

του Παναγιώτη Καρούσου
Τρίτη 27 Μαρτίου 2012, 20:30
Ο μύθος του Προμηθέα πάντα επίκαιρος και διδακτικός φέρνει τον άνθρωπο αντιμέτωπο μπροστά στο δίλημμα της επανάστασης, πάνω στην κάθε ιστορικής εποχής τυραννική εξουσία, ή στην παθητική καταστροφική στάση. Η σύνθεση ακολουθεί, ακουστικά, σε έναν εξπρεσιονιστικό λυρικό τόνο, τα μηνύματα του Αισχύλου για τον ανθρωπιστή τιτάνα Προμηθέα, που οι απόηχοι του μύθου του φτάνουν σε εμάς, επηρεάζοντας (σε μια παραλλαγή του μέσω του Χριστιανισμού), το ένα τέταρτο της σημερινής ανθρωπότητας. Ο συνθέτης στην όπερα "Προμηθέας” χρησιμοποίησε την παραδοσιακή νεορομαντική αρμονία και αντίστιξη για να εμπεδώσει το λυρικό ύφος του Αισχύλου.
Ο Παναγιώτης Καρούσος χρησιμοποιεί στην μουσική του την Πυθαγόρειο θεωρία της αρμονίας των σφαιρών. Σύμφωνα με την Πυθαγόρεια διδασκαλία οι ήχοι των ουράνιων σωμάτων συνθέτουν μία κοσμική μουσική, γιατί οι αποστάσεις και οι ταχύτητες των πλανητών και των απλανών αστέρων διέπονται από τους ίδιους αριθμητικούς λόγους που παράγουν και τη συμφωνία των ήχων. Ο μεγάλος φιλόσοφος Πυθαγόρας συνδυάζει την κοσμική αρμονία με τη μουσική αρμονία επιχειρώντας να εξηγήσει τη θέση και την κίνηση των πλανητών στον ουράνιο θόλο. Χρησιμοποιώντας μουσικούς όρους, δηλαδή εύφωνα μουσικά διαστήματα, καθόρισε υπό μορφήν κλίμακας σε Δελφικά στάδια τις μεσοπλανητικές αποστάσεις.
Έτσι σύμφωνα με τον Ελληνοκαναδό μουσικοσυνθέτη η ανακάλυψη των νόμων της κλασικής μουσικής πρωτίστως πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα, ως άκρως μυστηριακό και φιλοσοφικό θεώρημα, το οποίο αργότερα στην αναγέννηση μεταφέρθηκε και εδραιώθηκε στην Ιταλία και τις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Το επίτευγμα της κλασικής μουσικής είναι εφεύρημα των Αρχαίων Ελλήνων, και ο Παναγιώτης Καρούσος αναβιώνοντας την Ελληνική όπερα αναβιώνει το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα events του Classical Radio
Κερδίστε διπλές προσκλήσεις