06:00 - 08:00 CET
07:00 - 09:00 GRT
Track
by
SWEET MORNING

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Τρίτη, 23 Απριλίου 2024  6:11 CET  |  7:11 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Άρθρο: "Σκέψεις ακούγοντας το έργο CARNAVAL"
Άρθρο:
Robert Schumann, σκέψεις ακούγοντας το έργο του CARNAVAL
από την Κία Σακελλαρίδου


Η Κία Σακελλαρίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ιταλική φιλολογία στο ΑΠΘ, διοίκηση επιχειρήσεων και marketing. Εργάστηκε στον τομέα της εταιρικής επικοινωνίας. Στις εκδόσεις Δαρδανός έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία της, Τα Κοχύλια του Ονούφριου, πεζογραφία, Νύχτες με Νοτιά, ποίηση, Οι Αναμνήσεις έχουν Γεύση, πεζογραφία. Κείμενά της δημοσιεύονται στο περιοδικό «Απόπλους - Σαμιακών Γραμμάτων και Τεχνών Περιήγηση». Είναι μέλος του λογοτεχνικού ιδρύματος “Fondazione Premio Napoli”, Ιταλία.
___________________________


Robert Schumann, σκέψεις ακούγοντας το έργο του CARNAVAL

Στο ημίφως, το μικρό αγόρι μέσα στο βιβλιοπωλείο του πατέρα, έξω είναι καλοκαίρι, βιαστικό όπως όλα τα καλοκαίρια της Σαξονίας, μέσα είναι η ποίηση, αυτήν ακολουθεί συλλαβίζοντας το παιδί. Τον Ιούνιο του 1810 γεννήθηκε ο Robert Schumann, κάτω από το άστρο των Διόσκουρων. Φως, σκοτάδι, ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης. Μέσα, ποταμός οι λέξεις των ποιητών στα βιβλία, στα χέρια, στα μάτια του αγοριού, να του δείχνουν εκείνο που αυτός έμελλε να γίνει . Έξω, το μεγάλο ποτάμι, ο Ρήνος να τον διδάσκει την ομορφιά και το αμετάκλητο πέρασμα. Να υπαινίσσεται την ελευθερία.

Η Ευρώπη να συγκλονίζεται από επαναστατικές κινήσεις και απελευθερωτικούς πολέμους. Μια καινούργια αίσθηση εθνικής συνείδησης, ένα ενδιαφέρον για την παράδοση, για τη λαϊκή μουσική να ξυπνούν. Ο Ρομαντισμός να δείχνει τον τρόπο της προσωπικής έκφρασης και νοσταλγίας μέσα από την αισθητική του. Και η Γερμανία, ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξε ο Beethoven, εκφράζοντας με τη μουσική του το συναίσθημα και τη συλλογική νοσταλγία, να παίρνει τα ηνία της μουσικής στην Ευρώπη, θεμελιώνοντας τη νέα εποχή στην τεράστια μουσική της παράδοση και στον άνεμο του αισθήματος εθνικής ταυτότητας που πνέει και στα δικά της μέρη.

Οι ποιητές και οι φιλόσοφοι. Οι λέξεις και οι έννοιες. Ο μικρός Schumann διαβάζει. Ο Ρήνος ρέει. Ρήνος, αυτός που ρέει. Το ποτάμι που ξεκινάει από μια λίμνη και έναν παγετώνα. Η ψυχή του Schumann που ποθεί την ελευθερία και που εμποδίζεται από τη μοίρα της φύσης του. Λίμνη είναι η ψυχή του, από τα βάθη της πηγάζει η ποίηση της μουσικής του, παγετώνας γίνεται η ψυχή του όταν καθηλώνεται από την απόγνωση, ποτάμι είναι η ψυχή του που ρέει προς στην ελευθερία δοξάζοντας τα τοπία του έρωτα, της ομορφιάς, της χαράς , του κρασιού. Απελπισία και ανάταση. Φυλακή κι ελευθερία. H διπλή φύση του Schumann. Ο ίδιος επινόησε τον δίδυμο άλλο του εαυτό, τον ηρωϊκό Florestan και τον ευγενή Eusebius, προσωπείο διπλό για να κρύψει ίσως τον εύθραυστο κόσμο του. Και ύστερα, να τον αποκαλύψει, παρουσιάζοντας όλες τις πλευρές του χαρακτήρα του, με τρόπο σατυρικό και ειρωνικό, μέσα από το έργο του.

Πλάστηκε μέσα στην ποίηση, η μουσική του είναι συχνά η εικόνα της, βυθίστηκε στα τάρταρα και πέταξε στους ουρανούς, η μουσική του ακούγεται σαν διάβασμα των μυστικών του, λάτρεψε τους ποιητές, νοστάλγησε την παιδική του ηλικία, ερωτεύτηκε παράφορα, έκλεισε την κίνηση της ροής του Ρήνου και το απαλό φως της κοιλάδας του μέσα στις συμφωνίες του, τρυφερός και απότομος, επαναστατικός και συγχρόνως προσκολλημένος στο παρελθόν, λυρικός και σατυρικός, βασανίστηκε, «παραπονέθηκε», δημιούργησε «φανταστική και παρανοϊκή μουσική».

Ο Robert Schumann, ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες του Ρομαντισμού, μια από τις μεγαλύτερες μουσικές ιδιοφυΐες στην ιστορία της μουσικής, το 1854, σε ηλικία 44 ετών, σε κάποια κρίση μελαγχολίας, ρίχνεται στον Ρήνο.

Θα αποβιώσει σε άσυλο, δύο χρόνια αργότερα, καλοκαίρι___________________________

Σχετικό άρθρο δημοσιεύθηκε στο classicalradio.gr την Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010 από την Λήδα Παλασάντζα,
κατά την διάρκεια του ROBERT SCHUMANN WEEK στο CLASIICALRADIO.
Ο τίτλος του είναι "Ο Φλόρεσταν, ο Ευσέβιος και η Κιαρίνα Σούμαν".
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  22 - 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO