02:00 - 06:00 CET
03:00 - 07:00 GRT
Track
by
CLASSICAL DREAMS

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2023  4:30 CET  |  5:30 GRT
Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Be Updated

Μια πλήρης λίστα από συναυλίες, εμφανίσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και, γενικά, events που αφορούν στην κλασική μουσική, το θέατρο και τις τέχνες. Ένας οδηγός από σημαντικά για το Classical Radio δρώμενα στην πόλη και όχι μόνο. Η τρέχουσα ημερομηνία είναι στο πράσινο πλαίσιο, ενώ οι ημέρες με περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένες με έντονα νούμερα.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποια εκδήλωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


Παρασκευή, 8 Απριλίου 2011
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Χένσελ και Γκρέτελ
Όπερα για παιδιά

Τα πολύ παλιά χρόνια, τότε που υπήρχαν ακόμα στον κόσμο μάγισσες κακές και νεράιδες καλές, ζούσαν βαθιά μέσα στο δάσος σʼ ένα φτωχικό, μα πολύ χαριτωμένο σπιτάκι, φτιαγμένο από ξύλα, άχυρα και σκούπες, ο μικρός Χένσελ και η μικρή Γκρέτελ. Τα δύο παιδιά ζούσαν με τον πατέρα τους τον κυρ Πέτρο τον Σκουπά και τη μητέρα τους, την καλή, αλλά πολύ φωνακλού γυναίκα του. Οι καημένοι ήταν πολύ φτωχοί. Κάποιες φορές δεν είχαν παρά μόνο σκέτη νερόσουπα στο τραπέζι τους για φαγητό και άλλοτε μόνο ένα κανάτι γάλα. Βέβαια, τα παιδιά με το παιχνίδι ξεχνούσαν την πείνα τους.

Μια μέρα, εκεί που έπαιζαν μέσα στο σπίτι αναποδογυρίζοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, έχυσαν κατά λάθος το γάλα που είχε κρατήσει η μαμά μέσα στο φανάρι. «Τι κάνατε; Χύσατε το γάλα; Τώρα πώς θα σας φτιάξω ρυζόγαλο; Πάλι νηστικοί θα μείνουμε. Χαθείτε από τα μάτια μου γρήγορα! Δεν θέλω να σας βλέπω», είπε θυμωμένη η μαμά όταν γύρισε στο σπίτι. Για να την καλοπιάσουν τα παιδιά, πηγαίνουν στο δάσος να μαζέψουν φράουλες. Εκεί συναντούν λουλούδια που χορεύουν, πολύχρωμα πουλάκια, αγγελάκια, ένα λαγουδάκι και τέλος, έναν κακό νάνο.

Η ώρα περνάει, το σκοτάδι πέφτει, τα παιδιά χάνουν το δρόμο. Δεν μπορούν πια να γυρίσουν στο σπίτι τους. Τότε τρεις καλές νεράιδες αναλαμβάνουν να τα προστατέψουν ως το πρωί. Όταν ξυπνούν, βλέπουν μπροστά τους ένα καραμελόσπιτο. Ο φράχτης του είναι φτιαγμένος από μπισκότα και ο κήπος του είναι γεμάτος λιχουδιές. Τα παιδιά χαρούμενα κόβουν κομμάτια από το παράξενο αυτό σπίτι και αρχίζουν να τρώνε. Ξαφνικά, από μέσα ακούγεται μια φωνή… «Κρίτσι, κρίτσι, κρίτσι, ποιος τραγανάει το σπίτι;» Ποια είναι αυτή η φωνή που ακούστηκε; Ποιος είναι μέσα σʼ αυτό;
Τη συνέχεια του παραμυθιού θα τη μάθουν οι μικροί μας φίλοι όταν έρθουν στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Κάρμεν Ρουγγέρη, Διασκευή - Κείμενο - Σκηνοθεσία
Γιώργος Αραβίδης και Τάσος Συμεωνίδης, Μουσική Διεύθυνση

Τοποθεσία: Αθήνα, Θέατρο Ολύμπια

Είσοδος: € 10 - € 15 - € 20 - € 25
210 3662100
www.nationalopera.gr
ΩΡΑ: 11:00

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Ο Κουρέας της Σεβίλλης
Ο Κουρέας της Σεβίλλης είναι ένα αξιοθαύμαστο έργο κεφιού, σπιρτάδας, αλλά και μουσικού αυτοσχεδιασμού. Ο Ροσσίνι ολοκλήρωσε τη σύνθεση της όπερας σε χρόνο-ρεκόρ: μέσα σε μόλις 24 ημέρες, χρόνο ρεκόρ, ακόμη και για τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Ο ίδιος συνθέτης είχε γράψει την Ιταλιάνα στο Αλγέρι μέσα σε 18 ημέρες και τη Σταχτοπούτα μέσα σε ένα μήνα. Όταν, μάλιστα, για τη Σεμίραμι του δόθηκε το χρονικό περιθώριο των 40 ημερών, το θεώρησε μεγάλη πολυτέλεια και την ολοκλήρωσε σε 33 ημέρες. Αναφέρεται χαρακτηριστικά, πως όταν ο Ντονιτσέττι πληροφορήθηκε το διάστημα που χρειάστηκε ο Ροσσίνι για τον Κουρέα σχολίασε: Δεν εκπλήσσομαι. Πάντα συνέθετε αργά.

Ο Ροσσίνι έγραψε τον Κουρέα μετά από παραγγελία του θεάτρου Αρζεντίνα της Ρώμης, σε ηλικία 24 χρόνων. Το έργο παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, στις 20 Φεβρουαρίου του 1816. Η πρεμιέρα του είχε παταγώδη αποτυχία. Το γεγονός αυτό δεν οφειλόταν στη μουσική του γραφή, αλλά στο ότι είχαν κατακλύσει το θέατρο οπαδοί ενός άλλου συνθέτη, του Τζοβάνι Παϊζιέλο, ο οποίος το 1782 είχε συνθέσει μια όπερα με τον ίδιο τίτλο και πάνω στο ίδιο θέμα.

Την επομένη της πρεμιέρας, όμως, το ίδιο κοινό δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να κατακλύσει και πάλι το θέατρο και να αποθεώσει το συνθέτη. Από εκείνη τη βραδιά, ο Κουρέας τοποθετείται στο πάνθεον των πλέον δημοφιλών λυρικών έργων. Είναι μια όπερα πλημμυρισμένη από ωραίες μελωδίες και άριες. Ακόμη και όσοι δεν έχουν σχέση με την όπερα, έχουν σιγοτραγουδήσει, τουλάχιστον, τη μουσική εισαγωγή του έργου και την καβατίνα του Φίγκαρο. Το λιμπρέτο γράφτηκε από τον Τσέζαρε Στερμπίνι, πάνω στην ομώνυμη κωμωδία του Μπωμαρσέ. Παριστάνοντας άλλοτε το φτωχό φοιτητή κι άλλοτε το δάσκαλο πιάνου, ο κόμης Αλμαβίβα πολιορκεί ερωτικά την όμορφη Ροζίνα, η οποία είναι κλεισμένη στο σπίτι του κηδεμόνα της Μπάρτολο, που θέλει επίσης να την παντρευτεί. Έπειτα από πολλά εμπόδια και κωμικές καταστάσεις, ο κόμης και η κοπέλα καταφέρνουν να επικυρώσουν το γάμο τους. Τίποτε όμως δεν θα γινόταν χωρίς τη βοήθεια του ευρηματικού Φίγκαρο!

Νίκος Βασιλείου, Διεύθυνση χορωδίας
Γιώργος Πέτρου, Μουσική διεύθυνση
Αναστασία Βαρέλη, Σκηνοθεσία
Ορχήστρα και Χορωδία Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Τοποθεσία: Εθνική Λυρική Σκηνή

Είσοδος: € 15(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 20 - € 30 - € 40 - € 50 - € 60 - € 70 - € 80
Αθηνά, Θέατρο Ολύμπια
210 3662100
www.nationalopera.gr

Sponsorship
ΩΡΑ: 20:00

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Requiem του W. A. Mozart
Ταφή του Δ. Μητρόπουλου

Ένα από τα κορυφαία έργα όλων των εποχών, το Requiem του W. A. Mozart, παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με πρωτοβουλία του Κέντρου Φωνής και Κατάποσης Αθηνών. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την παροχή θεραπειών σε ασθενείς του Πανελληνίου Συλλόγου Λαρυγγεκτομηθέντων. H συναυλία πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φωνής.

W. A. Mozart: Requiem
Δημήτρης Μητρόπουλος: "Ταφή"
Μιχάλης Οικονόμου: "Δίηχον"

Μαρία Μητσοπούλου, Σοπράνο
Κατερίνα Ρούσσου, Μέτζο Σοπράνο
Ζάχος Τερζάκης, Τενόρος
Δημήτρης Καβράκος, Βαθύφωνος
Χορωδιακό Σύνολο Πολυφωνία
Νίκος Κοτροκόης, Διεύθυνση χορωδίας
Μικτή Χορωδία του Δήμου Αθηναίων
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ
Μιχάλης Οικονόμου, Μουσική διεύθυνση

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Οργάνωση: Elisarte

Είσοδος: € 17(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 22 - € 40 - € 60 - € 80
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 20:00

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
24η Συναυλία

Την Παρασκευή 8 Απριλίου και ώρα 20.30 στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Άλκη Μπαλτά θα παρουσιάσει έργα των Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms και Antonín Dvořák.

