08:00 - 12:00 CET
09:00 - 13:00 GRT
Track
by
LOVELY DAY

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024  9:53 CET  |  10:53 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Σκέψεις: Μουσικής Εραστές
Σκέψεις: Μουσικής Εραστές
Μουσικής Εραστές
από την Αγγέλα Χατζημιχάλη


Η Αγγέλα Χατζημιχάλη είναι απόφοιτος του ιστορικού αρχαιολογικού τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Εργάσθηκε ως φιλόλογος στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από το έτος 1991 εργάζεται ως αρχειονόμος στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Νομού Σάμου. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού ΑΠΟΠΛΟΥΣ, που εκδίδεται στη Σάμο από το 1990. Ιδιαίτερα, ασχολείται με θέματα τοπικής ιστορίας.
___________________________


Μουσικής Εραστές

Για πολλά χρόνια, αφότου στα εικοσιτέσσερά μου απέκτησα ένα μικρό φορητό ραδοκασετόφωνο, άκουγα και έγραφα μουσική από τα ραδιοκύματα. Στον ΄Αγιο Κήρυκο Ικαρίας, σε ένα δωμάτιο που έβλεπε το νότιο πέλαγος, έφτανε το σήμα του Τρίτου Προγράμματος, στις αρχές της δεκαετίας του ʽ80. Εκεί άκουσα την Λιλιπούπολη, εκεί έγραψα σε κασέτες τις σονάτες του Μπετόβεν και εκείνο το αριστουργηματικό κοντσέρτο του Μέντελσον, τις έχω ακόμη εις ανάμνησιν των μοναχικών στιγμών της νεότητας. Με θέα το πέλαγος άκουγα κλασική μουσική.

Στη Σάμο που ζω από το 1982 δεν ήμουν τόσο τυχερή. Το Τρίτο δεν έπιανε. Αλλά ούτε και το Πρώτο ούτε και το Δεύτερο πρόγραμμα της ραδιοφωνίας. Ούτε λόγος για τους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που άρχισαν να δημιουργούνται, με περιορισμένη όμως εμβέλεια. Έτσι λοιπόν, όταν κάποιος φίλος αγόραζε ένα δίσκο, έπρεπε να σκεφτεί και τους άλλους τους λιγότερο τυχερούς και να αντιγράψει σε κασέτα τη μουσική. Όλοι ευχαριστημένοι. Σήμερα οι κασέτες που δεν μπορώ να πετάξω γιατί είναι οι μάρτυρες της δικής μου ιστορίας μένουν ανενεργές καθώς το κασετόφωνο χάλασε και δεν βρίσκω εύκολα ένα φτηνό για να το αντικαταστήσω.

Στο μεταξύ, τα χρόνια περνούσαν, οι αλλαγές όμως που επαγγέλλονταν οι νέες εποχές δεν μετέβαλαν πολύ τη λήψη ραδιοφωνικών (αλλά και τηλεοπτικών) σημάτων στην ακριτική Σάμο. Τα μέσα είχαν αλλάξει, το τρανζίστορ έγινε ράδιο στα FM, αλλά τα σήματα των ραδιοσταθμών, ιδιωτικών και δημοσίων, δεν βελτιώνονταν. ΄Ετσι, πολύ συχνά η μουσική ερχόταν από τα ερτζιανά της γείτονος Τουρκίας, από τον πολύ καλό σταθμό της Σμύρνης.

Η μεγάλη αλλαγή συντελέστηκε με την είσοδο στη σκηνή του ιντερνέτ και της νόβα. Ανάσταση! Φυσικά με αντίτιμο και μάλιστα τσουχτερό. Ας είναι όμως. Η απόλαυση της ακρόασης αντισταθμίζει το κόστος. Κάθε μέρα λοιπόν στις εργασίες της ημέρας συντροφιά έχω ένα καλό σταθμό με μουσική. Πριν λίγο καιρό ήμουν κυρίως συνδεδεμένη με το Τρίτο. Τώρα κάτι άλλαξε εκεί, κομπιουτερού δεν είμαι, δεν μπορώ να το ακούσω. Οπότε, βγήκε στον αέρα ο νέος σταθμός, το Classical Radio. Αυτή η άμεση επαφή με τους ήχους χωρίς να παρεμβάλλεται τίποτε, εκφωνητές, σχολιαστές, επιστήμονες, δημοσιογράφοι και τόσοι άλλοι είναι μια καθαρή απόλαυση. Γιατί η μουσική από μόνη της, πιστεύω, δεν χρειάζεται διαμεσολαβητές. Το οποιοδήποτε σχόλιο περιορίζει τον ακροατή, τον οδηγεί να ερμηνεύσει τη μουσική με τον τρόπο που επιθυμεί ο σχολιαστής.

Αισθάνομαι την ανάγκη να πάω κόντρα στο ρεύμα. Να μη γκρινιάζω συνεχώς. Υπάρχουν και καλές προσπάθειες. Κι ευχαριστούμε τους συντελεστές του νέου σταθμού που μας χαρίζουν τόσο ωραίες στιγμές. Να τα εκατοστήσετε!

Σάμος, Σεπτέμβρης 2010

Αγγέλα Χατζημιχάλη

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  15 - 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO