02:00 - 06:00 CET
03:00 - 07:00 GRT
Track
by
CLASSICAL DREAMS

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024  4:45 CET  |  5:45 GRT
Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Be Updated

Μια πλήρης λίστα από συναυλίες, εμφανίσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και, γενικά, events που αφορούν στην κλασική μουσική, το θέατρο και τις τέχνες. Ένας οδηγός από σημαντικά για το Classical Radio δρώμενα στην πόλη και όχι μόνο. Η τρέχουσα ημερομηνία είναι στο πράσινο πλαίσιο, ενώ οι ημέρες με περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένες με έντονα νούμερα.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποια εκδήλωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


Πέμπτη, 7 Απριλίου 2011
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Χένσελ και Γκρέτελ
Όπερα για παιδιά

Τα πολύ παλιά χρόνια, τότε που υπήρχαν ακόμα στον κόσμο μάγισσες κακές και νεράιδες καλές, ζούσαν βαθιά μέσα στο δάσος σʼ ένα φτωχικό, μα πολύ χαριτωμένο σπιτάκι, φτιαγμένο από ξύλα, άχυρα και σκούπες, ο μικρός Χένσελ και η μικρή Γκρέτελ. Τα δύο παιδιά ζούσαν με τον πατέρα τους τον κυρ Πέτρο τον Σκουπά και τη μητέρα τους, την καλή, αλλά πολύ φωνακλού γυναίκα του. Οι καημένοι ήταν πολύ φτωχοί. Κάποιες φορές δεν είχαν παρά μόνο σκέτη νερόσουπα στο τραπέζι τους για φαγητό και άλλοτε μόνο ένα κανάτι γάλα. Βέβαια, τα παιδιά με το παιχνίδι ξεχνούσαν την πείνα τους.

Μια μέρα, εκεί που έπαιζαν μέσα στο σπίτι αναποδογυρίζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, έχυσαν κατά λάθος το γάλα που είχε κρατήσει η μαμά μέσα στο φανάρι. «Τι κάνατε; Χύσατε το γάλα; Τώρα πώς θα σας φτιάξω ρυζόγαλο; Πάλι νηστικοί θα μείνουμε. Χαθείτε από τα μάτια μου γρήγορα! Δεν θέλω να σας βλέπω», είπε θυμωμένη η μαμά όταν γύρισε στο σπίτι. Για να την καλοπιάσουν τα παιδιά, πηγαίνουν στο δάσος να μαζέψουν φράουλες. Εκεί συναντούν λουλούδια που χορεύουν, πολύχρωμα πουλάκια, αγγελάκια, ένα λαγουδάκι και τέλος, έναν κακό νάνο.

Η ώρα περνάει, το σκοτάδι πέφτει, τα παιδιά χάνουν το δρόμο. Δεν μπορούν πια να γυρίσουν στο σπίτι τους. Τότε τρεις καλές νεράιδες αναλαμβάνουν να τα προστατέψουν ως το πρωί. Όταν ξυπνούν, βλέπουν μπροστά τους ένα καραμελόσπιτο. Ο φράχτης του είναι φτιαγμένος από μπισκότα και ο κήπος του είναι γεμάτος λιχουδιές. Τα παιδιά χαρούμενα κόβουν κομμάτια από το παράξενο αυτό σπίτι και αρχίζουν να τρώνε. Ξαφνικά, από μέσα ακούγεται μια φωνή… «Κρίτσι, κρίτσι, κρίτσι, ποιος τραγανάει το σπίτι;» Ποια είναι αυτή η φωνή που ακούστηκε; Ποιος είναι μέσα σʼ αυτό;
Τη συνέχεια του παραμυθιού θα τη μάθουν οι μικροί μας φίλοι όταν έρθουν στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Κάρμεν Ρουγγέρη, Διασκευή - Κείμενο - Σκηνοθεσία
Γιώργος Αραβίδης και Τάσος Συμεωνίδης, Μουσική Διεύθυνση

Τοποθεσία: Αθήνα, Θέατρο Ολύμπια

Είσοδος: € 10 - € 15 - € 20 - € 25
210 3662100
www.nationalopera.gr
ΩΡΑ: 11:00

ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΜΟΥΣΙΚΗΣ Β. & Μ. ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
Στέφανος Κορκολής
Μουσικές Σχέσεις

Ο Στέφανος Κορκολής, πιανίστας με κλασική παιδεία, αλλά και συνθέτης και ερμηνευτής σύγχρονων μουσικών ρευμάτων μας ξεναγεί με το δικό του τρόπο στο μαγικό κόσμο της μουσικής. Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι που εξερευνά τις σχέσεις ανάμεσα σε συνθέτες διαφορετικών εποχών και ύφους, μεταξύ των οποίων οι: Θεοδωράκης, Πιατσόλα, Μπρελ, Ρότα, Χατζιδάκις, Μορικόνε, καθώς και του ιδίου.

Τοποθεσία: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη

Είσοδος: € 15(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 25
210 3611206
www.thf.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Ορθόδοξη Χορωδία Ανδρών της Αγίας Πετρούπολης
Male Choir of Saint Petersburg

Ρωσική θρησκευτική μουσική, έργα μεγάλων Ρώσων συνθετών, καθώς και γνωστά ρωσικά λαϊκά τραγούδια θα μας παρουσιάσει στις 7 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής η μοναδική «Ορθόδοξη Χορωδία Ανδρών της Αγίας Πετρούπολης».

Η Χορωδία που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1993 από το διάσημο Ρώσο διευθυντή ορχήστρας Βαντίμ Αφανάσιεφ, ο οποίος είναι και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της μέχρι σήμερα, αναβιώνει και συνεχίζει την παράδοση της Χορωδίας των Διακόνων που είχε ιδρυθεί από τον τσάρο Ιβάν τον Τρομερό τον 15ο αιώνα. Η αναβίωση αυτή είναι που κάνει τη χορωδία περιζήτητη σε πολλές χώρες του κόσμου, καθώς τη θεωρούν άμεσο συνδετικό κρίκο με τις μεγάλες στιγμές της ρωσικής ιστορίας. Η σύνθεση της Χορωδίας είναι μοναδική και αποτελείται από δύο τενόρους, πέντε βαρύτονους, τέσσερις μπάσους και τέσσερις μπάσους-προφόντο, που δίνουν ένα ξεχωριστό, αυθεντικά ρωσικό τόνο στον ήχο της χορωδίας και μια πλούσια χαρακτηριστική φωνητική γκάμα που την κάνει να ξεχωρίζει διεθνώς. Όλα τα μέλη της χορωδίας πέρασαν από μια αυστηρή διαδικασία επιλογής, στην πλειοψηφία τους αποφοίτησαν από το Τμήμα Φωνητικής του Ωδείου της Χορωδίας και έχουν πολλές εμφανίσεις σε παραστάσεις όπερας με αποτέλεσμα να προκαλούν πάντα ενθουσιώδεις εκδηλώσεις του κοινού όπου και αν τραγουδούν, εντός και εκτός Ρωσίας.

Ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Βαντίμ Αφανάσιεφ, που παράλληλα είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Προστασίας και Ανάπτυξης της Παραδοσιακής Ορθόδοξης Χορωδιακής Μουσικής, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη ρωσική παράδοση και αυτός είναι ο βασικός λόγος που η χορωδία του, την οποία διευθύνει ο Αλεξάντρ Ράντεφ, θεωρείται ιδανική για έργα μεγάλων Ρώσων συνθετών όπως του Τσαϊκόφσκι, του Ραχμάνινοφ, του Τσεσνόκοφ, του Αρχαγκέλσκι. Συνδυάζοντας την έντονη εκφραστικότητα της σύγχρονης ερμηνείας με την αυστηρή φόρμα της ρωσικής χορωδιακής παράδοσης η «Ορθόδοξη Χορωδία Ανδρών της Αγίας Πετρούπολης», θεωρείται δικαίως από πολλούς ως μια από τις πιο ιδιαίτερες και μοναδικές στον κόσμο Χορωδίες, ιδανική για τη Ρωσική θρησκευτική μουσική παράδοση και τα έργα μεγάλων συνθετών.

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: € 25(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 35 - € 45 - € 55 - € 70
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 20:30

BETON 7
Τσέμπαλο, Πνευστά και …Φωνή στον 21ο Αιώνα
Το τσέμπαλο όργανο που έφτασε στο απόγειο του στην εποχή του μπαρόκ γοήτευσε δυο αιώνες αργότερα σημαντικούς συνθέτες οι οποίοι εμπλούτισαν το ρεπερτόριο του με τις ωραιότερες σελίδες της σύγχρονης μουσικής. Σε πρώτη παρουσίαση ανάμεσα τους το πρώτο Ελληνικό έργο που γράφτηκε το 1957 από τον μουσικολόγο και συνθέτη Γιώργο Λεωτσάκο, η Μικρή σουίτα για σόλο τσέμπαλο σε τρία μέρη.Το Common Passion έργο του 1995 της Καλλιόπης Τσουπάκη που ζει στην Ολλανδία το εκρηκτικό Hungarian Rock(1978) του Ligeti μια σακον υπερβατικής δεξιοτεχνίας, και το νέο έργο της Μαρίας Αλούπη U (2011) αφιερωμένο στην Γιούλη Βεντούρα. Για φωνή και τσέμπαλο το μεταμοντέρνο έργο Seven Fragments (Aachen 2005) του Ιωάννη Μητσιάλη καθώς και το Schmerz und Furcht πάνω σε ποίηση Μίλτου Σαχτούρη για μέτζο σοπράνο φαγκότο κλαρινέτο και τσέμπαλο (2010)του Πέτρου Μωραΐτη που ζει στο Γκρατς. Ο Μίμης Πλέσσας έγραψε το 2004 δυο άριες για φωνή φλάουτο με ράμφος και τσέμπαλο την Άρια της Ευρυδίκης και το Νεκρό πουλί έργα γεμάτα λυρισμό και τζαζ επιρροές. Η Άρια για φωνή του John Cage ένα μουσικό θέατρο για φωνή, το έργο για άλτο φλάουτο με ράμφος του Martini La luna, το Pierrots Galgenlieder για κλαρινέτο του Volker David Kichner και το Spielerein του Klaus Obermayer για κλαρινέτο και φαγκότο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΕΩΤΣΑΚΟΣ Μικρή Σουίτα για τσέμπαλο (1958-1959)
Πρελούδιο-Σερενάτα-Μικρός θρίαμβος
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΤΣΟΥΠΑΚΗ Common Passion για τσέμπαλο (1994)
ΠΕΤΡΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ Schmerz und Furcht (2010)για μεσόφωνο , κλαρινέτο σε σι φαγκότο και τσέμπαλο
CHRISTIANE MARTINI LA Luna για αλτοφλάουτο με ράμφος
JOHN CAGE ARIA for any voice
VOLKER DAVID KIRCHNER Pierrots Galgenlieder για κλαρινέτο
KLAUS OBERMAYER Spilerein για κλαρινέτο και φαγκότο
ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΤΣΟΥΠΑΚΗ Common Passion για τσέμπαλο
GYORGI LIGETI Hungarian Rock για τσέμπαλο
ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ Άρια της Ευρυδίκης, Νεκρό πουλί για φωνή φλάουτο με ράμφος και τσέμπαλο

Γιούλη Βεντούρα, Τσέμπαλο
Μαρία Κολέτου, Φλάουτο με ράμφος, Φαγκότο
Χρυσούλα Γεωργάκη, Κλαρινέτο
Pirjo Kalinowska, Φωνή
Φαίδρα Γιαννέλου, Διεύθυνση Μουσικού Συνόλου

Τοποθεσία: Beton 7

Είσοδος: € 10(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 15
Βοτανικός - Αθήνα, Πύδνας 7
210 7512625
www.beton7.com
ΩΡΑ: 20:30

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Mixed Media - Music Plus
Σειρά: Μουσικές του 20ού & 21ου Αιώνα

Πέντε αντιπροσωπευτικές συνθέσεις μικτών μέσων με την υπογραφή Ελλήνων και ξένων δημιουργών διαμορφώνουν το ιδιαίτερο προφίλ της συναυλίας «Mixed Media-Music Plus» του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής που εδώ και δεκαετίες παρουσιάζει έργα διαφορετικών αισθητικών κατευθύνσεων και τεχνοτροπιών, προερχόμενων από το παγκόσμιο ρεπερτόριο.

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Απριλίου, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, το ΕΣΣΜ θα παρουσιάσει έργα ευρηματικών τεχνικών, προορισμένα – στις περισσότερες των περιπτώσεων - να ερμηνευτούν όχι μόνο από παραδοσιακά μέσα μουσικής έκφρασης (ενόργανο σύνολο, χορωδία και σολίστες) αλλά συνοδεία θεατρικού λόγου και ηλεκτρονικών μέσων (Η/Υ, video projection, μαγνητοταινίες κ.λ.π.). Όπως το εξαιρετικά πρόσφατο «Ελεγείες στα Οράματα Επτά Αγγέλων ΙΙ» για μέτζο σοπράνο, ηθοποιό, μικτή χορωδία και ενόργανο σύνολο (2011) του Μιχάλη Οικονόμου που είναι παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής και θα ακουστεί σε πρώτη εκτέλεση. Και το επίσης πρωτοπαρουσιαζόμενο «The Metamorphosis» op. 83 (2010-2011) για ηθοποιό, ενόργανο σύνολο, Η/Υ και αισθητήρες βιοσημάτων-κίνησης του Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν τα «Μαδριγάλια (Book II)» του ριζοσπαστικού Αμερικανού συνθέτη Τζωρτζ Κραμπ, το «Αναπαράστασις ΙΙΙ: ο Πιανίστας» του σειραϊστή Γιάννη Χρήστου (εφευρέτη ενός σημειογραφικού συστήματος που περιλαμβάνει και σκηνική δράση) και το «Talea, ou la machine et les herbes folles» του κορυφαίου Γάλλου εκπροσώπου της φασματικής μουσικής Ζεράρ Γκριζ.

Για τις ανάγκες της παρουσίασης των έργων, συμπράττουν τέσσερις εξαίρετοι σολίστ: η μέτζο σοπράνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου, η φλαουτίστα Ιβόνα Γκλίνκα, ο Ρώσος κρουστός Μαξίμ Μανκόβσκι και ο ηθοποιός-περφόρμερ Τηλέμαχος Κρεβάικας. Συμμετέχει η Χορωδία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το ΕΣΣΜ διευθύνει ο διακεκριμένος μαέστρος Θόδωρος Αντωνίου. Υπεύθυνος συγκροτήματος: Ιάκωβος Κονιτόπουλος. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της Σειράς Μουσικές του 20ού & 21ου Αιώνα-Σταθμοί Σύγχρονης Μουσικής.

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: € 5(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 12 - € 20
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 20:30

HALF NOTE JAZZ CLUB
Inmaculada Ortega Y Grupo
Flamenco Prime Dancer

Η Inma Ortega είναι μία από τις σπουδαιότερες χορεύτριες του Φλαμένκο και της Ανδαλουσιάνικης παράδοσης που όμως τελευταία δραστηριοποιείται στη σκηνή της Μαδρίτης. H από την Jerez de la Frontera καταγόμενη χορεύτρια, έγινε διάσημη, συμμετέχοντας σε κομπανίες όπως της Carmen Cortes ή του Antonio Canales πλάϊ στην Belen Maya περιοδεύοντας όλο τον κόσμο. Οι κριτικές την αποθέωσαν όπου κι αν εμφανίστηκε ενώ τα τελευταία χρόνια διατηρεί και περιοδεύει με την δική της Compania “Aroma Flamenco” μαζί με τον Antonio Hidalgo , ενώ παράλληλα διδάσκει στην σχολή «Amor de Dios». Συνοδευόμενη από χορευτή και το εκπληκτικό της γκρουπ έρχεται για μεγάλες στιγμές αυθεντικού και καυτού Φλαμένκο...

Inmaculada Ortega: χορός
Jose Miguel Tellez, Χορός
Arcadio Marin, Κιθάρα
Matias Lopez, Τραγούδι - Κρουστά

Τοποθεσία: Half Note Jazz Club

210 9213310
www.halfnote.gr
ΩΡΑ: 22:30

CLASSICAL RADIO