12:00 - 14:00 CET
13:00 - 15:00 GRT
Track
by
MASTERPIECE

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024  12:19 CET  |  13:19 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Ο Παπουτσωμένος Γάτος από την Λυρική Σκηνή
Ο Παπουτσωμένος Γάτος από την Λυρική Σκηνή
Ο Παπουτσωμένος Γάτος
Τσέζαρ Κουί


Όπερα-παραμύθι για παιδιά σε δύο πράξεις

Πρεμιέρα Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011, 20:00
και για 40 παραστάσεις έως τις 8 Απριλίου 2012

Ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του θεάτρου με μεγάλη εμπειρία στο παιδικό θέατρο, αλλά και στην όπερα, ο Θωμάς Μοσχόπουλος, κλήθηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή, για να σκηνοθετήσει την υπέροχη παιδική όπερα του Τσέζαρ Κουί, O Παπουτσωμένος γάτος. Το αγαπημένο παραμύθι των παιδικών μας χρόνων μεταμορφώνεται σε μια μαγική παράσταση με ήρωες πάνω από το ανθρώπινο μέτρο, όπου οι υπερφυσικές δυνάμεις βρίσκονται στην υπηρεσία των αδύναμων, των ευάλωτων και των τρυφερών. Η νέα παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κινείται στην παραμυθένια περιοχή όπου ο μελωδικός κόσμος της όπερας συναντά τον μαγικό κόσμο του παιδικού θεάτρου. Οι μελωδίες του κορυφαίου Ρώσου συνθέτη Τσέζαρ Κουί σε συνδυασμό με την μαγική ιστορία του παραμυθιού του Σαρλ Περρώ, θα μεταφέρουν τους μικρούς και μεγάλους θεατές στον κόσμο της φαντασίας, εκεί που μόνο μέσω της τέχνης μπορούμε να μεταφερθούμε. Με πολύχρονη θητεία στην Μικρή Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου, ο Θωμάς Μοσχόπουλος, σκηνοθετεί τον παπουτσωμένο γάτο «με τα όπλα του θεάτρου και του παραμυθιού: Το παιχνίδι, την πνευματώδη ελαφράδα, την κριτική και αυτοκριτική ματιά, τη χαρά ,την αισιοδοξία, την ευελιξία, την ανατρεπτική διάθεση, την ανεξάντλητη δημιουργικότητα, την αφαίρεση, το μυστήριο, το χιούμορ και κυρίως την φαντασία» όπως αναφέρει ο ίδιος.

Η ιστορία μας αρχίζει όταν ο φτωχός γέρο μυλωνάς πεθαίνει και αφήνει την περιουσία στους τρεις γιούς του. Στον μεγαλύτερο αφήνει τον νερόμυλο, στον δεύτερο γιο τo γαϊδούρι και στον τρίτο, τον Ζαν που είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, αφήνει μονάχα έναν γάτο. Στεναχωρήθηκε πολύ ο Ζαν, διότι δεν ήξερε τι να τον κάνει τον γάτο: δεν είναι ούτε όπως ο μύλος, που αλέθει το στάρι, ούτε όπως τo μουλάρι που κουβαλά την πραμάτεια. Όμως, ο γάτος αυτός δεν ήταν συνηθισμένος. Ακούγοντας το αφεντικό του που ήταν δυστυχισμένο άρχισε να μιλά: του ζήτησε μία τσάντα κι ένα ζευγάρι μπότες! Ήταν απολύτως πιστός στο αφεντικό του και αποφασισμένος να τον κάνει πλούσιο. Έβαλε λοιπόν στόχο να παντρέψει το αφεντικό του με την όμορφη πριγκιποπούλα, την κόρη του βασιλιά και ήταν αποφασισμένος να πετύχει με κάθε τρόπο. Σκαρφίστηκε πολλά κόλπα και κατάφερε να ξεγελάσει έναν τρομερό αλλά πολύ πλούσιο δράκο, να του πάρει τον πύργο στον οποίο ζούσε και να το παρουσιάσει σαν πύργο του αφεντικού του. Έτσι, με διάφορα τεχνάσματα, έπεισε τον βασιλιά να δώσει την κόρη του. Κι αυτό δεν ήταν μόνο καλό για το φτωχό αφεντικό του. Ήταν καλό και για τον γάτο, αφού μαζί με την πριγκίπισσα και το αφεντικό του μετακόμισε κι εκείνος στο υπέροχο παλάτι όπου ζούσαν, και από εκεί και πέρα ήταν πάντοτε χορτάτος κι ευχαριστημένος. Και ʽζήσαν αυτοί καλά…

Ο Παπουτσωμένος γάτος ήταν, και παραμένει, ένα από τα πιο αγαπητά παραμύθια μέχρι σήμερα αλλά και ένα από τα πιο παλιά. Πρώτη φορά το συναντάμε σε μία συλλογή με οκτώ παραμύθια που εκδόθηκε το 1697. Τα παραμύθια της συλλογής αυτής είχε γράψει ο Γάλλος Σαρλ Περρώ [1628-1703]. Ο Περρώ ήταν συγγραφέας και αρκετοί τον θεωρούν πατέρα των παραμυθιών: Ήταν ο πρώτος που πήρε την προφορική παράδοση, και τα μετέτρεψε σε λογοτεχνικά κείμενα. Εκτός από τον Παπουτσωμένο γάτο το βιβλίο του περιλάμβανε και άλλα γνωστά παραμύθια, όπως η Κοκκινοσκουφίτσα, η Σταχτοπούτα και η Ωραία κοιμωμένη που αγαπήθηκαν αμέσως από μικρούς και μεγάλους.

Περίπου δύο αιώνες μετά τον Περρώ, το 1913 ο συνθέτης Τσέζαρ Κουί αποφάσισε να μελοποιήσει τον Παπουτσωμένο γάτο, να γράψει μία όπερα για παιδιά. Τον ενθάρρυνε ιδιαίτερα η φίλη του Ναντέζντα Ντολοβάνοβα, που ήταν πρωτοπόρος στην εκπαίδευση για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Για να γίνει όμως ο Παπουτσωμένος γάτος όπερα, έπρεπε πρώτα το παραμύθι του Περρώ να γίνει θεατρικό κείμενο. Στη συνέχεια τα λόγια τους θα αποκτούσαν μουσική. Τους διαλόγους αυτούς, ανέλαβε να γράψει η Μαρίνα Στανισλάβοβα Πολ. Έπειτα, ο Κουί έντυσε τους χαρακτήρες με ωραίες μελωδίες. Περίπου μισόν αιώνα αργότερα, το 1961, αυτή την φορά σε στίχους του Μιχαήλ Λβόβσκι ο Παπουτσωμένος γάτος παρουσιάστηκε στη Μόσχα. Στην παράσταση της Λυρικής Σκηνής το έργο παρουσιάζεται με την ενορχήστρωση του γερμανού συνθέτη Γκέρχαρντ Ρόζενφελντ [1931-2003].

Ανδρέας Τσελίκας – Τάσος Συμεωνίδης, Μουσική Διεύθυνση
Θωμάς Μοσχόπουλος, Σκηνοθεσία

Χαράλαμπος Αλεξανδρόπουλος – Χρήστος Κεχρής, Γάτος
Γιάννης Κάβουρας – Γιάννης Φίλιας, Jean
Νίκος Κοτενίδης – Γιάννης Σελητσανιώτης, Ο Μεσαίος Αδελφός/Ευγενής
Βαγγέλης Μανιάτης – Πέτρος Σαλάτας, Ο Μεσαίος Αδελφός/Δράκος
Κώστας Ντότσικας – Δημήτρης Παπαγεωργίου, Βασιλιάς
Χαρίκλεια Λαμπράκη – Μάϊρα Μηλολιδάκη, Πριγκίπισσα
Ορχήστρα και Χορωδία της Παιδικής Σκηνής Ε.Λ.Σ
Αθηνά Βρούβα - Κατερίνα Κήκου - Μάγδα Λαγογιάννη - Δέσποινα Μπισμπίκη - Βερόνικα Παπαδημητρίου, Χορός

Τοποθεσία: Θέατρο Ολύμπια

Ημερομηνίες παραστάσεων
29, 30 Οκτωβρίου 2011
6, 13, 20 Νοεμβρίου 2011
4, 18, 20, 21, 22, 23, 24 Δεκεμβρίου 2011
11, 12, 13, 17, 18, 19, 20, 24, 25, 26, 27, 29 Ιανουαρίου 2012
23, 24, 29 Φεβρουαρίου 2012
1, 2, 4, 20, 21, 28, 29, 30 Μαρτίου 2012
3, 4, 5, 6, 8 Απριλίου 2012
Ώρα έναρξης παραστάσεων 11.00 το πρωί.
Ώρα έναρξης πρεμιέρας 20.00

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα events του Classical Radio
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  10 - 16 ΙΟΥΝΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO