20:00 - 22:00 CET
21:00 - 23:00 GRT
Track
by
THE WHOLE WORK

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Κυριακή, 19 Μαΐου 2024  21:48 CET  |  22:48 GRT
Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ
Be Updated

Μια πλήρης λίστα από συναυλίες, εμφανίσεις, εκθέσεις, παραστάσεις και, γενικά, events που αφορούν στην κλασική μουσική, το θέατρο και τις τέχνες. Ένας οδηγός από σημαντικά για το Classical Radio δρώμενα στην πόλη και όχι μόνο. Η τρέχουσα ημερομηνία είναι στο πράσινο πλαίσιο, ενώ οι ημέρες με περιεχόμενο είναι χαρακτηρισμένες με έντονα νούμερα.

Εάν έχετε να μας προτείνετε κάποια εκδήλωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας


Σάββατο, 9 Απριλίου 2011
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Το Μικρόβιο του Έρωτα
Ο Κώστας Γιαννίδης σύνθεσε την οπερέτα Το Μικρόβιο του Έρωτα (Der Liebesbazillus) το 1928, όταν βρισκόταν στο Βερολίνο. Την εποχή εκείνη είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του πλάι στον Κουρτ Βάιλ, ενώ διατηρούσε στενή φιλία με τον Νίκο Σκαλκώτα. Τα ακούσματα της εποχής και η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του Βερολίνου επηρέασαν το συνθέτη ως προς τη μουσική του γλώσσα. Λίγο αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε τη λαμπρή του σταδιοδρομία τόσο στο χώρο του μουσικού θεάτρου και του τραγουδιού (ως Κώστας Γιαννίδης), όσο και της λόγιας μουσικής (ως Γιάννης Κωνσταντινίδης).

Η πνευματική και καλλιτεχνική κίνηση του Βερολίνου κατά τη δεκαετία του 1920 προίκισε τον «εξαίρετο κύριο Γιαννίδη/Κωνσταντινίδη» με πολύπλευρα μουσικά ακούσματα και πλούσιες εμπειρίες, καθώς έπαιζε μαζί με τον Νίκο Σκαλκώτα σε βωβό κινηματογράφο, ραδιόφωνο και καμπαρέ, όπου άρχισε να γίνεται γνωστός με το ψευδώνυμο Κόστα Ντόρρες. Το 1927 σύνθεσε την οπερέτα Der Liebesbazillus (Το μικρόβιο του έρωτα), σε ποιητικό κείμενο της Μαργκαρέτε Μύλλερ-Γκούντλαχ. Το έργο έμελλε να παρουσιαστεί στην Ελλάδα μόλις πέρυσι από την Εθνική Λυρική Σκηνή, στο πλαίσιο ενός αφιερώματος στον Κώστα Γιαννίδη και στις κοσμαγάπητες επιτυχίες του.

Σε μια δραματοποιημένη αφήγηση της ζωής του συνθέτη, παρακολουθούμε την πορεία του από το κοσμοπολίτικο περιβάλλον της Σμύρνης στα καμπαρέ του Βερολίνου και στο ανέβασμα της πρώτης αυτής οπερέτας του, με έντονα στοιχεία τζαζ: Ο δόκτωρ Μαίμπιους παρασκευάζει ένα μικρόβιο που κάνει τα ζευγάρια να ερωτεύονται ολοκληρωτικά κι απόλυτα, με δύναμη και πάθος, δίχως όρους και συμφέροντα… Έπειτα περνάμε στα μουσικά θέατρα της Αθήνας και στη «χρυσή δεκαετία» του 1930, για να καταλήξουμε στη μεταπολεμική νέα τάξη της αντιπαροχής.
Τρεις γυναίκες ακολουθούν το συνθέτη από την αρχή ως το τέλος του έργου: η Ζωή, η Μνήμη, η Ηδονή. Αλλάζουν πρόσωπα και ρόλους, μετασχηματίζονται σε ηρωίδες των έργων και των τραγουδιών: η Σοφία Βέμπο και η Δανάη στην «ώρα της ρομάντζας», ο Μαύρος Γάτος και η Μαρλένε Ντήτριχ στο καμπαρέ, η Λουλού και η Τερεζίνα, το Κατινάκι, που τραγουδά σμυρναίικα στις ταβέρνες και ονειρεύεται την όπερα, η Μούσα… Κερνάνε αψέντι και γλυκό σταφύλι. Χορεύουν βαλς εζιτασιόν και βαλς μιζέτ, ταγκό, σουίνγκ, τσάρλεστον, σάμπα, ρούμπα και μπολέρο. Το μπούστο τους μυρίζει τριαντάφυλλο: «Μα όμως πρόσεξε να μην τσιμπηθείς κι από τʼ αγκάθια του να μη ματωθείς!»

Χρύσανθος Αλισάφης, Γιώργος Αραβίδης, Μουσική διεύθυνση
Σοφία Σπυράτου, Λάμπρος Λιάβας, Σκηνοθεσία
Γιάννης Μετζικώφ, Σκηνικά – Κοστούμια
Σοφία Σπυράτου, Χορογραφία
Ελευθερία Ντεκώ, Φωτισμοί

Ορχήστρα, Χορωδία και χορευτές της Σχολής Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Νίκος Βασιλείου, Διεύθυνση χορωδίας

Παραστάσεις 2011
8, 10, 12, 15, 17, 22, 24, 27 Φεβρουαρίου
15, 17, 23 Μαρτίου
3, 9, 13, 15, 17 Απριλίου

Τοποθεσία: Αθήνα, Θέατρο Ολύμπια

Η πρόταση του Classical Radio έγινε τον Νοέμβρη του 2010 στα Top Stories του classicalradio.gr

Είσοδος: € 15(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 25 - € 30 - € 40
210 3662100
www.nationalopera.gr
ΩΡΑ: 20:00

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Ο Κόμης Ορί
Η Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης στην Πρέβεζα

Με την όπερα «Ο Κόμης Ορί» του Ροσσίνι συνεχίζονται οι απευθείας μεταδόσεις από το Lincoln Center της Μετροπόλιταν Όπερας της Νέας Υόρκης, που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Πρέβεζας «Σπύρος Δήμας» και παρουσιάζει στο φιλόμουσο κοινό της πόλης. Η φωνητικά εκθαμβωτική μπελ κάντο κωμωδία του Ροσσίνι με τον Juan Diego Flórez στο πρωταγωνιστικό ρόλο κάνει πρεμιέρα στη Met. Η μεσόφωνος Joyce DiDonato σε έναν ρόλο "παντελονιού" συναγωνίζεται μαζί του για την αγάπη της μοναχικής Κοντέσας Αντέλε, που τραγουδά η σοπράνο Diana Damrau. O σκηνοθέτης Bartlett Sher περιγράφει τον κόσμο του Le Comte Ory ως, "ένα μέρος όπου η αγάπη είναι επικίνδυνη. Οι άνθρωποι πληγώνονται. Αυτό μπορεί να είναι πολύ αστείο ή πολύ επώδυνο. Ο Rossini γράφει για αυτή την όπερα την πιο όμορφη μουσική αγάπης που έγραψε ποτέ. " Η προβολή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 9 Απριλίου, ώρα 8 μ.μ. ακριβώς, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας (πρώην Όαση), όπου υψηλής ποιότητας μηχανήματα «ταξιδεύουν» το κοινό στην Όπερα της Νέας Υόρκης, ενώ οι παραστάσεις, που μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο, συνοδεύονται από υπότιτλους στα ελληνικά.

Maurizio Benini, Διεύθυνση

Τοποθεσία: Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας

Είσοδος: € 4(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 8
26820 25320

Sponsorship
ΩΡΑ: 20:00

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ
Σάββατο Βράδυ με Vivaldi
Σειρά: Διακεκριμένοι Μουσικοί

Πέντε διάσημα κοντσέρτα του Antonio Vivaldi, του συνθέτη που επέδρασε καθοριστικά στη διαμόρφωση του κοντσέρτου όπως το ξέρουμε σήμερα, αλλά κι ένα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από τον βιολονίστα Anton Martynov σε αρχείο συλλεκτών στη Φλωρεντία και παρουσιάζεται σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, συνθέτουν το πρόγραμμα της συναυλίας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 9 Απριλίου με τίτλο «Σάββατο βράδυ με Vivaldi...» Τέσσερις διακεκριμένοι σολίστ, ένας από τους σημαντικότερους τσελίστες, ο Φινλανδός Martti Rousi, καθηγητής στην Ακαδημία Sibelius στο Ελσίνκι και καλλιτεχνικός διευθυντής των φεστιβάλ Turku και SIBAFEST, ο Γάλλος ρωσικής καταγωγής βιολονίστας Anton Martynov, καλλιτεχνικός διευθυντής της αίθουσας συναυλιών Rive Gauche στο Παρίσι, και οι κορυφαίοι μουσικοί της Συμφωνικής Ορχήστρας της Σμύρνης, ο ομποϊστας Murat Ozulgen και ο φαγκοτίστας Tolga Alpay, θα συμπράξουν με την τσεμπαλίστα Νέλλη Χωματίδου και το Bridge quartet, στο πλαίσιο της σειράς Διακεκριμένοι μουσικοί. Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Φινλανδίας στην Αθήνα και του Γενικού Προξενείου της Τουρκίας Αθηνών-Πειραιώς.

«Σάββατο βράδυ με κοντσέρτα Vivaldi..»
-Κοντσέρτο για Βιολί, έγχορδα και κοντίνουο σε σι ελάσσονα (ανακαλύφθηκε πρόσφατα, πρώτη πανελλήνια εκτέλεση)
- Κοντσέρτο για Βιολί, Τσέλο, έγχορδα και κοντίνουο σε Σι ύφεση μείζονα, RV 547
- Κοντσέρτο για Τσέλο, έγχορδα και κοντίνουο σε σι ελάσσονα RV 401
- Κοντσέρτο για Φαγκότο, έγχορδα και κοντίνουο σε λα ελάσσονα RV 498
- Κοντσέρτο για Όμποε, Φαγκότο, έγχορδα και κοντίνουο σε Σολ μείζονα RV 545
- Κοντσέρτο για 2 Βιολιά, 2 Τσέλο, έγχορδα και κοντίνουο σε Ρε μείζονα Concerto, RV 564

Anton Martynov, Βιολί
Martti Rousi, Βιολοντσέλο
Murat Ozulgen, Όμποε
Tolga Alpay, Φαγκότο
Νέλη Χωματίδου, Τσέμπαλο
Bridge Quartet
Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Φινλανδίας στην Αθήνα
και του Προξενείου της Τουρκίας Αθηνών-Πειραιώς

Τοποθεσία: Τοποθεσία: Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Οργάνωση: specs 'n' arts

Είσοδος: € 10 - € 15
Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Αθήνα
210 7234567
www.ticketservices.gr

www.lsparnas.gr

Sponsorship
ΩΡΑ: 20:30

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Jan Garbarek Group
«…μετέτρεψε το σαξόφωνο σʼ ένα αρχέγονο πνευστό που πατάει στην ελληνική γη και αγκαλιάζει τα Βαλκάνια» Ελένη Καραΐνδρου.
Ο διάσημος νορβηγός σαξοφωνίστας, που έδωσε νέα διάσταση στους ήχους της τζαζ, επιστρέφει στην Αθήνα και δίνει μια μοναδική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο Γιαν Γκάρμπαρεκ με το Κουαρτέτο του -που περιλαμβάνει και έναν εξαιρετικό προσκεκλημένο, τον ινδό ντράμερ Τρίλοκ Γκούρτου- μας παρουσιάζει τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα της πολύχρονης πορείας του. Θα ακουστούν μεταξύ άλλων κομμάτια από το πρόσφατο, ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ, “Dresden”.

Jan Garbarek, Σαξόφωνο
Rainer Brüninghaus, Πιάνο & Πλήκτρα
Yuri Daniel, Μπάσο
Trilok Gurtu, Ντραμς & Κρουστά

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Οργάνωση: M SQUARED MUSIC ENTERTAINMENT

Είσοδος: € 25(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 40 - € 55 - € 75 - € 100
210 7282333
www.megaron.gr
ΩΡΑ: 20:30

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών
Κύκλος: Μουσικής Δωματίου

Συνθέτες της Μέσης Ανατολής

Οι Yuri Zhislin και Βίκη Γιαννούλα επιλέγουν για αυτή τους τη συνεργασία μουσική για βιολί και πιάνο από την Τουρκία, το Ισραήλ, τη Συρία και το Αζερμπαϊτζάν. Πυρήνας της συναυλίας η Μέση Ανατολή και σημαντικά έργα συνθετών της. Νεοκλασικισμός, ρομαντισμός, στοιχεία εθνικιστικά και «avante-garde» μπλέκονται μυστικιστικά και χορεύουν σε έντονους παραδοσιακούς ρυθμούς. Η μουσική αυτή αναμφισβήτητα επιβεβαιώνει την παρουσία και τη σημαντικότητα της Μέσης Ανατολής στην πορεία της σύγχρονης δυτικής ακαδημαϊκής μουσικής.

Α' Μέρος
L. v. Beethoven Σονάτα για βιολί και πιάνο σε Μι ύφεση μείζονα, Έργο 12, Αρ. 3
Emre Araci Δεύτερο μέρος από το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα εγχόρδων, 'Bosphorus by Moonlight'
A. Adnan Saygun Demet, Σουίτα για βιολί και πιάνο, Έργο 33
Β' Μέρος
O. Ben-Amots Midnight Dance για βιολί και πιάνο
K. Azmeh Ibn Arabi Postlude για βιολί και πιάνο
A. Adnan Saygun Σονάτα για βιολί και πιάνο, Έργο 20

Yuri Zhislin, Βιολί
Βίκη Γιαννούλα, Πιάνο

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Είσοδος: € 10(Φοιτητικά/μαθητικά) - € 15
2310 895938-9
www.tch.gr
ΩΡΑ: 21:00

HALF NOTE JAZZ CLUB
Deborah Davis and a Few Good Men
Στην Καρδιά των Jazz Standards

Είναι μια εξαιρετική τραγουδίστρια, με πανέμορφη φωνή και θαυμάσια σκηνική παρουσία. Το αθηναϊκό κοινό είχε την ευκαιρία να την γνωρίσει καλά πριν από μερικά χρόνια μέσα από μόνιμες εμφανίσεις της με το ελληνικό γκρουπ page one. Η Deborah Davis διαθέτει τη φυσική χάρη και τη βαθεία γνώση που ξεχωρίζει τις μεγάλες τζαζ τραγουδίστριες καθώς και το feeling να βιώνει και να κάνει δικά της τα jazz και soul standards που αποτελούν τον κύριο κορμό του ρεπερτορίου της. Προέρχεται από το Τέξας, ζει στη Νέα Υόρκη, παίζει με τη δρώσα αφρόκρεμα της τζαζ, κάνει συχνές περιοδείες στην Ευρώπη και τον κόσμο και επιμελείται η ίδια την παραγωγή των δίσκων της, στη δική της εταιρία.

Πέρα από την ερμηνεία, η Deborah Davis γράφει τραγούδια και ποίηση, είναι ηθοποιός, χορεύτρια (και αθλήτρια)-με αποτέλεσμα η ολοκληρωμένη καλλιτεχνική της προσωπικότητα να λειτουργεί πλήρως στη σκηνή. Κάθε παράσταση της-ή κάθε δίσκο της-δίνει την αίσθηση πως η Debo βιώνει (και αναπαράγει) μια ολόκληρη ανθρώπινη ιστορία, με έρωτα, πάθος, χαρά, πόνο, σουίνκγ, δίνοντας τζαζική ζωή σε κλασικά ρυθμικά κομμάτια και μπαλάντες -βγαίνοντας ακόμα και σε «ποπ» χώρους.

Τοποθεσία: Half Note Jazz Club

210 9213310
www.halfnote.gr
ΩΡΑ: 22:30

CLASSICAL RADIO