06:00 - 08:00 CET
07:00 - 09:00 GRT
Track
by
SWEET MORNING

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024  6:17 CET  |  7:17 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Mixed Media στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Mixed Media στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Mixed Media – Music Plus
Πέντε αντιπροσωπευτικές συνθέσεις μικτών μέσων


Πέμπτη 7 Απριλίου 2011, 20: 30

Mixed Media – Music Plus

Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής παρουσιάζει πέντε πρωτοποριακές συνθέσεις Ελλήνων και ξένων δημιουργών που εκτός των παραδοσιακών μέσων μουσικής έκφρασης, κάνουν χρήση του θεατρικού λόγου και της σύγχρονης τεχνολογίας. Ανάμεσά τους, το τελευταίο έργο των Μιχάλη Οικονόμου (παραγγελία του ΟΜΜΑ) και το πρωτοπαρουσιαζόμενο «Metamorphosis» του Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη.

Πέντε αντιπροσωπευτικές συνθέσεις μικτών μέσων με την υπογραφή Ελλήνων και ξένων δημιουργών διαμορφώνουν το ιδιαίτερο προφίλ της συναυλίας «Mixed Media-Music Plus» του Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής που εδώ και δεκαετίες παρουσιάζει έργα διαφορετικών αισθητικών κατευθύνσεων και τεχνοτροπιών, προερχόμενων από το παγκόσμιο ρεπερτόριο.

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Απριλίου στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, το ΕΣΣΜ θα παρουσιάσει έργα ευρηματικών τεχνικών, προορισμένα – στις περισσότερες των περιπτώσεων - να ερμηνευτούν όχι μόνο από παραδοσιακά μέσα μουσικής έκφρασης (ενόργανο σύνολο, χορωδία και σολίστες) αλλά συνοδεία θεατρικού λόγου και ηλεκτρονικών μέσων (Η/Υ, video projection, μαγνητοταινίες κ.λ.π.). Όπως το εξαιρετικά πρόσφατο «Ελεγείες στα Οράματα Επτά Αγγέλων ΙΙ» για μέτζο σοπράνο, ηθοποιό, μικτή χορωδία και ενόργανο σύνολο (2011) του Μιχάλη Οικονόμου που είναι παραγγελία του Μεγάρου Μουσικής και θα ακουστεί σε πρώτη εκτέλεση. Και το επίσης πρωτοπαρουσιαζόμενο «The Metamorphosis» op. 83 (2010-2011) για ηθοποιό, ενόργανο σύνολο, Η/Υ και αισθητήρες βιοσημάτων-κίνησης του Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν τα «Μαδριγάλια (Book II)» του ριζοσπαστικού Αμερικανού συνθέτη Τζωρτζ Κραμπ, το «Αναπαράστασις ΙΙΙ: ο Πιανίστας» του σειραϊστή Γιάννη Χρήστου (εφευρέτη ενός σημειογραφικού συστήματος που περιλαμβάνει και σκηνική δράση) και το «Talea, ou la machine et les herbes folles» του κορυφαίου Γάλλου εκπροσώπου της φασματικής μουσικής Ζεράρ Γκριζ.

Για τις ανάγκες της παρουσίασης των έργων, συμπράττουν τέσσερις εξαίρετοι σολίστ: η μέτζο σοπράνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου, η φλαουτίστα Ιβόνα Γκλίνκα, ο Ρώσος κρουστός Μαξίμ Μανκόβσκι και ο ηθοποιός-περφόρμερ Τηλέμαχος Κρεβάικας. Συμμετέχει η Χορωδία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το ΕΣΣΜ διευθύνει ο διακεκριμένος μαέστρος Θόδωρος Αντωνίου. Υπεύθυνος συγκροτήματος: Ιάκωβος Κονιτόπουλος. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της Σειράς Μουσικές του 20ού & 21ου Αιώνα-Σταθμοί Σύγχρονης Μουσικής.

Tη βραδιά ανοίγει το «Talea, ou la machine et les herbes folles» για ενόργανο σύνολο του Γάλλου συνθέτη Gerard Grisey (Ζεράρ Γκριζέ, 1946-1998). Ενός από τους δύο κορυφαίους εκφραστές της φασματικής μουσικής, μακρινός πρόγονος της οποίας θεωρείται ο Ντεμπισί και η οποία αν και δανείζεται πολλά στοιχεία από τους σύγχρονους τρόπους ανάλυσης του ήχου, έχει διαφορετικές συστατικές μεθόδους ανάπτυξης αλλά και ερμηνείας. Ο Γκριζέ συνέθεσε το έργο αυτό το 1986 εμπνεόμενος από τη λέξη talea που στα λατινικά σημαίνει «κόψιμο» (στη μουσική του Μεσαίωνα ο όρος ήταν σε ευρεία χρήση και χαρακτήριζε ένα ρυθμικό επαναλαμβανόμενο μοτίβο, στο οποίο υπεισέρχονταν μελωδικά σχήματα αρχικά στη γραμμή του τενόρου) για να εξερευνήσει δύο χαρακτηριστικά των μουσικών φαινομένων: την ταχύτητα και την αντίθεση.

Ακολουθεί το έργο «Ελεγείες στα Οράματα Επτά Αγγέλων ΙΙ» για μέτζο σοπράνο, ηθοποιό, μικτή χορωδία και ενόργανο σύνολο (φλάουτο, κλαρινέτο, κρουστά, πιάνο, βιολί Ι και ΙΙ, βιόλα, βιολοντσέλο και κοντραμπάσο) του Μιχάλη Οικονόμου που γράφτηκε το 2011 ύστερα από παραγγελία του ΟΜΜΑ και θα ακουστεί σε πρώτη εκτέλεση. Είναι βασισμένο σε μια σειρά αρχαίων ελληνικών ποιημάτων και αποσπασμάτων από την Αποκάλυψη του Ιωάννη. Στο έργο, ο 38χρονος συνθέτης του και μαέστρος - μόνιμος αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, Διευθυντής του Μουσικού Τμήματος και της Χορωδίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου η οποία και συμμετέχει στην παρούσα παρουσίασή του και δημιουργός της πιο σχολής Διεύθυνσης Ορχήστρας και Χορωδίας στην Ελλάδα - απέφυγε «σκοπίμως τη μελοποίηση, επιλέγοντας να αφήσει την ίδια την ποίηση να υπαγορεύσει το μέλος».

Με μία ακόμη σύνθεση που θα ακουστεί σε πρώτη εκτέλεση στο Μέγαρο, ξεκινά το δεύτερο μέρος του προγράμματος. Το «The Metamorphosis» op. 83 (2010-2011) για ηθοποιό, ενόργανο σύνολο, Η/Υ και αισθητήρες βιοσημάτων-κίνησης του Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη. Το έργο του 45χρονου καθηγητή στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΑΠΘ, είναι αντιπροσωπευτικό των συνθετικών του κατευθύνσεων που ορίζονται από ερεθίσματα βασισμένα στην πολυπλοκότητα της νόησης (τις μαθηματικές θεωρίες) αλλά και στην απλότητα της αυθόρμητης έκφρασης την οποία επεξεργάζεται δημιουργικά. Το The Metamorphosis στηρίζεται στην έννοια της μεταμόρφωσης, των μεταβολών σε πολλαπλά επίπεδα, της ανάλυσης της ύπαρξης. Με αφορμή το ομώνυμο έργο του Φραντς Κάφκα όπου ο άνθρωπος μεταμορφώνεται σε κατσαρίδα, ο Χατζηλεοντιάδης «μεταμορφώνει» εξωτερικά τον ηθοποιό (Τ. Κρεβάικας) σε πειραματόζωο. Ενώ οι εσωτερικές του μεταμορφώσεις αγγίζουν το χώρο των συναισθημάτων που διεγείρονται από την εναλλαγή των σχέσεων και των εξαρτήσεων σʼ ένα δομημένο δίκτυο συνδέσεων στον ηχητικό χώρο.

Στη συνέχεια θα ακουστούν τα Μαδριγάλια (Book II) του Τζωρτζ Κραμπ. Ο πολυβραβευμένος 82χρονος Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας - γνωστός για τις μεταφυσικές του ανησυχίες περί χρόνου, ύπαρξης και αντίληψης, τη δυναμική και προκλητική χρήση της φαντασίας του, την πρωτοφανή του δίψα να δημιουργεί φυσικούς ήχους κι ως εκ τούτου τις ευρηματικές τεχνικές του - έγραψε τα Μαδριγάλια σε δύο περιόδους: τα βιβλία Ι και ΙΙ το 1965 (ύστερα από παραγγελία του Ιδρύματος Σεργκέι Κουσσεβίτσκυ) και τα βιβλία ΙΙΙ και ΙV το 1965 για την Elizabeth Suderburg. Στο Δεύτερο Βιβλίο Μαδριγαλίων - σε ποίηση Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα – που θα ακουστεί στη συναυλία, περιλαμβάνονται τρία μαδριγάλια που απαιτούν την παρουσία ενός φλαουτίστα (Ι. Γκλίνκα), μιας σοπράνο (Μ. Συγγενιώτου) και ενός κρουστού (Μ. Μανκόβσκι): το μυστηριώδες Bebe el agua tranquila de la cancion aneja, το La muerte entra y sale de la taberna (= ο θάνατος μπαινοβγαίνει στην ταβέρνα) που αποπνέει μια ατμόσφαιρα νεκρικής και υπερφυσικής ηρεμίας και το Monteverdiʼs trill (= τρίλια του Μοντεβέρντι) που αντιστρέφει το προηγούμενο κλίμα του έργου, με μια σύνθεση καταιγιστικού ρυθμού.

Η βραδιά κλείνει με το έργο «Αναπαράστασις ΙΙΙ: ο Πιανίστας» (1968) για ηθοποιό, ενόργανο σύνολο και μαγνητοταινίες του Γιάννη Χρήστου (1926-1970). Του σημαντικού Έλληνα συνθέτη και στοχαστή, οπαδού του σειραϊσμού, του δωδεκαφθογγικού συστήματος και των ηλεκτρονικών ήχων, του εφευρέτη ενός σημειογραφικού συστήματος που περιλαμβάνει και σκηνική δράση. Η Αναπαράστασις ΙΙΙ: ο Πιανίστας – κομμάτι μιας σειράς 40 έργων που αναφέρονται σε καταστάσεις οι οποίες ξαναζωντανεύουν τύπους δρώμενων και σε αλληλουχίες συμβολικών σκηνών – περιγράφει τη στιγμή που ένας πιανίστας βγαίνει στη σκηνή για να εκτελέσει ένα κομμάτι. Δοκιμάζει να παίξει αλλά διαπιστώνει πως οι αναστολές του μπροστά στο μουσικό όργανο στραγγίζουν όλους τους πόθους του να κάνει μουσική με αποτέλεσμα να οδηγείται στη δραματικότερη απόγνωση που μπορεί να δοκιμάσει ένα έμβιο ον. Το ρόλο ερμηνεύει ο Τηλέμαχος Κρεβάικας.

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Περισσότερα για τη συναυλία θα βρείτε στα events του classicalradio.gr
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  20 - 26 ΜΑΪΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO