06:00 - 08:00 CET
07:00 - 09:00 GRT
Track
by
SWEET WEEKEND

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Κυριακή, 3 Μαρτίου 2024  6:12 CET  |  7:12 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Σύγχρονες Μουσικές τάσεις από την Αμερική
Σύγχρονες Μουσικές τάσεις από την Αμερική
Η Καμεράτα υπό τον αρχιμουσικό Γιώργο Πέτρου
Δύο «παραδοσιακοί» αμερικανοί συνθέτες συναντούν δύο σύγχρονους μινιμαλιστές


Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011, 21:00

Κύκλος «Μετατροπίες»

Στο Φουαγιέ θα εκτίθενται έργα αμερικανών αλλά και διεθνών εικαστικών που πραγματεύονται θέματα της αμερικανικής κουλτούρας από τη Συλλογή Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Τα έργα θα παρουσιάσει στο κοινό μία ώρα πριν τη συναυλία (8.00 μμ.) ο Δημήτρης Παλαιοκρασσάς, ιστορικός τέχνης, σύμβουλος τέχνης και επιμελητής της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου

Με στόχο να προτείνει στο κοινό ποικίλους, εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με τη μουσική ο Κύκλος συναυλιών «Μετατροπίες» του Μεγάρου Μουσικής, από την προηγούμενη ήδη καλλιτεχνική περίοδο, μας έχει συνηθίσει σε εξαιρετικά ενδιαφέροντα, εναλλακτικά μουσικά προγράμματα με την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, που συχνά συνοδεύονται από παράλληλες εκδηλώσεις. Τέτοια περίπτωση αποτελεί η επόμενη «πολυσυλλεκτική» εκδήλωση του Κύκλου με τίτλο «Σύγχρονες μουσικές τάσεις από την Αμερική» που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 22 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στη συναυλία που θα ξεκινήσει στις 9.00 το βράδυ στην Αίθουσα Banquet, παρουσιάζονται τέσσερις δημοφιλείς δημιουργίες μερικών από τους σπουδαιότερους αμερικανούς συνθέτες, των Σάμουελ Μπάρμπερ, Τζορτζ Γκέρσουιν, Φίλιπ Γκλας και Τζον Άνταμς. Πιο συγκεκριμένα, το κοινό θα απολαύσει το αγαπημένο Adagio του Μπάρμπερ, ένα από τα αριστουργήματα της μοντέρνας κλασικής μουσικής, να συνδιαλέγεται με το εντυπωσιακό «Τυρολέζικο» κοντσέρτο για πιάνο του Γκλας, αλλά και το τρυφερό «Νανούρισμα» του Γκέρσουιν να συνομιλεί με τα περίφημα Shaker Loops του Άνταμς. Οι τέσσερις σύνθετες, μέσα από τους σαγηνευτικούς ήχους της ορχήστρας έγχορδων, δημιουργούν τέσσερις πολύ διαφορετικές μουσικές εικόνες με κοινό χαρακτηριστικό την πολυγλωσσία και την ελευθερία που διακρίνει την Τέχνη του «Νέου Κόσμου». Τα δοξάρια της Καμεράτα θα δώσουν ζωή στα υπέροχα αυτά έργα υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Πέτρου, τον οποίο θα απολαύσουμε σε διαφορετικό ρεπερτόριο απʼ ό,τι τον έχουμε συνηθίσει τελευταία, σε ρόλο σολίστ στο πιάνο, αλλά και αρχιμουσικού αφού θα διευθύνει την Ορχήστρα από το πόντιουμ.

Τη μουσική εκδήλωση πλαισιώνει έκθεση στο χώρο του Φουαγιέ έργων αμερικανών αλλά και διεθνών εικαστικών που πραγματεύονται θέματα της αμερικανικής κουλτούρας από τη Συλλογή Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Τα έργα θα παρουσιάσει στο κοινό μία ώρα πριν τη συναυλία (8.00 μμ.) ο Δημήτρης Παλαιοκρασσάς, ιστορικός τέχνης, σύμβουλος τέχνης και επιμελητής της Συλλογής Δ.Δασκαλόπουλου. Σκοπός της παρουσίασης αυτής είναι η εξερεύνηση τυχόν κοινών τόπων μεταξύ μουσικής και εικαστικής δημιουργίας, αλλά και μια πρώτη μικρή γνωριμία με καλλιτέχνες που εργάζονται στην ακμή της πρωτοπορίας σήμερα. Έτσι, το εμβληματικό American Idol της Rachel Harrison αποτελεί ευθεία αναφορά στη μουσική τηλεοπτική υποκουλτούρα της Αμερικής και καταδεικνύει το αδιέξοδό της με το μικρόφωνο που δεν είναι συνδεδεμένο με παροχή ρεύματος. Αντίστοιχα, η Cady Noland αποδομεί την ιμπεριαλιστική και macho διάθεση της αμερικανικής κουλτούρας και κοινωνίας. Η Βρετανο-Παλαιστίνια Mona Hatoum εστιάζει στο έργο-χαλί της το πώς η αμερικανική κοινωνία θεωρεί τη χώρα της κέντρο του κόσμου. Έτσι, το χαλί της είναι κατασκευασμένο με την προοπτική του παγκόσμιου χάρτη δοσμένη από το νότιο ημισφαίριο και όχι, όπως συνήθως, από το βόρειο.

To μουσικό ταξίδι στην Αμερική συμπληρώνεται με σύγχρονη τζαζ από το IQ – Ionian Quartet αποτελούμενο από φοιτητές και απόφοιτους του προγράμματος τζαζ του Ιονίου Πανεπιστημίου (επιμέλεια: Δήμος Δημητριάδης, αναπληρωτής καθηγητής). Το γκρουπ θα παρουσιάσει τολμηρές διασκευές και ελεύθερους αυτοσχεδιασμούς πάνω σε «κλασικό» ρεπερτόριο στο χώρο του Φουαγιέ πριν από τη συναυλία (8.30 μ.μ.) και στο διάλειμμα.

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Αίθουσα Banquet

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα events του Classical Radio
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  26 - 3 ΜΑΡΤΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO