08:00 - 12:00 CET
09:00 - 13:00 GRT
Track
by
LOVELY DAY

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024  9:02 CET  |  10:02 GRT
Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Be Updated

Μια πλήρης λίστα από συναυλίες, εμφανίσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και, γενικά, events που αφορούν στην κλασική μουσική, το θέατρο και τις τέχνες. Ένας οδηγός από σημαντικά για το Classical Radio δρώμενα στην πόλη και όχι μόνο. Η τρέχουσα ημερομηνία είναι στο πράσινο πλαίσιο, ενώ οι ημέρες με περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένες με έντονα νούμερα.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποια εκδήλωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


Παρασκευή, 4 Μαρτίου 2011
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ
Ιφιγένεια Εν Αυλίδι
Η Καμεράτα με Όργανα Εποχής

Ο στόλος των Ελλήνων, έτοιμος να αναχωρήσει για την Τροία, παραμένει ακινητοποιημένος στην Αυλίδα, καθώς η οργισμένη θεά Άρτεμις, προκειμένου να στείλει ευνοϊκό άνεμο, απαιτεί από τον βασιλιά Αγαμέμνονα να θυσιάσει την κόρη του. Η Ιφιγένεια αποδέχεται την τραγική μοίρα της. Η περίφημη τραγωδία του Ευριπίδη αποκτά νέα διάσταση μέσα από τη συγκλονιστική μουσική του Κριστόφ Βίλλιμπαλντ Γκλουκ. Ο Γκλουκ πηγαίνει το 1774 στο Παρίσι, από τη Βιέννη, ως προστατευόμενος της Μαρίας Αντουανέττας. Εκεί παρουσιάζει για πρώτη φορά την Ιφιγένεια εν Αυλίδι, βασισμένη στην τραγωδία του Ρακίνα, η οποία ήταν με τη σειρά της εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο του Ευριπίδη. Η μεγάλη επιτυχία της Ιφιγένειας στη γαλλική πρωτεύουσα σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής για το λυρικό θέατρο. Το έργο, δραματουργικά και μουσικά μπροστά από την εποχή του, πλησίασε την αισθητική και τα ιδεώδη του ρομαντισμού. Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ, μεγάλος θαυμαστής του Γκλουκ, παρουσίασε το 1847 μια αναθεωρημένη εκδοχή της όπερας με ελάχιστες νέες προσθήκες.
Ο αρχιμουσικός Γιώργος Πέτρου και ο χαρισματικός σκηνοθέτης και σκηνογράφος Πάρις Μέξης επιχειρούν μια νέα και εντυπωσιακή προσέγγιση στο δράμα της Ιφιγένειας, ενώ η Καμεράτα ζωντανεύει την πληθωρική παρτιτούρα του Γκλουκ με τον αυθεντικό ήχο των μουσικών οργάνων της εποχής του συνθέτη. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους μοιράζονται εξαίρετοι σολίστ, που διαπρέπουν στα μεγαλύτερα θέατρα του κόσμου, με εξειδίκευση στη μουσική του 18ου αι.

Γιώργος Πέτρου, Μουσική διεύθυνση
Ιφιγένεια: Anna Kasyan
Αγαμέμνων: Johannes Weisser
Κλυταιμνήστρα: Ειρήνη Καράγιαννη
Αχιλλέας: Avi Klemberg
Κάλχας: Zoltan Nagy
Αρκάς: Κώστας Μαυρογένης
Άρτεμις: Λένια Ζαφειροπούλου
Μικτή χορωδία του Δήμου Αθηναίων
Σταύρος Μπερής, Διεύθυνση χορωδίας

Τοποθεσία: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Είσοδος: € 10 - 15 - 20(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 20 - € 25 - € 30 - € 40 - € 60
210 9005800
www.sgt.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Έργα Purcell, Παπάνα, Debussy και Britten
Το πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα της συναυλίας καλύπτει περίπου 320 χρόνια! Ξεχωρίζουν βεβαίως το Κοντσέρτο του εξάρχοντα της Κ.Ο.Θ. Σίμου Παπάνα με τον ίδιο ως σολίστ και το ιμπρεσιονιστικό Πρελούδιο του Ντεμπυσύ (όπου ο συνθέτης υπαινίσσεται συνειρμικά τις ερωτικές φαντασιώσεις ενός μυθολογικού πλάσματος από το παγανιστικό παρελθόν, όπως αναφέρεται στο ομώνυμο ποίημα του Γάλλου συμβολιστή Μαλαρμέ). Τα κομμάτια αυτά πλαισιώνονται από δύο πολύ ενδιαφέρουσες σουίτες Άγγλων συνθετών σε εντελώς διαφορετικό ύφος.

Henry Purcell: Σουίτα από την όπερα «Η Νεράιδα Βασίλισσα» («The Fairy Queen»)
Σίμος Παπάνας: Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα
Claude Debussy: Πρελούδιο στο Απομεσήμερο ενός Φαύνου
Benjamin Britten: Τέσσερα Θαλασσινά Ιντερλούδια από την όπερα Peter Grimes, έργο 33α

Richard Studt, Διεύνθυνση Ορχήστρας
Σίμος Παπάνας, Βιολί

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

2310 895938-9
www.tch.gr
ΩΡΑ: 21:00

HALF NOTE JAZZ CLUB
James Carter Organ Trio
Swingin' Far n' Out

Από τους πιο σημαντικούς τζαζ σαξοφωνίστες που προέκυψαν στη δεκαετία του ʼ90, ο James Carter ήταν αυτός που «γεφύρωνε» το χάσμα ανάμεσα στην αβανγκάρντια των sixties και το swing της mainstream jazz – όμως αυτό ήταν μια εκτίμηση καθαρά τυπική, αν όχι τυπολατρική, για τους «ειδικούς». Ο James Carter, με την έλευση του νέου αιώνα, έδειξε ότι είχε κοινά γνωρίσματα τόσο με τον Albert Ayler και τον Pharoah Sanders όσο και με τον Django Reinhardt ή την Billie Holiday – πράγμα φυσικό για έναν σκεπτόμενο δημιουργικό μουσικό της σύγχρονης τζαζ. Παίζοντας σαξόφωνα, φλάουτο και μπάσο κλαρίνο, ο Carter διακρίθηκε σαν ένας από τους πληρέστερους σύγχρονους τζάζμεν. Το organ trio του, με τον Gerard Gibbs στο Hammond, προέκυψε φυσικά (ή, καλύτερα, φυσιολογικά) στα μέσα της δεκαετίας, δείχνοντας ότι ο δρόμος που ακολουθούσε ο James Carter κρατούσε ίσες αποστάσεις από το προβλέψιμο (ή αναμενόμενο) και το far ʽn out – ή, απλά, περιπετειώδες. Το groove, στην περίπτωσή του, μπορεί να έχει σχέση με την άγρια συγκινησιακή φόρτιση μιας μουσικής που εδράζεται στο μπίμποπ και στο καθαρό μπλουζ αλλά μπορεί να είναι γεμάτη εκπλήξεις...

James Carter, Σαξόφωνο
Gerard Gibbs, Hammond
Leonard King, Ντραμς

Τοποθεσία: Half Note Jazz Club

210 9213310
www.halfnote.gr
ΩΡΑ: 22:30

CLASSICAL RADIO