LUDWIG VAN BEETHOVEN «Προμηθέας», εισαγωγή για ορχήστρα, έργο 43
JOHANNES BRAHMS Κοντσέρτο αρ.1 για πιάνο και ορχήστρα σε ρε ελάσσονα, έργο 15
ANTONIN DVOŘÁK Συμφωνία αρ.8 σε Σολ μείζονα, έργο 88

Μιχάλης Μπολιάκης, Πιάνο
Άλκης Μπαλτάς, Μουσική διεύθυνση

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Είσοδος: € 3(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 8 - € 13 - € 18 - € 23
210 7282333
www.megaron.gr

www.koa.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Κύκλος: Κ.Ο.Θ.@mellon.gr

Ο μαέστρος Βράνος και ο νεαρός πιανίστας Γιαννόπουλος ενώνουν τις δυνάμεις τους ερμηνεύοντας το υπερβατικής δεξιοτεχνίας 2ο Κοντσέρτο του Λιστ. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν τρεις χοροί του Κερκυραίου Σαμάρα και η Πρώτη Συμφωνία του Σοστακόβιτς. Αν και την ολοκλήρωσε σε ηλικία μόλις 19 ετών για την αποφοίτησή του το Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης, η Συμφωνία αυτή θεωρείται από τα τελειότερα έργα του συνθέτη.

Σπυρίδων Σαμάρας: 2 χοροί από την όπερα Flora Mirabilis («Χορός των ανθέων», «Χορός των δαιμόνων»)
Σπυρίδων Σαμάρας: «Ο χορός του γάμου» από την όπερα Η Ξανθούλα
Franz Liszt: Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 2 σε λα μείζονα
Dmitri Shostakovich: Συμφωνία αρ. 1 σε φα ελάσσονα, έργο 10

Γεώργιος Βράνος, Διεύθυνση Ορχήστρας
Γιάννης Γιαννόπουλος, Πιάνο

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

2310 895938-9
www.tch.gr

2310 236990
www.tsso.gr
ΩΡΑ: 21:00

HALF NOTE JAZZ CLUB
Deborah Davis and a Few Good Men
Στην Καρδιά των Jazz Standards

Είναι μια εξαιρετική τραγουδίστρια, με πανέμορφη φωνή και θαυμάσια σκηνική παρουσία. Το αθηναϊκό κοινό είχε την ευκαιρία να την γνωρίσει καλά πριν από μερικά χρόνια μέσα από μόνιμες εμφανίσεις της με το ελληνικό γκρουπ page one. Η Deborah Davis διαθέτει τη φυσική χάρη και τη βαθεία γνώση που ξεχωρίζει τις μεγάλες τζαζ τραγουδίστριες καθώς και το feeling να βιώνει και να κάνει δικά της τα jazz και soul standards που αποτελούν τον κύριο κορμό του ρεπερτορίου της. Προέρχεται από το Τέξας, ζει στη Νέα Υόρκη, παίζει με τη δρώσα αφρόκρεμα της τζαζ, κάνει συχνές περιοδείες στην Ευρώπη και τον κόσμο και επιμελείται η ίδια την παραγωγή των δίσκων της, στη δική της εταιρία.

Πέρα από την ερμηνεία, η Deborah Davis γράφει τραγούδια και ποίηση, είναι ηθοποιός, χορεύτρια (και αθλήτρια)-με αποτέλεσμα η ολοκληρωμένη καλλιτεχνική της προσωπικότητα να λειτουργεί πλήρως στη σκηνή. Κάθε παράσταση της-ή κάθε δίσκο της-δίνει την αίσθηση πως η Debo βιώνει (και αναπαράγει) μια ολόκληρη ανθρώπινη ιστορία, με έρωτα, πάθος, χαρά, πόνο, σουίνκγ, δίνοντας τζαζική ζωή σε κλασικά ρυθμικά κομμάτια και μπαλάντες -βγαίνοντας ακόμα και σε «ποπ» χώρους.

Τοποθεσία: Half Note Jazz Club

210 9213310
www.halfnote.gr
ΩΡΑ: 22:30

CLASSICAL RADIO