15
Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα
210 7234567
www.ticketservices.gr

www.specsnarts.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ
Queen Elisabeth Music Chapel: Ένα Μουσικό Ταξίδι
Η Sinfonia Varsovia (Σινφόνια Βαρσόβια) υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Christopher Warren-Green (Κρίστοφερ Γουώρεν-Γκρην) έρχεται στο Ηρώδειο στις 23 Σεπτεμβρίου με την υπόσχεση μιας ξεχωριστής συναυλίας. Στο πλαίσιο του 3ου μουσικού ταξιδιού, που διοργανώνει το κέντρο εκπαίδευσης νέων μουσικών του Βελγίου, Queen Elisabeth Music Chapel, σπουδαίοι μουσικοί συναντιούνται φέτος στις ακτές της ανατολικής Μεσογείου καλώντας το κοινό σε μοναδικές μουσικές εμπειρίες.

Στην αθηναϊκή τους εμφάνιση, ερμηνεύουν το μοναδικό κοντσέρτο για βιολί που συνέθεσε ο Μπραμς, με σολίστ τον διεθνούς φήμης Augustin Dumay (Ογκυστέν Ντυμέ), ενώ ακολουθούν αποσπάσματα από όπερες του Ροσσίνι.

Κρίστοφερ Γουώρεν-Γκρην, Αρχιμουσικός
Ογκυστέν Ντυμέ, Σολίστ
Τζουν Αντερσον, Σοπράνο
Ζοζέ βαν Νταμ, Βαρύτονος
Αμάλια Αβιλάν, Σοπράνο
Αναίκ Μορέλ, Μέτζο Σοπράνο
Τζοβάννι Τριστάτσι, Τενόρος
Σεμπαστιέν Παρότ, Βαρύτονος

Τοποθεσία: Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Είσοδος: € 10 - € 20 - € 30
210 9282918
www.greekfestival.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΩΔΕΙΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ
Ιλιάδα σε μετάφραση Δημήτρη Μαρωνίτη
Η μαγεία του Ομηρικού λόγου με όχημα τη μετάφραση του Δημήτρη Ν. Μαρωνίτη μέσα στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας θα σφραγίσει την πρώτη συνεργασία του Μεγάρου Μουσικής με την κίνηση πολιτών ʽΔιάζωμαʼ. Ο κορυφαίος έλληνας φιλόλογος την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ, διαβάζει αποσπάσματα από τη νέα μετάφραση της Ιλιάδας που φέρει την υπογραφή του.

Χώρος ιδανικός για αναγνωστική ερμηνεία ραψωδιών από την Ιλιάδα είναι το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας. Ο Δημήτρης Μαρωνίτης επέλεξε για να διαβάσει μαζί με τη Λυδία Φωτοπούλου δύο επεισόδια από δύο ραψωδίες της Ιλιάδας. Το ένα (η «Διός απάτη»), εντοπισμένο στη δεκάτη πέμπτη ραψωδία (Ξ 159 – 355) και το άλλο (η «Οπλοποιία», αλλιώς «Ασπίδα του Αχιλλέα») εντάσσεται στην δεκάτη όγδοη ραψωδία (Σ368 – 617). Και τα δύο αποσπάσματα διαφεύγουν από την εμπάθεια του ιλιαδικού πολέμου ανατρέποντας την παγιωμένη εικόνα ότι το ομηρικό αυτό έπος είναι μονοθεματικό, δηλαδή πολεμικό. «Στην πραγματικότητα ο δραματικός (στο όριο επικής τραγωδίας) χαρακτήρας της Ιλιάδας προκύπτει από τη συμπλοκή και τη σύγκρουση τριών μεγαθεμάτων που είναι: ο πόλεμος, η ομιλία και ο νόστος. Ο πόλεμος, με το ισχυρότερο σθένος του στην Ιλιάδα (στην Οδύσσεια συμβαίνει το αντίθετο) προσβάλλει και κατά κανόνα εξαρθρώνει τις ομιλητικές σχέσεις των ανθρώπων (συζυγικές, παρασυζυγικές, αλλά και εταιρικές), που εκφράζουν την ειρηνική όρεξη του ανθρώπου για συνεύρεση: διαλογική ή σωματική· ερωτική ή φιλική. Συνάμα ο ιλιαδικός πόλεμος με το φονικό του μένος ακυρώνει τη δυνατότητα επιστροφής του πολεμιστή στο σπίτι του και στους δικούς του· στην καλύτερη περίπτωση αφήνει περιθώριο για να γυρίσει ο ήρωας στον τόπο του νεκρός. ΄Ετσι προκύπτει ο τύπος του νεκρώσιμου νόστου.» σημειώνει ο Δημήτρης Μαρωνίτης. Όσο για τα δύο επεισόδια που θα αναγνώσουν με τη Λυδία Φωτοπούλου γράφει «αντιστέκονται, καθένα με τον τρόπο του, στο μεγάθεμα του πολέμου: Το πρώτο (η «Διός απάτη»), ανοίγει τολμηρά την αυλαία στον συζυγικό έρωτα του Δία και της ΄Ηρας, με χιούμορ και γοητευτικό λυρισμό, που θυμίζει Σαπφώ. Το άλλο (η «Οπλοποιία», αλλιώς: «Ασπίδα του Αχιλλέα») αποθεώνει την τέχνη: την ποιητική τέχνη μέσω της εικαστικής τέχνης· τον τυφλό ραψωδό μέσω του χωλού ασυναγώνιστου καλλιτεχνίτη Ηφαίστου. Πρόκειται για πραγματική αποκάλυψη.»

Λυδία Φωτοπούλου, Ηθοποιός
Θοδωρή Γκόνη, Σκηνοθεσία
Βαγγέλης Κοντόπουλος, Κοντραμπάσο
Τάσος Καπζάλλας, Πνευστά

Τοποθεσία: Ωδείο Μεσσήνης

25333 50040
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 21:00

CLASSICAL RADIO