14:00 - 16:00 CET
15:00 - 17:00 GRT
Track
by
COMPOSER OF THE WEEK

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024  14:45 CET  |  15:45 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Ο Franco Alfano, ο Cyrano de Bergerac και η Σκιά
Ο Franco Alfano, ο Cyrano de Bergerac και η Σκιά
Άρθρο: "Ο Franco Alfano, ο Cyrano de Bergerac και η Σκιά"
από την Κία Σακελλαρίδου


Η Κία Σακελλαρίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ιταλική φιλολογία στο ΑΠΘ, διοίκηση επιχειρήσεων και marketing. Εργάστηκε στον τομέα της εταιρικής επικοινωνίας. Στις εκδόσεις Δαρδανός έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία της, Τα Κοχύλια του Ονούφριου, πεζογραφία, Νύχτες με Νοτιά, ποίηση, Οι Αναμνήσεις έχουν Γεύση, πεζογραφία. Κείμενά της δημοσιεύονται στο περιοδικό «Απόπλους - Σαμιακών Γραμμάτων και Τεχνών Περιήγηση». Είναι μέλος του λογοτεχνικού ιδρύματος "Fondazione Premio Napoli”, Ιταλία.
___________________________

Καθώς ο Franco Alfano νεότατος ένιωσε ότι η ζωή τον προόριζε να συνθέσει όπερα, από νωρίς άρχισε να αναζητάει το λιμπρέτο που θα τον γοήτευε. Ένα λιμπρέτο που θα του ενέπνεε την σύνθεση η οποία θα τον καθιστούσε αθάνατο. Και η ειμαρμένη, παίζοντας μαζί του, του πρόσφερε την αθανασία που αυτός επόθησε, τοποθετώντας τον ωστόσο μέσα στη σκιά κάποιου άλλου! Πληθωρικός, ενθουσιώδης, αδιάφορος για την εφήμερη επιτυχία, πνεύμα ανεξάρτητο, o ναπολιτάνος συνθέτης έδεσε το όνομά του επάνω στη λάμψη του Puccini, ολοκληρώνοντας την όπερα Turandot που εκείνος άφησε ημιτελή, μένοντας στην ιστορία για τη μουσική ενός άλλου… Ηρωϊκός, ευφυής, πνευματώδης, αντίθετος στον κυνισμό της πολιτικής, ο ποιητής Cyrano de Bergerac, από το μέλλον, υπέδειξε με την άκρη του ξίφους του στον Alfano την υπόνοια της εκλεκτικής τους συγγένειας, μέσα από το λιμπρέτο της ιστορίας του βασισμένο στο έργο του Edmond Rostand. Και ο Alfano, μοιάζει να έλκεται από τον ραγισμένο ήρωα, τον αποκομμένο από τον έρωτα, τη ζωή την ίδια, που εμποδισμένος από την ασχήμια της τεράστιας μύτης του, βρίσκει τον τρόπο, παίρνοντας θέση μέσα στη σκιά κάποιου άλλου, να κερδίσει ό,τι επόθησε. Τον έρωτα της ιδανικής γυναίκας.

… Μα ποιος είναι αυτός ο Cyrano … ? … Ένας μυστήριος ξιφομάχος … Σαν κι αυτόν άλλον δεν έχω ξαναδεί… Ποιητής! Επιστήμων! Μουσικός! Με μια μύτη υπερβολή ! … … Ένα πνεύμα ανώτερο… Μια ψυχή βαθιά … ακατανόητη στους χυδαίους … … υπέροχη … γοητευτική …

… Πιστέψτε με, είναι θλιβερό να νοιώθεις τόσο άσχημος, τόσο μόνος …

… Από το φεγγάρι έχω πέσει … Εκατό χρόνια ή ένα λεπτό, δεν μπορώ να πω πόσο κράτησε η πτώση μου, το ταξίδι μου … Τα μάτια μου είναι ακόμη γεμάτα από αστρόσκονη …

… Μπορεί κανείς να φτάσει μέχρι το άπειρο …

… Σου δανείζω το πνεύμα μου, μου δανείζεις την ομορφιά σου … Θα βαδίζω στο πλευρό σου, στη σκιά … Στα χείλη σου εκείνη θα φιλάει τις λέξεις μου … Κι όταν πεθάνεις, εκείνη θα κλαίει εμένα μέσα στο πένθος της για εσένα …

Franco Alfano (1875-1954), Cyrano de Bergerac, 1936. ‘Oπερα σε τέσσερις πράξεις, σε λιμπρέτο του Henri Cain βασισμένο στην ομώνυμη ηρωϊκή κωμωδία σε πέντε πράξεις του Edmond Rostand (1868-1918).

Μία συνάντηση μέσα στα σκοτεινά δωμάτια της αναξιότητας που κατατρώγει τους εσωτερικούς μας κόσμους. -

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  27 - 2 ΜΑΪΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO