12:00 - 14:00 CET
13:00 - 15:00 GRT
Track
by
MASTERPIECE

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024  12:10 CET  |  13:10 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Άρθρο: "Τρεις ιστορίες, τρία δάκρυα του Θεού"
Άρθρο:
Τρεις ιστορίες, τρία δάκρυα του Θεού
από την Κία Σακελλαρίδου


Η Κία Σακελλαρίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ιταλική φιλολογία στο ΑΠΘ, διοίκηση επιχειρήσεων και marketing. Εργάστηκε στον τομέα της εταιρικής επικοινωνίας. Στις εκδόσεις Δαρδανός έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία της, Τα Κοχύλια του Ονούφριου, πεζογραφία, Νύχτες με Νοτιά, ποίηση, Οι Αναμνήσεις έχουν Γεύση, πεζογραφία. Κείμενά της δημοσιεύονται στο περιοδικό «Απόπλους - Σαμιακών Γραμμάτων και Τεχνών Περιήγηση». Είναι μέλος του λογοτεχνικού ιδρύματος “Fondazione Premio Napoli”, Ιταλία.
___________________________


Ακούω τη μουσική του Steve Reich από το έργο του Different Trains. Συγκεντρώνομαι στην ακρίβειά της. Ο ρυθμός της με παρασύρει. Απορροφά την προσοχή. Ρυθμός γρήγορος, αργός. Σύντομος, πλατύς. Ο χρόνος του συνθέτη. Ο δικός μου χρόνος. Η διάρκεια του δικού του χρόνου. Η διάρκεια του δικού μου χρόνου. Κι ενώ ακούω τη μουσική του Steve Reich μέσα στον υποκειμενικό μου χρόνο, έτσι νομίζω, εκείνη με χειραγωγεί, με οδηγεί, εξαναγκάζοντάς με να την ακολουθήσω στις ράγες ενός ταξιδιού δύσκολου, που με αποξενώνει και συνάμα με βαστάει προσκολλημένη στις επαναλαμβανόμενες διακυμάνσεις της, στις συνεχείς επαναλήψεις της, στους ήχους που συνδέονται ο ένας με τον άλλο και με τον επόμενο και προεκτείνονται και αναδιπλώνονται και πάλι το ίδιο και ο ρυθμός που τρέχει σε επίπεδα κι εγώ στροβιλίζομαι σε δίνες από νότες και ανθρώπινες φωνές που προφέρουν φράσεις ολόκληρες, που επαναλαμβάνουν λέξεις, κάτι σαν προσευχές αρχαίες και η λέξη μεταμορφώνεται από τον ρυθμό, τα πράγματα χάνουν το όνομά τους, ανοίγουν οι θύρες της νόησης, η λέξη λησμονεί το νόημά της, μετουσιώνεται βίαια σε συναίσθημα: η Λέξη γεννάει Μουσική.

Έτσι ακριβώς, προσλαμβάνω και το έργο THREE TALES του Steve Reich, video-opera σε τρεις πράξεις, τοποθετημένες αντίστοιχα στις αρχές (Hindenburg), τα μέσα (Bikini) και τα τέλη (Dolly) του εικοστού αιώνα. Ο Reich, με τη μουσική του γεννημένη από λέξεις, ντυμένη με εικόνες, δείχνει-περιγράφει τρία ορόσημα της τεχνολογίας του αιώνα.

Και καθώς εκείνος με έμαθε να ταξιδεύω στα επάλληλα, παράλληλα στρώματα των μουσικών του διαδρομών και χρόνων, αφήνω τον συνειρμό μου να με πάει, ταυτόχρονα, στις λέξεις του Μίλτου Σαχτούρη.

Steve Reich (1937 - ), THREE TALES, video-opera σε τρεις πράξεις, 2002.

Μίλτος Σαχτούρης (1919–2005), ΤΡΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, Ποιήματα (1945-1971), εκδόσεις Κέδρος.


THREE TALES (1) Hindenburg

H έκρηξη και καταστροφή του τεράστιου, δυνατού, μοναδικού ζέπελιν Hindenburg, στο Lakehurst, New Jersey, 1937. To Hindenburg είχε κατασκευαστεί το 1935 στη Γερμανία και ταξίδευε για τελευταία φορά πάνω από τον Ατλαντικό.

… It COULD NOT have been a technical matter…
… It flashed, it flashed and itʼs crashing…
… Bursting, bursting into flame…


ΤΡΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ (ι)

Σ΄αυτό το σπίτι βγάζουν τα παράθυρα
σπάζουν τις πόρτες σε χίλια κομμάτια …


THREE TALES (2) Bikini

Πυρηνικές δοκιμές στην ατόλη Bikini, 1946-1954. Μεταφορά - μετακίνηση των ιθαγενών, που ζούσαν τόσο μακριά από τη Δύση, από τους Δυτικούς που, ωστόσο, τους όρισαν τη μοίρα. Ο Reich, ανάμεσα στη μουσική του, τις εικόνες και τις σιωπές, διασκορπίζει αποσπάσματα από τη Γένεση.

… Atom bomb exploded …
… Gigantic, a gigantic shimmering mushroom…
… και ο τρόμος και ο φόβος υμών έσται επί πάσι τοις θηρίοις της γης …
… Zero, zero, zero…


ΤΡΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ (ιι)

… οι άνθρωποι εδώ γενήκαν ένα με την πέτρα
χτυπούν την πέτρα και σκίζουνε τα σπλάχνα τους
απορούν κι ούτε που ξέρουνε να κλάψουν
… κοιτάξτε καλά αυτό το δάκρυ του θεού…
Αύριο δε θα βλέπετε πια τίποτα.


THREE TALES (3) Dolly
Η κλωνοποίηση του προβάτου Dolly, Σκωτία 1997. Κείμενα και συνεντεύξεις με θέμα ʽτο ανθρώπινο σώμα ως μηχανήʼ, επάνω σε μουσική με έντονα τα χαρακτηριστικά του Steve Reich, ʽslow motion soundʼ και ʽfreeze frame soundʼ.
… από δε του καρπού του ξύλου, ό έστιν εν μέσω του παραδείσου, είπεν ο Θεός, ου φάγεσθε απʼ αυτού ίνα μη αποθανήτε…
… DNA is the script. DNA is the script for life… We are machines created by our genes… Machines, machines, are machines.


ΤΡΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ (ιιι)
… Στο στήθος μου φυτρώσαν κοπάδια μαργαρίτες
αυτός ο άνθρωπος είμαι εγώ.


TΡΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, Steve Reich
Every creature has a song, what do they say?
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  15 - 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO