12:00 - 14:00 CET
13:00 - 15:00 GRT
Track
by
MASTERPIECE

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024  12:52 CET  |  13:52 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Ένας άντρας για όλες από το Όπερα Στούντιο
Ένας άντρας για όλες από το Όπερα Στούντιο
Νέα παραγωγή από το Όπερα Στούντιο
της Εθνικής Λυρικής Σκηνής


Παρασκευή 1 & Σάββατο 2 Ιουνίου 2012, 20:00

Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών τους, οι επτά σπουδαστές του Όπερα Στούντιο της ΕΛΣ, παρουσιάζουν την κωμική όπερα του Μπαλντασσάρε Γκαλούππι Ένας άντρας για όλες. Πρόκειται για μια κωμωδία χαρακτήρων, στην οποία μετά από παρεξηγήσεις, παράνομους έρωτες και χωρισμούς έρχεται το happy end που βρίσκει όλους τους ήρωες ευτυχισμένους και χαμογελαστούς. Η σκηνοθέτις Αγγέλα -Κλεοπάτρα Σαρόγλου τοποθετεί τη δράση σε μια βίλα στην Κηφισιά, στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και παρουσιάζει το έργο σαν ταινία του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου.

Σημείωμα της σκηνοθέτιδας Αγγέλας – Κλεοπάτρας Σαρόγλου

Γιατί στην Κηφισιά του ’60; Πολλοί θεωρούν ότι η όπερα είναι ένα ελιτίστικο θέαμα, γραμμένο από μεγαλοαστούς για μεγαλοαστούς. Και ίσως να έχουν δίκιο. Όμως, η opera giocosa έχει εξορισμού ένα ύφος πιο ποπ, τόσο στα θέματά της, στη δομή των –στερεοτυπικών- χαρακτήρων της, όσο και στη δραματουργία της. Κι αν το 1760 ο Γκαλούππι απευθυνόταν σε μια μόνον τάξη, αυτή των αστών, διακόσια χρόνια αργότερα ο ελληνικός κινηματογράφος χρησιμοποιώντας πανομοιότυπα θέματα και χαρακτήρες απέδειξε ότι όλοι έχουμε καρδιά. Λαός και Κολωνάκι.

Η μαζική παραγωγή ταινιών τη «χρυσή» εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, ανάγκαζε συχνά τους δημιουργούς να ανατρέχουν στην κωμωδία παρεξηγήσεων, ένα είδος που χαρακτήρισε ο σύγχρονος του Γκαλούππι, Κάρλο Γκολντόνι. Έτσι, ο παραλληλισμός δεν είναι τυχαίος, αλλά ούτε επιφανειακός.

Οι ανάγκες της παραγωγής μας ώθησαν να παρουσιάσουμε μια συντομευμένη μορφή του έργου, πιο μεστή, τελικά ακόμη πιο κοντινή στην παραγωγή της «χρυσής» εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Οι συντμήσεις έγιναν με σεβασμό στο πρωτότυπο, αλλά και στο σημερινό ακροατή. Αυτός είναι κι ο λόγος για τον οποίον αλλάξαμε τον τίτλο σε Ένας άντρας για όλες, αντί του πρωτοτύπου Εραστής όλων των γυναικών.

Η απλοϊκή μορφή αυτών των έργων δεν πρέπει να παρεξηγηθεί ως εύκολη λύση του εκάστοτε δημιουργού. Ο στερεοτυπικός χαρακτήρας αποτελεί μια πλατφόρμα από την οποία ο καλλιτέχνης μπορεί να αναδείξει την προσωπικότητά του, χωρίς να προσκολλάται στο γράμμα του κειμένου, όπως διαχρονικά μας απέδειξε ο ελληνικός κινηματογράφος του ‘60. Έτσι, ωθήσαμε τους νέους καλλιτέχνες του Όπερα Στούντιο να κάνουν αυτό που μόνο νέοι καλλιτέχνες μπορούν να κάνουν: Κάτι καινούργιο από κάτι παλιό.

Σύνοψη / Η Λουτσίντα είναι παντρεμένη με τον ζηλιάρη Οράτιο, έναν ευκατάστατο κύριο αρκετά χρόνια μεγαλύτερό της. Όταν αυτός της δηλώνει ότι θα λείψει ένα διήμερο, η Λουτσίντα αρπάζει την ευκαιρία να καλέσει στο σπίτι μερικούς φίλους: τον ξεπεσμένο, πειναλέο αριστοκράτη Κανόπιο, την κακομαθημένη, κατά φαντασίαν ασθενή Κλαρίτσε και το φλερτ της, τον Ευγένιο, έναν νεαρό πλέι μπόι. Όμως, ο Οράτιος καραδοκεί στο σπίτι, κρυμμένος με την βοήθεια του πιστού, μα αφελή υπηρέτη του, Μινγκόνε. Αλλά και η Λουτσίντα έχει ως σύμμαχο την καμαριέρα της, Ντορίνα. Η ετερόκλητη αυτή παρέα θα αναγκαστεί να διανυκτερεύσει για ένα βράδυ στη βίλα του απρόθυμου Οράτιου και ο ερωτύλος Ευγένιος θα βρεθεί να είναι… ένας άντρας για όλες.

Τοποθεσία: Θέατρο Ολύμπια, Αθήνα

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  27 - 2 ΜΑΪΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO