08:00 - 10:00 CET
09:00 - 11:00 GRT
Track
by
WAKE UP NOW

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Κυριακή, 19 Μαΐου 2024  9:20 CET  |  10:20 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Άρθρο: "Ταξίδι με τον Arvo Pärt"
 Άρθρο:
Ταξίδι με τον Arvo Pärt
από την Κία Σακελλαρίδου


Η Κία Σακελλαρίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ιταλική φιλολογία στο ΑΠΘ, διοίκηση επιχειρήσεων και marketing. Εργάστηκε στον τομέα της εταιρικής επικοινωνίας. Στις εκδόσεις Δαρδανός έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία της, Τα Κοχύλια του Ονούφριου, πεζογραφία, Νύχτες με Νοτιά, ποίηση, Οι Αναμνήσεις έχουν Γεύση, πεζογραφία. Κείμενά της δημοσιεύονται στο περιοδικό «Απόπλους - Σαμιακών Γραμμάτων και Τεχνών Περιήγηση». Είναι μέλος του λογοτεχνικού ιδρύματος “Fondazione Premio Napoli”, Ιταλία.
___________________________


Κατεβάζω ταχύτητα, παίρνω τη στροφή απαλά, πίσω μου οι κάμποι της Θήβας, εμπρός μου, ολοδικός μου, ο φαρδύς δρόμος προς τους Δελφούς. Βλέπε, ψυχή μου, μη τω ύπνω κατενεχθής, ίνα μη τω θανάτω παραδοθής και της βασιλείας έξω κλεισθής. Ταξιδεύω στον Δεκέμβριο, στα νέφη του, στα προμηνύματά του, οδεύω σε προορισμούς χιλιοφτασμένους, διασχίζω δημοσιές αρχαίες. Ο εξαποστέλλων το φως, και πορεύεται. Tabula Rasa, Silentium, Arvo Pärt. Ο ανατέλλων τον ΄Ηλιον επί δικαίους και αδίκους. Βήμα στο βήμα μου η αγία αρμονία βάλσαμό μου κι απανωτά της η βασανιστική σκόπιμη δυσαρμονία, υπενθύμιση έμμονη του διττού. Magnificat. Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, παντοκράτορα. Ήχοι γεννημένοι από το ασκητικό πνεύμα του Arvo Pärt, από την αναζήτησή του της θείας έκστασης, από την πίστη του. Stabat Mater. Κατώδυνος εστίν η ψυχή μου.

Αρχή του χειμώνος. Εκτυφλωτική ώχρα των τελευταίων φύλλων της μουριάς και της λεύκας. Γίνεται το χειμερινόν ηλιοστάσιον. Τα ύδατα της Κασταλίας ξεδιψάνε τους θεούς μας στους αιώνες. Άρχεται ο ήλιος στρέφεσθαι προς τα βόρεια μέρη… Ψιθυρίζω την προσευχή του Εσθονού Arvo Pärt. Εκείνος ακολουθεί το προσκύνημά μου στον Απόλλωνα. Δελφοί, Δεκέμβριος 2011. … και αυξάνειν την ημέραν προς ημάς. Εσημειώθη εφʼ ημάς το φως του προσώπου σου, Κύριε.

Με τα μάτια δεν βλέπω τίποτα. Με τα ώτα δεν ακούω τίποτα. Το άπειρο προστάζει την ακινησία. Και οι αισθήσεις μου πασχίζουν να συλλάβουνε το υπερβατικό, το έξω από όρια, το αγέννητο, το αιώνιο. Να το πούνε με τη λέξη μου. Πώς να συλλάβω το όνομά του, πώς να το χτίσω με λίγες συλλαβές. Πώς να ονομάσω τον θεό. Ο θεός δεν έχει όνομα. Ο θεός έχει όλα τα ονόματα.

Arvo Pärt. Των αρρήτων μυσταγωγός. « – Ακούστε αυτόν τον ήχο… ουδέτερος, σχεδόν. Κι αυτόν… επίσης ουδέτερος. Λίγο σοβαρότερος, ίσως πιο περίπλοκος… ΄Ενας ήχος σαν δύο άνθρωποι που οι δρόμοι τους δείχνουν ότι θα διασταυρωθούν, αυτό όμως δεν συμβαίνει… Ακούγεται μια ουδετερότητα… - Συγκεντρωθείτε σε κάθε ήχο… έτσι ώστε κάθε φύλλο χορταριού να αποκτάει τη σπουδαιότητα του άνθους… - Μια ανάπαυλα σιωπής ανάμεσα σε ήχους μπορεί να σημάνει τη διάρκεια ολόκληρης ζωής… Ζωής μελλοντικής ή περασμένης, έξω από το χρόνο… - Ανάμεσα στους ήχους μου σας δίνω χώρο ώστε να εισέλθετε σε αυτόν, να τον κατοικήσετε, να ζήσετε μέσα στη μουσική μου… - Χρειάζομαι χώρο…. - Ακούστε ετούτη τη μικροσκοπική μουσική φράση… Δείτε σε αυτήν το παραπέρα… Ο χρόνος δεν μετράει… - Δεν νομίζω ότι μπορώ να καταλάβω τον εαυτό μου… ωστόσο έχω την εντύπωση ότι γνωρίζω τι είναι αυτό που επιδιώκω να εκφράσω… αυτό που διαρκώς αναζητώ…»

Πέρα από τον κατάφυτο κάμπο στα πόδια των Δελφών, κάτω από έναν υπέρλαμπρο χειμωνιάτικο ουρανό, αστράφτει η θάλασσα. Καθρέφτης μέσα στον Καθρέφτη !
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  13 - 19 ΜΑΪΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO