06:00 - 08:00 CET
07:00 - 09:00 GRT
Track
by
SWEET WEEKEND

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Κυριακή, 14 Απριλίου 2024  6:29 CET  |  7:29 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Άρθρο: “Ξένος ήρθα ξένος φεύγω πάλι”
Άρθρο: “Ξένος ήρθα ξένος φεύγω πάλι”
Gustav Mahler: “Ξένος ήρθα ξένος φεύγω πάλι”
από την Λήδα Παλασάντζα


Η Λήδα Παλασάντζα σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στην Αθήνα και μετά από μία κάποια διεύρυνση καριέρας, σπουδάζει Πολιτικός Μηχανικός στη Δρέσδη. Μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα σε Αθήνα και Δρέσδη, ισορροπώντας καθημερινά στους ρόλους της μεταφράστριας τεχνικών κειμένων, της σχεδιάστριας κατόψεων, της καθηγήτριας Αγγλικών/ Γερμανικών σε ενήλικες και της φοιτήτριας.
___________________________


Ο Mahler ήρθε πριν 150, έφυγε πριν από 99 χρόνια πάλι. Σε ανάμνηση αυτής της άφιξης, είναι το 2010 έτος Mahler. Επέτειος για τον συνθέτη της Συμφωνίας των Χιλίων που του άρεσε να γράφει μουσική σʼενα μικρό, χαμηλό, κλειστοφοβικό σπιτάκι στα βουνά στο Toblach. Για το παιδί που είδε πολλά αδέρφια του να πεθαίνουν μικρά κι έναν αγαπημένο αδερφό νʼαυτοκτονεί, για τον άντρα που παντρεύτηκε το «πιο όμορφο κορίτσι τις Βιέννης» (Bruno Walter). Για τον συνθέτη που φοβόταν ότι όπως ο Μπετόβεν δεν θα ζούσε μετά την 9η Συμφωνία, οπότε έγραψε το «Τραγούδι της Γης» , που επισήμως δεν είναι συμφωνία και ξεγελάστηκαν οι Μοίρες.

“Η ώρα μου θα έρθει”
Ο Mahler θεωρούσε ότι όσο ζούσε, η ώρα της μουσικής του δεν είχε έρθει ακόμα. Μπορεί ο συνθέτης Arnold Schönberg να τον ονόμαζε ”άγιο άνθρωπο” (οπότε ο Mahler, που έβλεπε τον εαυτό του σαν μάρτυρα, ίσως να μην είχε αντίρρηση), αλλά πολλοί σύγχρονοί του δυσκολεύονταν να ακούσουν τη μουσική του με τις αντιφάσεις της. Ως μαέστρος δούλεψε με διάφορες ορχήστρες αλλά όλες τον αντιπάθησαν, γιατί ήταν τελειομανής, αυταρχικός, με εξοντωτικά ωράρια πρόβας. Οι κόντρες με τους μουσικούς βέβαια, έφερναν και τον ίδιο στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Είπαμε, αντιφάσεις.

Alma
Στην ιδιωτική του ζωή; Κι εκεί αντιφάσεις. Η Alma Mahler γράφει στο ημερολόγιό της ότι δεν μπορεί να καταλάβει τον άντρα της, θυμώνει με τις αντιφάσεις του. Για τη μουσική του αλλού γράφει ότι προσπαθεί απελπισμένα να την καταλάβει, αλλού ότι την αντιπαθεί κι αλλού παραληρεί ότι κατάλαβε το μεγαλείο της. Κάπου έπαιξε ρόλο εκείνη η προϋπόθεση για τον γάμο, η απαγόρευση στη μέλλουσα γυναίκα του να συνθέτει. Αρχικά τη γοήτευε αυτός ο ιερομάρτυρας της τέχνης και οι απαγορεύσεις. Αργότερα απλά τον απάτησε με τον γνωστό αρχιτέκτονα Walter Gropius. Οι προσπάθειές του για επανένωση την αφήνουν αδιάφορη, ακόμα κι η αφιέρωση “για σενα να ζω, για σενα να πεθαίνω” στην παρτιτούρα της 10ης (ημιτελούς) Συμφωνίας, εκεί που τα βιολιά τινάζονται ανεβαίνοντας 2 οκτάβες. Μετά, ο Mahler πεθαίνει.

Χιούμορ;
Ψυχή της παρέας δεν θα τον έλεγε κανείς. Δεν ήταν το χιούμορ του τέτοιο. Καθόλου. Ήταν γκροτέσκο, σαρκαστικό, απελπισμένο ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο. Ο Mahler διασκεδάζει μια χαρά όταν στην 1η Συμφωνία βάζει την ορχήστρα να παίξει ένα γκροτέσκο ”Frere Jakob” διατάζοντας τα πνευστά νʼ ακούγονται σαν κακή μπάντα του χωριού που συνοδεύει κηδεία.

Έχουν δίκιο αυτοί που ακούνε στη μουσική του το περιβόητο “ευτελές” στοιχείο, εκείνα τα μοτίβα από μουζικάντηδες σε καπηλειά και σοκάκια της Βιέννης; Και είναι δηλαδή χιούμορ αυτό; Bάλε σʼ ένα ποτήρι πολλή απώλεια, πόνο, εξάρσεις χαράς, το κομμάτι του εαυτού που δεν πολυστενοχωριέται αν πεθάνει και το κομμάτι που θέλει να συνεχίσει να ζει, stirred but not shaken. Πιες και θʼ ακούσεις και το πικρό του χιούμορ και τη χαρά του μʼαυτή τη μουσική που “αρχίζει από τον δρόμο και τελειώνει στην αιωνιότητα” (Paul Stefan)
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  8 - 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO