10:00 - 14:00 CET
11:00 - 15:00 GRT
Track
by
IT SOUNDS NICE

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Σάββατο, 25 Μαΐου 2024  12:40 CET  |  13:40 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Η Καμεράτα ταξιδεύει στην Ελλάδα
Η Καμεράτα ταξιδεύει στην Ελλάδα
Η Καμεράτα ταξιδεύει
στο Ωδείο της Μεσσήνης και το Ωδείο της Κω


Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011 &
Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Το μεγαλύτερο πολιτιστικό κέντρο της χώρας ανοίγεται στην πόλη, την Ελλάδα και τον κόσμο. Στο κατώφλι των 21 χρόνων λειτουργίας του, το Μέγαρο εγκαινιάζει την νέα καλλιτεχνική του περίοδο με τρία ʽταξίδιαʼ σε ισάριθμα αρχαία θέατρα της χώρας. Συνεργάζεται με τον Σταύρο Μπένο, τον Πρόεδρο του πολιτιστικού, μη κερδοσκοπικού σωματείου, «Διάζωμα» και ʽταξιδεύειʼ στη Μαρώνεια, στο Ωδείο της Μεσσήνης (Παρασκευή 23/9) και το Ωδείο της Κω (Τετάρτη 28/9).

Στο ρωμαϊκό Ωδείο που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της πόλης της Κω, ταξιδεύει η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής με την κίνηση πολιτών “Διάζωμα” και τον Δήμο της Κω. Η Ορχήστρα εγχόρδων του Μεγάρου υπό τη διεύθυνση του νεαρού αρχιμουσικού Ιωακείμ Μπαλτσαβιά, ερμηνεύει την Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, στις 20.30 το βράδυ μουσικές δημιουργίες που αιχμαλωτίζουν τον ακροατή: Οι Τέσσερις Εποχές του κορυφαίου εκπροσώπου του ιταλικού μπαρόκ Aντόνιο Βιβάλντι, από τις πιο αγαπημένες και αναγνωρίσιμες συνθέσεις της κλασικής μουσικής, αλλά και οι Τρεις χορευτικές μικρασιατικές εικόνες για ορχήστρα εγχόρδων, η Ποιμενική σουίτα για ορχήστρα εγχόρδων και η Σουίτα πάνω σε λαϊκές μελωδίες της Δωδεκανήσου, έργα εμπνευσμένα από την ελληνική δημοτική μουσική θεματολογία, των Φίλιππου Τσαλαχούρη, Μάριου Βάρβογλη και Γιάννη Κωνσταντινίδη αντίστοιχα, φιλοδοξούν να χαρίσουν μία αξέχαστη, «μυσταγωγική», φθινοπωρινή βραδιά σε όλους εκείνους που θα έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν τη συναυλία. Σε ρόλο σολίστ εμφανίζεται το πρώτο βιολί της Ορχήστρας, ο Σέρτζιου Ναστάσα.

Το πρόγραμμα
Το πρώτο μέρος του προγράμματος μονοπωλούν οι περίφημες Τέσσερις εποχές, μία σειρά από τέσσερα τριμερή κοντσέρτα για βιολί (Κοντσέρτο αρ. 1 σε μι μείζονα έργο 8, RV 269, «Άνοιξη», Κοντσέρτο αρ.2 σε σολ ελάσσονα, έργο 8, RV 315 «Καλοκαίρι», Κοντσέρτο αρ.3 σε φα μείζονα, έργο 8 RV 293 «Φθινόπωρο», Κοντσέρτο αρ.4 σε φα ελάσσονα, έργο 8, RV 297 «Χειμώνας») γεμάτα ήχους και εικόνες αντιπροσωπευτικές των τεσσάρων εποχών του χρόνου, που ο Α. Βιβάλντι συνέθεσε το 1723. Για τις Τρεις χορευτικές μικρασιατικές εικόνες για ορχήστρα εγχόρδων με τις οποίες ξεκινά το δεύτερο μέρος της συναυλίας, ο Φ. Τσαλαχούρης άντλησε έμπνευση από το πλούσιο υλικό που είχε συλλέξει για τη σύνθεση ενός άλλου έργου του, των 24 Ελληνικών Χορών για μεγάλη συμφωνική ορχήστρα, έχοντας «πάντοτε τη σκέψη ριζωμένη» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος, «στη Μικρασιατική γη που γέννησε παππούδες και γιαγιάδες». Με έντονο το βουκολικό στοιχείο, η Ποιμενική σουίτα για ορχήστρα εγχόρδων (1912) του Μ. Βάρβογλη φέρνει στο νου εικόνες της ελληνικής υπαίθρου με βοσκούς και τα κοπάδια τους, ενώ με τη Σουίτα πάνω σε λαϊκές μελωδίες της Δωδεκανήσου του Γιάννη Κωνσταντινίδη (ενορχήστρωση: Γιάννης Μαυρίδης), έργο με μουσικά στοιχεία δανεισμένα από τη μουσική παράδοση της Δωδεκανήσου, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα της ξεχωριστής αυτής μουσικής βραδιάς.

Το «Διάζωμα»
Σπαρμένη με αρχαία θέατρα, απομεινάρια των πάλαι ποτέ μεγαλόπρεπων πόλεων που μαρτυρούν τη μεγάλη ανάπτυξη και σπουδαιότητα του ελληνικού πολιτισμού των αρχαίων χρόνων, είναι η ελληνική ύπαιθρος. Αυτά τα τόσο σημαντικά αρχιτεκτονικά μνημεία, τα περισσότερα σε κατάσταση εγκατάλειψης, αποφάσισαν να μελετήσουν, καταγράψουν, συντηρήσουν, αναδείξουν και τέλος να αξιοποιήσουν η δραστήρια ομάδα πολιτών και ο Σταύρος Μπένος, όταν το 2008 δημιούργησαν το πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο “Διάζωμα”.

ʽΆνοιγμα στην Ελλάδαʼ – Το Μέγαρο σε συνεργασία με το ʽΔιάζωμαʼ
Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της πρωτοβουλίας αυτής, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του ανοίγματός του στην Ελλάδα, ξεκίνησε τη συνεργασία με το “Διάζωμα” προγραμματίζοντας μία σειρά εκδηλώσεων σε αρχαία Ωδεία και θέατρα της περιφέρειας. Μετά την ανάγνωση αποσπασμάτων της Ιλιάδας από τον Δημήτρη Μαρωνίτη και τη Λυδία Φωτοπούλου στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας καθώς και τη συναυλία της Καμεράτα στο Αρχαίο Ωδείο της Μεσσήνης, η εμφάνιση της Καμεράτα, στο Αρχαίο Ωδείο της Κω την Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο αυτό, για το μήνα Σεπτέμβριο.

Περισσότερες πληροφορίες για το "Διάζωμα" και το Ωδείο της Κω, θα βρείτε εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για τις συναυλίες θα βρείτε στα events του classicalradio.gr
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  20 - 26 ΜΑΪΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO