10:00 - 14:00 CET
11:00 - 15:00 GRT
Track
by
IT SOUNDS NICE

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Σάββατο, 25 Μαΐου 2024  13:22 CET  |  14:22 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Τα παραδοσιακά κρουστά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Τα παραδοσιακά κρουστά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής
Τα παραδοσιακά κρουστά


Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, 20.30

Τα παραδοσιακά κρουστά, τα μέχρι πρότινος όργανα «συνοδείας» της δημοτικής ελληνικής ορχήστρας που τα τελευταία χρόνια αποκτούν ολοένα και περισσότερο σολιστικό και πρωταγωνιστικό χαρακτήρα, έχουν την τιμητική τους την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Το πρόγραμμα της συναυλίας επιμελείται ο εθνομουσικολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων, Λάμπρος Λιάβας.

Ενταγμένη στον Κύκλο Ελληνική Μουσική , η δεύτερη συναυλία της Σειράς Δεξιοτέχνες της Ελληνικής Δημοτικής Μουσικής φιλοξενεί τους Βαγγέλη Καρίπη, Μιχάλη Κλαπάκη, Πέτρο Κούρτη, Κώστα Μερετάκη, Ανδρέα Παπά και Ηλία Δημάνο. Οι κρουστοί δεξιοτέχνες αυτής της βραδιάς εκπροσωπούν μια εντελώς νέα τάση στην εγχώρια μουσική σκηνή καθώς προσεγγίζουν τη ρυθμολογία και την πληθώρα των κρουστών οργάνων της στεριανής και νησιωτικής παράδοσης με ελευθερία και επινοητικότητα.
Πρόκειται για μουσικούς που αναπτύσσουν την προσωπική τους τέχνη χωρίς ωστόσο να παύουν ούτε στιγμή να ενεργούν στο όνομα της «κοινότητας» από την οποία προέρχονται. Η συναυλία τους έχει τη μορφή ενός ηχηρού πανηγυριού στη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστούν ρυθμικές κατασκευές από την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το Αιγαίο και τη Μικρά Ασία ενώ δεν θα λείψουν οι αυτοσχεδιασμοί και οι «συνομιλίες» με εκλεκτούς προσκεκλημένους: τους Βαγγέλη Παπαναστασίου (κλαρίνο, φλογέρα), Σωκράτη Σινόπουλο (πολίτικη λύρα, ποντιακή λύρα, λαύτα), Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι), Γιάννη και Χρήστο Μάλαμα (ζουρνάδες).

Η ελληνική παραδοσιακή μουσική διαθέτει πλήθος κρουστών μουσικών οργάνων με μακραίωνη ιστορία. Το νταούλι, το ντέφι και το τουμπελέκι, μεταξύ άλλων, εντοπίζονται σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, έχουν ποικίλες διαστάσεις και παραλλαγές, κατασκευαστικές ιδιαιτερότητες και ονομασίες. Την ίδια στιγμή αναφέρεται ένας τεράστιος αριθμός «ιδιαίτερων» αντικειμένων τα οποία χρησιμοποιούνται ως κρουστά μουσικά όργανα. Τα ζίλια, οι μασιές αλλά και πολυάριθμα μαγειρικά και καθημερινά σκεύη όπως τα κουτάλια, τα ποτηράκια και τα ταψιά είναι ενδεικτικά μόνο παραδείγματα του συνόλου των διαφορετικών μουσικών οργάνων τα οποία ο λαός έχει εμπνευσμένα χρησιμοποιήσει στη διασκέδασή του. Μέχρι πρόσφατα στην παραδοσιακή ορχήστρα τα κρουστά αντιμετωπίζονταν ως όργανα «συνοδείας». Είχαν καθοριστικό αλλά κατά κάποιον τρόπο συμπληρωματικό ρόλο, αφού φρόντιζαν και υποστήριζαν τα κατεξοχήν μελωδικά και «ηγετικά» όργανα, το κλαρίνο, το βιολί, το ζουρνά ή την γκάιντα. Παραδόξως, αυτή η ισορροπία τα τελευταία χρόνια έχει σε μεγάλο βαθμό διαταραχθεί. Τα κρουστά όργανα αποκτούν ολοένα και περισσότερο σολιστικό και πρωταγωνιστικό χαρακτήρα, γεγονός στο οποίο έχουν συμβάλει αρκετοί παράγοντες: μεταξύ άλλων, το ευρύτερα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα ρυθμικά όργανα παγκοσμίως, αλλά και οι νέες δυνατότητες των οργάνων τις οποίες έχουν αναδείξει οι Ελληνες μουσικοί.

Οι κρουστοί δεξιοτέχνες της βραδιάς έχουν στο ενεργητικό τους διεθνείς συνεργασίες, εμφανίσεις σε κάθε γωνιά της γης και πλούσια δισκογραφία. Με επιρροές από διαφορετικές παραδόσεις - τζαζ, μουσικές του κόσμου (έθνικ), κλασική και σύγχρονη μουσική -, μεταπηδούν με εξαιρετική ευκολία σε διαφορετικά μουσικά είδη, εγχώρια και μή, ενώ πειραματίζονται με τις απεριόριστες δυνατότητες έκφρασης των οργάνων. Ταυτόχρονα, διατηρούν και εμπλουτίζουν την παράδοση των ελληνικών λαϊκών κρουστών με μια εντελώς σύγχρονη οπτική. Οι μουσικοί αυτοί προσεγγίζουν τη ρυθμολογία και την πληθώρα των κρουστών οργάνων της στεριανής και νησιωτικής παράδοσης με φαντασία και χωρίς περιορισμούς όσον αφορά στην τεχνική εμβέλεια, στον λειτουργικό ρόλο των κρουστών στα εκάστοτε μουσικά σχήματα ή στο ρεπερτόριο. Με λίγα λόγια, στα χέρια τους τα κρουστά απελευθερώνονται, αποδεσμεύονται από το ρόλο της ρυθμικής υποστήριξης και λειτουργούν συνολικά.

Τα εισιτήρια έχουν εξαντληθεί.

Περισσότερα για τις παραστάσεις θα βρείτε στα events του classicalradio.gr
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  20 - 26 ΜΑΪΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO