14:00 - 16:00 CET
15:00 - 17:00 GRT
Track
by
COMPOSER OF THE WEEK

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024  14:34 CET  |  15:34 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Η Κ.Ο.Α. παρουσιάσει έργα του Franz Liszt
Η Κ.Ο.Α. παρουσιάσει έργα του Franz Liszt
Η Κ.Ο.Α. υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011, 20:30

Την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Βύρωνα Φιδετζή, θα παρουσιάσει έργα του Franz Liszt σε μία συναυλία αφιερωμένη στα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του συνθέτη.

Η συναυλία θα ξεκινήσει με το Συμφωνικό ποίημα «Άμλετ» σε αʼ εκτέλεση με την ΚΟΑ. Ο “Άμλετ” συνετέθη το 1858 κατά τη διάρκεια της εργασίας του Liszt ως μαέστρου στο Βασιλικό Θέατρο της Βαϊμάρης, μαζί με κάποια από τα σημαντικότερα έργα του. Είναι, συγκεκριμένα, το δωδέκατο χρονολογικά (αν και εκδόθηκε δέκατο) από τα συμφωνικά του ποιήματα και είναι ενδεικτικό της γοητείας που ασκούσαν τα έργα του Σαίξπηρ στου συνθέτες του 19ου αιώνα. στα χειρόγραφα του Liszt γίνεται σαφής ο αρχικός σκοπός του συνθέτη, ο «Άμλετ» να αποτελέσει μια εισαγωγή για ορχήστρα, η οποία θα αποπνέει την ατμόσφαιρα του έργου. Ουσιαστικά ο Liszt δεν προσπάθησε να φτιάξει μία μουσική υπόκρουση για το κείμενο αλλά, θα μπορούσε να λεχθεί, ότι συνέθεσε ένα μουσικό «ψυχογράφημα» των χαρακτήρων και της πλοκής.

Στη συνέχεια θα εκτελεστεί το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 2 σε Λα μείζονα. Το κοντσέρτο δεν ακολουθεί τη συνήθη δομή, αλλά αποτελείται από ένα ενιαίο μεγάλο μέρος, το οποίο υποδιαιρείται σε έξι ενότητες συνδεόμενες από μετασχηματιζόμενα θέματα. Ο Liszt συνήθιζε να αποκαλεί το κοντσέρτο αυτό «Συμφωνικό», αν και αργότερα απέρριψε αυτόν τον τίτλο, καθώς θεώρησε ότι το έργο του αυτό ομοίαζε περισσότερο με κοντσέρτο παρά με συμφωνία. Κύριο χαρακτηριστικό της σύνθεσης αυτής αποτελεί ο συνεχής πειραματισμός του Franz Liszt πάνω στην ιδέα των θεματικών μετασχηματισμών και η πρόδηλη πιανιστική δεξιοτεχνία. Σολίστ είναι ο διεθνούς φήμης Έλληνας πιανίστας Δημήτρης Σγούρος.

Κατόπιν η Κ.Ο.Α. με σολίστα και πάλι τον Δημήτρη Σγούρο θα παρουσιάσει το «Χορό των νεκρών» για πιάνο και ορχήστρα. Ο «Χορός των νεκρών» είναι ένα συμφωνικό ποίημα για πιάνο και ορχήστρα βασισμένο στην πασίγνωστη μελωδία του γρηγοριανού μέλους Dies irae («Μέρα Οργής») εμπλουτισμένο με αρκετά τολμηρές για την εποχή στιλιστικές καινοτομίες. Ο Liszt συνέλαβε το κομμάτι αρχικά το 1838 και το διαμόρφωσε το 1849. Ωστόσο, το επεξεργάστηκε ακόμη δύο φορές, το 1853 και το 1859. Το άκρως δεξιοτεχνικό για το σολίστα έργο αποτελεί απότοκο του γενικότερου ενδιαφέροντος του Liszt για την έννοια του θανάτου και φέρει έντονες επιρροές από τη Φανταστική Συμφωνία του Berlioz.

Αμέσως μετά θα εκτελεστεί το Συμφωνικό ποίημα «Ορφέας». Βασικό προγραμματικό στοιχείο του τονικού αυτού ποιήματος είναι η ιδέα του «ιδανικού που το τυλίγει το Κακό και ο Πόνος». Εμπνευσμένος από την ιστορία του Ορφέα, ο συνθέτης περιέγραψε τη νίκη του «λυρικού» και «εξημερωτικού» πολιτισμού πάνω στο «Θάνατο», στο «Σκότος». Ο Ορφέας, ως μυθικό πρόσωπο, ήταν ο μόνος που μπόρεσε να απαλύνει την καρδιά του Άδη και κατάφερε να τον πείσει να επιτρέψει στην Ευρυδίκη να γυρίσει στον κόσμο των ζωντανών, γιʼ αυτό συμβολοποιείται και αντανακλά τη δύναμη, τη μαγεία και την ικανότητα του πολιτισμού να άγει την ψυχή, να απαλύνει την ακαμψία της, να αμβλύνει την έντασή της.

Η συναυλία θα κλείσει με τη Συμφωνικό ποίημα «Tasso, Θρήνος και Θρίαμβος». Ο Franz Liszt συνέθεσε το γνωστό έργο του «Tasso, Lamento e trionfo» το 1849, ενώ το ξαναδούλεψε το 1850-51 και το 1854. Είναι αριθμημένο ως δεύτερο στον κύκλο των δεκατριών συμφωνικών ποιημάτων του. Το πρόγραμμα του Tasso διαμορφώνεται γύρω από τέσσερα κυρίαρχα μοτίβα. Το πρώτο αναπαριστά το πνεύμα του Tasso σαν μάρτυρα, το δεύτερο σαν ποιητή, το τρίτο σαν εραστή και το τέταρτο τον Tasso στην αυλή της οικογένειας Este στη Φεράρα.

Δημήτρης Σγούρος, Πιάνο
Βύρων Φιδετζής, Διεύθυνση ορχήστρας

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Περισσότερα για τη συναυλία θα βρείτε στα events του classicalradio.gr
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  27 - 2 ΜΑΪΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO