08:00 - 10:00 CET
09:00 - 11:00 GRT
Track
by
WAKE UP NOW

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Κυριακή, 3 Μαρτίου 2024  8:25 CET  |  9:25 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Η Κ.Ο.Α. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η Κ.Ο.Α. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Έργα Stravinsky, Prokofiev, Mozart και Saint-Saëns
από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών


Πέμπτη 28 Απριλίου 2011, 20.30

5 Νέοι Σολίστ

Την Πέμπτη 28 Απριλίου και ώρα 20.30 στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Νίκου Χαλιάσα θα παρουσιάσει έργα των Ιγκόρ Στραβίνσκυ, Σεργκέι Προκόφιεφ, Wolfgang Amadeus Mozart και Camille Saint-Saëns, στα οποία συμπράττουν πέντε νέοι σολίστ.

Η συναυλία θα ξεκινήσει με το Καπρίτσιο για πιάνο και ορχήστρα του Ιγκόρ Στραβίνσκυ (1882 – 1971), έργο του 1929, χαρακτηριστικό της νεοκλασικής περιόδου του συνθέτη. Ο ίδιος δικαιολόγησε την επιλογή του όρου Καπρίτσιο: «Αυτή η φόρμα μου έδινε τη δυνατότητα να εξελίξω τη μουσική μου παραθέτοντας επεισόδια, που ανήκουν σε διαφορετικά είδη, και τα οποία από τη φύση τους δίνουν στο έργο το χαρακτήρα του καπρίτσιου. Ένας συνθέτης, του οποίου το ύφος ταίριαζε απόλυτα με το είδος αυτό, υπήρξε ο Carl Maria von Weber». Παράλληλα στο Καπρίτσιο διαφαίνονται επιρροές από τον Τσαϊκόφσκι. Σολίστ είναι ο Στεπάν Νικοτιάν.

Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ.1 σε Ρε μείζονα, έργο 19 του Σεργκέι Προκόφιεφ (1891 – 1953). Γύρω στα 1917 ο Προκόφιεφ άνοιγε μία νέα δημιουργική φάση. «Κατευνάζοντας την ένταση» (σύμφωνα με δικά του λόγια) και επιστρατεύοντας πλέον όχι τόσο μία «σκληρή» φουτουριστική γραφή αλλά πρωτίστως το ανεξάντλητο μελωδικό του ταλέντο και μία κάπως νεοκλασική οικονομία στα εκφραστικά του μέσα, ο Προκόφιεφ συνέθεσε μία σειρά από εκλεκτά έργα, όπως είναι η «Κλασική» Συμφωνία, η Τέταρτη Σονάτα για πιάνο και ασφαλώς το Πρώτο Κοντσέρτο για βιολί, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Παρίσι το 1923 εκπλήσσοντας κριτικούς και κοινό. Σολίστ είναι ο Κωνσταντίνος Παυλάκος.
Κατόπιν θα εκτελεστεί το Κοντσέρτο για όμποε και ορχήστρα σε Ντο μείζονα, K.V. 314 του Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791). Το κοντσέρτο γράφτηκε από το Mozart για το διακεκριμένο ομποΐστα της εποχής Giuseppe Ferlendis, ανάμεσα στην 1η Απριλίου 1777, ημερομηνία έναρξης της υπηρεσίας του Ferlendis στην ορχήστρα του Αρχιεπισκόπου του Salzburg και στις 22 Σεπτεμβρίου 1777, ημερομηνία αναχώρησης του Mozart για το Mannheim. Λίγο αργότερα ο συνθέτης μετέγραψε το κοντσέρτο και για φλάουτο. Σολίστ είναι η Ελένη Τσαουσάκη.

Η συναυλία θα κλείσει με δύο έργα του Camille Saint-Saëns (1835 - 1921). Πρώτα, η Εισαγωγή και ροντό καπριτσιόζο σε λα ελάσσονα, έργο 28 για βιολί και ορχήστρα. Ο Camille Saint-Saëns κατά το μακρύ και εξόχως δημιουργικό βίο του δεν επηρεάστηκε σχεδόν καθόλου από τις ραγδαίες υστερορομαντικές και μοντερνιστικές μουσικές εξελίξεις των τελών του 19ου και αρχών του 20ού αιώνα μένοντας προσκολλημένος σε μία μουσική γλώσσα παρωχημένη, πλην απόλυτα ειλικρινή στις προθέσεις της, γεμάτη αμεσότητα και πηγαία έμπνευση. Από το εκτεταμένο δημιουργικό του έργο λίγες αναλογικά συνθέσεις έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου• μία από αυτές είναι αναμφίβολα το Ροντό καπριτσιόζο, γραμμένο το 1863 για τον μεγάλο Ισπανό βιρτουόζο του βιολιού Pablo de Sarasate. Σολίστ είναι η Μαργαρίτα Ναστούλη.

Και ακολουθεί το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα αρ.1 σε λα ελάσσονα, έργο 33. Στο κοντσέρτο, γραμμένο το 1872, η επιρροή του Liszt είναι διττή: αφενός ο συνθέτης ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό την τεχνική της θεματικής μεταμόρφωσης, που ανέπτυξε ιδιαίτερα ο Liszt και αφετέρου το κοντσέρτο ακολουθεί το πρότυπο των πιανιστικών κοντσέρτων του Ούγγρου συνθέτη αποτελώντας ένα ενιαίο μουσικό οικοδόμημα με διακριτές επιμέρους ενότητες. Η αρμονική συνύπαρξη μίας δεξιοτεχνικής γραφής και μίας αβίαστης μελωδικότητας δίκαια κατέστησαν διαχρονικά το κοντσέρτο ως ένα από τα πλέον προβεβλημένα του ρεπερτορίου του βιολοντσέλου. Σολίστ είναι ο Γιώργος Ταμιωλάκης.

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Περισσότερα για τη συναυλία, θα βρείτε στα events του classicalradio.gr
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  26 - 3 ΜΑΡΤΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO