08:00 - 12:00 CET
09:00 - 13:00 GRT
Track
by
LOVELY DAY

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024  9:12 CET  |  10:12 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Η Κ.Ο.Α. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η Κ.Ο.Α. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η Κ.Ο.Α. υπό τη διεύθυνση του Mario Kosik
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2010, 20:30

17η Συναυλία

Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου και ώρα 20.30 στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου Σλοβάκου αρχιμουσικού Mario Kosik θα παρουσιάσει έργα των Antonín Dvořák, Henri Tomasi, Pedro Iturralde και Σεργκέι Ραχμάνινωφ.

Η συναυλία θα ξεκινήσει με την Εισαγωγή για ορχήστρα «Στη Φύση», έργο 91 του Antonín Dvořák σε αʼ εκτέλεση με την ΚΟΑ. Η Εισαγωγή γράφτηκε το 1891 και αφιερώθηκε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, το οποίο τίμησε τον Dvořák με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα την ίδια χρονιά. Η αρχική σύλληψη του συνθέτη ήταν να γράψει μία τριλογία ορχηστρικών εισαγωγών με το γενικό τίτλο «Φύση, Ζωή και Αγάπη». Ο βιογράφος του συνθέτη Otakar Šourek απηχεί με ακρίβεια τις φιλοσοφικές προεκτάσεις της μουσικής σύλληψης του έργου: «Με ένα βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα, πάνω από όλα [ο Dvořák] έβλεπε στη Φύση το ακατανόητο έργο μίας Θείας Βούλησης, αλλά υπό ένα πρίσμα πανθεϊσμού έβλεπε επίσης σε αυτή το φορέα της Ζωής, που είναι άλλοτε όμορφη και άλλοτε άσχημη».

Στη συνέχεια θα εκτελεστεί το Κοντσέρτο για σαξόφωνο και ορχήστρα του Henri Tomasi σε αʼ εκτέλεση με την ΚΟΑ. Η μουσική του Tomasi, που σε πολλές περιπτώσεις δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα πνευστά, έχει δεχθεί σαφείς επιρροές από τους συγχρόνους του Γάλλους συνθέτες διατηρώντας ωστόσο ένα προσωπικό ύφος μελωδικότητας, αμεσότητας και αισθησιασμού με συχνές αναφορές σε εξωτικά ηχοχρώματα καθώς και στη μουσική τζαζ. Το Κοντσέρτο για σαξόφωνο γράφτηκε το 1949 και η πρώτη του εκτέλεση δόθηκε στο Παρίσι στις 2 Μαρτίου 1950 με την Εθνική Ορχήστρα της Γαλλίας υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη και με σολίστα το διάσημο Γάλλο σαξοφωνίστα Marcel Mule. Σολίστ είναι ο διεθνούς φήμης Έλληνας σαξοφωνίστας Θεόδωρος Κερκέζος.

Κατόπιν η Κ.Ο.Α. με σολίστα και πάλι τον Θεόδωρο Κερκέζο θα παρουσιάσει το «Orchestral Czardas» του Pedro Iturralde (αʼ εκτέλεση με την ΚΟΑ). Ο Ισπανός σαξοφωνίστας Pedro Iturralde έχει στο ενεργητικό του μία σημαντική σολιστική παρουσία στον κλασικό χώρο αλλά και έντονη δραστηριότητα ως σαξοφωνίστας τζαζ. Το έργο ακολουθεί τη δομή ενός «czárdás», παραδοσιακού ουγγρικού χορού δίσημου ρυθμού, που στο παρελθόν έχει εμπνεύσει σημαντικούς συνθέτες, μεταξύ των οποίων τους Franz Liszt, Johannes Brahms, Johann Strauss κ.ά. Σε ένα «czárdás» ένα αργό τμήμα ραψωδικού, αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα (Lassú) ακολουθείται από ένα γρήγορο τμήμα (Friss) με νευρώδεις συγκοπές. Η συναυλία θα κλείσει με τη Συμφωνία αρ. 3 σε λα ελάσσονα, έργο 44 του Σεργκέι Ραχμάνινωφ. Παρόλο που η Τρίτη Συμφωνία δε φέρει κάποια αφιέρωση, καθοριστικό ρόλο στην απόφαση του Ραχμάνινωφ να την γράψει έπαιξε η στενή σχέση και συνεργασία του με την Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας και τον από το 1912 διευθυντή της, Leopold Stokowski. Έτσι, η Ορχήστρα της Φιλαδέλφειας έδωσε και την πρεμιέρα της Τρίτης Συμφωνίας στις 6 Νοεμβρίου 1936 υπό τη διεύθυνση του Stokowski, ενώ το 1939 ο ίδιος ο συνθέτης τη διηύθυνε στην πρώτη ηχογράφηση της Συμφωνίας. Η Τρίτη Συμφωνία δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία, παρόλη την ακλόνητη πίστη του συνθέτη της στην αξία της. Το έργο είναι πιο περιεκτικό και ευκρινές δομικά σε σύγκριση με την υπερεκχειλίζουσας πληθωρικότητας Δεύτερη Συμφωνία, κρατώντας -παρά την αδιαμφισβήτητη λάμψη, μελωδικότητα και ενορχηστρωτικό πλούτο του- αποστάσεις από οτιδήποτε εξεζητημένο ή υπερβολικό.

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Περισσότερα για τη συναυλία θα βρείτε στα events του classicalradio.gr
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  15 - 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO