06:00 - 08:00 CET
07:00 - 09:00 GRT
Track
by
SWEET WEEKEND

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Κυριακή, 3 Μαρτίου 2024  7:33 CET  |  8:33 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Άρθρο: "O Rossini στη Βενετία"
Άρθρο:
O Rossini στη Βενετία
από την Κία Σακελλαρίδου


Η Κία Σακελλαρίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ιταλική φιλολογία στο ΑΠΘ, διοίκηση επιχειρήσεων και marketing. Εργάστηκε στον τομέα της εταιρικής επικοινωνίας. Στις εκδόσεις Δαρδανός έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία της, Τα Κοχύλια του Ονούφριου, πεζογραφία, Νύχτες με Νοτιά, ποίηση, Οι Αναμνήσεις έχουν Γεύση, πεζογραφία. Κείμενά της δημοσιεύονται στο περιοδικό «Απόπλους - Σαμιακών Γραμμάτων και Τεχνών Περιήγηση». Είναι μέλος του λογοτεχνικού ιδρύματος “Fondazione Premio Napoli”, Ιταλία.
___________________________


O Rossini στη Βενετία

Καθώς ο χρόνος κυλάει, ο άνεμος φέρνει στη Βενετιά ζωγράφους, ποιητές και μουσουργούς από της Ευρώπης τα πέρατα. Σε κάποιον από αυτούς έμελλε να προσφέρει στους αγνοημένους εξαδέλφους των λεόντων της Γαληνοτάτης, τους …γάτους, τη δόξα που ανέκαθεν αυτοί επόθησαν!

Γενάρης στη Βενετιά, υγρασία και κρύο, ο Siοr Crescendο - έτσι αποκαλούν εδώ τον Gioacchino Rossini οι θαυμαστές του - γλιστράει στο μισοσκόταδο, τυλιγμένος στην τεράστια κάπα του, ευκίνητος αν και ευτραφής… το πρόσωπο του τσιτωμένο από την καλοφαγία, γαληνεμένο από τον έρωτα, με το σημάδι της ειρωνείας, με την υπόνοια της μελαγχολίας, χαραγμένο από τις ρυτίδες γέλιων.

Η Βενετιά στα ύψη ανεβάζει τους εμβληματικούς πτερωτούς της λέοντες, στις μπαντιέρες, στις φορτέτσες στη Μεσόγειο, φόβητρο εχθρών, ασφάλεια των συμμάχων. Στη μούχλα της νύχτας της κρατάει τους γάτους, σκιές, ξωτικά της λιμνοθάλασσας, να πετούν χωρίς φτερά, να απαλλάσσουν τα υπόγεια και τα αμπάρια των πλοίων από τη βρωμιά και την ασθένεια.

Ο maestro Rossini κατέπλευσε στη Βενετία, για πρώτη φορά, το 1810, προκειμένου να κάνει το ντεμπούτο του στην πόλη με το έργο La Cambiale di Matrimonio.

Ο άνεμος του Ρομαντισμού έχει ήδη φυσήξει πάνω από την κεντρική Ευρώπη, πέρασε τις ΄Αλπεις, έφτασε στην Ιταλία. Οι Ιταλοί συνθέτες επί αιώνες, μαζί με τους Γάλλους, άφηναν την πνοή τους στην ευρωπαϊκή μουσική, τη σχημάτισαν. Και δεν είχαν καμία ανάγκη να αναζητήσουν κάποιον εθνικό τρόπο έκφρασης. Γι΄ αυτούς, ο Ρομαντισμός παρέμενε ευρωπαϊκό φαινόμενο, κυρίως δε Γερμανικό. Η ιδέα της ένωσης όμως είχε βλαστήσει και στην Ιταλία. Το κοινό των Ιταλών μουσουργών απαιτούσε από αυτούς εθνικά ακούσματα, πρόσταγμα των καιρών.

Οι βενετσιάνοι αγάπησαν τον μαέστρο κι ετίμησαν το έργο του: Lʼ inganno felice, 1812, La scala di seta, 1812, Tancredi, 1813, Lʼ italiana in Algeri, 1813, Sigismondo, 1814, Semiramide, 1823. Και ο Rossini ανταπέδωσε την αγάπη. Στη Βενετία και …στους γάτους της!

Ο Rossini γεύτηκε την ευτυχία, απόλαυσε την τεμπελιά, το εκλεκτό φαγητό, την ομορφιά των γυναικών. Στους ανθρώπους εχάρισε την τέχνη του, μέσα από τις δύο πλευρές της ύπαρξής του, την βαθιά μελαγχολία του και το γέλιο της χαράς της ζωής.

Δύο όψεις. Το περήφανο παντοδύναμο φτερωτό λιοντάρι. Ο λυπημένος χωρίς φτερά γάτος που γνωρίζει το σάλτο του ύψους.

Ο Rossini, σα να θέλει να παίξει με τα ρεύματα της εποχής, αφήνοντας το έργο του Guillaume Tell (1829) να περιγράφει τον αγώνα της ανεξαρτησίας των Eλβετών από την αυστριακή κυριαρχία τον 14ο αιώνα, αποσύρεται από το προσκήνιο σε ηλικία 37 ετών. Μέχρι τον θάνατό του το 1868. Προσπερνώντας τις υψηλές πατριωτικές ιδέες των ημερών του, μοιάζει να αντιστέκεται σε αυτές, κοιτάζοντας χαμηλά, ακολουθώντας τους γάτους της Βενετιάς μια νύχτα του Γενάρη, οικοδομώντας, με την λογική του, το Quartetto buffo di gatti
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  26 - 3 ΜΑΡΤΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO