16:00 - 18:00 CET
17:00 - 19:00 GRT
Track
by
20TH CENTURY CLASSICS

Renata Scoto, Soprano...
Antonino Votto, Conduc...
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024  16:38 CET  |  17:38 GRT
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΠΟΛΙΤIΣΤIΚΑ ΝΕΑ
Tο ιστορικό καφέ της Λειψίας αναβιώνει με την Καμεράτα
Tο ιστορικό καφέ της Λειψίας αναβιώνει με την Καμεράτα
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Café Zimmermann


Τα εισιτήρια έγιναν ανάρπαστα και εξαντλήθηκαν μέσα στις πρώτες ώρες προπώλησης τους

Σάββατο 23 Οκτωβρίου, 8.30μμ - Αίθουσα Banquet

Η Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής υπό τον βραβευμένο με ECHO Klassic αρχιμουσικό Γιώργο Πέτρου εγκαινιάζει τις φετινές εμφανίσεις της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, χαρίζοντάς μας μία ξεχωριστή μουσική βραδιά που φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ακούμε μουσική...

Στην Aίθουσα Banquet του Μεγάρου Μουσικής, το Σάββατο 23 Οκτωβρίου (8.30 το βράδυ) το κοινό θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να ακούσει αγαπημένες μελωδίες του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ με τα υπέροχα ηχοχρώματα οργάνων εποχής απολαμβάνοντας μία ζεστή σοκολάτα, ένα φλιτζάνι καφέ, κάποιο γλυκό ή ακόμα και ένα ποτήρι κρασί.

Πρόκειται για μία ξεχωριστή μουσική εκδήλωση, την πρώτη του νέου ετήσιου Κύκλου «Μετατροπίες» (=μεταβολή ως προς το γένος, το σύστημα, τον τόπο, το ήθος) που το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνδιοργανώνει με την Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Στόχος του Κύκλου αυτού είναι να ξεφύγει κατά το δυνατόν από τον παραδοσιακό, «μουσειακό χαρακτήρα» της κλασσικής συναυλίας, και με αιχμή του δόρατος την Καμεράτα, να προτείνει στο κοινό εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με τη μουσική.

Έμπνευση για την εκδήλωση της 23ης Οκτωβρίου αποτέλεσε το ιστορικό «Καφέ Τσίμμερμαν» ένα «μουσικό καφενείο» στη Λειψία του 18ου αιώνα, όπου συναντιόντουσαν κάθε Παρασκευή ο Μπαχ με το Collegium Musicum (Μουσικό Κολλέγιο) – το σύνολο από σπουδαστές μουσικούς που ίδρυσε το 1702 ο Γκέοργκ Φίλιπ Τέλεμαν και τη διεύθυνση του οποίου είχε το διάστημα 1729-1739 ο ίδιος ο Μπαχ - για να παίξουν μουσική και να αυτοσχεδιάσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την "ανεπίσημη", για τα σημερινά δεδομένα ατμόσφαιρα των συναυλιών (κυρίως λόγω του χώρου διεξαγωγής τους), οι εβδομαδιαίες αυτές μουσικές συναθροίσεις του Μπαχ και της παρέας του στο καφενείο του Ζήγκφριντ Τσίμμερμαν, αποτελούσαν κορυφαία καλλιτεχνικά γεγονότα στη ζωή της πόλης. Εκτός από τους πελάτες του καφενείου, σπουδαίοι καλλιτέχνες της εποχής συνέρεαν για να ακούσουν τις τελευταίες μουσικές δημιουργίες του μεγάλου συνθέτη. Συχνά δε, ανέβαιναν και οι ίδιοι στη σκηνή.

Με ένα μουσικό πρόγραμμα αποτελούμενο από έξι έργα του Μπαχ μερικά μάλιστα από τα οποία είχαν πρωτοπαρουσιαστεί στο ιστορικό καφέ της Λειψίας, η Καμεράτα και ο Γιώργος Πέτρου επιχειρούν με τη συναυλία αυτή, να μας μεταφέρουν λίγη από την ατμόσφαιρα της εποχής εκείνης. Μαζί τους εμφανίζονται ένας μεγάλος αριθμός σολίστ οι περισσότεροι από τους οποίους αποτελούν μόνιμα μέλη της Καμεράτα, αλλά και οι διακεκριμένοι λυρικοί τραγουδιστές: Μυρσίνη Μαργαρίτη σοπράνο, Γιόχαν Κρίστενσον τενόρος και Τάσης Χριστογιαννόπουλος βαρύτονος.

Το πρόγραμμα

Έξι στο σύνολο τους έργα, από την εργογραφία του Μπαχ, ανάμεσα τους και η φημισμένη Καντάτα του καφέ, συνιστούν το πρόγραμμα της πολυαναμενόμενης αυτής μουσικής συνάντησης. Η πρώτη, σε ντο μείζονα (BWV 1066) από τις τέσσερις συνολικά Ορχηστρικές σουίτες που συνέθεσε ο μεγάλος συνθέτης στη Λειψία την περίοδο 1725-1739 ανοίγει το πρόγραμμα. Γραμμένο σε στυλ ιταλικού κοντσέρτου το έργο εμπεριέχει αναφορές σε διάφορους ευρωπαϊκούς χορούς. Θα το ερμηνεύσει η Καμεράτα πλαισιώνοντας τους σολίστ Γιάννη Παπαγιάννη και Δημήτρη Βάμβα μπαρόκ όμποε και Αλέξανδρο Οικονόμου μπαρόκ φαγκότο.

Το Βραδεμβούργιο κοντσέρτο σε σολ μείζονα BWV 1048 που ακολουθεί, είναι το τρίτο από τα έξι κοντσέρτα σε στυλ ιταλικού κοντσέρτου γκρόσο που συνέθεσε ο Μπαχ γύρω στο 1720 και αφιέρωσε στον Λουδοβίκο του Βραδεμβούργου. Πηγές αναφέρουν ότι και τα 6 Βραδεμβούργια κοντσέρτα παρουσιάστηκαν σε πρώτη εκτέλεση στο καφέ Τσίμμερμαν. Το έργο θα απολαύσουμε με σολίστ στο βιολί τους Γιάννη Μαυρίδη, Οτίλια Αλίτσεϊ, Τζουλιέτα Αβετιάν, στη βιόλα Αλί Μπάζεγμέζλερ, Ελισάβετ Σέφερ, Λαουρέντιου Ματασάρου, στο βιολοντσέλο Σούζαν Νόρτον, Κρίστοφερ Χάμφρυς, Ηλία Σακαλάκ και στο κοντραμπάσο τον Βασίλη Λιαρμακόπουλο.

Στη συνέχεια ο Γιώργος Πέτρου κάθεται στο τσέμπαλο για να ερμηνεύσει με την Oρχήστρα το μαγευτικό Κοντσέρτο για τσέμπαλο σε φα ελάσσονα BWV 1056, που πιστεύεται ότι αποτελεί μεταγραφή ενός παλαιότερου έργου του συνθέτη.

Το επόμενο έργο του προγράμματος γράφτηκε από το Μπαχ την περίοδο που εργάζονταν ως αρχιμουσικός στην αυλή του Καίτεν (Cöthen). Το Κοντσέρτο για δύο βιολιά σε ρε ελάσσονα, έργο χαρούμενο και εκφραστικό, με έντονες επιρροές από τον Βιβάλντι ακολουθεί τη μπαρόκ μουσική φόρμα ριτορνέλο (μουσικό θέμα που επαναλαμβάνεται στην ορχήστρα). Θα το απολαύσουμε με σολίστ τους μουσικούς της Καμεράτα Σέρτζιου Ναστάσα και Τζουλιέτα Αβετιάν στο βιολί.

Ακολουθεί το Βραδεμβούργιο κοντσέρτο αρ.5 σε ρε μείζονα BWV 1050 , το πρώτο σύμφωνα με τους ειδικούς στην ιστορία της μουσικής, κοντσέρτο που γράφτηκε για πληκτροφόρο όργανο – τσέμπαλο - το οποίο και πρωταγωνιστεί σε όλη τη διάρκεια του έργου με τα υπόλοιπα όργανα να παίζουν συνοδευτικό κυρίως ρόλο. Σολίστ στο έργο αναλαμβάνουν οι Γιώργος Πέτρου τσέμπαλο, Αντιγόνη Τσάλλα φλάουτο τραβέρσο, και Οτίλια Αλίτσεϊ βιολί.

Η μουσική αυτή βραδιά δεν θα μπορούσε παρά να κλείσει με την Καμεράτα να ερμηνεύει την περίφημη Καντάτα του καφέ ΒWV 211 πλαισιώνοντας τους τραγουδιστές: Μυρσίνη Μαργαρίτη σοπράνο, Γιόχαν Κρίστενσον τενόρο και Τάση Χριστογιαννόπουλο βαρύτονο. Δημιουργία του 1732, η Καντάτα είναι γραμμένη σε στυλ κωμικής ιταλικής οπερέτας. Ως λιμπρέτο έχει χρησιμοποιηθεί ένα σατυρικό ποίημα του Κρίστιαν Φρήντριχ λιμπρέτο Χένριτσι, που πραγματεύεται τη σχέση μεταξύ μίας ανύπαντρης κοπέλας εθισμένης στον καφέ και του πατέρα της που απειλεί να την αφήσει χωρίς σύζυγο εάν δεν εγκαταλείψει την κακή αυτή συνήθεια. Μπροστά στην απειλή η κόρη δείχνει να συμμορφώνεται, όταν όμως μένει μόνη ορκίζεται να μην παντρευτεί κανέναν που θα της απαγορέψει να απολαμβάνει το αγαπημένο της ρόφημα όποτε εκείνη θελήσει. Το έργο γράφτηκε και πρωτοπαρουσιάστηκε στο καφέ Τσίμμερμαν.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
Εμφάνιση παρόμοιων Top Stories

Αν η παραπάνω καταχώρηση σας φάνηκε ενδιαφέρουσα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στους τίτλους που ακολουθούν. Πιο κάτω, θα βρείτε σχετικά με το προηγούμενο θέματα καθώς και άρθρα του ίδιου συνεργάτη.
Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση ως προς την αναζήτηση των TOP STORIES, παρακαλούμε, επικοινωνήστε με το Classical Radio.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ
Αναζήτηση στο Top Stories1234567891011121314151617181920212223242526επόμενη
ΑΦΙΕΡΩΜΑ
ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
ΣΤΟ CLASSICAL RADIO  |  10 - 16 ΙΟΥΝΙΟΥ
EVENTS
CLASSICAL RADIO