16:00 - 18:00 CET
17:00 - 19:00 GRT
Track
by
20TH CENTURY CLASSICS

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024  17:36 CET  |  18:36 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Φάρσα, Opera Bufa και Μοναστήρια
Φάρσα, Opera Bufa και Μοναστήρια
Άρθρο: "Φάρσα, Opera Buffa και Μοναστήρια"
από την Κία Σακελλαρίδου


Η Κία Σακελλαρίδου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ιταλική φιλολογία στο ΑΠΘ, διοίκηση επιχειρήσεων και marketing. Εργάστηκε στον τομέα της εταιρικής επικοινωνίας. Στις εκδόσεις Δαρδανός έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία της, Τα Κοχύλια του Ονούφριου, πεζογραφία, Νύχτες με Νοτιά, ποίηση, Οι Αναμνήσεις έχουν Γεύση, πεζογραφία. Κείμενά της δημοσιεύονται στο περιοδικό «Απόπλους - Σαμιακών Γραμμάτων και Τεχνών Περιήγηση». Είναι μέλος του λογοτεχνικού ιδρύματος "Fondazione Premio Napoli”, Ιταλία.
___________________________

Ένα βράδυ, στη Γαλλία του 13ου αιώνα, ο διάβολος εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε … θεατρικό έργο ως … πρωταγωνιστής ! ΄Ετσι, γεννήθηκε η Farsa… Πατέρας της ένας καμπούρης ποιητής, συγγραφέας και συνθέτης, που τόλμησε να λοξοδρομήσει από τη θρησκευτική ποίηση και μουσική του μεσαίωνα, για να καινοτομήσει παρουσιάζοντας λαϊκή μουσική και κοσμικό θέατρο.

Να ήταν η καμπούρα…; Να ήτανε που σπούδασε από μικρός γραμματική και μουσική σε κάποιο μοναστήρι της Πικαρδίας … ; Που ήτανε ταμένος να γίνει μοναχός, αλλά δραπέτευσε από το πεπρωμένο του, ίσα για να παντρευτεί κάποια Μαρία ασχημομούρα, μαραμένη … ; Όλα τούτα τα παράξενα και τα ακραία, ίσως λοιπόν να έσυραν την ύπαρξή του από τη σοβαρότητα στο γέλιο. Και από τη θέση εκείνη, την κωμική στον παρατηρητή, ο γάλλος τροβαδούρος, παραλίγο μοναχός, Αdam de la Halle, θέλησε να δείξει ότι η πραγματική ζωή, έξω από το μοναστήρι, είναι ένα ελαφρό θέατρο. Μένοντας στην ιστορία με το όνομα Adam ο Καμπούρης. Πατέρας του διαβόλου-πρωταγωνιστή και πάππος του Αρλεκίνου. Λέγεται ότι πέθανε στη Νάπολη το 1287.

Κάμποσους αιώνες αργότερα, το 1749, γεννιέται από ένα φτωχό ζευγάρι στη νότια Ιταλία ένα αγόρι. Οι γονείς του, θέλοντας να τον μορφώσουν με φιλολογία και μουσική, τον στέλνουν στο σχολείο ενός μοναστηριού της Νάπολης. Ο νεαρός Domenico Cimarosa αποδεικνύεται μουσική διάνοια. Μένοντας στην ιστορία ως ένας από τους σημαντικούς συντελεστές της γέννησης της Οpera Βuffa στη Νάπολη. Στα εικοσιτρία του μόλις, έχοντας εγκαταλείψει ήδη το μοναστήρι, παρουσιάζει την κωμική όπερα Le stravaganze del conte. Αμέσως ακολουθούν Le pazzie di Stelladaura e di Zorastro. Οι εκκεντρικότητες και οι τρέλες. Εκείνο το τίποτα που χρειάζεται για να διολισθήσουμε από τη σοβαρότητα στο γέλιο. Le astuzie femminili, …οι γυναικείες πονηριές, Il matrimoniο segreto, …ο μυστικός γάμος.

Παράδοξο: Η βαθύτητα που φανερώνεται μέσα από την ασήμαντη αφηρημάδα, την ανεπάρκεια. Από το παιχνίδι των λέξεων και των ήχων των συλλαβών τους. Από την ανοησία, την ασυνεννοησία, την αφέλεια. Η βαθύτητα της ύπαρξής μας, της ζωής, μέσα σε όλα αυτά. Όχι, δεν πρόκειται για τα χάχανα του ρηχού νου στο αντίκρισμα του αλλόκοτου. Ούτε για τον σπασμό του γέλιου εμπρός στο θέαμα της κακοτυχίας του άλλου. Ούτε για τον χαιρέκακο γέλωτα του αδύναμου απέναντι στην αδυναμία. Η Farsa και η Opera Buffa μελέτησαν την γελοιότητα με απέραντη σοβαρότητα. Οι συνθέτες που καλλιέργησαν αυτά τα είδη όπερας μας προσφέρουν την παρηγοριά της τέχνης τους, έχοντας αφήσει την κωμική τους φαντασία να πετάξει, με τον οφειλόμενο σεβασμό στη ζωή, ωστόσο.-


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  10 - 16 ΙΟΥΝΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO