02:00 - 06:00 CET
03:00 - 07:00 GRT
Track
by
CLASSICAL DREAMS

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2023  5:55 CET  |  6:55 GRT
Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Be Updated

Μια πλήρης λίστα από συναυλίες, εμφανίσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και, γενικά, events που αφορούν στην κλασική μουσική, το θέατρο και τις τέχνες. Ένας οδηγός από σημαντικά για το Classical Radio δρώμενα στην πόλη και όχι μόνο. Η τρέχουσα ημερομηνία είναι στο πράσινο πλαίσιο, ενώ οι ημέρες με περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένες με έντονα νούμερα.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποια εκδήλωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τα Έγχορδα διηγούνται ιστορίες… για Μεγάλους
Κύκλος: Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα ταξιδέψει τους ακροατές στο διαφορετικό κόσμο της μουσικής, παρουσιάζοντας δείγματα μουσικών κομματιών που παρέμειναν ανεξίτηλα στο πέρασμα του χρόνου. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό καθώς και σημαντικά στοιχεία και αναφορές για την εξέλιξη της μουσικής ως κοινωνικό φαινόμενο, εξετάζοντας διαφορετικά μουσικά ρεύματα.

Μπαρόκ:
A. Vivaldi Απόσπασμα από το έργο Κοντσέρτο για βιολί, Ορ. 8, Αρ. 1 "Η Άνοιξη"
Κλασική περίοδος:
W. A. Mozart Απόσπασμα από το έργο
Μικρή Νυχτερινή Μουσική σε Σολ μείζονα, Ορ. 525
Ρομαντισμός:
A. Dvořák Σερενάτα για έγχορδα σε Μι μείζονα, Ορ. 22
Μετα-ρομαντισμός:
E. Elgar Σερενάτα για έγχορδα σε Μι ελάσσονα, Ορ. 20
20ός αιώνας:
B. Bartók Ρουμάνικοι Λαϊκοί Χοροί, Sz. 56
Σύγχρονη Ελληνική Μουσική:
N. Σκαλκώτας Ελληνικοί Χοροί για έγχορδα

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Είσοδος: € 8(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 15
2310 895938-9
www.tch.gr
ΩΡΑ: 18:30

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Christoph Willibald Gluck Iphigenie en Tauride (Ιφιγένεια εν Ταύροις)
Η Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης στην Πρέβεζα (Met in HD)

Με την όπερα «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Gluck συνεχίζονται οι απευθείας μεταδόσεις από το Lincoln Center της Μετροπόλιταν Όπερας της Νέας Υόρκης, που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας «Σπύρος Δήμας» και παρουσιάζει στο φιλόμουσο κοινό της πόλης. Η Susan Graham και Ο Plácido Domingo πρωταγωνιστούν στην λεπτή και κομψή ερμηνεία του αρχαίου ελληνικού μύθου. Ο Τενόρος Paul Groves επιστρέφει επίσης στην διορατική παραγωγή του Stephen Wadsworth, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη ΜΕΤ το 2007. Ο Patrick Summers διευθύνει. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, ώρα 8 μ.μ. ακριβώς, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας (πρώην Όαση), όπου υψηλής ποιότητας μηχανήματα «ταξιδεύουν» το κοινό στην Όπερα της Νέας Υόρκης, ενώ οι παραστάσεις, που μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο, συνοδεύονται από υπότιτλους στα ελληνικά.

Patrick Summers, Διεύθυνση
Susan Graham, Ιφιγένεια
Plácido Domingo, Ορέστης
Stephen Wadsworth, Σκηνοθεσία
Thomas Lynch, Σκηνογραφία
Martin Pakledinaz, Κοστούμια
Peter Neil Jampolis, Σχεδιασμός Φωτισμού

Τοποθεσία: Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας

Είσοδος: € 4(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 8
26820 25320
ΩΡΑ: 20:00

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Ο Κουρέας της Σεβίλλης
Ο Κουρέας της Σεβίλλης είναι ένα αξιοθαύμαστο έργο κεφιού, σπιρτάδας, αλλά και μουσικού αυτοσχεδιασμού. Ο Ροσσίνι ολοκλήρωσε τη σύνθεση της όπερας σε χρόνο-ρεκόρ: μέσα σε μόλις 24 ημέρες εντός 24, χρόνο ρεκόρ, ακόμη και για τα δεδομένα εκείνης της εποχής.
Ο ίδιος συνθέτης είχε γράψει την Ιταλιάνα στο Αλγέρι μέσα σε 18 ημέρες και τη Σταχτοπούτα μέσα σε ένα μήνα. Όταν, μάλιστα, για τη Σεμίραμι του δόθηκε το χρονικό περιθώριο των 40 ημερών, το θεώρησε μεγάλη πολυτέλεια και την ολοκλήρωσε σε 33 ημέρες. Αναφέρεται χαρακτηριστικά, πως όταν ο Ντονιτσέττι πληροφορήθηκε το διάστημα που χρειάστηκε ο Ροσσίνι για τον Κουρέα σχολίασε: Δεν εκπλήσσομαι. Πάντα συνέθετε αργά. Ο Ροσσίνι έγραψε τον Κουρέα μετά από παραγγελία του θεάτρου Αρζεντίνα της Ρώμης, σε ηλικία 24 χρόνων. Το έργο παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, στις 20 Φεβρουαρίου του 1816. Η πρεμιέρα του είχε παταγώδη αποτυχία. Το γεγονός αυτό δεν οφειλόταν στη μουσική του γραφή, αλλά στο ότι είχαν κατακλύσει το θέατρο οπαδοί ενός άλλου συνθέτη, του Τζοβάνι Παϊζιέλο, ο οποίος το 1782 είχε συνθέσει μια όπερα με τον ίδιο τίτλο και πάνω στο ίδιο θέμα. Την επομένη της πρεμιέρας, όμως, το ίδιο κοινό δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να κατακλύσει και πάλι το θέατρο και να αποθεώσει το συνθέτη. Από εκείνη τη βραδιά, ο Κουρέας τοποθετείται στο πάνθεον των πλέον δημοφιλών λυρικών έργων. Είναι μια όπερα πλημμυρισμένη από ωραίες μελωδίες και άριες. Ακόμη και όσοι δεν έχουν σχέση με την όπερα, έχουν σιγοτραγουδήσει, τουλάχιστον, τη μουσική εισαγωγή του έργου και την καβατίνα του Φίγκαρο. Το λιμπρέτο γράφτηκε από τον Τσέζαρε Στερμπίνι, πάνω στην ομώνυμη κωμωδία του Μπωμαρσαί. Παριστάνοντας άλλοτε το φτωχό φοιτητή κι άλλοτε το δάσκαλο πιάνου, ο κόμης Αλμαβίβα πολιορκεί ερωτικά την όμορφη Ροζίνα, η οποία είναι κλεισμένη στο σπίτι του κηδεμόνα της Μπάρτολο, που θέλει επίσης να την παντρευτεί. Έπειτα από πολλά εμπόδια και κωμικές καταστάσεις, ο κόμης και η κοπέλα καταφέρνουν να επικυρώσουν το γάμο τους. Τίποτε όμως δεν θα γινόταν χωρίς τη βοήθεια του ευρηματικού Φίγκαρο!

Γιώργος Πέτρου - Αλέξης Αγραφιώτης, Μουσική Διεύθυνση
Αναστασία Βαρέλη, Σκηνοθεσία
Τζοακίνο Ροσσίνι, Μουσική
Τσέζαρε Στερμπίνι, Ποιητικό κείμενο (βασισμένο στην ομότιτλη κωμωδία του Μπωμαρσέ)

Τοποθεσία: Αθήνα, Θέατρο Ολύμπια

Είσοδος: € 15(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 20 - € 30 - € 40 - € 50 - € 60 - € 70 - € 80
210 3662100
www.nationalopera.gr

Sponsorship
ΩΡΑ: 20:00

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Η Βιέννη στο Μέγαρο
Αιθέριες υπάρξεις που γλιστρούν στη σκηνή με απαράμιλλη χάρη, κομψοί καβαλιέροι, δημοφιλείς κι αγαπημένες μελωδίες…. Μια μοναδική βραδυά που το ελληνικό κοινό θα έχει την τύχη να απολαύσει στις 26 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η Wiener Johann Strauss-Capelle, το μουσικό σύνολο που ίδρυσε η Δυναστεία των Στράους – ο Στράους πατέρας και οι γιοι του Γιόχαν, Γιόζεφ κι Έντουαρντ- για να ερμηνεύει τις υπέροχες συνθέσεις τους και να τους συνοδεύει στις θριαμβευτικές εμφανίσεις τους στην Βιέννη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, έρχεται στην Αθήνα για μια μοναδική μουσική παράσταση. Με κόκκινο φράκο και λευκό παντελόνι, ενδυμασία που καθιερώθηκε από το 1843 και την οποία φορούσαν στις εορταστικές συναυλίες, οι μουσικοί της Wiener Johann Strauss-Capelle, ερμηνεύουν πιστά τις αυθεντικές συνθέσεις της οικογένειας Στράους, αλλά και έργα των Λέχαρ, Κάλμαν κ.α, ενώ επί σκηνής στροβιλίζονται σε ρυθμούς βαλς ζευγάρια χορευτών.

Johann Strauss - Ouvertüre aus der Operette „Nacht in Venedig“
Johann Strauss - Eljen a Magyar Polka schnell Opus 332
Franz Lehar - Gold und Silber Walzer Opus 79
Johann u. Josef Strauss - Pizzicato Polka
Johann Strauss - Frühlingsstimmenwalzer Opus 410
Johann Strauss - Furioso Polka Opus 260
Johann Strauss - Schatzwalzer, Walzer, Opus 418
Carl Maria Ziehrer - Schönfeldmarsch Opus 422
Johann Strauss - Rosen aus dem Süden, Walzer, Opus 388
Antonin Dvorak - Humoresque, Opus 101 Nr. 7
Johann Strauss - Du und Du, Walzer aus „Die Fledermaus“ Opus 367
Johann Strauss -.Banditen Galopp, Polka schnell, Opus 378
Johann Strauss - Im Krapfenwaldl, Polka Francaise Opus 336
Karl Komzak - Badner Madln, Walzer Opus 257
Johann Strauss - Bauernpolka, Opus 276
Johann Strauss - Donauwalzer, Opus 314

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: € 15(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 25 - € 35 - € 45 - € 65
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Μια άλλη Φρίντα
«Μια άλλη Φρίντα»
Ταξίδι στη Λατινική Αμερική και το Μεξικό

Σε ένα ταξίδι στη Λατινική Αμερική και το Μεξικό αυτή τη φορά, μας μεταφέρει και η συναυλία-αφιέρωμα στη Φρίντα Κάλο.
Μέσα από έργα των F. Chopin, F. Mompou, A. Ginastera, Á. Piazzolla, D. Shostakovich, A. Scriabin, H. Villa-Lobos, η μεσόφωνος Κατερίνα Ρούσου, η πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου και η ηθοποιός Μάγδα Μαυρογιάννη, θα παρουσιάσουν ένα «άλλο πρόσωπο» της ζωγράφου που μέσα από το έργο της και την έντονη προσωπικότητά της άφησε τη σφραγίδα της ανεξίτηλη στην ιστορία της σύγχρονης τέχνης.

Έργα των F. Chopin, F. Mompou, A. Ginastera, Á. Piazzolla, D. Shostakovich, A. Scriabin, H. Villa-Lobos κ.ά

Κατερίνα Ρούσσου, Μεσόφωνος
Αλεξάνδρα Νομίδου, Πιάνο
Μάγδα Μαυρογιάννη, Κείμενα - Αφήγηση

Τοποθεσία: Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Οργάνωση: specs 'n' arts

Είσοδος: € 10 - € 15
Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Αθήνα
210 7234567
www.ticketservices.gr

www.lsparnas.gr
ΩΡΑ: 20:30

HALF NOTE JAZZ CLUB
Milo Z
Funkin ' n Rollin

Μετρ του φανκ όχι μόνο στη Νέα Υόρκη αλλά και στην Αθήνα – αφού ο Milo Z και το εκρηκτικό γκρουπ του, μέσα από τακτικές επισκέψεις στο Half Note Jazz Club, έχει φτιάξει μια κατάσταση που έχει το δικό της cult ρεύμα και φανατικό κοινό. Το τζαζ φανκ, το χιπ χοπ, και οι groovy χορευτικοί και σόουλ ρυθμοί κυριαρχούν στη μουσική παρουσία του γκρουπ και το jazz thing και το street beat βρίσκονται σε όλο τους το μεγαλείο. Ο Milo Z δημιουργεί μουσική για νέους - και πάντα νέους – συνδυάζοντας την παλιά καλή σόουλ και το φανκ των Sly & The Family Stone, των War, των Kool & The Gang και των Parliament-Funkadelic με καθαρές αβάν ροκ επιδράσεις και σχέσεις, μέσα σε απόλυτα σύγχρονο πλαίσιο που ανταποκρίνεται πλήρως στο dance κάλεσμα των καιρών, επηρεασμένη από τους ήχους του Prince και των Red Hot Chili Peppers. Κιθαριστικές και ψυχεδελικές μίξεις, με δυναμική α λα Zappa συμπληρώνουν μια καυτή ατμόσφαιρα που αποτελείται από φρενήρες φανκ, αισθησιακή τζαζ και δυναμικό ροκ. O Milo Z έχει πιάσει κορυφή στο σύγχρονο τζαζ-φανκ-ραπ σόου και αυτό το αποδεικνύει στον φυσικό του χώρο: τη σκηνή…

Milo Z, Φωνή
Todd Gaynor, Άλτο Σαξόφωνο
Adam Polatov, Ντραμς
Joe Copeland, Μπάσο
Emilio Tostado, Κιθάρα
David Melton, Πλήκτρα
Jeff Weisberger, Τενόρο Σαξόφωνο

Τοποθεσία: Half Note Jazz Club

210 9213310
www.halfnote.gr
ΩΡΑ: 22:30

CLASSICAL RADIO