02:00 - 06:00 CET
03:00 - 07:00 GRT
Track
by
CLASSICAL DREAMS

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024  4:37 CET  |  5:37 GRT
Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Be Updated

Μια πλήρης λίστα από συναυλίες, εμφανίσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και, γενικά, events που αφορούν στην κλασική μουσική, το θέατρο και τις τέχνες. Ένας οδηγός από σημαντικά για το Classical Radio δρώμενα στην πόλη και όχι μόνο. Η τρέχουσα ημερομηνία είναι στο πράσινο πλαίσιο, ενώ οι ημέρες με περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένες με έντονα νούμερα.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποια εκδήλωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011
ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΜΟΥΣΙΚΗΣ Β. & Μ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
Αρχαία Ελληνική Μουσική «Από τη Θεωρία στην Πράξη»
Αγγειογραφίες, αρχαιολογικά ευρήματα, μουσικοθεωρητικά κείμενα και γραμματεία, μας έχουν παραδώσει ένα πλήθος πληροφοριών για την αρχαία μουσική. Παρά την ένδεια των πηγών σε σχέση με τα άλλα είδη της αρχαίας τέχνης, η αρχαία ελληνική μουσική υπήρξε για τους λόγιους από την Αναγέννηση έως τις μέρες μας τόπος αναζήτησης, τόσο σε φαντασιακό όσο και πραγματιστικό επίπεδο.

Στη συναυλία παρουσιάζονται τα κυριότερα πρωτότυπα, αρχαία ελληνικά μουσικά έργα (από τα 61 που σώζονται έως σήμερα), με ανακατασκευασμένα όργανα, τα οποία έχουν ερευνηθεί και μελετηθεί με βάση τις αρχές παιξίματος και ερμηνείας που προκύπτουν από τις πηγές. Ύμνοι και εικόνες από την τέχνη των ήχων της Αρχαίας Ελλάδας: πόσο ζωντανοί να είναι σήμερα;

Τοποθεσία: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη

Είσοδος: € 5 - € 10
Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα
210 3611206
www.thf.gr
ΩΡΑ: 19:30

ATHENAEUM
Σπαράγματα
Ο πιανίστας Γιώργος Κωνσταντίνου παρουσιάζει στο athenaeum μια μουσική παράσταση οπτικοακουστικών συσχετισμών με τίτλο «Σπαράγματα».

Με τρόπο άκρως ενδιαφέροντα ο βραβευμένος πιανίστας ερμηνεύει κομμάτια των Liszt, Scriabin, Ligeti και Κουμεντάκη συνδυάζοντάς τα συνειρμικά με εικόνες (σε διαδοχική προβολή παράλληλα με τη μουσική) οι οποίες αφηγούνται ελλειπτικά αλλά εύγλωττα μια ιστορία: εικόνες αρχαιολογικών ευρημάτων, σπαράγματα αμφορέων και αρχαίων χρηστικών αντικειμένων, νεκρικές μάσκες και αγαλματίδια συνδυάζονται και συσχετίζονται με εικόνες του σύμπαντος, αστέρια και δορυφόρους, περιγράφοντας από τη μία πλευρά μια δραστηριότητα (κοσμική ή ανθρώπινη) του παρελθόντος και από την άλλη την συνεχή προσπάθεια του ανθρώπου να αφήσει ένα χνάρι της ύπαρξής του μέσα στον χρόνο, μια προσπάθειά του να δώσει στίγμα, σαν την ρήψη ενός μπουκαλιού που εμπεριέχει κάποιο μήνυμα στον ωκεανό. Έτσι, η σύνδεση των κομματιών (κομματιών μουσικών, κομματιών αρχαιολογικών ευρημάτων, κομματιών του σύμπαντος ή τεχνολογικών επιτευγμάτων) αφηγείται τελικά μια ιστορία που έχει να κάνει με την αναμέτρηση του ανθρώπου με τον χρόνο και τον χώρο και την προσπάθειά του να διατηρήσει την ελπίδα του, παραγνωρίζοντας την σισύφεια μοίρα του.

Τοποθεσία: Athenaeum

Είσοδος: € 5(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 10
Αδριανού 3, Θησείο
210 3211987
www.athenaum.com.gr
ΩΡΑ: 20:00

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Η Τραβιάτα
Τζουζέππε Βέρντι
Όπερα της Βαλίτσας

Με την «Όπερα της Βαλίτσας» συνεχίζει η Εθνική Λυρική Σκηνή τις Πολιτιστικές Δράσεις στην Αθήνα, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων. Το εξωστρεφές πρόγραμμα της Λυρικής, το οποίο με το Λυρικό Λεωφορείο, τις Λυρικές Βραδιές και τις Βραδιές Χορού γνώρισε ενθουσιώδη υποδοχή από το κοινό, παρουσιάζει στο πλαίσιο της ενότητας «Όπερα της Βαλίτσας» την διάσημη όπερα του Τζουζέππε Βέρντι «H Τραβιάτα». Η «Όπερα της Βαλίτσας» παρουσιάζει διάσημες όπερες, με μια διαφορετική ματιά σε χώρους απρόσμενους. Η «Όπερα της Βαλίτσας» είναι ευέλικτη, δεν κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα και ταξιδεύει την τέχνη της όπερας σε ένα ευρύτερο κοινό. Σε χώρους μη αναμενόμενους, όπως Πνευματικά Κέντρα και Μουσεία, διάσημες όπερες ξεδιπλώνουν τον μύθο τους, με ένα πιάνο αντί για ορχήστρα, με μικρή χορωδία και με σκηνικά που μπορούν να χωρέσουν... σε μια βαλίτσα. Με τους εξαιρετικούς τραγουδιστές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η «όπερα της βαλίτσας», βγαίνει εκτός του θεάτρου Ολύμπια και ταξιδεύει στις γειτονιές της Αθήνας με στόχο να συναντήσει και να γοητεύσει ένα νέο κοινό. Η πρώτη παραγωγή της «Όπερας της Βαλίτσας» είναι η Τραβιάτα του Βέρντι, μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες παγκοσμίως. Η Τραβιάτα -δηλαδή η Παραστρατημένη- βασίζεται σε ποιητικό κείμενο του Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε που με τη σειρά του στηρίζεται στο έργο «Η Κυρία με τις Καμέλιες» του Αλέξανδρου Δουμά, υιού. Αφορά την ιστορία της Μαρί Ντυπλεσσί, διάσημης εταίρας της παρισινής κοινωνίας, την οποία γνώριζε καλά ο συγγραφέας. Η όπερα περιγράφει τον έρωτα μιας εταίρας με γόνο καλής οικογένειας του Παρισιού. Η σχέση προκαλεί την αντίδραση της οικογένειας του νέου, το ζευγάρι χωρίζει και ξανασυναντιέται λίγο πριν το θάνατο της κοπέλας.

Έλενα Κελεσίδη - Λουκία Σπανάκη, Βιολέττα
Αντώνης Κορωναίος - Γιάννης Χριστόπουλος, Αλφρέντο
Χάρης Ανδριανός - Πέτρος Σαλάτας, Ζερμόντ:
Βάγια Κωφού - Μιράντα Μακρυνιώτη, Μαρία Μαυρομμάτη, Νίκος Τσαούσης - Χρήστος Αμβράζης - Γιώργος Ρούπας - Μιχάλης Κατσούλης, Καλλιτέχνες
Συμμετέχει οκταμελής χορωδία.

Τοποθεσία: Πολιτιστικό Κέντρο Πετραλώνων

Είσοδος: Ελεύθερη
210 3711392
www.nationalopera.gr

Sponsorship
ΩΡΑ: 20:00

BADMINTON THEATER
Σταχτοπούτα
Το κλασικό μπαλέτο συναντάει το καλλιτεχνικό πατινάζ στο αριστούργημα του Sergei Prokofiev. Το 1967 ο σπουδαίος χορογράφος Konstantin Boryarsky ίδρυσε τα Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης (St. Petersburg State Ice Ballet) και τα έκανε παγκοσμίως γνωστά συνδυάζοντας τις δύο μεγάλες παραδόσεις της Αγίας Πετρούπολης: το κλασικό μπαλέτο και το καλλιτεχνικό πατινάζ. Η μεγάλη παράδοση και η αφθονία χορευτών που συνδύαζαν τη χάρη και την τελειότητα του μπαλέτου με το δυναμισμό του καλλιτεχνικού πατινάζ δημιούργησαν ένα νέο είδος χορού: το Μπαλέτο στον Πάγο. Έχοντας αποθεωθεί από το ελληνικό κοινό τα τελευταία 12 χρόνια, τα Μπαλέτα στον Πάγο της Αγίας Πετρούπολης επιστρέφουν στο Θέατρο Badminton για να παρουσιάσουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το δημοφιλές μπαλέτο του Sergei Prokofiev, «Σταχτοπούτα» για δύο Σαββατοκύριακα: 25-27 Νοεμβρίου και 2-4 Δεκεμβρίου 2011.

Τοποθεσία: Badminton Theater

Είσοδος: € 24 - € 32 - € 38 - € 46
210 8840600
www.badmintontheater.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δύο Ταλαντούχοι Έλληνες Μουσικοί
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης υποδέχεται τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΚΟΑ Βασίλη Χριστόπουλο και τον καταξιωμένο πιανίστα Τάσο Πάππα, στη συναυλία της, την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 21:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Johannes Brahms
Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 1 σε ρε ελάσσονα, έργο 15
Robert Schumann
Συμφωνία αρ. 3 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 97 (του Ρήνου)

Βασίλης Χριστόπουλος, Διεύθυνση Ορχήστρας
Τάσος Πάππας, Πιάνο
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Είσοδος: € 7(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 10 - € 15 - € 20
2310 257910
www.tsso.gr
ΩΡΑ: 21:00

HALF NOTE JAZZ CLUB
Cosmopolitan Jazz Rhythms
Η διεθνής πορεία του Δημήτρη Βασιλάκη εκφράζεται μέσα από μια ιδιαίτερα ξεχωριστή δισκογραφική παρουσία – σε συνεργασία με την βρετανική εταιρία Candid, με πιο πρόσφατες εκδόσεις το «Across the Universe» και το «Jazz for Bentley». Στο πρώτο ο Δημήτρης Βασιλάκης, εκτός από το να παίζει σαξόφωνο, τραγουδάει κομμάτια των Beatles, των Doors, της Nina Simone, του Chet Baker και τζαζ στάνταρντς ενώ συνεργάζεται μέσα σʼ ένα κοσμοπολίτικο περιβάλλον με διεθνείς τζαζ προσωπικότητες. Το δεύτερο άλμπουμ είναι για τα αριστουργηματικά αυτοκίνητα Bentley ενώ η live παρουσία του Δημήτρη έχει εντυπωσιάσει διεθνώς. Σαν φυσιολογική συνέπεια – και συνέχεια – της επιτυχίας του, εμφανίζεται εδώ έχοντας μαζί του την Michela Marino, μια διεθνώς αναγνωρισμένη και ξεχωριστή προσωπικότητα του tap dancing. Η Michela είναι μεγάλο και περιζήτητο ταλέντο του τζαζ χορού και η παρουσία της εδώ είναι μοναδική ευκαιρία για μας να θαυμάσουμε μια hot καλλιτέχνιδα στις κλακέτες με ένα τζαζ σχήμα! Το γκρουπ του Βασιλάκη είναι το Νεοϋορκέζικο Κουαρτέτο του στο οποίο συμμετέχουν ο πολυτάλαντος πιανίστας Theo Hill και ο λαμπρός μπασίστας Essiet Okon Essiet, που είναι και σταθεροί συνεργάτες του Έλληνα σαξοφωνίστα στις διεθνείς εμφανίσεις του...

Dimitri Vassilakis, Σαξόφωνα - Φωνή
Theo Hill, Πιάνο
Essiet Okon Essiet, Μπάσο
Sylvia Cuenca, Ντραμς
Michela Marino-Lerman, Tap dance

Τοποθεσία: Half Note Jazz Club

210 9213310
www.halfnote.gr
ΩΡΑ: 22:30

CLASSICAL RADIO