06:00 - 08:00 CET
07:00 - 09:00 GRT
Track
by
SWEET MORNING

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Τρίτη, 23 Απριλίου 2024  6:49 CET  |  7:49 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Οι βραβευθέντες του Διαγωνισμού «Γιώργος Θυμής»
Οι βραβευθέντες του Διαγωνισμού «Γιώργος Θυμής»
Με την απονομή των βραβείων
ολοκληρώθηκε η διοργάνωση


Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

5ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΙΑΝΟΥ «Γ. ΘΥΜΗΣ»

Με τη συναυλία του τελικού και την απονομή των βραβείων ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Κτίριο Βʼ ) ο 5ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου «Γιώργος Θυμής», τον οποίο διοργάνώσε ο Σύλλογος Φίλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Η Κ.Ο.Θ., υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα, συνόδευσε τους προκριθέντες - Κωνσταντίνο Δεστούνη, Martyna Jatkauskaite και Βασίλη Ρακιτζή- στην τελική φάση του διαγωνισμού, οι οποίοι παρουσίασαν ένα κοντσέρτο της επιλογής τους, διεκδικώντας τα βραβεία της διοργάνωσης. Φέτος ο διαγωνισμός, διεθνής πλέον, ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του εμπνευστή του, διακεκριμένου πιανίστα, μαέστρου, συνθέτη και παιδαγωγού, Γιώργου Θυμή, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Νοέμβριο του 2009.

Τα βραβεία του 5ου Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου «Γιώργος Θυμής» απονεμήθηκαν ως εξής: Αʼ Βραβείο στη Martyna Jatkauskaite (ερμήνευσε το Κοντσέρτο αρ. 3 σε ντο μείζονα, έργο 26 του S. Prokofiev), Βʼ Βραβείο στον Κωνσταντίνο Δεστούνη (ερμήνευσε το Κοντσέρτο για πιάνο αρ.1 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 124 του F. Liszt), Γʼ Βραβείο στον Βασίλη Ρακιτζή (ερμήνευσε το Κοντσέρτο αρ. 1 σε ρε ελάσσονα, έργο 15 του J. Brahms).

Την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απάρτισαν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι πιανίστες. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο Κυπριανός Κατσαρής και μέλη της ο Bernard Ringeissen (Γαλλία), ο Hamish Milne (Μ. Βρετανία), ο Yang Liqing (Κίνα), ο Γιάννης Βακαρέλης, ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, η Νόρα Λουκίδου και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κ.Ο.Θ., αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης.

Οι δύο πρώτες φάσεις του διαγωνισμού διεξήχθησαν από τις 8 έως τις 11 Ιανουαρίου 2011 στην αίθουσα δοκιμών της Κ.Ο.Θ. (πρώην κινηματοθέατρο Παλλάς).

Τα βραβεία

Αʼ Βραβείο: συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο, ύψους 6.000 ευρώ. Συναυλία με την Κ.Ο.Θ. (σύμπραξη ως σολίστ) και ατομικά ρεσιτάλ σε χώρα της Ευρώπης, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και σε άλλη πόλη της Ελλάδας.

Βʼ Βραβείο: συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο, ύψους 3.500 ευρώ. Ατομικά ρεσιτάλ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Το ρεσιτάλ στη Θεσσαλονίκη θα διοργανώσει ο Σύλλογος Φίλων Κ.Ο.Θ.

Γʼ Βραβείο: συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο, ύψους 2.000 ευρώ. Ατομικό ρεσιτάλ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα διοργανώσει ο Σύλλογος Φίλων Κ.Ο.Θ..

Οι βραβευθέντες

H Λιθουανή πιανίστα Martyna Jatkauskaite είναι νικήτρια πολλών διεθνών διαγωνισμών πιάνου: μεταξύ άλλων έχει διακριθεί με το μεγάλο βραβείο ΤWYCA (UK-Ηνωμένο Βασίλειο), πρώτα βραβεία στους διαγωνισμούς «Pro-Piano Romania» στο Βουκουρέστι, «Roma 2000» στην Ιταλία, «Konzerteum 98» στην Ελλάδα, ενώ έχει πάρει βραβεία στους διαγωνισμούς του «Karl Czerny» στην Πράγα, του «Dudley» στο Ηνωμένο Βασίλειο και «La Muse» στην Ιταλία.

Ο Κωνσταντίνος Δεστούνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991. Είναι κάτοχος του Διπλώματος Πιάνου Diplome de Concert της Schola Cantorum του Παρισιού με  την Ανώτατη Διάκριση, και Διπλώματος Πιάνου του Ελληνικού Ωδείου με Άριστα Παμψηφεί, Α΄ Βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο, με καθηγήτρια την κ. Αγάθη Λεϊμονή. Είναι φοιτητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην ειδίκευση πιάνου, με καθηγητή τον κ. Ιγκόρ Πέτριν. Έχει παρακολουθήσει πολλά masterclasses με διεθνούς φήμης Έλληνες και ξένους καθηγητές.

Ο Βασίλης Ρακιτζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Σπούδασε πιάνο με την Πόπη και τη Μαρία Ευστρατιάδη στο Ωδείο Αθηνών από όπου και αποφοίτησε με Δίπλωμα το 2003. Είναι απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας του Λονδίνου (Postgraduate Diploma) και του Ωδείου του Άμστερνταμ (Master of Music-cum laude). Κατά την διάρκεια των σπουδών του στο εξωτερικό μελέτησε δίπλα στους Martin Roscoe, Naum Grubert, Christopher Elton και Matti Raekallio, ενώ υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ. και του σωματείου «Τζ. Μπαχάουερ».
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  22 - 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO