08:00 - 12:00 CET
09:00 - 13:00 GRT
Track
by
LOVELY DAY

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024  8:51 CET  |  9:51 GRT
Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Be Updated

Μια πλήρης λίστα από συναυλίες, εμφανίσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και, γενικά, events που αφορούν στην κλασική μουσική, το θέατρο και τις τέχνες. Ένας οδηγός από σημαντικά για το Classical Radio δρώμενα στην πόλη και όχι μόνο. Η τρέχουσα ημερομηνία είναι στο πράσινο πλαίσιο, ενώ οι ημέρες με περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένες με έντονα νούμερα.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποια εκδήλωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Διάλεξη Ο «Χαρισματικός Ηγέτης»
Κύκλος: Σημείον αντιλεγόμενον: Διαχρονικοί και Σύγχρονοι Προβληματισμοί

Megaron Plus

Έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο σε διαχρονικά μείζονα ζητήματα, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει τη διάλεξη «Χαρισματικός ηγέτης», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Κύκλου Σημείον αντιλεγόμενον: Διαχρονικοί και σύγχρονοι προβληματισμοί. Η ιδιαίτερη αυτή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ομιλητές θα είναι η Λύντια Τρίχα, νομικός, ιστορικός και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, η οποία θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Χαρίλαος Τρικούπης: ένας χαρισματικός ηγέτης;» και ο Γεώργιος Κ. Στεφανάκης, Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελέτης Ιστορίας Ελ. Βενιζέλου», διοικητικός σύμβουλος της Λέσχης Φιλελευθέρων της Αθηναϊκής Λέσχης, αντιπρόεδρος «Εταιρίας Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας» και μέλος της «Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων», ο οποίος θα μιλήσει με θέμα «Η πολιτική εξουσία και ο νόμος: Ελευθέριος Βενιζέλος, ο χαρισματικός ηγέτης».

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 19:00

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Όλοι Χορεύουν Βαλς!
Στην πρώτη παράσταση μπαλέτου της καλλιτεχνικής περιόδου 2011-12, με τίτλο Όλοι χορεύουν βαλς!, η μαγεία του χορού και η τελειότητα των κινήσεων μπλέκονται με τις κλασικές και σύγχρονες μουσικές. Οι χορευτές του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ερμηνεύσουν τρεις διάσημες χορογραφίες του Ρενάτο Τζανέλλα, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί στην Όπερα της Βιέννης, το τελευταίο θέατρο στο οποίο θήτευσε ο Τζανέλλα πριν αναλάβει διευθυντής του μπαλέτου της ΕΛΣ και στις οποίες η παράδοση του κλασικού μπαλέτου συναντά τον σύγχρονο χορό. Η παράσταση χορού Όλοι χορεύουν βαλς! είναι η πρώτη γνωριμία του νέου διευθυντή του μπαλέτου της ΕΛΣ Ρενάτο Τζανέλλα με το ελληνικό κοινό. Ο Τζανέλλα σημειώνει: «Με το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε, δίνω τις συστάσεις μου στο ελληνικό κοινό: στο Όλοι χορεύουν βαλς υπάρχει η ελαφρότητα, το παιχνίδι, το χιούμορ, φαίνονται οι ρίζες στον κλασικό χορό. Στο Στο κενό αποκρυσταλλώνεται η πιο προσωπική μου αντίληψη για το χορό και ο βαθύτερος προβληματισμός μου ως άνθρωπος. Στο Μπολερό δεν υπάρχει πλέον χορός, υπάρχει κίνηση, μουσική και ρυθμός, αλλά και τα άγρια ένστικτα του αρσενικού και του θηλυκού. Η συνειδητότητα και η ομορφιά συγκρούονται με την αγριότητα του ασυνείδητου. Στη διαμάχη του ρυθμού με τη μελωδία, τελικά είναι ο ρυθμός που νικά».

Η παράσταση αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο, με τίτλο Όλοι χορεύουν βαλς από το οποίο δανείζεται τον τίτλο της ολόκληρη η βραδιά, είναι εμπνευσμένο από μουσική του Γιόχαν Στράους υιού, του αδερφού του Γιόζεφ Στράους, και του Γκούσταφ Μάλερ. Πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βιέννη το 1997. Μια γυναίκα φτάνει στη Βιέννη και ακούει από ένα παράθυρο μία μελωδία του Γιόχαν Στράους υιού. Αυτοσχεδιάζει έναν χορό, στον οποίο σταδιακά προστίθενται και άλλοι μέχρι την κορύφωση στο τελικό, μεθυστικό αποτέλεσμα. Το δεύτερο μπαλέτο, με τίτλο Στο κενό (πρώτη πανελλήνια παρουσίαση), δημιουργήθηκε το 1992 για το Μπαλέτο της Στουτγάρδης. Σε ένα έρημο τοπίο ένας άνδρας βιώνει έντονα συναισθήματα ανασφάλειας, φόβου, επιθετικότητας, αλλά επίσης γαλήνης και αγάπης. Το τρίτο έργο βασίζεται στο πασίγνωστο Μπολερό του Μωρίς Ραβέλ. Η χορογραφία του Τζανέλλα, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1998 στην Βιέννη, αναφέρεται σε αυτή της Μπρονισλάβας Νιζίνσκα που είχε παρουσιαστεί το 1928 στο Παρίσι.

Τοποθεσία: Θέατρο Ολύμπια

Είσοδος: € 15(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 20 - € 25 - € 30 - € 40 - € 45 - € 50
210 3711392
www.nationalopera.gr

Sponsorship
ΩΡΑ: 20:00

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Anoushka Shankar & The Anoushka Shankar Project

Σειρά: Γέφυρες

Ανούσκα Σανκάρ. Με το συγκρότημά της The Anoushka Shankar Project, η κόρη και μαθήτρια του θρυλικού Ράβι Σανκάρ θα μυήσει το κοινό του Μεγάρου, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ, σε ένα ταξίδι πλούσιων εξωτικών ήχων και αισθήσεων, γεμάτο από παθιασμένους διαλόγους ανάμεσα στα ινδικά και τα φλαμένκο κρουστά και πρωταγωνιστές την ίδια στο σιτάρ και μια ομάδα μεγάλων σταρ της ινδικής μουσικής και του φλαμένκο.

Τη μεγάλη και μεταμορφωτική μετανάστευση των τσιγγάνων, με αφετηρία το Ραζαστάν της Ινδίας και τελικό προορισμό την Ανδαλουσία της Ισπανίας, αφηγείται η Ανούσκα Σανκάρ στον νέο της δίσκο Traveller και αποτυπώνει σε αυτόν τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο κουλτούρες και τη μουσική τους. Το πρόγραμμα της συναυλίας της στο Μέγαρο περιλαμβάνει αποσπάσματα από τη δουλειά αυτή, που ερμηνεύει η ίδια στο σιτάρ μαζί με τους μουσικούς του γκρουπ της: Sandra Carrasco τραγούδι φλαμένκο, Pirashanna Thevarajah ινδικά κρουστά, ʽEl Piranaʼ φλαμένκο κρουστά, Sanjeev Shankar ινδικό shennai και Melon Jimenez κιθάρα φλαμένκο.

Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Διευθυντής Ορχήστρας
Ανούσκα Σανκάρ, Σιτάρ
The Anoushka Shankar Project
Sandra Carrasco, Τραγούδι φλαμένκο
Pirashanna Thevarajah, Ινδικά κρουστά
ʽEl Piranaʼ Φλαμένκο κρουστά
Sanjeev Shankar, Ινδικό shennai
Melon Jimenez, Κιθάρα φλαμένκο

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: € 8(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 14 - € 25 - € 35 - € 50
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Έφη Αγραφιώτη, Ρεσιτάλ Πιάνου
Σειρά: Μουσικές Βραδιές

Η Έφη Αγραφιώτη, καταξιωμένη σολίστ, συγγραφέας και παιδαγωγός, παρουσιάζει την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου (ώρα: 20.30) ένα πιανιστικό πανόραμα τριών αιώνων με πρελούδια, φούγκες και χορικά από τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ ως τον Σεζάρ Φρανκ και τον Τζορτζ Γκέρσουιν σʼένα μοναδικό ρεσιτάλ που ανήκει στη Σειρά ʽΜουσικές Βραδιές στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλοςʼ.

Η Έφη Αγραφιώτη δίνει το δικό της στίγμα για το ρεσιτάλ της στο Μέγαρο: «Περιλαμβάνει Πρελούδια, Χορικά και Φούγκες από την εποχή (1710) που ο Γ. Σ. Μπαχ έβαζε την πρωτοπόρο έμπνευση και την υπογραφή του εμπνέοντας όλους σχεδόν τους μετέπειτα συνθέτες για να γράψουν αριστουργηματικές συνθέσεις πάνω σε αυτές τις τρεις θεμελιώδεις φόρμες. Ο Σεζάρ Φρανκ με το μνημειώδες Πρελούδιο, Χορικό και Φούγκα (1884), έργο υψηλής δεξιοτεχνίας και υψηλού μουσικού κύρους που χρησιμοποιεί με ποικίλους, εντυπωσιακούς τρόπους –όχι μόνον πιανιστικά αλλά και συνθετικά– τις φόρμες αυτές, δίνει τον υπότιτλο στο πρόγραμμα της 30ης Νοεμβρίου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος».

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: € 5(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 12 - € 20
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Επετειακές Εκδηλώσεις Έτους Σπύρου Σαμαρά: Διάλεξη Κωνσταντίνου Καρδάμη
Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων
για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του μουσουργού Σπύρου Σαμάρα η Διοικητική Επιτροπή της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας με ευχαρίστηση σας προσκαλεί στην ομιλία του Λέκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Κων/νου Καρδάμη με τίτλο: «Σπύρος Σαμάρας: Άγνωστες βιογραφικές σελίδες και συνθέσεις ενός Κερκυραίου μουσουργού». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 20.30
στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής.
Θα ακουστούν αποσπάσματα έργων του Σπ. Σαμάρα.

Τοποθεσία: Κέρκυρα, Αίθουσα Εκδηλώσεων Φιλαρμονικής
ΩΡΑ: 20:30

HALF NOTE JAZZ VLUB
Ηλεκτρικά  Ταξίδια  &  Όνειρα
Την πρώτη του εμφάνιση κάνει στο Half Note ο σπουδαίος τραγουδιστής Βασίλης Λέκκας μαζί με μια ομάδα μουσικών με τεράστια εμπειρία στην τζαζ, το τζαζ ροκ και το progressive rock. Ο Αστερης Παπασταματάκης παίζει πλήκτρα και midi bass, ο Τάκης Πατερέλης σαξόφωνο, ο Νίκος Σπάθας και ο Σπήλιος Ζευκιλής ηλεκτρική κιθάρα και ο Νίκος Καπηλίδης ντραμς ενώ ο Βασίλης Λέκκας ερμηνεύει ένα κατάλληλα διασκευασμένο ευρύ (αισθητικά και συγκινησιακά) ρεπερτόριο. Με εμπειρία που υπερβαίνει τα 30 χρόνια και ξεκινώντας με τον Μάνο Χατζιδάκι – σε μια συνεργασία που αποδείχθηκε μακροχρόνια και άκρως δημιουργική –, ενώ παράλληλα εμφανίζεται και ως ηθοποιός, ο Βασίλης Λέκκας έχει μόνο κορυφαίες καλλιτεχνικές στιγμές να επιδείξει. Συνεργάζεται με μουσικούς και συνθέτες ευρέως φάσματος, με τον Γιάννη Σπάθα, τον Μίκη Θεοδωράκη, την Μαρία Φαραντούρη, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Γιώργο Τρανταλίδη, τον Μάριο Στρόφαλη, τον Ανδρέα Θωμόπουλο, τον Σάκη Παπαδημητρίου και πολλούς άλλους δίνοντας ένα καλλιτεχνικό output που ξεχωρίζει στην ελληνική δισκογραφία. Όντας τραγουδιστής με μεγάλες τεχνικές και εκφραστικές δυνατότητες, ο Βασίλης Λέκκας παρουσιάζει εδώ μια ακόμα όψη της τέχνης του σε συνεργασία με εξαιρετικούς Έλληνες τζάζμεν...

Βασίλης Λέκκας, Φωνή
Αστερής Παπασταματάκης, Πλήκτρα - Midi bass
Τάκης Πατερέλης,Σαξόφωνο
Νίκος Σπάθας, Ηλεκτρική κιθάρα
Σπήλιος Ζευκελής, Ηλεκτρική κιθάρα
Νίκος Καπηλίδης, Ντραμς

Τοποθεσία: Half Note Jazz Club

210 9213310
www.halfnote.gr
ΩΡΑ: 22:30

CLASSICAL RADIO