12:00 - 14:00 CET
13:00 - 15:00 GRT
Track
by
MASTERPIECE

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024  13:33 CET  |  14:33 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
150 χρόνια από τη γέννηση του Σπύρου Σαμάρα
150 χρόνια από τη γέννηση του Σπύρου Σαμάρα
Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας
Επετειακή εκδήλωση για τον Σπύρο Σαμάρα


Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011, 20.30

Απόψε θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Κερκύρας η πρώτη από τις δύο επετειακές συναυλίες, με τις οποίες η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας τιμά την εφετινή επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του μουσουργού Σπύρου Σαμάρα.

H συμφωνική ορχήστρα του ιδρύματος υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Άλκη Μπαλτά μέσα από το πρόγραμμα της συναυλίας θα παρουσιάσει όχι μόνο το έργο του Σαμάρα, αλλά και το μουσικό κόσμο, του οποίου ο Κερκυραίος συνθέτης υπήρξε αναπόσπαστο και ιδιαιτέρως προβεβλημένο μέρος. Ο Σαμάρας ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στην Κέρκυρα με τον Σπύρο Ξύνδα, τις συνέχισε το 1875 στο νεοϊδρυθέν Ωδείο Αθηνών και το 1881 βρέθηκε στο Παρίσι και στο περίφημο Κονσερβατουάρ παρακολουθώντας μαθήματα σύνθεσης στην τάξη του Λεό Ντελίμπ. Από το 1884 ο Σαμάρας μετέφερε την καριέρα του στην Ιταλία και το 1886 γνώρισε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία με την όπερα «Flora Mirabilis». Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι το τέλος της ζωής του ο Σαμάρας εθεωρείτο ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Νέας Ιταλικής Τεχνοτροπίας, ισάξιος του Πουτσίνι, του Μασκάνι και άλλων κορυφαίων συνθετών. Ωστόσο, ο Κερκυραίος συνθέτης ποτέ δεν έστρεψε το βλέμμα του μακρυά από την Ελλάδα, αν και η μοιραία επιστροφή του σε αυτή το 1911 οδήγησε και στον αναγκαστικό επαναπροσδιορισμό της συνθετικής δράσης του μετά από 25 χρόνια θαυμαστής πορείας στις μουσικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, όπου και ετίμησε το όνομα της πατρίδας του.

Τη διαδρομή αυτή του Σπύρου Σαμάρα ακολουθεί μουσικά το πρόγραμμα της συναυλίας. Έργα του Ξύνδα και του Ντελίμπ εκπροσωπούν τις απαρχές της πορείας του Σαμάρα. Συνθέσεις και αποσπάσματα από όπερες των Λεονκαβάλο, Μασκάνι και Πουτσίνι τον συνδέουν με τους συνομήλικους Ιταλούς ομοτέχνους και ανταγωνιστές του. Τέλος, τα παρουσιαζόμενα έργα του ίδιου του Σαμάρα προσφέρουν μια επαρκή εικόνα του τιμώμενου μουσουργού, ξεκινώντας από τη νεανική «Κιταράτα» και αποσπάσματα από τις όπερες «Medgè» (1888), «Η Μάρτυς» (1894) και «Mademoiselle de Belle-Isle» (1905), και φτάνωντας μέχρι την πιανιστική «Γαλλικη Σερενάτα» και μερικα από τα ελληνόγλωσσα τραγούδια της πρώιμης και της ύστερη περιόδου του.

Στη συναυλία συμμετέχουν ως σολίστ η σοπράνο Ρόζα Πουλημένου, ο βαρύτονος Παντελής Κοντός, η πιανίστρια Ναταλία Λιουμπίμοβα-Κάφυρη και ο βιολοτσελίστας Αμβρόσιος Βλαχόπουλος. Σύντομα σχόλια ανάμεσα στα έργα θα κάνει ο μουσικολόγος Κώστας Καρδάμης.

Ο κύκλος των επετειακών εκδηλώσεων για τον Σπύρο Σαμάρα θα συνεχιστεί με τη συναυλία της μπάντας (19/11) και δύο διαλέξεις (26/10 και 30/11). Επίσης, ήδη κυκλοφορεί από τη Φιλαρμονική το βιβλίο «Σπύρος Σαμάρας: Επετειακός τόμος για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του».

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα events του Classical Radio
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  15 - 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO